Nume de sfinți din ianuarie. 8 idei care să te inspire

Cristina Călin, redactor
nume de sfinți din ianuarie
Dacă naști în prima lună a anului poți alege pentru botezul bebelușului tău unul dintre cele 8 nume de sfinți din ianuarie

Luna ianuarie nu îți oferă foarte multe variante de nume de sfinți, însă cele existente sunt frumoase și pline de farmec. Poți alege pentru bebelușul tău atât nume românești, cât și prenume cu sonoritate exotică.

Vasile (1 ianuarie)

Numele Vasile are la origine numele grecesc ”Basileios”, care a derivat din cuvântul grecesc ”basileus” care înseamnă „rege”. În antichitate basileul era conducătorul ginții sau al tribului, iar apoi cuvântul a fost folosit pentru a-l desemna pe suveran sau pe împărat. De la basilike vine și cuvântul basilică sinonim cu biserică.

Numele este foarte vechi la slavi, fiind preluat odată cu trecerea la creștinism. Forma slavă Vasilii este atestată încă de la jumătatea secolului XI-lea. Prin intermediul slavilor, numele ajunge și la noi și intră în onomastica românească prin intermediul cultului Sfântului Vasile.

Astăzi este întâlnit atât ca nume de botez, cât și ca nume de familie.

În România este întâlnit și ca toponim: Pârâul lui Vasile și Râul Valea lui Vasile.

Sfântul Vasile cel Mare a fost un episcop din Cezareea din secolul al IV-lea și unul dintre părinții bisericii creștine timpurii. Datorită lui, numele, în diferite grafii, a intrat în uz general în lumea creștină, fiind deosebit de popular în rândul creștinilor din est. De asemenea, a fost purtat de doi împărați bizantini. Este sărbătorit la 1 ianuarie.

Variante ale numelui Vasile

Vasil, Vasko, Pasi, Basile, Vaso, Vasileios, Vasilios, Vasi, Vasilis, Basilio, Vasilică, Vasya, Vasiliy, Sile, Lasislau

Varianta feminină a numelui Vasile

Vasilica

Ioan (7 ianuarie)

Numele Ioan își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit.

Unele surse spun că traducerea este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iartă toate păcatele”.

Sfântul Ioan Botezătorul

Cele care poartă numele Iancu își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, care este este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului.

Acesta a fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Mai este cunoscut ca Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, având nu mai puțin de trei sărbători dedicate lui. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie: nașterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua ca botezător al Domnului și 29 august- tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune.

Anual, la data de 24 iunie, se celebrează în lumea creștină nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o mare excepție făcută acestuia, întrucât sfinții și martirii sunt comemorați în ziua morții lor, ca zi a nașterii lor în Împărăția Cerurilor.

Statistici

În România derivate ale numelui Ioan sunt: Ion, Jean, Nelu, Neluțu, Geani, Onu, Onuț, Nică, Ionuț, Ionel, Ionică, Iancu.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 2.033.809 de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Dintre aceştia, 642.246 sunt femei şi 1.391.563 sunt bărbaţi. De departe cele mai populare nume sunt Ioan (486.083 de români), Ion (378.999), Ionuţ (342.935), Ioana (380.978), Ionela (145.593) şi Oana (72.185), însă există şi foarte multe derivate ale acestora, începând cu Nelu (21.284 de români), Ivan (peste 5.000) sau Jana (peste 5.000), Ionuţa, Nela şi chiar Onuţa (135 de femei) sau Ionelia şi Jan sau Iancu.

Variante ale numelui Ioan

Gjon (Albania), Hovhannes, Hovik, Hovo, Ohannes (Armenia), Ioan, Ivan, Yoan, Ivo, Vancho, Yanko (Bulgaria), Ivan, Ivica, Ivo, Vanja (Croația), Ivan, Jan, Janek (Cehia), Ivan, Jan, Jens, Johan, Jon, Jannick (Danemarca), Hanke, Hanne, Joop (Olanda), Jack, Evan, Ian, Ivan, John, Sean, Shane, Jon, Van (țările vorbitoare de limba engleză), Jani, Janne, Hannes, Hannu, Juha, Jussi (Finlanda), Jean, Yann, Yoan, Yvan, Yanis (Franța), Ioane, Ivane, Vano (Georgia), Giannis, Ioannis, Yannis (Grecia), Iván, János, Jancsi, Jani (Ungaria), Eoin, Seán (Irlanda), Giovanni, Ivan, Giò, Vanni (Italia), João, Joãozinho (Portugalia), Ioann, Ivan, Vanya (Rusia), Juan, Ibán, Juanito (Spania), Yahya (Turcia)

Variante ale numelui Ioana

Zhanna (Belarus), Ivana, Ivanka (Croația), Ivana, Jana, Johana, Iva, Ivanka, Ivka (Cehia), Johanna, Johanne, Vanja (Danemarca), Jana, Johanna (Olanda), Jane, Janessa, Janice, Jean, Johnna, Shauna, Shavonne, Shawna, Sheena, Johna (țările vorbitoare de limba engleză), Janika, Janina, Johanna (Finlanda), Jeanne, Johanne (Franța), Jana, Janina, Johanna (Germania), Gianna, Ioanna, Yanna, Nana (Grecia), Janka, Johanna (Ungaria), Giovanna (Italia), Ivana, Jovana, Jovanka, Jovka, Vana (Macedonia), Joana (Portugalia), Yana, Zhanna (Rusia), Juana (Spania), Ionela, Oana, Nela, Nelly, Geanina (România)

Tatiana (12 ianuarie)

Tatiana este o formă feminină a numelui roman Tatianus. Acesta este la rândul lui un derivat al numelui roman Tatius.
Tatius a fost un sfânt din secolul al III-lea care a fost martirizat la Roma sub împăratul Alexandru Severus. A fost venerată mai ales în creștinismul ortodox, iar numele a fost comun în Rusia și în Europa de Est. Sfânta Tatiana este, de asemenea, considerată o sfântă patronă a Universității de Stat din Moscova în special și a tuturor studenților ruși în general. Prin urmare, este sărbătorită ca Ziua Studenților pe 25 ianuarie.

Este folosit mai ales în Rusia și în țările în care se vorbește limba rusă.

Variante ale numelui Tatiana

Tanya, Tanja, Tatienne, Tania

Antonie (17 ianuarie)

Numele de băiat Antonie este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin a înflori, a prospera.
În România mai sunt folosite și alte variante ale acestui nume pentru botezul băieților: Anton, Antonio. Formele feminine sunt Antonia, Antoaneta, Antoanela.

Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.
Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. Este fondatorul vieţii monahale răsăritene. Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure.

Variante în alte limbi ale numelui Anton

Antoon/Antonie/AntoniusOlanda, AndonBulgaria, Andon/ AntonijMacedonia, Antonijo, Antonio, AntunCroația, Anttoni Finlanda, Antonyțările vorbitoare de limba engleză, AntoineFranța, Antonios/ AntonisGrecia, Antal/ Tóni Ungaria, Antonio, Antonello, Nello, Tonino, TonioItalia, Antanas Lituania, AntoniPolonia, António/ Toni/ Toninho Portugalia, Antonije/ AntoSerbia, Antonio, Toni, ToñoSpania

Variante ale numelui Antonia

Antonija Croația/ Serbia, Antoniya Bulgaria, AntonieCehia, Toini Finlanda, Antoinette, ToinetteFranța, Antónia Ungaria, Antônia Portugalia, Antonija, Tonka Slovenia

Atanasie (18 ianuarie)

Numele Atanasie derivă din cuvântul grecesc ”athanasios” compus din ”a”- care traduce prin lipsă și ”thanatos” care înseamnă a muri, ceea ce face ca Atanasie să fie tradus prin ”nemuritor” sau ”înviere”. Numele este cunoscut încă din antichitate, însă atunci nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare.

Sfântul Atanasie

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 18 ianuarie pe Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. De asemenea, este celebrat și în bisericile romano-catolică, greco-catolică și coptă. Apărător îndârjit al dreptei credinței în timpul crizei ariene, îndată după Conciliul Ecumenic din Niceea, a plătit rezistența sa eroică prin 5 perioade de exil, în care a fost trimis de împărații Constantin al II-lea, Constant, Iulian Apostatul și Valens.

Era un bun luptător: „Îmi pare bine atunci când trebuie să mă apăr”, scrie el în „Apologia fugii”. El a fost episcop 46 de ani şi a lăsat după sine moştenitor al scaunului pe fericitul Petru, prietenul său şi părtaşul tuturor primejdiilor sale. A fost înmormântat în Alexandria, dar trupul său a fost mai târziu transferat în Italia. Papa Shenouda III al Alexandriei a readus sfintele sale moaște în Egipt. Astăzi ele sunt păstrate în noua catedrala coptă Sfântul Marcu din Deir El-Anba Rowais, Abbasiya din Cairo, Egipt.

Variante în alte limbi

Atanasia/AtanaseSpania, AtanaskaBulgaria, Atanasia/Attanasia/AtanasioItalia, AthanasiaFinlanda, Olanda, AtanasijaMacedonia, Serbia

Maxim (21 ianuarie)

Numele de băiat Maxim este un nume masculin de origine romană. Este comun în țările care vorbesc slavă , în principal în Belarus, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia și Ucraina.

Numele este derivat din numele latin de familie Maximus, însemnând „cel mai mare”. Maxim este, de asemenea, un nume de familie mai puțin cunoscut.

Variante ale numelui Maxim

Max, Maxime, Massimo, Maksim, Maxen, Maximilian

Xenia (24 ianuarie)

Xenia este derivat din cuvântul grecesc xenia care se traduce prin „ospitalitate”. Este un nume de sex feminin folosit mai ales în Rusia, Ucraina și Grecia.

Sfânta Xenia

Sfânta Xenia din Sankt Petersburg (cca.  1719–1731 –  1803), numită și „cea smerită și nebună pentru Hristos” se face atât pe 24 ianuarie cât și pe 11 septembrie. În calendarul ortodox rus este pomenită și pe 24 mai, când se sărbătorește proclamarea ei ca sfânt care a avut loc în anul 1988.

Sfânta Xenia s-a remarcat prin modestie, sărăcie, renunțarea la bunurile lumești și o înflăcărată devoțiune față de Hristos, dar și prin clarviziune și ajutorul celor sărmani și păcătoși în timpul vieții și prin minunile pe care le-a făcut după moarte. Este considerată o protectoare a familiei și este cel mai adesea invocată pentru ajutor în întemeierea unei familii sau pentru orice ajutor în legătură cu familia, dar și pentru ajutorul celor fără casă sau loc de muncă, în caz de incendii sau copii pierduți.

Este patroana spirituală a orașului Sankt Petersburg. O capelă a fost ridicată în cimitirul Smolensk din St. Petersburg pe locul unde se află înmormântat trupul ei. Mai multe biserici în Rusia și în lume au primit hramul sfintei Xenia.
Numele a fost purtat de mai multe regine, prințese și alte persoane din nobilime din spațiul slav.

Variante

Xeni, Ksenia, Oksana, Senja, Zenia, Oxana

Efrem (28 ianuarie)

Efrem este un nume de băiat de origine ebraică. Se traduce prin ”roditor”. În Vechiul Testament, Efraim, așa cum apare numele în Biblie, este un fiu al lui Iosif și Asenath și întemeietorul unuia dintre cele douăsprezece triburi ale lui Israel. Astăzi este întâlnit cu precădere în țările vorbitoare de limbă rusă.

Sfântul Efrem

Cunoscut și sub numele de Sfântul Efrem, Efrem de Edessa sau Efrem de Nisibis, a fost un proeminent creștin teolog și scriitor, care este venerat ca unul dintre cei mai notabili imnografia creștinismului răsăritean. S-a născut în Nisibis, a slujit ca diacon și a trăit mai târziu în Edessa. Este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 28 ianuarie.

Variante ale numelui Efrem

Yefrem (Rusia), Jevrem (Serbia), Efrain (Spania)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa