Alegi numele copilului? Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont

Anca Vlad
numele copilului

Atunci când alegi numele copilului, analizezi tot: de la ce poate însemna într-o altă limbă până la cât de bine se potrivește cu numele tău de familie. Fă o listă și prezint-o rudelor sau prietenilor reali sau virtuali. S-ar putea să-ți schimbi alegerea în ultimul moment, susțin cei la mumsnet.com.

Cum se pronunță numele

Numele neobișnuite, exotice, pot fi atrăgătoare, dar, în timp, pot duce la frustrări, mai ales atunci când ele ajung să fie pronunțate greșit. Poate că la început e amuzant, dar, după un timp, e posibil să regreți alegerea făcută. Dacă nu ești sigură cum se pronunță numele ales, poate ar fi bine să te informezi înainte. Este posibil să îți schimbi părerea.

Ce înseamnă numele copilului

Poate ți se pare pierdere de timp, dar ar fi bine să-ți faci timp ca să afli exact ce înseamnă numele bebelușului și dacă există asocieri nefericite cu el. De exemplu, Candida înseamnă în latină alb pur, dar dacă îl vei întreba pe ginecolog vei afla că mai înseamnă și o infecție în zona genitală. Din nefericire, există o mulțime de nume care pot însemna lucruri deloc plăcute.

Dacă ții morțiș să alegi ceva exotic, după ce ai vizitat o parte a lumii sau ai auzit vorbindu-se o limbă străină, atunci interesează-te ce poate însemna în altă limbă. Un exemplu e Zizi, care sună drăgălaș, dar în franceză înseamnă… cocoșel (și nu vorbim despre galinacee).

Diminutive pentru numele copilului

Îți place varianta scurtă a unui nume? În cazul acesta, trece în certificatul de naștere varianta lungă a numelui ca să-l poată folosi fata/băiatul când va fi adult. Nu există nicio lege care să-ți interzică să folosești diminutivul, dar e o decizie bună să-i lași copilului posibilitatea să aleagă sau nu numele întreg când este adult. Să fim sinceri, într-un fel sună Gigel când copilul are 5 ani și altfel George, când a ajuns bărbat în toată firea si pilotează un avion.

De partea cealaltă, te poți aștepta ca atunci când alegi varianta întreagă a numelui, colegii de școală, prietenii, rudele sau cunoscuții să folosească diminutivul. Orice ai face tu, Eduard va deveni Edi și Elena – Ela.

Fă o listă scurtă cu nume

Indiferent cât de frumoasă e relația pe care o ai cu partenerul de viață, alegerea numelui poate isca controverse și în cele mai sudate cupluri. Dacă nu reușiți să cădeți de acord și să alegeți un singur nume, atunci faceți o listă scurtă. Nu contează cine o face, deși… tu ești cea care cari sarcina timp de 40 de săptămâni și te chinuit trei zile ca să aduci copilul pe lume, nu-i așa?

Numele ales de voi se potrivește cu numele de familie?

Odată ce ați pus la punct lista scurtă, următorul pas e să verificați dacă numele mic se potrivește cu numele de familie. Pe lângă sonoritate, aveți grijă să nu vă ia valul și să ajungeți la cacofonii (Anca Calomfir).

În timp ce vă jucați cu combinațiile prenume– nume de familie, puteți decide dacă micuțul va avea numele de familie al partenerului, al tău sau ambele. Dacă vă decideți pentru ambele, hotărâți care dintre ele va fi primul. Ideal ar fi să cădeți la pace înainte să ajungeți la oficiul stării civile.

Două prenume

În principiu, mai multe prenume nu-și prea au rostul. Lucrurile se schimbă însă atunci când vrei să împaci și capra, și varza (tu și parterul sau taberele socrilor). Există familii care duc tradiția mai departe (toți membrii de sex masculin au unul dintre prenume identic), în timp ce alții îl aleg în onoarea unuia dintre membrii familiei. Nu trebuie să vă faceți griji din princina celui de-al doilea prenume pentru că e posibil ca, în timp, acesta să se transforme într-o simplă inițială.

Valori de familie

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este dacă nou-sositul are frați sau surori. Ca mamă, poți avea senzația că ai deja experiență în alegerea unui nume, mai ales dacă ești la al treilea sau al patrulea copil. Cu toate acestea, nu este chiar atât de simplu, deoarece numele lui trebui să se „asorteze” cu ale celorlalți. Imaginează-ți cum ar fi să strigi Ionel, Marcus, Leo! Hm… enervant.

Când trebuie să alegi numele copilului?

Majoritatea părinților iau această decizie cu ceva timp înainte de sosirea pe lume a bebelușului. Cu toate acestea, după ce-l iei în brațe pentru prima dată, e posibil să ți se pară că Georgel are mai degrabă față de… David. Nu intra în panică: aveți la dispoziție câteva zile să îl declarați.

Dacă tot nu v-ați hotărât și se apropie termenul nașterii, atunci poate nu strică să apelați și la forumurile dedicate proaspeților sau viitor părinți. Niciodată nu știi de unde sare iepurele. Sau inspirația.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa