Nume de băieți cu A: de la prenume exotice la variante vintage

Cristina Călin, redactor
Nume de băiei cu A
Mulți părinți aleg pentru copiii lor nume care încep cu litera A pentru că este prima din alfabet.

Orice părinte caută să aleagă pentru copilul lui cel mai frumos nume. Unii vor prenume care le amintesc de persoane dragi, de personaje din filme, alții caută nume de sfinți sau nume clasice. Sunt și cazuri în care principala cerință este să înceapă cu o anumită literă.

Am pregătit pentru tine o listă consistentă cu nume de băieți cu A dacă ești în căutare de inspirație pentru bebelușul tău.

Nume de băieți cu A. Nume de sfinți

Alexandru

Numele Alexandru își are originea în cuvântul alexandros care se traduce prin apărător al oamenilor.
Este folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în Biblie, în Vechiul Testament. De asemenea, era popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros pentru a fi puternici. Mai târziu în istorie a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume. Este unul dintre numele întâlnite în mai toate țările globului.

În mitologia greacă acesta era un alt nume al eroului Paris și aparține, de asemenea, mai multor personaje din Noul Testament. Cu toate acestea, cel mai faimos purtător a fost Alexandru cel Mare, regele Macedoniei. În secolul al IV-lea î.Hr. el a construit un imens imperiu din Grecia, Egipt, Persia și părți din India. Datorită faimei sale și a povestirilor medievale ulterioare care l-au implicat, utilizarea numelui său s-a răspândit în toată Europa.

Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit la începuturile secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților. Datorită virtuților sale apostolice, a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, ca preot al episcopului, iar, în anul 314 ca episcop ajutător.

Este prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 30 august.

Variante în alte limbi ale numelui Alexandru

Aleksandër, SkënderAlbania, Iskandarțările vorbitoare de limbă arabă, AleksandrArmenia, AliaksandrBelarus, Aleksandar, Skender – Bosnia și Herțegovina, Aleksandar, Sasho Bulgaria, Aleksandar, Sandi, Saša (Croația), Alexandr, Aleš (Cehia), Aleksanteri, Ale, Samppa, Santeri, Santtu Finlanda, Alexandre, Alex, SachaFranța, Aleksandre, Sandro Georgia, Alexandros, Alekos, AlexGrecia, AlastarIrlanda, Alessandro, Ale, Alex, Sandro Italia, Eskandar Iran, Aleksander, Aleks, Olek Polonia, Alexandre, Xande, XandinhoPortugalia, Alex, Sandu, Alecu, AlexeRomânia, Aleksandr, Aleks, Sanya, Sasha, Shura Rusia, AlasdairScoția, Alejandro, AleSpania, Aleksandr, Oleksander, Aleks, Oles, Sasha Ucraina, Sender Israel

Persoane celebre

Alexandru Lăpușneanu, Voievod al Moldovei (1552–1561 și 1564–1568), Alexandru Ioan Cuza (1859–1866), primul domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Davila (dramaturg și om de teatru român, fiul doctorului Carol Davila), Alexandru A. Macedonski (poet, prozator, dramaturg și publicist român), Alexandru Vlahuță (scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească)

Andrei

Numele Andrei provine din limba greacă, din cuvântul andros care înseamnă om sau ființă umană. Este foarte popular în România, iar diferite forme ale sale sunt folosite de părinți din Austria, Grecia, Cipru, Danemarca, Armenia, Finlanda, Germania, Norvegia, Suedia, Italia, Olanda și Indonezia.

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Acesta era unul dintre cei 4 apostoli ai lui Iisus Hristos. Era un pescar din Galilea.

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, când Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Pentru români, numele apostolului este legat de lupi.

Numele de Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Acesta este chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Sfânt prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Variante ale numelui Andrei

Andre, Deandrepopulația de etnie afro-americană, Anderzona bască din Spania, Andrei/ Andrey Belarus/ Bulgaria, Andreu zona catalană, Andria Corsica, Andrej/ Andrija/ AndroCroația, Andrej/Ondřej Cehia, Andre, Andrew, Andie, Andy, Dre, Drewîn țările vorbitoare de limba engleză, Andres/AndrusEstonia, Antero/Antti/Atte/Tero Finlanda, AndréFranța, Andria/AndroGeorgia, Andor/András/Endre/ Andris/BandiUngaria, AndrésIslanda, Aindréas/AindriúIrlanda, Andrea, AndreasItalia, Andrejs/ Andris Letonia, AndriusLituania, AndrejMacedonia, Anaru Mauri, Andrzej/JędrzejPolonia, AndréPortugalia, AndreiRomânia, Andrei/AndreyRusia, Andria Sardinia, Aindrea/DandScoția, Andrej/Andreja/AndrijaSerbia, Andrej/ OndrejSlovacia, Andraž/ AndrejSlovenia, Andrés Spania, AndriyUcraina

Persoane celebre

Andrei Mureșanu (poet și revoluționar din Transilvania, autor al versurilor imnului național al României, ”Deșteaptă-te, române!”), Andrei Șaguna (mitropolit ortodox al Transilvaniei)

Adrian

Numele Adrian își are originea în numele latin Adrianus sau Hadrianus, care la rândul lui se trage de la numele vechiului râu Adria. Acesta a primit denumirea de la cuvântul iliric adria care se traduce prin apă.

În Italia antică erau două localități care purtau acest nume. Una era în regiunea Veneto (astăzi Adria din provincia Rovigo), veche colonie care în sec. 5 î.Ch avea raporturi comerciale cu Grecia (de aici vine numele Mare Hadriaticum, care înainte desemna numai partea superioară a actualei Adriatice). Alta era în regiunea Picena (astazi Atri din provincia Teramo), probabil locul de origine al gintei Aelia, emigrată în Spania. Din aceasta descinde și Împăratul Hadrian, după cum arată izvoarele istorice.

Numele a fost luat de mai mulți papi, regi, chiar și sfinți.

Oamenii au folosit numele Adrian pentru a-și boteza băieții încă din Antichitate și până în zilele noastre. Au fost perioade în care și-a mai pierdut din popularitate fără să se renunțe însă la el.

În România este utilizat foarte des, având perioadele lui de popularitate, alternate cu unele în care trece în umbră. Totuși, revine mereu în atenția părinților. A fost adus pe teritoriul țării noastre odată cu răspândirea creştinismului. Adrian şi Adriana au fost atestate chiar şi în documentele provenite din cancelaria lui Ştefan cel Mare, sub forme vechi de pronunţare: Adriiena, Adriiana, Adreiana, Andriiana, Andreian, Udrişte, Udre (vine din grecescu Adrianus), Udrica, Udrecan, Udroiu, Hudrea, Hudrici, Udrea.

Sfântul Mucenic Adrian

Sfântul Mucenic Adrian este prăznuit în fiecare an de biserica ortodoxă în data de 26 august, împreună cu soția sa Natalia. Cei doi au trăit în cetatea Nicomidiei, pe vremea Împăratului Maximian. La a doua înconjurare făcută de acesta prin împărăția sa, prigonind pe creștini, a prins 23 de bărbați creștini care erau ascunși prin peșteri și au fost dați la multe chinuri. I-au fost retezate mâinile și picioarele, iar în final a fost decapitat. Este protectorul soldaților, al negustorilor de arme, al paznicilor și străjerilor, al fierarilor și măcelarilor. Rugăciunile lui ajută împotriva ciumei și epilepsiei.

Variante în alte limbi

Adrijan, Jadran, JadrankoCroația, Adriaan, Arjan, Ad, Adrianus, Arie, Aris Olanda, Adrien, HadrienFranța, Adorján, AdriánUngaria, Adriano Italia/ Portugalia, AdrijanMacedonia, Jadran, Jadranko Serbia, AdriánSlovacia, Jadran, JadrankoSlovenia, AdriánSpania

Persoane celebre

Adrian Albert (matematician american), Adrian Hardy Haworth (botanist britanic), Adrian Jacobsen (explorator și etnolog norvegian), Adrian Bumbescu (fotbalist român), Adrian Ilie (fotbalist român), Adrian Mutu (fotbalist român), Adrian Willaert (compozitor din vremea Renașterii, întemeietorul Școlii de la Veneția), Adrian Cioroianu (istoric român), Adrian Conan Doyle (scriitor și explorator britanic), Adrian Păunescu (poet și jurnalist român)

Nume de băieți cu A. Nume exotice

Ayan

Numele de băiat Ayan este de origine arabă și se poate traduce prin ”timp”. Se mai întâlnește și în limba turcă unde are traducerea ”clar”/ ”evident”.

În Somalia este folosit pentru botezul fetelor și are semnificația de ”cea norocoasă”.

Amir

Amir este un nume de băiat de origine arabă. Se traduce prin ”prinț” de la verbul ”amara” care înseamnă ”a conduce”.
Numele este întâlnit și în limba ebraică unde înseamnă ”coroană de copac”.

Forma feminină a numelui este Amira.

Variante ale numelui Amir

Emir

Persoane celebre

Amir Reza Khadem Azghadi (luptător iranian)

Arin

Numele Arin își are originea în numele biblic Aaron care înseamnă luminat, munte de putere. Unii cercetători sunt de părere că provine din cuvântul galez eire care se traduce prin Irlanda. În limba română arin definește un arbust care trăiește în general pe malul apelor.

Cuvântul arin are semnificații în mai multe limbi: „purificat” în turcă și „de foc”, „fierbinte” în kurdă.

Ca nume de botez, Arin este folosit atât pentru fete, cât și pentru băieți. În România, există pentru forma de feminin varianta Arina, însă nu este foarte populară. Nici forma de masculin nu intră în preferințele onomastice ale părinților de la noi din țară.

Variante ale numelui Arin

Haroun/ Harunîn țările vorbitoare le limbă arabă, AronCroația/ Olanda/ Islanda/ Norvegia/ Polonia/ Suedia, Aaro Finlanda, Aharon Israel, ÁronUngaria, Erin/ EireannIrlanda, Aronne Italia, AronasLituania, AarónSpania

Aidin

La origine, numele de băiat Aidin are rădăcini turcești. Semnificația numelui este de inteligent, atractiv. Alte interpretări îl leagă de termeni precum incandescent, bărbătos.

Variante ale numelui Aidin

Aodhán, Edan (Irlanda), Aodhán, Edan (Scoția), Aden, Aiden, Aydan, Ayden (țările vorbitoare de limbă engleză)

Armand

Numele de băiat Armand este de origine germană și se traduce prin soldat, de la cuvintele din germana veche hariarmată și manom. Este înregistrată pentru prima dată în secolul al VIII-lea, sub formele Hariman, Heriman, Hairman, Herman.

Totuși, a fost foarte folosit în Franța, în perioada medievală, mai ales în zona Provence. În acea perioadă era folosit ca nume de familie, încă din anul 806. Prima atestare documentară apare în registrele bisericii din Saint-Bertain. Această familie a tot prosperat și a ajuns foarte puternică, căpătând și titluri nobiliare. A jucat un rol foarte important în viața politică, culturală, socială și economică a zonei.

În România este considerat mai degrabă un nume exotic nefiind foarte folosit în onomastică, decât rar din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Variante ale numelui Armand

HermanOlanda/ Slovenia/ Norvegia/Suedia/țările vorbitoare de limbă engleză, Herman, Hermanus, Harm, MannesOlanda, Hermanni Finlanda, HermannGermania, Ármann Islanda, Armando/ Ermanno Italia, ArmandoPortugalia/Spania

Persoane celebre

Armand Assante (actor american), Armand Călinescu (prim-ministru al României), Armand Van Helden (muzician și DJ american)

Nume de băieți cu A. Nume vintage

Aurel

Aurel este un nume de băiat origine latină provenind de la Aurelius și Aurelia, respectiv Aurelianus, Aureliana. La origine Aurelius era un derivat care desemna descendența din vechea și nobila gintă Aurelia, care provine dintr-o forma anterioară Aurelius, care la o veche populație italică înseamnă “soare”.

De asemenea, o posibilă traducere a numelui este ”de aur”, ”aurit”.

În România, există și derivatul Relu.

Variante feminine

Aurelia, Aura

Numele Aurel se mai întâlnește și în alte culturi, deși nu este foarte popular

AurèleFranța, Aurél Ungaria, AurelioItalia/ Spania, AurelijusLituania, AureliuszPolonia

Persoane celebre

Aurel Vlaicu (inginer român, pionier al aviației mondiale), Ioan Aurel Baranga (poet și dramaturg român)

Antim

Numele Antim își are originea în cuvântul grecesc ”anthos” care se traduce prin a prospera.

În onomastica din România s-a mai găsit și forma de feminin a acestui nume, Antimia. Acesta reproduce numele grecesc Anthemios, care are ca formă târzie Anthimos si Anthemia. Antheia era cunoscut ca supranume sau epitet al Afroditei, Herei. Numele are la bază substantivul „dnthos” care înseamnă floare sau verbul „antha” care înseamnă a înflori, a prospera.

Astăzi, Antim nu mai este folosit aproape deloc ca nume de botez în România.

Pe 3 septembrie e pomenit în calendarul ortodox Sf. Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei. Pe 27 septembrie îl prăznuim pe Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. Acesta este întemeietorul mănăstirii din București care îi poartă numele.
A fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an.
Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII.

Andronic

Numele de băiat Andronic provine din cuvântul grecesc andronikos care se traduce prin soț/ bărbat adult de succes. În zilele noastre este întâlnit mai des ca nume de familie, însă este destul de popular ca prenume în Republica Moldova.
Numele cunoscut și la romani devine chiar celebru datorită lui Livius Andronicus (280—204 i.e.n.), considerat printre primii scriitori din istoria literaturii latine.

Variante ale numelui Andronic

Andronie/Andronică/Andronache/Andronel

Atanasie

Numele Atanasie derivă din cuvântul grecesc ”athanasios” compus din ”a”- care traduce prin lipsă și ”thanatos” care înseamnă a muri, ceea ce face ca Atanasie să fie tradus prin ”nemuritor” sau ”înviere”. Numele este cunoscut încă din antichitate, însă atunci nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare.

Sfântul Atanasie

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 18 ianuarie pe Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. De asemenea, este celebrat și în bisericile romano-catolică, greco-catolică și coptă. Apărător îndârjit al dreptei credinței în timpul crizei ariene, îndată după Conciliul Ecumenic din Niceea, a plătit rezistența sa eroică prin 5 perioade de exil, în care a fost trimis de împărații Constantin al II-lea, Constant, Iulian Apostatul și Valens.

Era un bun luptător: „Îmi pare bine atunci când trebuie să mă apăr”, scrie el în „Apologia fugii”. El a fost episcop 46 de ani şi a lăsat după sine moştenitor al scaunului pe fericitul Petru, prietenul său şi părtaşul tuturor primejdiilor sale. A fost înmormântat în Alexandria, dar trupul său a fost mai târziu transferat în Italia. Papa Shenouda III al Alexandriei a readus sfintele sale moaște în Egipt. Astăzi ele sunt păstrate în noua catedrala coptă Sfântul Marcu din Deir El-Anba Rowais, Abbasiya din Cairo, Egipt.

Variante în alte limbi

Atanasia/AtanaseSpania, AtanaskaBulgaria, Atanasia/Attanasia/AtanasioItalia, AthanasiaFinlanda, Olanda, AtanasijaMacedonia, Serbia

Persoane celebre

Atanasie Marian Marienescu (jurist, scriitor, etnograf, folclorist, membru al Academiei Române), Atanasie Patelarie (Patriarhul Constantinopolului), Victor Atanasie Stănculescu (general de armată, Ministru al Apărării)

Augustin

Augustin este un nume de băiat care își are originea în limba latină. Se traduce prin ”a crește”. Numele este un derivat din Augustus care era unul dintre cele mai înalte titluri pe care le putea primi un împărat roman.

De la Sfântul Augustin la Austin

Sfântul Augustin din Hippo (cu numele lui întreg Aurelius Augustinus Hipponensis) a trăit în perioada 354-430, fiind născut într-un trib de berberi de pe teritoriul unde astăzi se află Algeria.

La sfârșitul lunii august a anului 386, la vârsta de 31 de ani, după ce a auzit de prima lectură a lui Ponticianus și a prietenilor săi despre viața Sfântului Antonie, s-a convertit la creștinism.

Este prăznuit de biserica ortodoxă la 15 iunie. Este prezent și în calendarul catolic. Aceștia îl consideră sfântul patron al fabricilor de bere, al tipografilor, al teologilor și al mai multor orașe și eparhii.

Acesta este unul dintre cei patru părinți ai bisericii occidentale împreună cu Ambrozie, Ieronim și Grigore cel Mare.
Opera lui a schimbat în mod substanțial gândirea medievală, fiind considerat unul dintre cei mai importanți teologi și filosofi creștini. Printre lucrările lui importante se numără Orașul lui Dumnezeu , Despre doctrina creștină și Mărturisiri.
Cea mai mare popularitate a avut-o în Franța și Marea Britanie în Evul Mediu, când a fost și prescurtat Aostin, respectiv Austin. Ultima dintre variante a prins cel mai bine și a rămas în uz până în ziua de azi.

În SUA, Austin este considerat nume unisex, fiind folosit atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Augustin – numele întâlnit în mai toate limbile pământului

Augustijn/Stijn/TijnOlanda, Austin/Austențările vorbitoare de limbă engleză, AgostonUngaria, Agostino/DinoItalia, AgostinhoPortugalia, ArgustinSpania, AgostiniAlbania, AgustinusIslanda, AksnesNorvegia, AoûtFranța, AugustenGermania, AvqustinAzerbaidjan, OistinIrlanda, AugustinusJaponia, Xxkạs̄tinThailanda.

Diminutivele pentru numele Augustin

Gusta, Tintin, Tijn, Gus, Augie, Aku, Dino, Kusti, Tauno

Persoane celebre

Augustin-Louis Cauchy (matematician francez, pionier al analizei matematice), Augustin Pyramus de Candolle (botanist elvețian), Ștefan Augustin Doinaș (poet, eseist, traducător român), August Treboniu Laurian (conducător al revoluției de la 1848), Augustin Maior (fizician, pedagog și inventator român)

Artemie

Artemie este un nume românesc, adaptat după numele zeiței grecești Artemis. Aceasta este unul dintre cei 12 zei din Olimp și patrona vânătorii, a pădurilor, a nașterii copiilor, a virginității, a fertilității. Statuile antice o evocă purtând arc și săgeți. Legenda spune că Artemis este fiica lui Zeus și a muritoarei Leto și sora geamănă a lui Apollo.

De la zeița Artemis ne-a rămas Templul din Efes, ridicat de greci în anul 550 î.Hr. Orașul de afla atunci în Babilon, acum este în Turcia. Este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumi, dar din cel original nu au rămas decât câteva relicve.
În calendarul creștin-ortodox la data de 20 octombrie este prăznuit Sfântul Artemie, originar din Egipt. A trăit în secolul IV-a, fiind soldat în armata lui Constantin cel Mare. Primele mențiuni despre Sfântul Artemie în izvoarele istorice datează din anul 350.

Sfântul Artemie a însoțit-o pe Împărăteasa Elena la Ierusalim și a participat la descoperirea adevăratului lemn al Crucii lui Hristos. După uciderea acestuia i-a slujit fiului său Constantin, iar după moartea acestuia a fost supus la tot felul de șicane, încarcerat și omorât de cei care nu credeau în Hristos. Moaștele Sfântului Artemie au fost așezate în Biserica Sfântul Ioan Înaintemergatorul – Oxia.

Părticele din moaștele sale se află la Mănăstirea Constamonitu, din Sfântul Munte Athos, dar și în țara noastră, la Mănăstirea Căldărușani.

Alte variante ale numelui Artemie în limba română sunt

Artenie, Artene, Artemiu, Partenie, Artemizia, Artemisa, Artemiza.

Persoane celebre

Artemie Munteanu (preot basarabean condamnat la muncă silnică în lagărele sovietice de unde nu s-a mai întors)

Aristide

Numele de băiat Aristide provine din cuvântul grecesc aristides care înseamnă cel mai bun.

A fost foarte folosit în Grecia Antică mai ales în perioada vieții lui Aristide cel Drept care era considerat un model de integritate. Acesta a fost un filozof grec despre care Herodot a spus că ”este cel mai onorabil om din lume pe care l-a cunoscut în viața”. Aceeași caracterizare i-au făcut-o și Socrate și Platon.

În mitologia greacă Aristeys a fost fiul lui Apolo și al nimfei Cirene. Numele avea la bază adjectivul dristos care se traduce prin cel mai bun. De aici, se explică și sensul cuvântului aristocrație, care pentru vechii greci, însemna puterea sau conducerea celor mai buni.

În calendarul creștin ortodox Sfântul Aristide este prăznuit pe data de 13 septembrie. Singurele lucruri pe care le știm despre el sunt că era din Atena și că și-a păstrat haina de filosof și după convertirea la creștinism. A rămas cunoscut în istoria Bisericii pentru o Apologie pe care ar fi scris-o și adresat-o împăratului Adrian.

Variante ale numelui Aristide

Aristeidis/ AristidisGrecia, Arisztid Ungaria, AristidesSpania/Portugalia

Persoane celebre

Aristide Demetriade (actor român), Aristide Buhoiu (ziarist, realizator de televiziune și scriitor român)

Ambrozie

Numele Ambrozie este de origine grecească. Are la bază cuvintintele ”ambrotos ambrosia”care se traduc prin ”imortal, divin, care aparține eternității nectarul zeilor”. În mitologia greacă ambrozia este asociată hranei pe care o consumau zeii din Olimp care le oferea viață veșnică.

Sfântul Ambrozie

În calendarul ortodox Sfântul Ambrozie este prăznuit la data de 7 decembrie. Est considerat unul dintre marii Sfinți Părinți ai Bisericii, episcop de Mediolanum (Milano) (374-397), teolog, autor al unui mare număr de scrieri apologetice, omiletice, de teologie morală.

A fost foarte cunoscut pentru predicile sale, care au l-au influențat foarte mult și pe Fericitul Augustin de Hippona, ducând la convertirea acestuia la creștinism.

Numele Ambrozie mai este întâlnit și în alte țări

Ambrose/ Ambrosineîn țările vorbitoare de limba engleză, AmbrožCehia, AmbròzUngaria, AmbroiseFranța

Arsenie

Nume de origine greacă, redat în latină prin Arsenius. Numele grecesc avea semnificație clară întrucât are la bază termenul “arsenios”, care înseamna “bărbătesc, viril”. În onomastica modernă nu este foarte folosit, fiind utilizat cu precădere ca nume de familie. În România este folosită și forma de feminin, Arsenia, mai ales în zona Moldovei.

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 8 mai pe Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare. Acesta s-a născut la Roma din părinți creștini și a făcut studii înalte. A devenit atât de reputat încât împăratul Grațian și papa Damasus l-au recomandat împăratului Teodosie I cel Mare de la Constantinopol, pentru a fi educatorul fiilor săi, viitorii împărați Arcadie și Honorius.

În anul 394, sfântul părăsește lumea și curtea împărătească într-o corabie având ca destinație Alexandria, mărețul oraș antic al Egiptului și se duce în pustia schetică, unde se face monah pe lângă Ioan Colov. Arsenie cel Mare a avut trei ucenici cunoscuți astăzi din Patericul egiptean: mai întâi Alexandru și Zoil, iar mai apoi pe Daniel (care fusese mai întâi ucenicul lui Alexandru și Zoil), toți faraniți. De la Daniel au rămas, în Patericul egiptean, cele mai multe informații pe care le deținem despre Arsenie cel Mare.

Variante ale numelui Arsenie

ArsenArmenia, ArsèneFranța, Arsenio Italia/ Spania, Arsênio Portugalia/ Brazilia

Persoane celebre

Arsenie Boca (preot și artist plastic român), Arsenie Papacioc (duhovnic ortodox român), Arseni Alexandrovici Sokolov (fizician sovietic, coautor al efectului de autopolarizare a fascicolului electronic în câmp magnetic), Arsenie Todiraș (cântăreț de muzică pop din Republica Moldova)

Nume de băieți cu A. Nume biblice

Apostol

În Noul Testament, apostolii erau cei aleși de Iisus pentru a propovădui Cuvântul Domnului. Numele Apostol are la bază forma grecească Apóstolos, cu sensul „trimis”, „sol”.

Este folosit ca nume de băiat mai ales în România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia și Grecia. În ultimii zeci de ani a fost utilizat mai des ca nume de familie.

Totuși în perioada Evului Mediu, la români, numele de botez Apostol a fost purtat de diverşi boieri care au avut funcţii înalte în sfatul domnesc, începând cu sfârşitul sec. XVI până la începutul sec. XIX. Îl întâlnim și în alte forme, cum ar fi Apostolachi şi Postolachi, așa cum sunt frecvent atestate în documentele vremii.

Numele se regăsește în literatura română. Este purtat de personajul Apostol Bologa, ce trece prin drama intelectualului în romanul „Pădurea Spânzuraților”, de Liviu Rebreanu. Acesta este principalul personaj al operei literare menționate.

Persoane celebre care au purtat numele Apostol

Apostol Mărgărit (scriitor român), Apostol Muzac (fotbalist român)

Angel

Numele de băiat Angel vine de la cuvântul latin “angelus” (devenit în română ”înger”), pe care romanii l-au împrumutat de la greci.

În literatura greacă precreștină, angelos apare cu semnificația de “trimis, sol”, în legătură cu diferitele divinități ale infernului, fiind considerat și protector al morților. Astfel, semnificația inițială a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

În limba română există corespondentul Anghel.

Există variante ale numelui Angel și în alte țări

Anđelko/ AnđeloCroația, AndělCehia, AngeFranța, EngelGermania, AngelosGrecia, Angelo/Angelino/Angiolo/Giotto/LinoItalia, ÂngeloPortugalia, AnđelkoSerbia, Ángel/AngelinoSpania

Persoane celebre

Miguel Ángel Asturias Rosales (scriitor din Guatemala, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), Míguel Ángel Salgado Fernández (fotbalist spaniol), Ángel Arocha (fotbalist spaniol), Angel Grigoriu (cântăreț român, membru în trupa Trio Grigoriu alături de frații săi Cezar și George)

Avram

Avram este un nume de origine ebraică care se traduce prin ”tatăl este înălțat”. Personificând pentru evrei promisiunea divină și considerat ca “tată” al neamului, Avram s-a bucurat de un respect deosebit.

Elementele miraculoase și legendare care i-au fost atribuite în iudaismul târziu făcându-l mai degrabă un interesant personaj literar, decât unul istoric real. Potrivit Bibliei a fost căsătorit cu Sarah și a avut doi copii, pe Isaac și Ismael. Figura lui este prezentă în toate cele trei religii monoteiste: iudaism, creștinism, islam.

Avraam, așa cum apare numele în Biblie, a fost tatăl lui Isac, fiul Sarei, și Ismael, fiul Agarei. După tradiția biblică, el a fost strămoșul madianiților (prin Madian, fiul său și al Keturei), prin Isac (fiul sau și al Sarei)- al triburilor lui Israel, al edomiților și amaleciților. După tradiția coranică, prin Adnan, urmașul lui Ismail, Ibrahim este strămoșul arabilor din nord și centru.

Unii istorici susțin că numele Avram vine din grecescul Avramopolis care se traduce prin ”Zeii știau ce fac atunci când au creat acest om perfect

Numele Avram este întâlnit în mai multe limbi

Abramîn țările vorbitoare de limbă engleză, IbrahimBosnia, AbrahamFranța/ Olanda/ Germania/ Norvegia, AbraamGeorgia, AbramoItalia, Ibrahim țările musulmane, AvrumIsrael

Persoane celebre

Avram Iancu (personalitate istorică), Avram Hershko (biochimist israelian, laureat al Premiului Nobel), Avram Finkelstein (scriitor american).

Achim

Numele de băiat Achim este un derivat de la prenumele Ioachim. Nu are corespondent feminin și are o frecvență scăzută, deși în ultima perioadă a început să fie ales de părinții din România.

Originea lui este evreiască, de la “Jehojakim”, cu semnificația “Iahve (Dumnezeu) a îndreptat”, sau “Iahve a ridicat”. În limba ebraică poate fi tradus ca “stabilit de Dumnezeu”.

Sfântul Ioachim

Potrivit Bibliei, Sfântul Ioachim este tatăl Fecioarei Maria. Era din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David. Ana, mama Fecioarei Maria, era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Matan a avut trei fiice: Maria, Zoe și Ana. Maria s-a căsătorit în Betleem și a născut-o pe Salomeea, Zoe s-a măritat și ea în Betleem și a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, iar Ana s-a măritat în Nazaret cu Ioachim și la o vârstă înaintată a născut-o pe Maica Domnului.

Cei care poartă numele Achim își pot serba onomastica pe 9 septembrie.

Variante ale numelui Achim

Joakim, Jokum, Kim (Olanda), Joakim, Aki, Jaakkima, Jooa, Kim, Kimi (Finlanda), Gioacchino, Gioachino (Italia), Joaquim, Quim (Portugalia), Akim, Yakim (Rusia), Ioachim (România)

Aris

Aris este un nume de băiat inspirat din mitologia greacă care se poate traduce prin ”ruină”, ”dezastru”. În legendele grecești, era fiul lui Zeus și al Herei.

Numele Aris mai este folosit și în Olanda, dar ca prescurtare sau alint de la Adrian.

Variante ale numelui Aris

Ares

Adam

Numele de băiat Adam înseamnă ”bărbat”, din traducerea din limba ebraică. Potrivit mitului genezei este primul om, fiind creat de Dumnezeu după chipul și asemănarea lui, în ziua a șasea. Alături de el apare Eva, cei doi fiind părinții lui Cain, Abel și Set. Apare atât în Biblie, cât și în Coran.

Are echivalente și în alte limbi: varianta evreiască înseamnă „a fi roşu”, din asirianul “adamu”, care înseamnă „a face”, „a crea”, în limbile romanice sensul era “cel făcut din lut, din pământ”, în turcă se traduce prin termenul om, bărbat, iar în etimologia etiopiană se apropie de semnificaţia “a fi frumos”, în arabă simbolizează uniunea, caracteristica de a fi sociabil.

În România, nu este folosit ca nume de botez foarte des, în schimb este întâlnit ca nume de familie.

Variante ale numelui Adam

AatamiFinlanda, Ádám Ungaria, Ádhamh Irlanda, AdamoItalia, AdomasLituania, AdãoPortugalia, AdánSpania, Adem – Turcia

Persoane celebre

Adam Opel (inventator german care a fondat compania germană constructoare de automobile Adam Opel GmbH)

Aron

Numele Aron își are originea în numele biblic Aaron care înseamnă luminat, munte de putere. Unii cercetători sunt de părere că provine din cuvântul galez eire care se traduce prin irlandez.

Originea numelui Aaron este considerată a fi din cuvintele vechi egiptene aha rw care se traduc prin leul luptător. Sunt cercetători care cred că Aaron are legătură cu Aaru, denumirea pe care vechii egipteni o aveau pentru cer, unde domnea Osiris.

Potrivit Vechiului Testament Aaron a fost fratele mai mare al lui Moise. Lui și urmașilor lui le-a fost încredințată preoția în Iudeea. Nu este menționat doar în Biblie, ci și în Coran, sub numele de Harun, ca unul dintre profeții Islamului.

La început numele a fost folosit atât de creștini, cât și de evrei, iar în Evul Mediu a rămas exclusiv în onomastica religiei mozaice. În secolul XX a revenit și în uzul creștinilor. În zilele noastre este folosit atât ca prenume, cât și ca nume de familie.

În istoria onomasticii româneşti există doi mari voievozi care au purtat acest nume: Aron Vodă (supranumit Aron Tiranul) şi Petru Aron. Ambii au domnit în Moldova.

Aron Pumnul, este o altă figură istorică din România care a purtat acest nune. Este amintit de Mihai Eminescu. A fost filolog şi profesor de română care a făcut demersuri pentru introducerea alfabetului latin în defavoarea celui chirilic.

Variante ale numelui Aron

Haroun/ Harun în țările vorbitoare de limbă arabă, AronCroația/ Olanda/ Islanda/ Norvegia/ Polonia/ Suedia, AaroFinlanda, AharonIsrael, ÁronUngaria, Erin/ Eireann Irlanda, Aronne Italia, Aronas Lituania, Aarón Spania

Persoane celebre

Aaron Ciechanover (om de știință din Israel, Laureat al Premiului Nobel), Aaron Klug (chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel), Aaron Carter (cântăreț american), Elvis Aron Presley (cântăreț american), Aaron Spelling (producător și regizor de filme american)

Nume de băieți cu A. Nume istorice

Amadeus

Numele de băiat Amadeus își are originea în cuvintele latine amare care înseamnă dragoste și deus care se traduce prin Dumnezeu.

Variante

Amédée Franța, Amedeo, AmadeoItalia, AmadejSlovenia

Persoane celebre

Amadeo I al Spaniei, Amadeus II, Conte de Savoy, Amadeus, Conte de Neufchâtel, Karl Amadeus Hartmann (compozitor german), Wolfgang Amadeus Mozart (compozitor austriac)

Arhimede

Numele Arhimede își are originea în cuvintele grecești arkho tradus prin a conduce, comandant și medos care înseamnă plan, prudență. Puse împreună cele două au semnificația de cel căruia îi pasă, mare gânditor.

Cea mai cunoscută persoană care a purtat numele Arhimede este matematicianul grec care a trăit în perioada 287-212 î.Ch. Arhimede de Siracuza a fost unul dintre cei mai mari oameni de știință ai lumii, descoperirile lui fiind din domeniul matematicii, fizicii, astronomiei, ingineriei și filozofiei.

Arhimede este recunoscut pentru legea pârghiilor și pentru că a pus bazele hidrostaticii. De asemenea, a inventat mașini de asalt și șurubul fără sfârșit. Experimente moderne au arătat că Arhimede a proiectat mașini capabile să scoată corăbiile din apă și să le dea foc folosind un sistem de oglinzi.

Arhimede este în general considerat a fi unul din cei mai mari matematicieni ai antichității și unul dintre cei mai mari ai tuturor timpurilor, fiind primul matematician universal. A calculat aria unui arc de parabolă prin însumarea unei serii infinite, precum și calculul aproximativ al numărului π cu o acuratețe remarcabilă pentru acele timpuri. Arhimede a definit spirala care-i poartă numele, a descoperit formule de calcul a volumelor și al suprafețelor corpurilor de revoluție, precum și un sistem ingenios de exprimare a numerelor foarte mari.

Apolo

Numele Apolo reprezintă o variantă a numelui grecesc Apollo, care înseamnă distrugător, nimicitor, distructiv. Unii lingviști consideră că vine din cuvântul greacesc Apollon, care are o semnificație necunoscută, deși poate legată de indo-europeanul apelo care înseamnă „tărie”. O altă teorie afirmă că Apollo poate fi echivalat cu Appaliunas, un zeu anatolian al cărui nume înseamnă „tată leu” sau „tată lumină”.

Zeul din Olimp Apollo, fiul lui Zeus și al lui Leto, fratele geamăn al zeiței Artemis, era stăpân peste arte, medicină, lumină, poezie, conducea corul muzelor și era personificarea Soarelui.

Numele Apolo nu este foarte des întâlnit în onomastica din România, fiind ales în cele mai multe cazuri pentru animale de companie. Totuși, în alte culturi este folosit ca Apollo sau Apollon.

Persoane celebre

Apollo Korzeniowski (scriitor polonez)

Adonis

Numele de băiat Adonis vine din limba greacă și se traduce prin ”extraordinar de frumos, superb”. Există și în vechea limbă feniciană, vorbită în Antichitate în Fenicia (care acum este coasta Libanului și a Siriei) cuvântul ”adon” care se traduce prin ”stăpân”.

Adonis este o figură complexă din mitologia grecească. S-a născut din dragostea incestuoasă a Mirrhei pentru tatăl ei, Cyniras. Legenda lui Adonis simbolizează cel mai bine trecerea la alt anotimp. S-a născut în împrejurări dramatice, mama sa fugind până în Arabia de blestemul tatălui ei.

Acesta și-a petrecut deci toată tinerețea vânând prin păduri și a ajuns astfel la Fenicia unde l-a întâlnit Afrodita, care s-a îndrăgostit imediat de el și l-a urmat. Din gelozie este ucis de Ares și ajunge în Infern unde se înfiripează o relație între el și Persefona. Zeus intervine, la rugămințile Afroditei, dar cum Adonis nu se poate decide, hotărăște ca el să petreacă șase luni în Infern și șase luni cu Afrodita pe pământ, în păduri.

Astfel, în Antichitatea greacă toamna se deplângea dispariția lui Adonis și declinul vegetației, apoi se celebra, primăvara, reînvierea lui în momentul trecerii Soarelui în zodia Taurului.

Foarte rar este întâlnită forma feminină Adonia.

Attila

Originea numelui Attila este gotică și se traduce prin ”micul tată”. Alți istorici dau drept sursă limba turcică din zona dunăreană a Bulgariei care ar însemna ”conducătorul universal”. Tot din limba turcă veche vine și o altă explicația. Pe vremuri fluviul Volga se numea Atil, iar unii istorici cred că de aici ar veni și numele Attila.

Attila, conducătorul hunilor

Popularitatea numelui Attila vine de la conducătorul hunilor, Attila. El a domnit în perioada 433-453. Imperiul Hun, pe vremea lui, se întindea de la munții Ural la fluviul Rin, de la Dunăre la Marea Baltică. A fost unul dintre cei mai aprigi conducători din istorie, fiind supranumit biciul lui Dumnezeu. Attila a traversat Dunărea de două ori și a jefuit tot ce a întâlnit în drumul lui prin Balcani.

Cu toate acestea nu a reușit să își îndeplinească visul de a cuceri Constantinopolul. A încercat să cucerească și Galia Romană, teritoriul actual al Franței, traversând Rinul în 451 și mărșăluind spre Aurelianum, actualul Orléans înainte de a fi învins în Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice. A reușit totuși să invadeze Italia, devastând provinciile nordice, dar nu a putut să ocupe Roma. A planificat inițierea de noi campanii împotriva romanilor, dar a murit în anul 453.

Numele Atilla este menționat ca Etzel în epopeea-legendă Cântecul Nibelungilor (Nibelungenlied), ca Atli în legenda nordică Volsunga Saga și ca Attilius în Thidrekssaga.

În prezent nu mai este atât de popular și sunt anumite țări unde este folosit ca nume de fată.

Variante

AtliIslanda, AtleNorvegia, AtilaTurcia, AtleOlanda, Finlanda, Suedia, EdselGermania

Persoane celebre

Attila Hunul, Attila Csiharcântăreț ungur, Joszef Attilapoet ungur foarte popular, care a luptat pentru drepturile muncitorilor. Este atât de apreciat încât fiecare a 5-a stradă din Ungaria îi poartă numele. În 1937 s-a sinucis, iar în memoria lui mulți părinți le-au pus copiilor numele Attila. Acesta a fost momentul în care numele și-a recăpătat popularitatea în rândul maghiarilor.

Arthur

Originea numelui de băiat Arthur este necunoscută. Totuși, cele mai multe izvoare duc către cuvântul celtic ”artos” care înseamnă urs combinat cu ”viros” tradus prin bărbat sau ”rigos” tradus prin rege. Alte surse istorice îl leagă de numele unei vechi familii romane Artorius, dar nu există dovezi certe în acest sens. O altă sursă a numelor, îmbrățișată cel mai des de țările nordice, este Zeul Thor, Zeul Războiului.

Oricare ar fi originea numelui, în memoria colectivă este cel mai des asociat cu legenda regelui breton Arthur care a trăit în secolul al VI-lea. Acesta a rezistat eroic invaziei saxone. Unii istorici spun că, de fapt, nici nu a fost o persoană reală.

Regele Arthur, între mit și istorie

Cei care susțin că Regele Arthur a existat au la bază Historia Brittonum și Annales Cambriae, unde acesta apare ca o figură istorică obscură, un conducător romano-briton care a luptat cu anglo-saxonii invadatori la sfârșitul secolului al V-lea sau începutul secolului al VI-lea. Historia Brittonum („Istoria britonilor”), o compilație istorică în limba latină din secolul al IX-lea atribuită clericului galez Nennius, îl menționează pe Arthur în douăsprezece bătălii, cea mai importantă fiind cea de la Mons Badonicus, unde se spune că a omorât singur 960 de oameni.

Annales Cambriae din secolul al X-lea („Analele galeze”), menționează că această bătălie a avut loc în anul 516. Aici este precizată și Bătălia de la Camlann, în care Arthur și Mordred au fost ambii uciși, datată în 537. Totuși, în niciunul dintre aceste texte Arthur nu este numit rege. Historia Brittonum îi atribuie titlul de ”dux bellorum” sau „dux” care se traduce prin duce sau comandant în bătălii.

Istoricul John Morris îl plasează domnia a lui Arthur la sfârșitul secolului al V-lea, dar nu precizează mai multe informații despre el. Istoricul menționează că centrul regatului lui Arthur ar fi fost în zonele celte din Țara Galilor, Cornwall și sud-estul Angliei sau în vechiul nord britanic, care se întindea peste Anglia de nord și Scoția de sud de astăzi.

A existat sau nu a existat acest rege?

Pe de altă parte sunt cei care spun că Regele nu a existat niciodată. Unele voci susțin că ar fi fost inițial o zeitate celtă, care a evoluat într-un personaj istoric.

Documentele istorice din acea perioadă sunt puține, așa că un răspuns definitiv pare improbabil. Mai multe locuri au fost identificate ca „arthuriene” începând cu secolul al XII-lea, dar arheologia nu poate descoperi nume decât prin intermediul inscripțiilor. Așa numita „Piatră a lui Arthur” descoperită în 1998 între ruinele de la Castelul Tintagel din Cornwall, o așezare importantă din Britania post-romană, a creat pentru scurt timp senzație. Nu există alte dovezi arheologice pentru a demonstra că a existat cu adevărat.

Totuși este menționat în câteva poeme galeze și în cronici cu aceeași origine. Acestea nu sunt atât de populare. Foarte cunoscute sunt cronicile din secolul al XII-lea atribuite lui Geoffrey of Monmouth. Interesul pentru acest rege a reapărut ulterior, reprezentative fiind Un yancheu din Connecticut la curtea regelui Arthur de Mark Twain, The Once and Future King de T.H. White și opera Parsifal de Richard Wagner.

Apariția cronicilor a făcut ca numele Arthur să devină foarte popular. Pentru o perioadă a fost uitat și a revenit în atenție în secolul al XIX-lea.

Variante

Artur, Artie, Art, Arturo, Arto, Artair

Persoane celebre

Arthur Schopenhauer (filozof), Arthur Conan Doyle (scriitor, autor al cărților în care Sherlock Holmes este personaj principal), Arthur C. Clarke (scriitor SF), Art Garfunkel (muzician), Arthur Miller (dramaturg)

Nume cu A. Nume comune

Alin

Destul de frecvențe în onomastica noastră contemporană, Alin este un vechi și frecvent nume de botez de origine germanică. Corespondentul său feminin, Alina este folosit ca formă de alint în italiană și germană pentru numele Adelina.

Adelin își are originea în cuvintele din germana veche adal care înseamnă nobil și haiduz care se traduce prin apariție, personalitate, caracter. Mai sunt cunoscute înțelesurile: „milos”, „frumos”, „dar de la Dumnezeu” sau „a ajuta”. În sanscrită, numele Alin înseamnă scorpion. În limba armeană numele semnifică „purtătorul luminii”.

Numele Alin este considerat o variantă de alint de la Adelin în majoritatea țărilor. În altele, cum ar fi Armenia și Israel, este folosit ca nume de fată. În România este forma de feminin de la numele Alina.

Persoane celebre

Alin Goyan (cântăreț georgian)

Albert

Numele de băiat Albert vine din cuvintele germane adalnobil și berathstrălucitor. Nu este de mirare că a avut o perioadă de glorie în Evul Mediu când majoritatea nobililor germani își numeau așa copiii. Normanzii l-au introdus apoi în Anglia, dar nu a fost apreciat. Totuși, în secolul al XIX-lea a redevenit popular, datorită Prințului Albert, soțul Reginei Victoria. Tot regii l-au făcut celebru și în secolul următor, dar de această dată vorbim despre Casa Regală a Belgiei.
În România nu a fost folosit foarte des în onomastică până în epoca modernă.

Pentru catolici o figură marcantă este Sfântul Albert cel Mare sau Albertus Magnus (n. 1193, Lauingen, Germania– d. 15 noiembrie 1280, Köln, Germania). Acesta a fost un filosof creștin, călugăr dominican realist, profesor al lui Toma din Aquino și al lui Pedro Hispano, viitorul papă Ioan al XXI-lea, episcop al Diecezei de Regensburg.

Pentru canonizare a trebuit să aştepte anul 1931, când Pius al XI-lea l-a proclamat învăţător al Bisericii, şi Pius al XII-lea, în 1941, patron al celor care cultivă ştiinţele naturale. Este prăznuit în calendarul catolic în data de 15 noiembrie.

Variante ale numelui Albert

Aubert Franța, Adalbert, Adelbert, AlbrechtGermania, Adelbert, AlbertusOlanda, Alpertti, Altti, PerttiFinlanda, Adalberto, Alberto, Berto Italia/ Spania, Adalberto, AlbertoPortugalia, Al, Albie, Bert, Bertie, Bertdiminutive

Persoane celebre

Albert al II-lea, Prinț de Monaco (n. 1958, actualul monarh al principatului de Monaco), Albert Einstein (fizician german), Albert Camus (romancier și filozof francez), Albert Finney (actor englez)

Adelin

Numele Adelin își are originea în vechiul cuvânt german adalhaid care se traduce prin apariție nobilă. Nu este foarte utilizat, însă forma sa de feminin, Adelina, este popular pentru fetițele din întreaga lume.

Variante

Aldo Italia, Germania

Persoane celebre

Adelin Petrișor (jurnalist român)

Antonio

Numele Antonio este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin floare.

Numele de familie roman Antonius era cel mai probabil de origine etruscă. Generalul roman Marcus Antonius a susținut că numele vine de la Anthon, fiul lui Hercule. Mitul, care apare la Plutarh, a fost probabil creat chiar de Marcus Antonius, din dorința de a se asocia cu o divinitate.

Numele a fost folosit în întreaga lume romană care cuprindea întreaga Mediterană și o mare parte din Europa, precum și din Orientul Mijlociu. Când Imperiul Roman a devenit creștin, numele a continuat să fie popular din cauza numeroșilor mari sfinți care au purtat numele. Mai târziu, numele a fost răspândit în întreaga lume, pe măsură ce creștinismul a fost introdus în alte locații (de exemplu, Orientul Îndepărtat, America, Australia și Africa Subsahariană).
Acest nume apare și în literatură. William Shakespeare l-a folosit pentru unul dintre personajele sale din Neguțătorul din Veneția, care este chiar personajul principal al operei dramatice.

În România mai sunt folosite și alte variante ale acestui nume pentru botezul băieților: Antonie, Anton. Formele feminine sunt Antonia, Antoaneta, Antoanela. Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. După numele Sfântului Antonie cel Mare și-au luat denumirea mai multe orașe din America Latină, dar și din cea de Nord și Centrală.

Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure.

Variante în alte limbi ale numelui Antonio

Antoon/Antonie/AntoniusOlanda, AndonBulgaria, Andon/ Antonij Macedonia, Antonijo, Antonio, Antun Croația, Anttoni Finlanda, Antony țările vorbitoare de limba engleză, AntoineFranța, Antonios/ AntonisGrecia, Antal/ Tóni Ungaria, Antonello, Nello, Tonino, TonioItalia, Antanas Lituania, AntoniPolonia, António/ Toni/ Toninho Portugalia, Antonije/ Anto Serbia, Toni, ToñoSpania

Persoane celebre

Antonio Stradivarius (creator italian de instrumente muzicale), Antonio Caldara (compozitor italian), Antonio Canova (sculptor italian), Antonio Banderas (actor american), Antonio Gramsci (lider politic italian, fondatorul Partidului Comunist Italian), Antonio del Pollaiuolo (sculptor italian), Antonio Cipriano José María y Francisco de Santa Ana Machado Ruiz (poet modernist spaniol), José Antonio Reyes (fotbalist spaniol), Antonio Saura (pictor și scriitor spaniol), Antonio Santi Giuseppe Meucci (inventator italian), Antonio Vivaldi (compozitor italian), Antonio Cassano (fotbalist italian), Antonio Salieri (compozitor italian), Antonio Farnese, Duce de Parma (ultimul Duce de Parma și Piacenza), Antonio de Ulloa y de la Torre-Giral (general spaniol de marină, explorator, om de știință, autor, astronom, administrator colonial și primul guvernator spaniol al Louisianei)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa