Cum alegi un nume de băiat

Ramona Dinescu

Când alegi un nume de băiat poți trece prin foarte multe încercări, gânduri și situații. Eu am ales două nume de băieți și mi-a fost extrem de greu.

Sunt mulți pași până ajungi să alegi numele de băiat ce se va potrivi perfect copilului tău. Vei ajunge să repeți numele respectiv de un milion de ori, să-i pui în tot felul de fraze și contexte, să-l strigi cu drag, dar și apăsat sau supărat, doar ca să vezi cum sună. Îl vei așeza lângă numele de familie și îți vei imagina cum va suna din gura profesoarei care strigă catalogul, sau din gurile colegilor de școală.

Mom365.com a alcătuit o listă cu cinci sfaturi de care să ții cont când alegi un nume de băiat:

1. Când alegi un nume de băiat începi cu arborele genealogic al familiei

Îți place numele tău sau al partenerului tău? Ai putea să-i dai băiatului tău unul dintre numele voastre? Sau gândește-te la numele rudelor apropiate. Gândește-te la numele lor pentru puțină inspirație. Iar dacă nu-ți place nici unul, stai de vorbă cu bunicul tău și întreabă-l ce nume au purtat strămoșii tăi. Multe nume care erau populare acum 100 de ani au revenit la modă, precum numele vechi românești, numele biblice, sau numele cu rezonanță regală.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NUMELE: ALEXANDRU I MIHAI I ANDREI I RAREȘ I DAVID I CLAUDIU I IULIAN I DARIUS I ȘTEFAN

2. Când alegi un nume de băiat gândește-te la oameni care te inspiră

Mulți părinți vor să aleagă un nume puternic pentru băieții lor, un nume cu rezonanță care să te facă să te gândești la oameni impresionanți. Cine sunt eroii tăi? Poate Martin Luther sau Barack Obama. Gândește-te la prieteni de familie, la profesori, la mentori, chiar și șefi care ți-au lăsat o impresie extraordinară. A da numele unei persoane reale fiului tău reprezintă o mare onoare pentru ambele părți.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NUMELE: WILLIAM I ROMULUS I CORVIN I CEZAR I ARTHUR I BASARAB I HOMER I ROMEO I SOCRATE

3. Când alegi un nume de băiat gândește-te la rădăcinile tale

Care este moștenirea ta genetică? Ai rădăcini spaniole, irlandeze, cehe, evreiești, tătărăști sau machedonene? Fiecare țară și fiecare regiune are o listă de nume comune. Băieții de origine franceză pot purta numele Jean Claude, de exemplu, în timp ce un băiat cu origini 100% românești poate purta numele Ioan. Un descendent suedez poate purta numele Adrian, Erik sau Valter. Întreabă-ți părinții și bunicii despre originile familiei voastre.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NUMELE: PASCAL I AYAN I ZAMFIR I YAO I HARALD I CAMIL I OSCAR I LEON I RĂZVAN I ATTILA I AIDIN

4. Când alegi un nume gândește-te și la numele fraților și surorilor

Familiile se gândesc adesea la numele copiilor mari atunci când aleg un nume pentru băiatul ce urmează să se nască. Dacă primul născut poartă numele Alexandra, pe al doilea copil îl poate chema Alexandru. Sau dacă pe primul copil îl cheamă Robert, pe al doilea îl poate chema Radu, legătura fiind inițiala. Dacă copilul mai mare poartă numele bunicului matern, al doilea poate purta numele bunicului patern. Și tot așa.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NUMELE: RALUCA I MONICA I IRINA I SARA I ILINCA I LAURA I AMALIA I ELENA I LIDIA I DENISA I

5. Cum alegi un nume de băiat. Fii atentă la personajele tale preferate

Care sunt cărțile, filme sau serialele tale preferate? Nu zic acum să-i pui copilului numele Jose Armando, deși s-a mai văzut, dar te poți inspira. Eu recunosc că mi-ar plăcea ca unul dintre copii să poarte numele lui Ragnar și dacă nu ar fi prea mult, fetița mea să poarte numele Cercei. De fapt, al doilea copil al meu poartă numele Hugo (numele unuia dintre autorii mei preferați) deși recunosc că nu la asta m-am gândit când l-am ales, ci pur și simplu mi s-a părut a fi un nume extrem de potrivit pentru el. Și nu regret nici o secundă.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE NUMELE: OVIDIU I OTELO I DANTE I VICTOR I AMADEUS I VLADIMIR I LEONARDO

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație pentru a alege un nume pentru băiatul tău pentru să te mai inspiri și de aici:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa