Nume de fete cu A: de la nume comune la nume biblice

Cristina Călin, redactor
nume de fete cu A
Poți găsi nume de fete cu A cu influențe biblică, arăbească, rusească sau nume vechi, dar foarte frumoase.

Mulți părinți care caută pentru copiii lor nume care încep cu litera A, pentru că aceasta este prima din alfabet și cred că astfel cei mici vor fi mereu primii. Din fericire, există o mulțime de astfel de nume, cu diferite înțelesuri, astfel încât pot găsi unul indiferent de gusturile lor.

Avem mai jos o listă amplă cu nume de fete cu A grupate în funcție de felul lor, ca să îți fie mai ușor să cauți.

Nume de rusești

Alla

Numele de fată Alla este de origine rusească și se poate traduce prin ”cealaltă”.

Este întâlnit cel mai des în Rusia și în Ucraina. De asemenea, este răspândit și în comunitățile tătărești motiv pentru care sunt istorici care susțin că își are originea în numele zeiței pre-islamice Allat.

Prenumele Alla este întâlnit și în Islanda.

În multe țări Alla este folosit ca diminutiv pentru numele Alexandra sau Alice.

În India este utilizat ca nume de familie, mai ales în familiile hinduse din Andhra Pradesh și Telangana.

Sfânta Alla

Sfânta Alla este prăznuită în calendarul creștin ortodox. Alla Gotfskaya, regina goților, a îmbrățișat religia creștină și a fost persecutată pentru credința ei în secolul al XIV-lea. Deși i s-a oferit posibilitatea de a-și salva viața făcând jertfe idolilor păgâni, Sfânta Alla nu a renunțat la credința ei în Dumnezeu. A fost arsă vie în interiorul unei biserici împreună cu alți 300 de creștini, dintre care doar 26 de nume sunt cunoscute.

Persoane celebre cu numele Alla

Alla Pugacheva (cântăreață din Rusia), Alla Cherkasova (sportivă din Ucraina)

Nume vintage

Anișoara

Numele Anișoara este o formă a numelui Ana care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului.

Numele Anișoara a avut perioada lui de popularitate în România, însă în ultimii ani a scăzut în topul preferințelor părinților.

Aneta

Numele de fată Aneta este o variantă de la numele spaniol Anita.

O altă explicație ar fi proveniența din numele Ana, care își are originea în limba ebraică. Semnificația evreiască a numelui este aceea de atracție, simpatie, gentilețe, milostenie.

Aneta este des întâlnit în țările vorbitoare de limbi slavonice, cu precădere în Rusia și Cehia.

Persoane celebre

Aneta Corsautactriță americană, Aneta KręglickaMiss World 1989, Aneta Langerovácântăreață din Cehia, Aneta Lemieszatletă din Polonia, Aneta Michałek patinatoare din Polonia

Arghira

Argyra era numele uneia dintre nimfele din mitologia greacă. Numele Arghira își are originea în cuvântul grecesc argiros care se traduce prin argint.

Arghira este încă un nume folosit pentru fetele din Grecia și a fost destul de popular în România și în Republica Moldova.

În Grecia, numele este legat și de martira Arghira din Bursa (oraș din Turcia), o femeie credincioasă care a trăit în secolul XIX-lea. S-a căsătorit cu un tânăr grec, însă după Sfânta Cununie a fost supusă la multe presiuni de un pașă – eparhul din Bursa din acele vremuri. Acesta o forța să-și abandoneze soțul și credința, pentru a o lua în haremul său. La sfatul părinților, însoțită de soțul său, a plecat din cetatea natală la Constantinopol, la rudele și cunoscuții familiei.

Anghelina

Numele Anghelina vine de la cuvântul latin “angelus” (devenit în română ”înger”), pe care romanii l-au împrumutat de la greci. În literatura greacă precreștină, angelos apare cu semnificația de “trimis, sol”, în legătură cu diferitele divinități ale infernului, fiind considerat și protector al morților. Astfel, semnificația inițială a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

Varianta masculină este Angel sau Anghel. În România a avut perioada sa de glorie în Evul Mediu. Anghelina este numele unuia dintre cei șase copii ai lui Neagoe Basarab.

Sfinții Mucenici Anghel

Biserica Ortodoxă cinstește amintirea a trei Sfinți Mucenici ce au purtat numele Anghel. Toți trei au rămas peste veacuri pilde de adevărată credință, de curaj și hotărâre, mărturisind până la moarte credința întru Hristos și dragostea lor de Dumnezeu și de oameni. Zilele celor trei Sfinți Mucenici Anghel sunt : 1 septembrie, 28 octombrie și 3 decembrie.

Variante din alte culturi ale numelui Angelica

Anđela, Anđelka, Anđa (Croația), Anděla, Angelika (Cehia), Angèle, Angélique, Angeline (Franța), Angeliki, Angelina, Kiki (Grecia), Angéla, Angyalka (Ungaria), Aingeal (Irlanda), Anželika (Lituania, Letonia), Angelika, Aniela, Andżelika, Anielka (Polonia), Ângela, Angélica (Portugalia)

Aurica

Numele de fată Aurica este considerat o prescurtare a numelui Aurora care reproduce numele zeiței dimineții în mitologia latină. Identică cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (Soarele) și cu Selene (Luna), soția frumosului Tithonos, cel preschimbat în greiere, Aurora deschide porțile zorilor prin care va trece zeul cel strălucitor, Soarele.

În limba română, mai poate proveni și se la metalul prețios aur.

Sfânta Aura

Sfânta Aurea, cunoscută şi ca Sfânta Aura, s-a născut în Cordoba, în secolul al IX-lea, din părinţi musulmani. Era soră cu Adolphus şi Ioan, care au devenit ulterior martiri. Aurea a devenit creştină după decesul soţului ei şi s-a călugărit la mănăstirea din Cutecara, unde a rămas timp de douăzeci de ani.

Rudele ei musulmane au descoperit că este călugăriţă în acea mănăstire şi au adus-o în faţa judecătorului. Sub mari presiuni, a renunţat în faţa judecătorului musulman la creştinism, fapt pe care l-a regretat toată viaţă. Oricum, după acest episod a continuat să se roage în secret, Aurea rămânând de fapt, în sufletul şi în purtarea sa, creştină. Când familia ei a descoperit că nu a renunţat la creştinism, a denunţat-o, iar în anul 859 a fost decapitată, primind astfel cununa muceniciei. Sfânta Aurea sau Aura este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 9 iulie.

Variante ale numelui Aurica

Aura

Alexandrina

Numele Alexandrina este varianta feminină de la numele Alexandru.

Aglaia

Nume cu îndepărtate ecouri în mitologia greacă, Aglaia era numele uneia dintre cele trei grații, vechi divinități ale vegetației, apoi ale frumuseții și gingășiei feminine, însoțitoare ale Afroditei. Semnificația numelui este de strălucitor, minunat, podoabă, ornament.

Variante

Aglaé (Franța), Aglaya (Rusia)

Persoane celebre cu numele Aglaia

Aglaia Coronio artistă britanică, Aglaia Mortchevaactriță din Bulgaria, Aglaia, Prințesa Rosetti-Răducanu

Agapia

În perioada creștină, numele Agape (cu variantele Agapios, Agapetos, Agapema) este atestat în izvoarele grecești, având semnificația de masă prietenească, banchet, petrecere. Traducerea inițială era cea de dragoste, în sensul de dragoste creștină față de aproapele tău.

În România este folosit și ca toponim, cel mai cunoscut fiind Mănăstirea Agapia.

În limba română a intrat pentru prima dată prin filiera slavă, numele Agapit, atestat în 1484 printr-un poem. Alături de el intră și derivatele lui: Agapia forma masculină a numelui, Agapie, Agapion si Agapit. După anul 1500 în documentele din Țara Românească și Moldova încep să apară formele Agapi, Agapita, Gapia, Agafia, Gaiia și cele masculine Agapie, Gapie, Agapin, Agachi.

Variante ale numelui Agapia

Agapi

Nume arăbești

Ayana

Numele de fată Ayana este de origine africană și este foarte des folosit de populația afro-americană de pe tot globul, mai ales de cei de religie islamică. Totuși, a fost foarte popular o vreme și în Japonia, motiv pentru care lingviștii cred că numele ar fi rezultat dintr-o îmbinare a celor două culturi.

Una dintre originile numelui pare a fi cuvânt dintr-un dialect din Somalia care se traduce prin ”floare frumoasă” sau ”etern înflorit”. Există un cuvânt asemănător și în sanscrită care înseamnă ”calea cea dreaptă”. Numele este popular și în Japonia unde în funcție de modul în care este scris poate însemna ”culoare”, ”model”, ”specială”, ”elegantă”.

Variante ale numelui Ayana

Ayanna, Aiana, Aianna, Ayane, Ianna

Persoane celebre

Ayana Taketatsu (cântăreață și actriță din Japonia), Ayana D’Nay Walker (jucătoare de baschet americană)

Alia

Numele Alia este considerat o formă a numelui ebraic Aliyah, având semnificația de înălțare, ascensiune sau înalt, exaltat. O altă semnificație acceptată este aceea de nobil, sublim. Alți cercetători sunt de părere că este varianta feminină de la Allah. Oricum este folosit în onomastica fetelor atât de creștini, cât și de musulmani și evrei.

Persoane celebre

Alia al-Hussein, Regina a Iordanului, Alia bint Al Hussein, Prințesă a Iordanului, Alia Martine Shawkat (actriță americană), Alia Bhatt (actriță din India), Alia Mamdouh (scriitoare din Irak), Alia Ouabdelsselam (dansatoare pe gheață din Franța)

Adnana

Numele de fată Adnana este posibil forma feminină de la Adnan, nume de băiat de origine arabică sau forma a numelui Adana – femininul în spaniolă de la Adam.

Dacă luăm în considerare filiera arabă, numele se traduce prin ”colonist”. Conform tradiției, Adnan a fost un strămoș al profetului Mahomed și al triburilor din nordul Arabiei.

Variante ale numelui Adnana

Adna (Bosnia)

Aisha

Aisha este nume feminin de origine arabă care se traduce prin ”feminină”. Este foarte popular în rândul femeilor musulmane pentru că Aisha este considerată a fi cea mai tânără soție a profetului Mohamed. De asemenea, este des întâlnit la etnicii afro-americani.

Variante ale numelui Aisha

A’aisha, A’isha, Aishah, Ayesha, Aisyah (limba arabă), Aicha, Aischa, Aishat, Aisya, Aisyah, Ayșe (Turcia), Aische, Aiša, Ajša, Aïcha, Aixa, Iesha (în comunitățile de afro-americani)

Persoane celebre

Prințesa Aisha bint Hussein

Amira

Amira este un nume de fată de origine arabă. Se traduce prin ”prințesă” de la verbul ”amara” care înseamnă ”a conduce”.

Numele este întâlnit și în limba ebraică unde înseamnă ”coroană de copac”.

Forma masculină a numelui este Amir.

Variante ale numelui Amira

Emira, Ameera, Ameerah, Amirah, Meera

Persoane celebre

Amira Hess (poetă din Israel)

Nume mitologice

Ariadna

Numele Ariadna vine din limba greacă și poate fi tradus prin ”cea mai sfântă”. În mitologia greacă, Ariadna era fiica Regelui Minos, care s-a îndrăgostit de Tezeu pe care l-a ajutat să scape din Labirint. A fost părăsită de acesta și s-a căsătorit cu Zeul Dionisos.

Variante ale numelui Ariadna

ArijanaCroația, ArianeOlanda, Ariana, Arianna, Arienne, Aryanațările vorbitoare de limba engleză, Ariane, ArianneFranța, ArianeGermania, Arianna Italia, Ariana Portugalia

Artemis

Numele Artemis a aparținut uneia dintre cele mai vechi divinități ale Greciei antice. Identificată la romani cu Diana și probabil, la origine, protectoare a animalelor, Artemis era celebrată din vremuri foarte vechi ca zeiță a vânătorii. Veșnic tânără și de o frumusețe deosebită, zeița dăruia viață tuturor ființelor, era protectoarea oamenilor, animalelor și plantelor, binecuvânta nașterea și nunta, aducea fericire în căsătorie. Zeița se încadrează în seria vechilor divinități care simbolizau fecunditatea și creșterea.

În numele lui Artemis se desfășurau o mulțime de festivaluri pe cuprinsul întregii Grecii Antice: Festivalul Artemis din Brauron (unde fetele, cu vârste cuprinse între cinci și zece ani, se îmbrăcau în haine de șofran și se jucau să fie urși sau „acționează ursul” pentru a o potoli pe zeiță după ce a trimis ciuma atunci când ursul ei a fost ucis), Festivalul Amarysia, Festivalul Artemis Saronia (un rege pe nume Saron a construit un sanctuar pentru zeiță după ce zeița și-a salvat viața când a plecat la vânătoare și a fost măturat de un val)

Variante

Artemida Belarus/ Bulgaria, ArtemisoFranța, ArtemiszUngaria, Artemide, Artemia, Artenia, Artenisia Italia

Athena

Vechi și celebru nume grecesc, Athene sau Athena, este numele prin care era desemnată una dintre cele mai venerate zeițe ale Greciei antice. Binecunoscută din poemele homerice, Atena era socotită zeița înțelepciunii și a științei, ocrotitoare a orașelor și protectoare a eroilor greci, patroana a artelor frumoase și a meștesugurilor. Prima menționare a numelui apare în Knossos, insula Creta, în secolul al XV-le î. Ch.

Numele este folosit și acum pentru botezul fetelor, dar este celebru pentru că este a dat numele capitalei Greciei. În România se folosește și forma Atena pentru onomastica fetelor.

Persoane celebre cu numele Athena

Athena Sophia Rhossa Alejandro Tibi (cântăreață din Filipine), Athena Marguerite Francoise Marie, Prințesă a Danemarcei

Aurora

Prenumele feminin modern Aurora reproduce numele zeiței dimineții în mitologia latină. Identică cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (Soarele) și cu Selene (Luna), soția frumosului Tithonos, cel preschimbat în greiere, ea deschide porțile zorilor prin care va trece zeul cel strălucitor, Soarele.

Aurora se poate traduce prin ”răsărit”.

În România, numele este atestat târziu. Formele întâlnite sunt Aurica, Aura, Rora, Rorica sau Rori.

Aurora este asociată deseori cu personajul Frumoasa din Pădure Adormită, mai ales după ecranizările Disney ale clasicei povești.

De asemenea, este foarte popular în Rusia, mai ales după Revoluția din 1917, datorită cruiserului Aurora care a jucat un loc foarte important în cadrul acestui eveniment istoric.

Variante

AuroreFranța

Persoane celebre cu numele Aurora

Aurora Aksnes (cântăreață din Norvegia), Aurora Bautista (actriță din Spania), Aurora Clavel (actriță din Mexic), Aurora Reyes Flores (pictoriță din Mexic), Aurora Nilsson (scriitoare din Suedia)

Andromeda

În mitologia greacă, Andromeda a fost fiica lui Cefeu și a Cassiopeei. Se spune ca mama Andromedei se mândrea atât de tare cu frumusețea fiicei ei, încât s-ar fi lăudat că este mai frumoasă decat nereidele, ceea ce a atras mânia lui Poseidon.

Ea a fost legată de o stâncă, la malul mării, până când Perseus s-a îndrăgostit de ea și a salvat-o. Andromeda este și numele unei constelații și al unei plante care înflorește primăvara.

Persoane celebre

Andromeda Dunker (actriță americană)

Adeona

Adeona este zeița din mitologia romană, ocrotitoarea tuturor celor sosiți la destinația lor, mai ales a copiilor care pleacă de la casa părintească. Orice drumeț îi poate implora protecția pentru a se întoarce cu bine acasă.

Afrodita

În mitologia greacă, Afrodita era zeița frumuseții, calitate recunoscută de toți poeții Greciei Antice. Înaltă, zveltă și cu trăsături fermecătoare, Afrodita este simbolul frumuseții veșnice. Născută din alte două divinități ale frumuseții și grației, Afrodita este cea care sădește dragostea în inimile zeilor și ale muritorilor.

Numele de fată Afrodita nu este foarte popular printre alegerile părinților din România.

Adonia

Adonia este varianta feminină a numelui de băiat Adonis vine din limba greacă și se traduce prin ”extraordinar de frumos, superb”. Există și în vechea limbă feniciană, vorbită în Antichitate în Fenicia (care acum este coasta Libanului și a Siriei) cuvântul ”adon” care se traduce prin ”stăpân”.

Adonis este o figură complexă din mitologia grecească. S-a născut din dragostea incestuoasă a Mirrhei pentru tatăl ei, Cyniras. Legenda lui Adonis simbolizează cel mai bine trecerea la alt anotimp. S-a născut în împrejurări dramatice, mama sa fugind până în Arabia de blestemul tatălui ei.

Acesta și-a petrecut deci toată tinerețea vânând prin păduri și a ajuns astfel la Fenicia unde l-a întâlnit Afrodita, care s-a îndrăgostit imediat de el și l-a urmat. Din gelozie este ucis de Ares și ajunge în Infern unde se înfiripează o relație între el și Persefona. Zeus intervine, la rugămințile Afroditei, dar cum Adonis nu se poate decide, hotărăște ca el să petreacă șase luni în Infern și șase luni cu Afrodita pe pământ, în păduri.

Althea

Numele de fată Althea își are originea în numele grecesc Althaia, care probabil provine din cuvântul grecescul althos care înseamnă „vindecare”.

În mitologia grecească, ea a fost mama lui Meleager. La scurt timp după ce s-a născut fiul ei, i s-a spus că va muri imediat ce o bucată de lemn care ardea pe foc va fi fost complet consumată. Ea a stins imediat bucata de lemn și a sigilat-o într-un cufăr, dar într-o criză de furie, mulți ani mai târziu, a scos-o și a aprins-o, ucigându-și astfel fiul.
Numele a fost folosit de poetul Richard Lovelace în poezia ”Pentru Althea, de la închisoare”.

Persoane celebre cu numele Althea

Althea Gibson (sportivă americană)

Nume rare

Antonia

Numele de fată Antonia este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin floare.

Numele de familie roman Antonius era cel mai probabil de origine etruscă. Generalul roman Marcus Antonius a susținut că numele vine de la Anthon, fiul lui Hercule. Mitul, care apare la Plutarh, a fost probabil creat chiar de Marcus Antonius, din dorința de a se asocia cu o divinitate.

Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. După numele Sfântului Antonie cel Mare și-au luat denumirea mai multe orașe din America Latină, dar și din cea de Nord și Centrală.

Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure.

Formele masculine

Antonio, Anton, Antonie

Variante în alte limbi ale numelui Antonia

AntonijaCroația/ Serbia, Antoniya Bulgaria, AntonieCehia, ToiniFinlanda, Antoinette, ToinetteFranța, Antónia – Ungaria, AntôniaPortugalia, Antonija, Tonka Slovenia

Persoane celebre

Antonia Nava de Catalán (eroină a Războiului de Independență din Mexic), Antonia Scarpa (muzician și regizor american), Antonia Thomas (actriță britanică), Infanta Antónia a Portugaliei, Antonia Iacobescu (cântăreață din România)

Arabela

Arabela este un prenume feminin modern, rar folosit în onomastica contemporană. Arabila/Arabela este un împrumut recent din Occident, unde are o frecvență destul de mare. Este considerat o modificare a lui Annabella, compus din prenumele Anna si Bella. O altă variantă a originii sale este aceea conform căreia numele provine din legarea cuvintelor latinești “arbor” (arbore) și “bel” (frumos).

Prima atestare documentară a numelui Arabela provine din secolul al II-lea, când regele Wiliam I al Scoției și-a botezat fiica cu acest prenume. În vremurile medievale, au circulat foarte des variantele Orabel(la) și Orabilia. Istoricii cred, din acest motiv, că se trage din numele latin Orabilis care se traduce prin ”implorabil”. Cu toate acestea, Orabilis ar fi putut fi o formă latinizată pur speculativă, mai degrabă decât adevărata rădăcină a lui Arabella.

Utilizarea sa, limitată mult timp la Marea Britanie, fără nume echivalente în uz evident în altă parte, ar argumenta pentru o origine britanică, cum ar fi celtic òr a bheul care se traduce prin „gură de aur”.

Există și o atestare mai veche, însă de ordin topografic. Este vorba despre orașul modern Irbid din nordul Iordaniei, care a fost cunoscut în timpuri străvechi sub numele de Arabella sau Arbela.

Numele Arabela a fost preferatul romancierilor britanici. Apare în Clarissa și Henry a lui Samuel Richardson’s Clarissa, în Tom Jones a lui Henry Fielding. Personaj cu numele Arabela găsim și în Vicarul din Wakefield a lui Oliver Goldsmith, în Documentele Postume ale Clubului Pickwick a lui Charles Dickens, în Jude Neștiul a lui Thomas Hardy. Chiar și în seria Harry Potter este un personaj ce poartă numele Arabela.

Variante ale numelui Arabela

Anabella, Anabelle, Annabel, Annabella, Annabelle, Amabel, Mabel, Mabella, Mabelle, Mable, Mae

Persoane celebre

Arabella Arbenz (actriță din Guatemala), Arabella Buckley (scriitoare britanică), Arabella Edge (romancieră din Australia), Arabella Mansfield (prima femeie avocat din Marea Britanie)

Andra

Numele Andra este considerat a fi un derivat al numelui Andreea și semnificația sa este aceea de bărbătos, viril, puternic și curajos. În România este folosit și ca prescurtare de la Alexandra.

Variante ale numelui Andra

Andrada, Anda

Antoaneta

Antoaneta sau Antoneta este o forma feminină a numelui Anton. Numele Anton este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin floare.

Formele masculine

Antonio, Anton, Antonie

Variante în alte limbi ale numelui Antoaneta

AntonijaCroația/ Serbia, AntoniyaBulgaria, AntonieCehia, Toini Finlanda, Antoinette, Toinette Franța, AntóniaUngaria, Antônia Portugalia, Antonija, TonkaSlovenia

Persoane celebre

Maria Antoaneta (Regina Franței)

Andrada

Numele Andrada este considerat a fi o variantă a numelui Andreea și semnificația sa este aceea de bărbătos, viril, puternic și curajos. În România este folosit și ca derivat de la Alexandra.

Anita

Anita este forma spaniolă a numelui Ana. Acesta este care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului.

Anemona

Originea acestui nume de fată este grecească, iar semnificația sa este aceea de floarea vântului, din cuvântul grecesc anemos. În mitologia greacă, Anemona era numele uneia dintre nimfe care a fost transformată în floare.

Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale și cu flori mari, asemănătoare macului, de diferite culori, care înfloresc de obicei primăvara. Cresc în flora spontană sau cultivată ca plantă decorativă.

Variante

Anemone

April

De origine latină, numele de fată April se traduce prin “a deschide”. April/Aprilie este cea de-a patra lună din calendarul gregorian, folosită adesea ca simbol al primăverii, aceasta fiind una dintre lunile în care copacii înmuguresc, iar florile înfloresc. La romani, majoritatea lunilor erau numite în cinstea diferitelor zeități. Astfel, Aprilie este luna lui Venus, după numele sau grecesc Afrodita.

În țările vorbitoare de limba engleză este un nume foarte comun.

Variante ale numelui April

AvrilFranța, AbrilSpania

Persoane celebre

April Hernandez-Castillo (actriță americană), April Matson (actriță americană), April Michelle Bowlby (actriță americană)

Anastasia

Numele de fată Anastasia își are originea în cuvântul grecesc ”anastasis” care se traduce prin ”reînviere”. Este un nume foarte popular în Europa de Est, mai ales în țările vorbitoare de limba rusă. Popularitatea sa a început din Grecia antică. Atunci multe fete primeau acest nume, mai ales cele născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui.

În România, varianta masculină a numelui Anatasia este Anastasie, dar nu este foarte populară

Prințesa Anastasia și misterul din jurul ei

În perioada modernă numele Anastasia a devenit foarte popular odată cu legendele apărute după asasinarea familiei Romanov după Revoluția din Rusia din 1917. Atunci toți membrii familiei au fost uciși, dar sunt voci care spun că singura care a rămas în viață a fost Prințesa Anastasia. De aici au apărut o mulțime de povești, cărți, filme care au țesut o mulțime de supoziții pornind de la această informație.

Marea Ducesă Anastasia a fost al patrulea copil născut în familia Țarului Nicolae al II-lea. Fiind a patra fată a cuplului, imperial nașterea fetei a fost primită mai degrabă cu dezamăgire, căci țarul și soția sa sperau să aibă, în sfârșit, un băiat care să poată moșteni tronul. sfârșitul a fost unul tragic pentru prințesă și familia ei.

Uciderea familiei Romanov

După revoluția bolșevică din octombrie 1917, Rusia a intrat repede în Războiul Civil. Pentru a nu risca eliberarea țarului și restaurarea dinastiei, bolșevicii au decis să-l ucidă nu doar pe el, ci pe toți membrii familiei Romanov.

În noaptea din 16 iulie 1918, un grup al Cheka (primul dintr-o succesiune de organizații ale poliției secrete sovietice) a condus familia imperială, dar și pe servitorii acesteia, într-o încăpere din casa unui fost negustor pe nume Ipatiev din Ekaterinburg, unde se aflau aceștia – sub pretextul că le vor face fotografii, pentru a demonstra lumii că încă sunt în viață. Apoi, cei 10 bărbați i-au omorât cu focuri de armă și lovituri de baionete.

Zeci de femei s-au dat drept prințesa dispărută

De la moartea sa au circulat zvonuri privind o posibilă scăpare, datorită faptului că locație unde ea a fost înmormântată a fost necunoscută în timpul dominației comuniste. Micul mormânt lângă Ekaterinburg, unde erau rămășițele țarului, ale soției sale și trei fiice a fost descoperit în anul 1991, dar trupul lui Alexei și a unei surori- Anastasia sau sora sa , mai în vârstă- Maria, nu au fost descoperite acolo.

În ianuarie 2008, posibilitatea ca ea să trăiască a fost infirmată de oamenii de știință ruși, care au anunțat că rămășițele carbonizate ale unui băiețel și a unei tinere găsite lângă Ekaterinburg, în august 2007, erau foarte asemănătoare cu cele ale prințului moștenitor în vârstă de 13 ani și una dintre cele 4 ducese Romanov.

În timpul Primului Război Mondial, Marea Ducesă și surorile ei au vizitat spitalele de front și au îngrijit soldații răniți, urmând cursuri de infirmiere la Crucea Roșie. Ulterior, în februarie 1917, familia imperială a fost pusă sub arest la domiciliu, la Palatul Țarskoe Selo, iar la scurt timp după aceea, Nicolae al II-lea a abdicat.

Gigantul Disney a creat-o pe Prințesa Anastasia dând acestui nume o importanță și mai mare.

Sfânta Anastasia

În calendarul creștin-ortodox Sfânta Mare Muceniță Anastasia este prăznuită la data de 22 decembrie. Ea a trăit în vremea lui Dioclețian, când toți creștinii erau prigoniți. Provenea dintr-o familie foarte bogată, dar a preferat să își dea averea celor bolnavi sau închiși în temnițe pentru că se declarau creștini. Este considerată vindecătoarea celor otrăviți. În calendarele creștine există un număr mare de sfinte și mucenițe Anastasia care sunt cinstite în diferite zile ale anului.

Numele Anastasia este întâlnit și în alte țări

AnastasyiaRusia/ Ucraina/ Belarus/ Letonia/ Lituania/ Macedonia/ Serbia, Anastacia țările vorbitoare de limbă engleză, AnastazijaCroația, AnastázieCehia, AnastasieFranța, AnasztáziaUngaria, Anastazja Polonia, Anastácia Portugalia, AnastazijaSlovenia

Nu doar variantele de scriere a numelui sunt foarte diverse, dar și diminutivele: Natașa, Tasia, Nastasia, Stasya, Nastya, Stace, Stacy.

Persoane celebre

Anastasia Romanovna (țarină a Rusiei, soția lui Ivan cel Groaznic), Anastasia Soare (femeie de afaceri de origine română), Anastasia Nikolaevna Romanova (fiica țarului Nicolae II), Anastasia Petrović-Njegoš (Prințesă de Muntenegru), Anastasia, Prințesă a Georgiei, Anastasia-Luise Alexandra Elisabeth Jutta Sibylle Marie-Auguste Henriette, Prințesă de Anhalt, Anastasia Viktoria Cecilie Hermine a Prusiei, Anastasia Andreyevna Shpilevaya (patinatoare din Rusia), Anastasia Volochova (balerină din Rusia), Nastia Liukin (gimnastă din Rusia, medaliată la Olimpiadă)

Annabella

Numele de fată Anabella este o forma a numelui de origine latină Annabel, care este un nume compus din numele Anna și Bella. O altă explicație a originii și semnificației numelui spune că numele Anabella ar fi de fapt o formă a numelui de origine latină Amabela și înseamnă drăguț, amabil, dulce, ușor de iubit.

Persoane celebre

Annabella Avery „Bella” Thorne actriță din SUA, Annabella Gloria Philomena Sciorraactriță americană, Annabella Piugattukactrița canadiană, Annabella Incontreraactriță italiană

Antimia

Numele de fată Antimia reproduce numele grecești Anthemios (forma târzie Anthimos), Anthemia. Antheia era cunoscut ca supranume sau epitet al Afroditei, Herei.

Forma masculină a numelui a fost purtată de Antim Ivireanul, mitropolit al Țării Românești în timpul lui Constantin Brâncoveanu, cunoscut pentru activitatea de tipărire a unor cărți de cult.

Numele Antimia își are originea în cuvântul grecesc ”anthos” care se traduce prin floare. Astăzi, Antimia nu mai este folosit aproape deloc ca nume de botez.

Pe 3 septembrie e pomenit în calendarul ortodox Sf. Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei. Pe 27 septembrie îl prăznuim pe Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. Acesta este întemeietorul mănăstirii din București care îi poartă numele. A fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an.

Aniela

Numele Aniela este cunoscut ca fiind o formă a numelui Ana, dar și a numelui Angela. Astfel că semnificația sa poate fi fie de atracție, simpatie, gentilețe, milostenie, har, amabilitate, gingășie, bunăvoință, grație, fie de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

În Polonia și în Lituania este derivat de alint de la Angela, fiind și țările în care este cel mai des întâlnit. În România nu a fost foarte popular.

Augustina

Numele Augustina este una dintre variantele feminine ale numelui Augustin, care își are originea în limba latină. Se traduce prin ”a crește”. Numele este un derivat din Augustus care era unul dintre cele mai înalte titluri pe care le putea primi un împărat roman.

Augustina este considerat a fi varianta mai feminină și mai delicată a numelui Augusta.

Sfântul Augustin este prăznuit de biserica ortodoxă la 15 iunie și este prezent și în calendarul catolic. Acesta este unul dintre cei patru părinți ai bisericii occidentale împreună cu Ambrozie, Ieronim și Grigore cel Mare. Opera Sfântului Augustin a schimbat în mod substanțial gândirea medievală, fiind considerat unul dintre cei mai importanți teologi și filosofi creștini.

Variante

Augustine Franța/ Germania, Agostina, DinaItalia/ Spania, AugustynaPolonia

Atanasia

Numele Atanasia derivă din cuvântul grecesc ”athanasios” compus din ”a”- care traduce prin lipsă și ”thanatos” care înseamnă a muri, ceea ce face ca Atanasia să fie tradus prin ”nemuritor” sau ”înviere”. Numele este cunoscut încă din antichitate, însă atunci nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare.

Sfântul Ierarh Atanasie

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 18 ianuarie pe Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. De asemenea, este celebrat și în bisericile romano-catolică, greco-catolică și coptă. Apărător îndârjit al dreptei credinței în timpul crizei ariene, îndată după Conciliul Ecumenic din Niceea, a plătit rezistența sa eroică prin 5 perioade de exil, în care a fost trimis de împărații Constantin al II-lea, Constant, Iulian Apostatul și Valens.

Atanasie era un bun luptător: „Îmi pare bine atunci când trebuie să mă apăr”, scrie el în „Apologia fugii”. El a fost episcop 46 de ani şi a lăsat după sine moştenitor al scaunului pe fericitul Petru, prietenul său şi părtaşul tuturor primejdiilor sale. Sfântul Atanasie a fost înmormântat în Alexandria, dar trupul său a fost mai târziu transferat în Italia. Papa Shenouda III al Alexandriei a readus sfintele sale moaște în Egipt. Astăzi ele sunt păstrate în noua catedrala coptă Sfântul Marcu din Deir El-Anba Rowais, Abbassiya din Cairo, Egipt.

Variante masculine ale numelui Atanasia

Atanasie, Atanasiu

Variante în alte limbi

Atanasija Macedonia, Serbia

Alba

Se pare ca originea numelui este latină, neînsemnând nimic altceva decât alb. De aici, însă s-ar putea face referire și la alte simboluri precum puritate sau bunătate. Este foarte popular în țările vorbitoare de limba latină, unde este folosit atât ca nume de familie, cât și ca prenume pentru fete.

Persoane celebre care poartă numele Alba

Alba August actriță suedeză, Alba Calderónpictoriță din Ecuador, Alba Floresactriță din Spania, Alba Gaïa Bellugiactriță din Franța, Alba Milanaatletă din Italia, Alba Mujicaactriță din Argentina

Albertina

Numele Albertina este varianta feminină a numelui Albert. În onomastica fetelor mai este întâlnit și derivatul Alberta.
Numele Albert vine din cuvintele germane adalnobil și berathstrălucitor. Nu este de mirare că a avut o perioadă de glorie în Evul Mediu când majoritatea nobililor germani își numeau așa copiii. Normanzii l-au introdus apoi în Anglia, dar nu a fost apreciat. Totuși, în secolul al XIX-lea a redevenit popular, datorită Prințului Albert, soțul Reginei Victoria. Tot regii l-au făcut celebru și în secolul următor, dar de această dată vorbim despre Casa Regală a Belgiei.

Variante ale numelui Albertina

Berry, Auberta, Aubine, Berta, Alberthine, Elberthina, Berte, Aubertha, Elberta, Elberthine, Bert, Elbertina, Alberta, Albertyna, Bertie, Elbertine

Persoane celebre

Albertina Carlsson zoologistă din Suedia, Albertina Diasatletă din Portugalia, Albertina Walkercântăreață din SUA

Alicia

Numele Alicia este o variantă a numelui Alice. Acesta este origine germană și se traduce prin nobil. A fost folosit mai întâi de popoarele saxone, ca mai apoi să fie adaptat de francezi în Alis. Acesta este o prescurtare a numelui Adelais care fusese împrumutat din numele german Adalhaidis, format din cuvintele Adal (nobil) și haidu (apariție).

Și-a câștigat popularitatea după apariția romanului ”Alice în țara minunilor”, al lui Lewis Caroll. În ultimii ani a fost folosit în Suedia, Australia, Belgia, Franța, Canada, Irlanda, Scoția și Irlanda, fiind frecvent în top 100 de nume.

Variante ale numelui Alicia

Kalisha, Talisha (etnici afro-americani), Alisa (Bosnia/Rusia), Adelheid, Aleid, Aleida, Alida (Olanda), Aliisa, Alisa, Aada, Ada, Alli, Heidi (Finlanda), Adelheid, Ada, Alida, Heida, Heide, Heidi (Germania), Aliki, Kiki (Grecia), Adelaida, Aliz, Ada, Alida, Alíz (Ungaria), Ailís (Irlanda), Alise (Letonia), Aileas (Scoția), Alica (Slovacia), Adelaida (Spania)

Persoane celebre

Alicia Keyscântăreață americană, Alicia Banitactriță din Australia, Alicia Silverstoneactriță americană

Alida

Numele Alida este o prescurtare a numelui german Adelaide.

Persoane celebre

Alida Marcovici jucătoare română de volei, Alida Chelliactriță italiană

Amedeia

Numele Amedeia este varianta feminină de la numele Amadeu. Acesta își are originea în cuvintele latine amare care înseamnă dragoste și deus care se traduce prin Dumnezeu.

Ambra

Semnificația numelui Ambra pare a fi de bijuterie, ambra fiind un sinonim pentru chihlimbar. Ambra se referă și la substanța aromatică de culoare cenușie, care se întrebuințează în parfumerie pentru mirosul ei plăcut de mosc.
Totodată, numele este folosit și ca o variantă a numelui Amber.

Variante ale numelui Ambra

Ambre (Franța), Ámbar (Spania)

Amanda

Numele Amanda este de origine latină și derivă de la cuvântul latinesc “amanda”, care înseamnă “adorabilă, demnă de iubire”. Numele este folosit mai des în onomastica americană, în special în comunitățile latino-americane.
A apărut pentru prima dată într-un registru de nașteri din Warwickshire, Marea Britanie, în 1212. Cinci secole mai târziu, numele Amanda era preferatul poeților și al scriitorilor.

Amalia

Numele Amalia vine din cuvântul vechi german amal care se traduce prin muncă, activitate. Varianta veche este Amalaberga, popularizat prin intermediul familiilor dinastice gotice, una dintre ele fiind „dinastia Amalilor”.
În România a pătruns odată cu creșterea culturii vestice pe teritoriul țării noastre.

Sfânta Amalaberga

Popularitatea numelui îi este atribuită Sfintei Amalaberga din Maubeuge. Sfânta Amalaberga este descrisă ca mamă a cinci sfinți: Emebert, Reineldis, Pharaildis, Ermelindis și Gudula. S-a alăturat comunității monastice de la mănăstirea Maubeuge după nașterea ultimului copil, Gudula. Persoanele care poartă numele sunt sărbătorite în calendarul catolic pe 10 iulie.

Variante ale numelui Amalia

Amalija (Croația), Amálie (Cehia), Emmeline, Amelia, Amilia, Emelia, Emmaline, Emmalyn, Millie, Milly (țările vorbitoare de limba engleză), Émeline, Amélie, Lina, Line, Lyna (Franța), Amalija, Amelija (Lituania), Amalie (Norvegia), Amelia (Polonia)

Persoane celebre

Amalia Bernabé actriță din Argentina, Amália Bezerédjscriitoare din Ungaria, Amalia Domingo Solerscriitoare din Spania, Princess Amalia a Suediei

Alma

Numele Alma este de origine latină. Deriva de la cuvântul “almus” care înseamnă prietenos, amabil, suflet, hrănitor, drăguț. Unii istorici cred că vine de la cuvântul arab al-ma care se traduce prin pe apă. De asemenea, poate avea legătură și cu grecescul almi care înseamnă apă sărată.

Cuvântul alma este întâlnit în vocabularul mai multor limbi. În arabă înseamnă femeie cu buze frumoase, în ungară, mongoleză, kazakă, kirghiză și turcă se traduce prin măr, în spaniolă, portugheză și italiană înseamnă suflet.
De-a lungul istoriei a fost folosit și ca nume pentru băieți, însă cu timpul s-a renunțat la acest obicei.

Persoane celebre cu numele Alma

Alma Beltranactriță din Mexic

Adelina

Numele Adelina este o prescurtare a numelui Adelaida.

Variante ale numelui Adelina

Aada, Ada (Finlanda), Adèle, Adeline, Aude, Aline, Lina, Line, Lyna (Franța), Adele, Ada, Alina (Germania), Adél, Ada (Ungaria), Adele, Alda, Ada, Alina (Italia), Alda, Aldina, Dina (Portugalia)

Anisia

Numele de fată Anisia nume derivă din cuvântul grecescul antic „ánisos”, care înseamnă „unic”, ”fără pereche”.

Sfânta Anisia a fost un Mucenic al Greciei. Era o femeie bogată din Salonika, în Tesalia, care își folosea fondurile personale pentru a-i ajuta pe cei săraci. Un soldat a abordat-o pe stradă și a încercat să o tragă la un sacrificiu păgân. Ea a rezistat și a fost ucisă când soldatul a atacat-o cu sabia. Însă, în 298 d.Hr. a fost ucisă pentru că nu a cedat presiunilor de a renunţa la credinţa în Dumnezeu.

Anasia este sărbătorită de către biserica orientală pe data de 30 decembrie.

Variante ale numelui Anisia

Anysia, Anizia

Adela

Cu rădăcini germanice ce înseamnă nobil, numele Adela provine de la prenumele Adelaida.

În Ethiopia este folosit pentru botezul băieților și înseamnă favor. Există și în ebraică un corespondent al numelui care se traduce prin ”Dumnezeu este etern”. În idiș există numele Aidel care se trage din adjectivul ey`dl care se traduce prin gentil, educat. Există și în limba arabă numele Adilah care poate însemna echilibrat, corect.

Sfânta Adela

Catolicii o cinstesc pe Sfânta Adela care a fost o prinţesă merovingiană. După moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, a îmbrăcat rasa călugărească şi, nu după mult timp, a fost aleasă stareţă. A murit în jurul anului 735. Este renumită şi pentru viaţa şi activitatea unui nepot al său, Grigore, pe care ea l-a luat în mănăstire şi s-a îngrijit de formaţia sa spirituală. Este prăznuită pe 24 decembrie.

Persoane celebre

Adela a Franței, Contesă de Flanders (1009–1063), Adela a Normandiei (1067–1137), Adella Prentiss Hughespianistă din SUA, Adela Noriegaactriță din Mexic, Adela Popescuactriță din România

Adania

Adania sau Adanya, forme a numelui de fată Adanna, având semnificația de fiică a tatălui. Numele Adana este întâlnit la evrei și înseamnă pământ.

Variante ale numelui Adania

Adanya, Adanna, Adana

Amaya

Amaya este un nume de fată de origine spaniolă. Este derivat de la denumirea satului Amaya și a muntelui aflat în vecinătate sa, din regiunea Castilia și León. Numele satului, la rândul său, are rădăcini indo-europene și înseamnă „mamă”.

Sufixul ”io-ia” este, de asemenea, utilizat pentru a forma nume de acțiuni sau toponime, ceea ce înseamnă că semnificația lui Amaya sau Amaia se poate traduce prin „oraș-mamă”, așa cum se va numi mai târziu, „capitala”. Altă ipoteză este că numele derivat din cuvântul de origine bască Amaia, tradus prin „sfârșitul”.

Amaya a fost unul dintre principalele sate ale triburilor celtice cantabri și a jucat un rol-cheie în războaiele cantabriene în timpul cuceririi romane a Hispaniei și, mai târziu, în timpul regatului vizigot.

Există, de asemenea, acest nume și în Japonia, folosit ca nume de familie, care se traduce prin ”vale cerească”. Numele este întâlnit și în limba arabă și se traduce prin ”ploaie de noapte”.

Persoane celebre cu numele Amaya

Amaya Valdemoro Madariaga (jucătoare de baschet din Spania)

Alison

Numele de fată Alison este un derivat de la Alice, fiind considerat în Evul Mediu un alint. Acesta este origine germană și se traduce prin nobil.

În Brazilia și în Portugalia este folosit și în onomastica masculină. Anumite derivate sunt întâlnite ca nume de familie în țările vorbitoare de limbă engleză și în Franța.

Persoane celebre

Allison Brooks Janney (actriță americană)

Aimee

Numele de fată Aimee se traduce prin cea iubită. Este de inspirație franceză.

Variante

Amada, Amy, Amie, Amata

Persoane celebre cu numele Aimee

Aimée Castleactriță din Canada, Aimee Benderromancieră din SUA, Aimee Johnsonmatematiciană din SUA

Agnes

Semnificația numelui Agnes, de la originile sale grecești de la cuvântul hagnes, este aceea de pur, curat, cast și chiar sfânt. Numele ajunge în onomastica creștină prin cultul unei fecioare din Roma, martiră în timpul lui Dioclețian.
Din sec. al IV-lea se răspândește rapid și datorită asemănării cu termenul de “agnus” – miel, a cărui valoare simbolică este recunoscută în religia creștină.

Sfânta Agnes

Sfânta Agneza este sărbătorită în calendarul romano-catolic pe data de 21 ianuarie. Sfânta era o cunoscută fecioară din Roma, de o frumuseţe izbitoare. Încă din copilărie şi-a închinat viaţa lui Iisus Hristos, păstrându-şi puritatea.
Legenda spune că unul dintre pretendenţii săi a orbit subit de durere atunci când fecioara i-a refuzat cererea în căsătorie. Însă, tânărul s-a vindecat la scurt timp după acestă tragedie datorită rugăciunilor Sfintei Agneza.
Sfârşitul vieţii ei este unul extrem de trist, devenind victimă persecuţiilor împăratului Diocleţian şi moare prin tăiere de cap. La începutul secolului al IV – lea a fost martirizată, iar pe locul unde a fost înmormântată s-a construit biserica “Sfânta Agnia”.

Pentru mai bine de 400 de ani, a fost în topul primelor 3 nume de fete folosite în onomastica țărilor vorbitoare de limba engleză.

Variante ale numelui Agnes

Annice, Annis, Inez (țări vorbitoare de limba engleză), Agneta, Agnetha (Suedia), Agnete, Agnetha, Agnethe (Norvegia), Agnete, Agnetha, Agnethe (Danemarca), Agnesa (Albania), Agneza, Ines, Janja, Nensi (Croația), Anežka (Cehia), Age (Estonia), Aune, Iines (Finlanda), Agnès, Inès (Franța), Agni (Grecia), Ágnes, Ági (Ungaria), Agnese, Ines (Italia), Agnieszka, Jaga, Jagienka, Jagna, Jagusia (Polonia), Inês (Portugalia), Agnessa, Inessa, Agniya (Rusia)

Persoane celebre

Agnes de Merania, regină a Franței, Agnes Bruckner , actriță americană

Agata

Numele Agata este derivat din cuvântul grecesc agathos care înseamnă bun. Numele este folosit mai ales în țările din Europa de Est, cu precădere în Rusia și Polonia, unde are și forma de masculin Agat.

Sfânta Agata din Sicilia

Cea mai importantă persoană din istoria care a purtat acest nume este Sfânta Agata din Sicilia, o martiră din secolul al III-lea. Tânăra Agata strălucea prin frumusețea trupului și a sufletului și făcea parte dintr-o familie foarte bogată. Într-o zi, ea a fost cerută de soție de un consul pe nume Quintian, însă tânăra l-a refuzat, spunându-i că și-a închinat deja viața unui alt soț și acela nu este altul decât Hristos, Dumnezeul creștinilor. Prăznuirea ei se face în Biserica Ortodoxă, în Biserica Romano-Catolică și în Bisericile Orientale pe 5 februarie.

Variante

Jaga (Croația, Serbia), Agáta (Cehia), Agathe (Danemarca), Agathe (Franța, Germania), Agathi (Grecia), Ágota, Ági (Ungaria), Agathe, Ågot (Norvegia), Agatka, Jagienka, Jagna (Polonia), Águeda (Portugalia, Spania), Agafya (Rusia), Agda (Suedia)

Persoane celebre

Agata Kulesza (actriță poloneză), Agata Materowicz (pictoriță din Polonia)

Nume literare

Amita

Împrumutat din onomastica occidentală, numele Amita este la noi foarte rar întâlnit. Numele provine din cunoscuta drama pastorală cu același nume a lui Torquato Tasso, apărută în 1573, reproducând un nume etrusc.
Unii lingviști sunt de părere că numele Amita vine din sanscrită unde înseamnă infinit, iar pentru evrei înseamnă adevăr.

Persoane celebre cu numele Amita

Amita Dhiri actriță britanică, Amita Kanekarscriitoare indiană, Amita Youngcântăreață thailandeză

Aida

Numele Aida vine din numele de origine arabă Aydah. A devenit celebru după apariția operei Aida de Giuseppe Verdi. Personajul principal este o prințesă etiopiană.

Persoane celebre

Aida el Ayoubicântăreață din Egipt, Aida Barakucântăreață din Kosovo, Aida Begićregizoare din BosniaHerțegovina, Aida Chalhoub cântăreață din Liban, Aida Garifullinacântăreață de operă din Rusia

Nume istorice

Agripina

Numele Agripina este derivat din vechiul nume Agrippa, explicat în mod curent prin “născut cu picioarele înainte”. Cea mai celebră persoană care a purtat acest nume este Agripina, mama împăratului roman Nero. S-a născut în Opidum Ubïorum, numit mai târziu în cinstea ei Colonia Agrippinensis (astăzi Köln). Primul ei soț, Cnaeus Domitius Ahenobarbus, a fost tatăl lui Nero. Acuzată de otrăvirea celui de-al doilea soț, s-a căsătorit cu unchiul ei, pe care l-a convins să-l adopte pe Nero ca moștenitor, în locul propriului său fiu Britannicus. A devenit regentă când Nero a preluat tronul, la 16 ani, dar și-a pierdut treptat puterea. Nero a încercat să o omoare când ea s-a opus uneia din aventurile lui, iar în final a ordonat uciderea ei la reședința acesteia de la țară.

Agripina este întâlnit și în literatura română și a fost purtat de o martiră considerată vindecătoare de boli.

Nume comune

Andreea

Numele Andreea este varianta masculină a numelui Andrei care semnifică bărbătos, viril, puternic și curajos. Și-a câștigat popularitatea în onomastica din România după anii 1970

În Albania și Italia, Andrea este forma folosită pentru botezul băieților.

Sfântul Andrei

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Acesta era unul dintre cei 4 apostoli ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol Andrei era un pescar din Galilea. Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, când Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi.

Numele de Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Acesta este chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Variante ale numelui Andreea

Andriana (Bulgaria), Andrea, Andreja, Andrijana (Croația), Andrea (Cehia, Ungaria), Andrea, Ea (Danemarca, Olanda, Germania), Andra, Andrea, Andi, Andie, Andrina, Andy, Drea, Malandra (țările vorbitoare de limba engleză), Andréa, Andrée (Franța), Andriana (Grecia), Andreina (Italia), Andreia (Portugalia), Andrijana (Serbia), Andreja (Slovenia)

Persoane celebre

Andreea Acatrineigimnastă din România, Andreea Bălancântăreață din România, Andreea Bănică cântăreață din România, Andreea Cacovean gimnastă din România, Andreea Escavedetă TV, Andreea Marinvedetă TV, Andreea Răducan gimnastă din România

Anca

Numele Anca este o variantă a numelui Ana, folosit sub această formă cu precădere în România. De obicei, nu este trecut așa în actul de identitate, fiind de cele mai multe ori o formă de alint, care are la rândul ei diminutivul Ancuța.

Ana

Numele Ana care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului, iar derivate ale sale în toate religiile.

În Irlanda a a existat cultul zeiței războiului Ana, cunoscută drept mama a zeilor, ceea ce a făcut posibilă asocierea numelui cu “mama”. În egipteana antică, se traduce probabil prin “soare”, acest nume fiind purtat de primul rege al dinastiei Vllth și de soția lui Aker, mama lui Pantina, unul din guvernatorii Egiptului de Sud.

În România este unul dintre cele mai utilizate nume pentru fete, fiind pe locul 3 după Maria și Elena. În lume, a fost ales de familii nobiliare pentru a-și boteza fetițele. Anna a fost numele purtat de regine sau împărătese ale Danemarcei, Scoției, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Austriei, Olandei, României.

Mulți romancieri au ales numele pentru personajele lor: Lev Tolstoi – ”Anna Karenina”, Anna din tragedia lui Luigi Pirrandelo, „Viata pe care ți-am dat-o”, din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, din romanul cu același nume de Duiliu Zamfirescu, Anita din povestirile lui Mihail Sadoveanu.

Numele este menționat și în numeroase creații populare românești. În descântece „Ana buziana” era prima dintre cele 9 zâne invocate pentru ajutorarea celor suferinzi și bolnavi.

Sfânta Ana

Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul ortodox pe 9 septembrie, iar în cel catolic pe 26 iulie. Potrivit Bibliei a fost mama Fecioarei Maria. Biserica Sfânta Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune că Ana și Ioachim, părinții Fecioarei Maria, ar fi locuit aici. Biserica a fost construită în anul 1142, din inițiativa văduvei Avda a lui Balduin I.

Variante ale numelui Ana

Anika, Anka (Polonia), Hannah (țările vorbitoare de limbă arabă), Hana, Anica, Anita, Anja, Anka, Ankica, Jana (Croația), Anna, Anne, Hanna, Ane, Anika, Anja, Anni, Hanne (Danemarca), Anna, Anne, Annelien, Hannah, Anika, Anja, Anke, Anneke, Anouk, Ans, Antje (Olanda), Anissa, Ann, Anna, Anne, Hannah, Keanna (țările vorbitoare de limba engleză), Anna, Anne, Anu (Estonia), Anna, Anne, Anja, Anni, Anniina, Annikki, Annukka, Anu, Hannele (Finlanda), Anne, Hannah, Annette, Annie, Anny, Anouk, Ninon (Franța), Anna, Anne, Hanna, Anika, Anina, Anja, Anneli, Annelie, Anni, Hanne (Germania), Chana, Chanah, Hanna, Hannah (Israel), Anna, Anikó, Annuska, Panna, Panni (Ungaria), Anna, Annabella, Annetta (Italia), Anna, Anne, Hanna, Anja, Anniken, Hanne (Norvegia), Anabela, Anita (Spania/Portugalia), Anișoara, Anca, Ani (România), Anna, Ania, Anushka, Anya (Rusia), Anica, Anja, Anka, Jana (Serbia)

Persoane celebre

Ana Aslanmedic român, Ana Blandianapoetă, Ana, contesă de Noaillespoetă de origine română, Regina Ana a României

Angela

Numele Angela vine de la cuvântul latin “angelus” (devenit în română ”înger”), pe care romanii l-au împrumutat de la greci. În literatura greacă precreștină, angelos apare cu semnificația de “trimis, sol”, în legătură cu diferitele divinități ale infernului, fiind considerat și protector al morților. Astfel, semnificația inițială a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

Varianta masculină este Angel sau Anghel. În România pentru botezul fetelor se mai folosește și diminutivul Angelica.

Sfinții Mucenici Anghel

Biserica Ortodoxă cinstește amintirea a trei Sfinți Mucenici ce au purtat numele Anghel. Toți trei au rămas peste veacuri pilde de adevărată credință, de curaj și hotărâre, mărturisind până la moarte credința întru Hristos și dragostea lor de Dumnezeu și de oameni. Zilele celor trei Sfinți Mucenici Anghel sunt : 1 septembrie, 28 octombrie și 3 decembrie.

Variante din alte culturi ale numelui Angela

Anđela, Anđelka, Anđa (Croația), Anděla, Angelika (Cehia), Angèle, Angélique, Angeline (Franța), Angeliki, Angelina, Kiki (Grecia), Angéla, Angyalka (Ungaria), Aingeal (Irlanda), Anželika (Lituania, Letonia), Angelika, Aniela, Andżelika, Anielka (Polonia), Ângela, Angélica (Portugalia)

Persoane celebre

Angela Bassett actriță americană, Angela Gheorghiu cântăreață de operă din România, Angela Lansbury actriță din Marea Britanie, Angela Merkel om politic din Germania

Alexandra

Numele Alexandra este varianta feminină de la numele Alexandru.

Acesta își are originea în cuvântul alexandros care se traduce prin apărător al oamenilor. Este folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în Biblie, în Vechiul Testament. De asemenea, era popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros pentru a fi puternici. Mai târziu în istorie a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume.
Este unul dintre numele întâlnite în mai toate țările globului sub diverse grafii sau cu forme diminutivale adaptate limbii vorbite în respectiva regiune.

Pe filiera literară, numele Alexandra apare la noi sub forma Alexandria în 1620 când este atestată prima copie a operei considerată a fi cu cea mai larga răspândire și audiență.

Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit la începuturile secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuților sale apostolice, a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, ca preot al episcopului, iar, în anul 314 ca episcop ajutător.

Este prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 30 august

Variante ale numelui Alexandra

Alexandrea, Alexandria, Alexandrina (țările vorbitoare de limba engleză), Alexandrie (Franța), Alexandrina (Portugalia), Alejandra (Spania), Alessandra (Italia), Aleksandra (Rusia), Aleksandra, Oleksandra (Ucraina), Aliaksandra (Belarus), Aleksandra, Aleksandrina, Asya, Sashka (Bulgaria), Aleksandra, Sanda, Sandra, Saša, Saška (Croația)

Diminutive/ forme de alint

Alex, Alexa, Alexina, Ali, Allie, Ally, Lexa, Lexi, Lexie, Lexine, Lexy, Sandie, Sandy, Zandra, Alyx, Drina (țările vorbitoare de limba engleză), Alexa (Germania), Alex, Xandra (Olanda), Alexandrine (Franța), Sassa (Suedia), Aleka (Grecia), Sanda (România), Alexa, Szandra (Ungaria), Ale (Spania), Alessa, Alessia, Sandra (Italia), Aleks, Aleksandrina, Alya, Asya, Sanya, Sasha, Shura (Rusia), Aleks, Lesya, Olesya, Sasha (Ucraina)

Persoane celebre cu numele Alexandra

Sfânta Alexandra (martiră de pe vremea lui Dioclețian), Marea Ducesă Alexandra Georgievna a Rusiei, Regina Alexandra a Iugoslaviei, Elena Alexandra Apostoleanu cântăreață din România, cunoscută drept Inna, Alexandra Dulgherujucătoare româncă de tenis

Alina

Numele Alina este întâlnit mai ales în Europa de Est fiind o adaptare a numelui Adelaide în slavă. Acesta este origine germană și se traduce prin nobil.

Persoane celebre

Alina Cojocaru balerină din România, Alina Alexandra Dumitru judoka din România, Alina Eremia cântăreață din România, Alina Forsman sculptoriță din Finlanda

Adriana

Numele Adriana este varianta feminină de la numele Adrian, care își are originea în numele latin Adrianus sau Hadrianus, care la rândul lui se trage de la numele vechiului râu Adria. Acesta a primit denumirea de la cuvântul iliric adria care se traduce prin apă. Numele a fost luat de mai mulți papi, regi, chiar și sfinți.

În România este utilizat foarte des, având perioadele lui de popularitate, alternate cu unele în care trece în umbră. Totuși, revine mereu în atenția părinților. A fost adus pe teritoriul țării noastre odată cu răspândirea creştinismului. Adrian şi Adriana au fost atestate chiar şi în documentele provenite din cancelaria lui Ştefan cel Mare, sub forme vechi de pronunţare: Adriiena, Adriiana, Adreiana, Andriiana, Andreian, Udrişte, Udre (vine din grecescu Adrianus), Udrica, Udrecan, Udroiu, Hudrea, Hudrici, Udrea.

Sfântul Mucenic Adrian

Sfântul Mucenic Adrian este prăznuit în fiecare an de biserica ortodoxă în data de 26 august, împreună cu soția sa Natalia. Cei doi au trăit în cetatea Nicomidiei, pe vremea Împăratului Maximian. La a doua înconjurare făcută de acesta prin împărăția sa, prigonind pe creștini, a prins 23 de bărbați creștini care erau ascunși prin peșteri și au fost dați la multe chinuri. I-au fost retezate mâinile și picioarele, iar în final a fost decapitat. Este protectorul soldaților, al negustorilor de arme, al paznicilor și străjerilor, al fierarilor și măcelarilor. Rugăciunile lui ajută împotriva ciumei și epilepsiei.

Variante

Adrijana, Jadranka (Croatia), Adrienne (Franța), Adrienn (Ungaria)

Persoane celebre cu numele Adriana

Adriana Lima fotomodel, Adriana Karembeu fotomodel

Adina

Adina este un derivat al prenumelui feminin Ada, provine de la un vechi nume ebraic, Adah. Ambele nume apar în Vechiul Testament și înseamnă a împodobi, a orna, a înfrumuseța.

Numele este menţionat în Vechiul Testament ca nume al căpeteniei neamului Rubeniţilor, fiind unul dintre oştenii importanţi care l-au ajutat pe regele David.

Numele este folosit destul de frecvent ca derivat pentru Adela, Adelaida, Adriana.

Persoane celebre cu numele Adina

Adina Howard (cântăreață de R&B din SUA), Adina Izarra (muziciană și compozitoare din Venezuela), Adina Mandlova (actriță din Cehia), Adina Laura Meirosu (handbalistă din România)

Nume biblice

Abigail

Numele Abigail provine din ebraică și semnifică “bucuria tatălui”. În Biblie, Abigail era cea de-a treia soție a lui David, descrisă ca fiind o femeie bună, discretă și frumoasa. Ea era cunoscută totuși mai mult pentru înțelepciunea ei, decât pentru frumusețe.

A devenit popular în timpul reformei protestante din Marea Britanie, mai ales în familiile de puritani. Mai târziu, pentru că în Biblie se face referire la Abigail ca la o servitoare, cuvântul a devenit un termen de argou pentru menajeră, mai ales în secolul al XVII-lea. Este perioada când numele și-a pierdut din popularitate, însă a revenit după secolul al XX-lea.

Variante ale numelui Abigail

Abbey, Abbi, Abbie, Abby, Gael, Gail, Gale, Gayla, Gayle, Gaila

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa