4 categorii de nume de copii ce nu mai sunt la modă

Raluca Dumitrică
nume-de-copii-totul-despre-mame

  Când eşti însărcinată, te informezi nu doar cu privire la evoluţia sarcinii, momentul naşterii şi perioada imediat următoare. Dar faci săpături şi în ceea ce priveşte posibilul nume al copilaşului tău. Să fie un nume cu valoare sentimentală? Unul cu conotaţie exotică sau mai bine unul neaoş, ce a trecut testul timpului? Totul este o alegere cât se poate de personală. Dar asta nu înseamnă că nu-ți putem spune şi noi care sunt acele 4 categorii de nume de copii ce nu par să revină prea curând la modă!

  1. Numele vechi, ca din poveşti

  Cărţile de poveşti româneşti sunt pline nu numai de nume precum Ileana, Calin, Ruxanda sau Gruia.  Multe dintre ele sunt în continuare preferate de părinţi. Dar în basme găsim şi multe alte prenume mai puţin întâlnite azi şi care se pare că nu-şi mai găsesc loc decât în acolo ori în cărţile de istorie. Pe lista lor se înscriu Voichiţa, Benone, Stanca, Barbu, Basarab, Genoveva, Rafira sau Nicoară. Da, nume pe care le aveau și bunicii și străbunicii noștri.

  2. Numele de flori

  Foarte la modă în urmă cu nişte zeci de ani, numele de flori nu se mai numără astăzi chiar printre preferatele părinţilor. Lăcrămioara, Narcisa, Ortansa, Brânduşa, Camelia, Laura, Crina, Hortensia, Crenguţa sau Florentina nu prea mai sunt azi la fel de întâlnite ca în urmă cu 30, 40 sau 50 de ani. Atunci era o adevărată modă în rândul părinţilor să le pună fetelor lor nume de acest fel și înțelegem și de ce. Aceste nume sunt suave și te duc cu gândul nu doar la floarea respectivă, ci și la o domnișoară cel puțin la fel de delicată ca aceasta.

  3. Numele latine sau greceşti

  Deşi sunt puternice şi cu rezonanţă frumoasă, unele nume de origine latină sau greacă nu mai trezesc interesul părinților moderni. Spre exemplu, Olimpian, Pompiliu, Zenobia, Nichifor, Pamfil, Corvin, Haralamb, Arhip, Agripina, Camil, Casius, Calistrat, Eufrosina sau Septimiu nu mai sunt de mult pe placul mamelor și taților de azi. Motivul poate fi dat de faptul că au o sonoritate un pic învechită, care nu mai ţine pasul cu vremurile. Sau că sunt nişte nume de oameni mari şi serioşi, aşadar nu foarte potrivite pentru copii.

  Intuim că în zona Ardealului vor rămâne la putere încă multă vreme de-acum încolo nume de copii puternice. Iulian, Cezar, Claudiu, Horaţiu ori Octavian sunt doar câteva dintre ele. Acestea au ajuns pe filieră catolică şi maghiară în această parte a ţării și sunt încă foarte populare.

  4. Numele din telenovele, alte nume de copii pe cale de dispariție

  La mijlocul anilor ’90 şi începutul anilor 2000 era o adevărată modă să le pui copiilor nume din telenovelele de succes ale vremii. Azi, putem spune că acest obicei şi-a cam trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul. Dar nu pentru că nu s-ar mai difuza telenovele la noi. Ci din pricină că aceste seriale nu mai constituie o noutate în peisajul media, aşa cum era acum 20 de ani. Pe de altă parte, haideți să fim sinceri. Nici sonoritatea numelor specifice culturii sud-americane nu mai e atât de cristalină în urechile părinților români.

  Ți s-a părut util acest articol despre acele nume de copii care nu mai sunt foarte moderne? Atunci LIKE paginii noastre de Facebook! Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa