Alegerea numelui pentru bebeluș este o sarcină dificilă pentru părinți. Unii știu cu mulți ani înainte să își cunoască partenerul cum îi va chema pe copiii lor, alții caută până în ultimul moment prenumele potrivit. Dacă vrei un nume de fete cu M îți poate fi de folos lista noastră.
Mara
Numele Mara are o originea controversată.
Unii lingviști sunt de părere că vine din limba ebraică și se traduce prin ”amar”. În limba aramaică înseamnă ”doamnă”, iar în arabă ”bucurie” și este considerat nume unisex.
În Ungaria, Croația, Serbia și România este considerat un derivat de la numele Maria. În alte culturi, este o formă scurtă de la Tamara.
Manuela
Numele Manuela este o variantă a numelui masculin Emanuel. Acesta își are originea în ebraicul Imanuel care se traduce prin ”Dumnezeu este cu noi”. Se spune că acest nume ar fi unul simbolic pentru Mesia, fiind menționat în cartea profetului Isaia, unde este specificat acest aspect.
În România îl găsim sub formele Emanuela, Manuela. Cei care vor să își sărbătorească ziua de nume o pot face pe 28 octombrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Emanuel din Creta.
Variante ale numelui Manuela
Emmanuelle (Franța), Manuela, Manu (Germania), Manuela, Nela, Nelinha (Portugalia), Manuela, Manola, Manuelita (Spania)
Malvina
Malvina este un nume dat feminin derivat din cuvintele galice ”mala mhinn”, însemnând „fruntea netedă”.
A fost creat de poetul scoțian al secolului al XVIII-lea, James Macpherson.
Maia
Numele Maia vine din greacă, de la cuvântul ”maia„ însemnând „mamă bună”, ”mamă”, ”mamă adoptivă”.
În mitologia greacă și romană, ea era cea mai mare dintre Pleiadele, grupul de șapte stele din constelația Taur, care erau fiicele lui Atlas și Pleione. Fiul ei și al lui Zeus a fost Hermes.
O altă explicație pentru numele Maia este cuvântul latin ”maior” care înseamnă „mai mare”. În mitologia romană, era numele unei zeițe romane a primăverii, o însoțitoare a lui Vulcan. Ulterior, ea a fost confundată cu zeița greacă Maia. Luna mai a primit numele după această zeiță.
În alte zone ale lumii, dar și în România este o formă de alint de la numele Maria.
Variante
Maya, Maja
Magalena
Numele Magdalena provine din limba ebraică și se traduce prin ”originară din Magdala”. Magdala este un sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origine al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar.
Este folosită în limbile cehă, poloneză, slovacă, maghiară, germană, olandeză, suedez, norvegiană, spaniolă, georgiană.
Variante ale numelui Magda
Madelaine, Magdalena, Magdalina, Magda, Magdalen, Magali, Magdalina, Lena, Magdolna, Manda, Alena, Lenka, Majda, Magalie, Malin, Malena, Mădălina
Mădălina
Numele Mădălina provine din limba ebraică și se traduce prin ”originară din Magdala” și este un derivat de la numele Magdalena.
Această grafie este întâlnită exclusiv în România.
Derivalul masculin este Mădălin.
Persoane celebre
Mădălina Manole (cântăreață din România)
Monalisa
Numele de fată Monalisa este de origine irlandeză și galică și se traduce prin nobil, aristocratic.
Monalisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, la care artistul a lucrat timp de 4 ani și este considerată cea mai renumită opera din istoria picturii.
Miruna
Numele Miruna poate avea la origine cuvântul slav ”miru” care se traduce prin ”pace”. Este întâlnit aproape exclusiv în România.
Unii lingviști sunt de părere că este forma feminină de la numele Miron, care vine din grecescul “Myron” ce provine de la substantivul „myron” – un ulei extras din plante parfumate, „balsam”, „mirodenie”. În spaţiul creştin acest balsam se traduce prin sintagma „untdelemn sfinţit”, „mir”, folosit la Taina Botezului.
În spaţiul românesc atât numele Miruna, cât și Miron sunt atestate de sute de ani, mai ales în Moldova şi în Transilvania.
Mirela
Numele de fată Mirela își are originea în numele occitan Mirèio , care a fost folosit pentru prima dată de poetul Frédéric Mistral pentru personajul principal în poezia sa Mirèio (1859). Poetul, cel mai probabil, s-a inspirat din cuvântul din limba occitană ”Mirar” sensul „a admira“.
Varianta Mirela este întâlnită în România, Albania și Croația.
Variante ale numelui Mirela
Mireia, Mirica, Mirella, Mireio, Mireya, Mireille
Miranda
Numele Miranda este derivat din latinescul ”mirandus” care se traduce prin „admirabil, minunat”.
Numele a fost creat de William Shakespeare pentru eroina în piesa sa Furtuna (1611), despre un tată și o fiică blocați pe o insulă. Acesta este și numele uneia dintre lunile lui Uranus, numit după personajul lui Shakespeare.
În zilele noastre, în unele țări vorbitoare de limbă spaniolă este folosit ca nume de familie.
Variante ale numelui Miranda
Randi
- CITEȘTE ȘI: Cele mai populare nume de fete din România
Mirabela
Numele Mirabela este derivat din cuvântul latin mirabilis care înseamnă „minunat”. Acest nume a fost inventat în Evul Mediu, deși în cele din urmă a dispărut. A fost reînviat pe scurt în secolul al XIX-lea.
Variante ale numelui Mirabela
Mirabelle, Mira, Mirabella, Beli, Mirabell
Minodora
Minodora înseamnă „darul lunii” fiind un nume derivat din greacă din cuvintele„mene” care înseamnă „lună” și ”doron” care înseamnă „dar”.
Minodora a fost o muceniță, care împreună cu alte două surori de-ale ei, Mitrodora și Nimfodora, au trăit în timpul împăratului Maximilian (285-305). S-au născut în Bitinia (Asia Mică). S-au retras în viață sihăstrească pe un deal înalt și își trăiau viața acolo în post și rugăciune. Sunt prăznuite în data de 10 septembrie.
Minerva
Numele Minerva este derivat din cuvântul latin ”mens” latin care înseamnă „intelect”.
Minerva era zeița romană a înțelepciunii și războiului, aproximativ echivalentă cu zeița greacă Atena. A fost folosit ca un nume dat în lumea de limbă engleză încă după Renaștere.
Mioara
Mioara este un derivat de la numele Maria este unul dintre cele mai întâlnite nume din lume. Este folosit exclusiv în România.
Persoane celebre
Mioara Avram (lingvistă din România)
Milena
Numele Milena este de origine slavă, fiind derivat din cuvântul „mil”, care înseamnă „milostiv”, „plăcut” sau „drag”. Este forma feminină a numelor de sex masculin Milan și Milen, întâlnite în spațiul slavon.
Milena este un nume destul de popular în majoritatea fostelor republici iugoslave, precum Serbia, Macedonia de Nord și Slovenia, precum și în alte țări slave precum Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Ucraina, Rusia, Belarus. Mai este folosit ca nume de botez în Columbia, Brazilia, Argentina, Chile, Cuba, Republica Dominicană, Puerto Rico, Spania, Portugalia, România, Grecia și Italia.
În România a pătruns prin cale cultă.
Variante ale numelui Milena
Milan, Mila, Mylene, Milana, Miljana, Milanka
Persoane celebre
Milena Govich (actriță americană)
Milagros
Numele Milagros vine din limba spaniolă și se traduce prin ”miracol”. Este folosit mai ales în țările din America de Sud.
Mihaela
Numele Mihaela este varianta feminină a numelui Mihai. Acesta își are originea în numele ebraic Mikha’el însemnând „cine este ca Dumnezeu?”. Aceasta este o întrebare retorică, care implică faptul că nicio persoană nu este ca Dumnezeu.
Mihail este unul dintre arhanghelii din tradiția ebraică și singurul identificat ca arhanghel în Biblie. În Cartea lui Daniel din Vechiul Testament este numit protector al Israelului. În cartea Apocalipsei, în Noul Testament , el este prezentat ca lider al armatelor cerului în războiul împotriva lui Satan, și este astfel considerat patronul sfânt de soldați în creștinism. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 8 noiembrie.
Popularitatea sfântului a dus la denumirea folosită de nouă împărați bizantini, inclusiv Mihail VIII Paleologul care a restaurat imperiul în secolul al XIII-lea. A fost comună în Europa de Vest încă din Evul Mediu și în Anglia încă din secolul al XII-lea.
Fiind foarte popular în Germania, numele Mihai/ Mihaela a fost folosit ca simbol pentru ţăranul german.
În România este unul dintre cele mai populare nume. De la el și-au luat denumirea și o mulțime de localități sau ape: Mihăilești, Mihăileasca, Mihăileni, Mihălășeni. De asemenea, intră în compoziția mai multor nume de familie: Mihăilescu, Mihăileanu, Mihăilă, Mihaiu.
Variante ale numelui Mihaela
Michaela, Michala, Míša (Cehia), Mikaela, Mikkeline (Danemarca), Michelle, Micha (Olanda), Michaela, Michelle, Chelle, Makayla, Mckayla, Mica, Michayla, Michele, Michelyne, Mikayla, Mikhaila, Mikki, Shell (țările vorbitoare de limba engleză), Michèle, Michelle, Micheline (Franța), Michaela, Micha, Michi (Germania), Michaela (Grecia), Micaela, Michela, Lina, Michelina (Italia), Micaela, Miguela (Portugalia)
Persoane celebre
Mihaela Runceanu (cântăreață din România)
Melisa
Melisa se traduce prin „albină” în limba greacă.
În mitologia greacă acesta era numele unei fiice a lui Procles, precum și un epitet al diferitelor nimfe și preotese grecești. Potrivit primului scriitor creștin Lactantius, acesta a fost numele surorii nimfei Amalthea , cu care a avut grijă de tânărul Zeus . Mai târziu apare în poemul lui Ludovico Ariosto Orlando Furios (1516) aparținând zânei care îl ajută pe Ruggiero să scape de vrăjitoarea Alcina.
Variante ale numelui Melisa
Melyssa, Lissa, Malinda, Mel, Melina, Mélissa, Melitta, Melika, Melissza, Melis
Melinda
Numele Melinda este o combinație de nume care se poate fi format prin mai multe căi. Una dintre ele prin ”mel” – ”negru”, din greacă și sufixul ”inda”, sau de la ”meli” care tot în greacă înseamnă miere. De asemenea, poate avea la origine cuvântul ”lind” care în germană înseamnă ”ușor”.
Specialiștii consideră că poate fi un derivat atât de la numele Melania, cât și de la Melisa.
Melinda este un nume folosit cu precădere în Marea Britanie și în Ungaria.
Melania
Melania este un nume latin, derivat din grecescul melaina care înseamnă „negru, întuneric” .
Acesta a fost numele unei sfinte care a dat toată averea ei carității în secolul al V-lea. Despre ea se spune că scria foarte frumos şi iute, încât nu scria altcineva mai bine decât dânsa, iar cărţile pe care le scria, fiind foarte bune, poruncea ca să se vândă şi preţul lor le da săracilor, căci era din agoniseala mâinilor ei. Este prăznuită în data de 31 decembrie.
Numele a fost comun în Franța în Evul Mediu și a fost introdus de acolo în Anglia, deși în cele din urmă a devenit rar. Interesul pentru el a fost reînviat de personajul Melanie Wilkes din romanul ”Pe aripile vântului” (1936) și adaptarea ulterioară a filmului (1939).
În spaţiul românesc este atestat pentru prima oară în Moldova, sub forma Melana.
Variante ale numelui Melania
Melanie, Malinda, Mel, Melantha, Melina, Melany, Mindy, Mellony, Melano
Persoane celebre
Melania Trump (prima doamnă a SUA)
Medeea
Numele de fată Medeea vine din grecescul Medeia, (posibil cuvânt derivat din medomai) care înseamnă „a gândi, a planifica”.
În mitologia greacă, Medea a fost o vrăjitoare din Colchis (Georgia modernă) care l-a ajutat pe Iason să câștige lâna de aur. Au fost căsătoriți, dar în cele din urmă Iason a lăsat-o pentru o altă femeie. Pentru răzbunare, a ucis-o pe noua iubită al lui Iason și i-a ucis și pe propriii săi copii de Iason.
Matilda
Numele de fată Matilda își are originea în numele germanic Mahthildis care înseamnă „putere în luptă”, din elementele maht – „puterea” și hild – „luptă”.
Sfânta Matilda a fost soția regelui german al secolului al X-lea, Henry I. O altă regală notabilă cu acest nume a fost o fiică a lui Henric I al Angliei, cunoscută sub numele de împărăteasa Matilda din cauza primei căsătorii cu Henric V. Ea a invadat ulterior Anglia, punând bazele domniei fiului ei Henric al II-lea.
Variante ale numelui Matilda
Mathilda, Maud, Maude, Mattie, Maudie, Tilda, Tillie, Tilly (țările vorbitoare de limba engleză), Machteld, Mathilde, Mechteld, Maud, Til (Olanda), Mahaut, Mathilde, Maud (Franța), Mathilde, Mechthild, Mechtilde (Germania), Matild (Ungaria), Mafalda, Matilde (Italia)
Marta
Numele Marta vine din limba aramaică, din cuvântul ”marta” care se traduce prin „doamna, amanta” , formă feminină de ”mar” care înseamnă „stăpân„. Limba araimaică este o limbă veche răspândită în special în antichitate în Siria, Palestina și Mesopotamia.
În Noul Testament acesta este numele surorii lui Lazăr și a Mariei din Betania, care este uneori identificată cu Maria Magdalena. Ea a fost un martor al lui Iisus când l-a înviat pe fratele ei mort.
Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Marta pe 4 iulie. Sfânta s-a născut în Antiohia, din părinți binecredincioși. Totuși, ei au obligat-o să se căsătorească. I-a poruncit Ei o dumnezeiască vedenie în biserica Mergătorului Înainte, să se supună părinților și să se însoțească cu bărbat ei. Și a zămislit pe Sfântul Simeon.
Numele Marta a ajuns în spaţiul românesc cu forma moldovenească „Marfa”, în secolul al XV – lea, prin influenţă slavă răsăriteană. Pentru că este un nume frecvent la maghiari, el a apărut tot mai des şi în Transilvania.
Variante ale numelui Marta
Marfa, Martita, Martha, Marthuska, Morta, Marthese, Martie, Marthe, Marte
Persoane celebre
Marta Rădulescu (scriitoare din România), Márta Károlyi (antrenoare de gimnastică din România)
Marlene
Marlene este o combinație între numele Maria și Magdalena și, de cele mai multe ori, este asociat cu personajul biblic Maria Magdalena.
Variante ale numelui Marlene
Marla, Marleen, Marlena
Marisa
Numele Marisa își are originea în cuvântul latin ”maris” care se traduce prin ”al mării”.
În spațiul vorbitor de limbă italiană este considerat un alint de la numele compus Maria Isabel, în timp ce în cel vorbitor de spaniolă este o formă de la Maria Luisa.
Variante ale numelui Marisa
Marissela, Marissa
Marilena
Marilena este un derivat de la numele Maria, fiind o combinație între Maria și Elena.
Este întâlnit cu precădere în România și, destul de rar, în onomastica din Italia.
Maria
Maria este unul dintre cele mai întâlnite nume din lume. Maria este forma obișnuită a numelui în multe limbi europene, precum și o formă secundară în alte limbi, cum ar fi engleza, unde ortografia comună este Mary .
În unele țări, de exemplu Germania, Polonia și Italia este uneori folosită ca nume mijlociu masculin.
Sensurile numelui
În Vechiul Testament numele apare în forma lui ebraică Miryam, purtat de sora lui Moise.
Există mai multe teorii cu privire la semnificația numelui, printre acestea incluzându-se „marea amărăciunii”, „rebelitatea” și „dorința copilului” . Cu toate acestea, a fost cel mai probabil inițial un nume egiptean, derivat în parte din mry – „iubit” sau domn -„dragoste” .
În latină, se consideră că înseamnă „stea de mare” (compus din „mar” – „picătură” şi „-yam” – „mare„). În textele latine a apărut sintagma „stilla maris” – „stea de mare„, o metaforă folosită de multe ori pentru descrierea Maicii Domnului.
În onomastica evreiască se defineşte prin sintagma „mare a amărăciunilor”.
În ebraică, numele Maria are o altă semnificaţie, aceea de „copil dorit”. Tot în ebraică a fost perceput ca provenind de la cuvântul „mar” – „domn”, „stăpân”.
Fecioara Maria
Maria este un nume des întâlnit și în Biblie, în Noul Testament. Cea mai importantă figură este cea a Fecioarei Maria, mama lui Iisus. Acest nume a fost purtat și de Maria Magdalena, o femeie vindecată de demoni de Iisus. Ea a devenit unul dintre adepții săi și mai târziu a fost martorul răstignirii și învierii sale.
Datorită Fecioarei Maria acest nume a fost foarte popular în lumea creștină. Totuși, în anumite momente ale istoriei, în unele culturi, a fost considerat prea sfânt pentru utilizarea de zi cu zi. În Anglia este folosit încă din secolul al XII-lea și a fost printre cele mai comune nume feminine din secolul al XVI-lea.
Cel mai popular nume
Numele a fost purtat de regine, prințese și o pleiadă întreagă de persoane nobile.
Un alt purtător notabil a fost Mary Shelley (1797-1851), autoarea lui Frankenstein. Un personaj celebru de ficțiune cu acest nume este Mary Poppins din cărțile pentru copii de PL Travers, publicate pentru prima dată în 1934.
În România, Regina Maria este una dintre cele mai iubite figuri publice. A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
În România cele mai populare derivate de la numele Maria sunt Maricica, Mariana, Marilena, Mioara, Meri, Mari, Marieta, Maia.
Dintre acestea, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela, alte 31.149 Mioara, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria.
Variante ale numelui Maria
Mariam (țările vorbitoare de limbă arabă), Merjem (Bosnia și Herțegovina), Mariya (Bulgaria), Marija, Maja, Mara, Marica, Marijeta, Mojca (Croația), Mari, Marie, Miriam, Maiken, Maja, Mariann, Mia (Danemarca), Marie, Marjo, Mirjam, Manon, Marieke, Mariëlle, Mariëtte, Mariska, Marita (Olanda), Marie, Myriam, Manon, Marianne, Marielle, Mariette, Marion, Marise (Franța), Marie, Miriam, Mirjam, Maike, Marianne, Mariele, Marita, Meike (Germania), Maria, Marietta, Marika (Grecia), Mara, Mari, Marietta, Marika, Mariska (Ungaria), Miriam, Marianna, Mariella, Marietta, Marika, Mimi, Miriana (Italia), Maja, Marika, Maryla, Marysia, Marzena (Polonia), Miriam, Mariana, Mariazinha (Portugalia), Marya, Manya, Maryana, Masha (Rusia), Maralyn, Maria, Marie, Marilyn, Maree (țările vorbitoare de limba engleză)
Persoane celebre
Maria, Regina României, Maria Montessori (educator italian)
Margareta
Numele Margareta este derivat din cuvântul latin Margarita, care a venit din greacă margarite care înseamnă „perlă”. Lingviștii cred că și acest cuvânt a fost împrumutat dintr-o limbă indo-iraniană.
În România este asociat cu numele florii de margaretă și de aceea cele care poartă acest prenume își serbează onomastica în ziua de Florii.
Sfânta Margareta
Sfânta Marina (în calendarul catolic Margareta) este o fecioară martiră creștină originară din Antiohia. Ea se numără printre așa-numiții „Patrusprezece Ajutători” invocați în occident cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Marina este considerată drept ocrotitoarea femeilor care nasc și este prăznuită în data de 17 iulie.
Variante ale numelui Margareta
Margarid, Margarit (Armenia), Marharyta (Belarus), Margarita (Bulgaria), Markéta (Cehia), Margit, Margrethe, Grete, Grethe, Margarethe, Merete, Meta, Mette, Rita (Danemarca), Maret, Margit (Estonia), Marguerite, Margaux, Margot (Franța), Margaretha, Margarethe, Margit, Greta, Gretchen, Grete, Gretel, Margrit, Meta, Rita (Germania), Margalit, Margalita (Israel), Margherita, Greta, Rita (Italia), Małgorzata, Gosia, Małgosia, Marzena (Polonia), Margarida, Rita (Portugalia), Marjeta (Slovenia)
Persoane celebre
Principesa Margareta a României
Marcela
Numele Marcela este forma feminină a numelui Marcel care este o formă modernă a numelui latin Marcellus care se traduce prin ”aparținând lui Marte”.
Este întâlnit cu precădere în Franța, Elveția, Belgia, Germania, Canada și România cu diverse grafii.
Sfânta Marcela este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 22 iulie.
Variante ale numelui Marcela
Zella, Marceletta, Marsaili
Monica
Numele Monica este cel mai probabil de origine nord-africană sau feniciană. Primele referiri la acest nume sunt făcute în niște inscripții antice din Numibia, un regat berber din Nordul Africii.
Istoricii cred că poate avea legătură cu o zeitate din Liban, Mon, care a se trage din Zeul Amun al Egiptenilor.
Încă din Evul Mediu, a fost asociat cu moneo din limba latină „consilier” sau monos care se traduce prin „unu” sau ”singur” din greacă.
Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin, s-a născut în anul 322 și a trecut la cele veșnice în vara anului 378, la vârsta de numai 56 de ani. Este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe căi greșite. Este prăznuită în ziua de 4 mai.
Variante ale numelui Monica
Monika, Mona, Monique
Persoane celebre
Monica Bellucci (actriță din Italia), Monica Niculescu (jucătoare de tenis din România)