Top cele mai populare nume de băieți și fete în țările din Europa

De curând a fost dată publicității o amplă cercetare despre cele mai populare nume pe care părinții europeni le ale pentru copiii lor. Află care sunt acestea și descoperă top 10 și de la noi din țară.

Georgiana Mihalcea, redactor
Cele mai populare nume de băieți și fete din Europa
Cele mai populare nume de băieți și fete din Europa

Cele mai populare nume de băieți și de fete din Europa au fost făcute publice de Euronews Culture, în baza informațiilor oferite de diverse instituții de statistică de pe continent. Cine ocupă primul loc în Europa, dar la noi în țară, veți afla în rândurile care urmează.

Alegerea numelui pe care un părinte îl dă nou-născutului reprezintă una dintre cele mai importante decizii luate, pentru că îl va însoți toată viața. Este primul cadou pe care un copil îl primește. În trecut, la noi în țară numele, erau alese împreună cu nașii, „moștenindu-se” cumva de la aceștia. În prezent, părinții caută de regulă nume de sfânt, nume la modă ori unul cât mai puțin folosit în cercul de prieteni.

Cum s-a realizat acest studiu

Potrivit statisticilor, 71% dintre părinți aleg numele viitorului copil în timpul sarcinii, 24% înainte de concepție și 5% decid imediat după naștere. Chiar dacă rămânem la prima idee, nu este nevoie să ne grăbim. Avem suficient să ne gândim la asta!

Așadar, numele date nou-născuților oferă o imagine de ansamblu despre societățile în care aceștia vor crește, fie că alegerea reflectă ducerea tradiției mai departe ori anumite tendințe.

Există multe site-uri și chiar aplicații care servesc drept sursă de inspirație pentru alegerile părinților, toate își bazează adesea sugestiile pe date oferite de oficiile naționale de statistică care înscriu prenumele acordate în registrele civile în fiecare an.

Toate statele membre ale UE le publică, cu excepția Germaniei, unde nu există un recensământ național al prenumelor. În ceea ce privește Grecia și Cipru, informațiile datează de la recensământul populației din 2011, în timp ce informațiile României, pe care le vom prezenta aici, nu sunt datate, deoarece institutul de statistică de la noi din țară nu a răspuns solicitării Euronews.

Euronews Culture, sursa citată de noi în realizarea acestui material, a consultat datele acestor institute de statistică, unul câte unul, pentru a întocmi harta oficială a celor mai populare prenume din bătrânul continent.

Datele prezentate în acest studiu sunt din 2021, cu excepția următoarelor țări:

Grecia și Cipru2011
Republica Cehă2019
Letonia2020
PoloniaPrima jumătate a anului 2022
Lituania2022
Românianedatat

Cele mai populare nume de băieți din Europa

În ceea ce privește băieții, Noah este cea mai frecventă alegere de prenume din aceste țări relativ învecinate: Germania, Belgia, Țările de Jos și Suedia, dar și Elveția și Anglia și Țara Galilor.

În Republica Cehă, Jakub se află pe locul întâi, cu similarul Jakob în Norvegia și Slovacia; în timp ce George este cel mai des nume ales pentru băieți în Grecia și Bulgaria cu variante locale (Georgi / Georgios).

Cele mai populare nume de fete din Europa

Maria” conduce detașat în topul prenumelor alese pentru fete în mai multe țări europene; iar în Bulgaria, Cipru, Finlanda, Portugalia, Grecia sunt cele mai multe „Maria” decât oriunde altundeva în lume! La aceste țări se adaugă și România cu numele compus Ana-Maria.

În alte țări europene, lucrurile arată diferit! Astfel, „Emma” este pe locul 1 în Luxemburg, Malta și Țările de Jos (și Ema în Slovacia); „Mia”, cel mai popular nume din trei țări – Croația, Estonia și Elveția; și „Sofija” în Letonia și Lituania.

Mutându-ne cu statistica în Rusia, mai exact în Moscova, găsim o variantă a Sophiei în fruntea listei pentru fete, iar la băieți, Alexander continuă să fie cel mai popular nume din ultimii 30 de ani, cu excepția lui Artem în 2012.

Cele mai pupulare nume de băieți și fete din România conform statisticilor Euronews Culture:

BăiețiFete
AndreiAna-Maria
AlexandruMaria
ȘtefanAndreea
DavidAlexandra
MihaiIoana
IonuțElena
FlorinMaria-Alexandra
DanielDenisa
GabrielBianca-Maria
MateiGeorgiana

Cele mai comune prenume din Europa

Este destul de greu de stabilit care este cel mai popular prenume ales pentru copilul lor de către părinții din Europa. Și asta pentru că:

 • Diferitele institute naționale de statistică nu furnizează aceleași date. Acestea variază de la 1.625 de nume plus numărul de nașteri din Belgia până la doar primele 5 (fără numărul de nașteri) din Grecia.
 • O altă dificultate este variația ortografiei aceluiași nume de la o țară la alta – chiar și în cadrul aceleiași țări în unele cazuri- cum ar fi Alexander, Aleksander, Alexender sau Jasmine, Yasmina, Jasmin, Yasmeen.
 • Euronews Culture a analizat ortografiile aceluiași prenume și a numărat de câte ori a apărut în liste, pentru a stabili care sunt cele mai populare prenume din Europa. 

După ce toate aceste date au fost puse cap la cap s-a stabilit că cele mai populare nume de copii din Europa sunt: Lucas (la băieți) și Sofia (la fete).

Top 10 al celor mai comune nume de băieți din Europa este următorul:

 1. Lucas
 2. Alexandru
 3. Oliver / Olivier
 4. Mohamed
 5. Noe
 6. Ilie
 7. Matteo
 8. Gabriel
 9. Daniel, Liam, Benjamin
 10. Ryan, Martin, David, Leo, Adam, Theodor, Viktor

Top 10 al celor mai comune nume de fete din Europa:

 1. Sofia
 2. Hanna
 3. Maria
 4. Isabella
 5. Amelia
 6. Jasmina
 7. Emma
 8. Emilia
 9. Sara
 10. Elisabeta

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a alege un nume pentru copilul tău

I se va potrivi și când va crește?

Este adevărat că îi dai nume unui copil, dar este important ca numele pe care îl alegi să crească odată cu micuțul tău trecut de vârsta copilăriei. Unele nume sunt foarte drăguțe pentru bebeluși, dar pur și simplu nu îți poți imagina că va fi strigat așa la maturitate. Pentru înțelege asta, rostește-l cu voce tare sau întreabă-te: „Cum ar arăta acest nume pe o cerere de angajare?”

Cât de populară este alegerea numelui?

Ți s-a întâmplat vreodată ca cineva să îți pronunțe numele într-o cameră aglomerată, dar nu vorbea cu tine? Acest lucru l-ar putea trăi micuțului tău dacă alegi un nume popular. Dar nu îți face griji: există o mulțime de informații despre popularitatea numelor. Tocmai am prezentat aceste statistici actualizate ceva mai devreme.

Vrei un nume unic pentru bebeluș?

La capătul opus, unii părinți pot descoperi că doresc un nume complet unic pentru copilul lor – evitând popularitatea! Când vine vorba de abordarea unică, poate dorești să o încerci mai întâi. Faceți un joc de rol acasă. Cum sună când propunți numele? E ușor de spus? De scris corect?

Vrei să onorezi un membru al familiei cu numele ales?

O modalitate grozavă de a aduce un omagiu unui membru al familiei este să-i transmită numele mai departe. Bunica ta, Elena, a fost persoana ta preferată? Onorează-i moștenirea dându-i copilului tău numele. Un alt mod distractiv de a folosi un nume de familie: Inspirația. Ai putea să-ți numești copilul cu ceva care începe cu litera „E”.

Îți plac toate derivatele posibile?

Să zicem că alegi numele Elena, dar nu-ți place cum sună alintul „Lenuța”? Atunci poate vrei să iei în considerare o altă opțiune. Dar, pe de altă parte, îți poți ghida oricând prietenii și familia să folosească numele complet al bebelușului tău – sau porecla pe care o preferi – doar fă-o de la început pentru a crea precedent. Amintiți-vă, este în regulă să-i corectați pe cei care v-au poreclit și copilul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa