Cele mai populare nume de fete din România

Ramona Dinescu
numele copilului

  Cele mai populare nume de fete din România sunt Maria și Elena. Citește mai jos ce nume mai aleg românii pentru fetițele lor.

  Fiecare copil pentru părinții săi este special, fie că este fetiță sau băiat. Iar atunci când alegem numele copilului vrem să fie unul special. Mie, mamă de băieți, care de fiecare dată mi-am dorit fată, atunci când încercam să aleg cel mai frumos și inspirat nume pentru băieții mei, mă uitam și pe lista cu nume de fete și mi se părea că sunt extrem de frumoase și că aș avea minimum 50 de nume pe lista scurtă. Probabil, dacă eram de cealaltă parte a baricadei și ar fi trebuit să aleg nume de fete, aș fi avut parte de aceeași provocare.

  Personal, am impresia că alegerea numelui este probabil cea mai grea deoarece trebuie să alegem un nume care să se potrivească copilului, atât din punct de vedere fizic, cât și al personalității sale. Însă, aceste caracteristici ale lui se schimbă cu timpul, iar numele trebuie să fie potrivit și viitorului adult.

  Pentru că probabil și mamele care poartă fete în burtici trec prin aceleași frământări ca și mine, am tras un ochi pe statistica Direcției Generale de Evidență a Populației și am aflat care sunt numele de fete din România preferate de români.

  Cele mai populare nume de fete

  În 2017 si 2018, părinții au ales cel mai adesea pentru fetițele lor numele Maria, Ioana, Elena, Andreea și Alexandra. Ca și în cazul băieților, cele mai folosite nume de botez pentru fete sunt nume de sfinți, pentru că în credința populară românească se spune că „e bine ca cea mică să poarte nume de sfânt”. Iată ce semnifică fiecare dintre ele:

  Maria provine din grecescul Mariam, nume care înseamnă “copil dorit”. Se crede, de asemenea, că numele îşi are originea în Egipt şi că, cel mai probabil, înseamnă “mult iubit”. Probabil cel mai important personaj din biblie, Fecioara Maria purta acest nume și se spune că este unul dintre cele mai „sfinte” nume. În credința populară românească se spune că fetițele ce vor purta acest nume se vor bucura de popularitate din fragedă copilărie.

  Elena este un nume ce înseamnă “raza de soare”. În mitologia greacă, Elena era fiică lui Zeus şi a Ledei, iar răpirea ei a cauzat izbucnirea Războiului Troian. Din punct de vedere biblic, Elena este mama Sfântului Constantin şi se spune despre ea că ar fi găsit Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Persoana care poartă acest nume se spune că are abilitatea de a media conflicte, de a lua apărarea binelui și de a găsi soluții în situații importante.

  Ioana vine de la “Yochana”, nume evreiesc care semnifica “binecuvântarea Domnului”. De asemenea, se crede că Ioana înseamnă “grație”. Numele are o puternică rezonanță biblică și a devenit foarte comun în perioadă Imperiului Bizantin. Fata care poartă acest nume este veselă și romantică, este visătoare și atentă la frumos.

  Andreea provine de la numele grecesc “Andreas”, care înseamnă “războinic”. Numele este foarte popular în Norvegia şi în Spania. O caracteristică aparte a fetei ce poartă acest nume este răbdarea și atenția pentru perfecțiune.

  Alexandra este femininul numelui Alexandru. În mitologie, Alexandra era asociată cu Hera. Ea avea întotdeauna  o cale de ieşire din orice situaţie și de aceea cele care poartă acest nume sunt considerate fete sau femei descurcăreţe.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa