27 de nume de băieți la modă în 2023. Lista din care oricine își va găsi inspirație

Cristina Călin, redactor
nume de băieți la modă în 2023

Dacă urmează să naști anul viitor și te întrebi care este lista cu nume de băieți la modă în 2023 trebuie să știi că ai noroc. Vei avea atât de multe variante și atât de interesante, încât îți va fi greu să te decizi.

2023 se anunță a fi un an plin de necunoscute, așa că numele propuse vin tot în această note. Fie sunt nume puternice pentru ca băieții să se descurce în această lume incertă, fie sunt nume vechi puse de dragul vremurilor bune, fie prenume inspirate din natură cu gândul la evadarea din cotidian. Orice ai alege va fi bine.

Inspiră-te din lista noastră cu 27 de nume de băieți la modă în 2023.

Nume cu înțeles grandios

Augustin

Augustin este un nume de băiat care își are originea în limba latină. Se traduce prin ”a crește”. Numele este un derivat din Augustus care era unul dintre cele mai înalte titluri pe care le putea primi un împărat roman.

De la Sfântul Augustin

Sfântul Augustin din Hippo (cu numele lui întreg Aurelius Augustinus Hipponensis) a trăit în perioada 354-430, fiind născut într-un trib de berberi de pe teritoriul unde astăzi se află Algeria. Este prăznuit de biserica ortodoxă la 15 iunie. Este prezent și în calendarul catolic. Aceștia îl consideră sfântul patron al fabricilor de bere, al tipografilor, al teologilor și al mai multor orașe și eparhii.

Augustin – numele întâlnit în mai toate limbile pământului

Augustijn/Stijn/TijnOlanda, Austin/Austențările vorbitoare de limbă engleză, AgostonUngaria, Agostino/DinoItalia, AgostinhoPortugalia, ArgustinSpania, AgostiniAlbania, AgustinusIslanda, AksnesNorvegia, AoûtFranța, AugustenGermania, AvqustinAzerbaidjan, OistinIrlanda, AugustinusJaponia, Xxkạs̄tinThailanda

Diminutivele pentru numele Augustin

Gusta, Tintin, Tijn, Gus, Augie, Aku, Dino, Kusti, Tauno

Cezar

Numele Cezar are o puternică rezonanță istorică, însă etimologia lui este incertă. Unii istorici susțin că ar veni de la caedo care se traduce prin a tăia, alții de la caesius  care înseamnă negru-albăstrui. O altă sugestie este cuvântul caesaries, tradus prin păros.

Personajul care a făcut celebru numele este împăratul roman Iulius Cezar.  Acesta a fost un lider politic și militar roman și una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii și instaurarea Imperiului Roman.

A provocat războaie de cucerire fără acceptul senatului roman. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic. În anul 55 î.Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie. Numele avea să fie acordat fiecărui împărat roman și a devenit un semnal de mare putere și autoritate departe de granițele imperiului.

Variante ale numelui în alte limbi

César (Franța, Spania), Cesare, Cesarino (Italia), Cezary (Polonia)

Valter

Numele de băiat Valter are originea în cuvintele din germana veche walt care se traduce prin putere sau strălucire și hari care înseamnă armată, ceea ce face ca numele să poată fi tradus prin conducător de armată. Astăzi este folosit atât ca nume de familie, cât și ca prenume.

Variante ale numelui Valter

Walter (Germania), Wouter, Wolter, Wout (Olanda), Valtteri (Finlanda), Gauthier, Gautier, Gaultier (Franța), Guálter, Wálter (Portugalia), Gutierre, Gualterio, Wálter (Spania)

Diminutive ale numelui Walter

Wally, Walt, Wate, Wat

Nume uitate

Cristian

Numele Cristian derivă din limba greacă și se traduce prin ”credincios”, ”urmaș al lui Hristos”. La început, în Evul Mediu, a fost folosită doar varianta feminină, Cristiana. Astăzi, o mulțime de prescurtări sau versiuni de scriere sunt folosite în întreaga lume.

Numele Cristian, scris în diverse forme, a fost preluat de o mulțime de regi și prinți, mai ales din casele regale din nordul Europei.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Cei care vor să serbeze ziua numelui, o pot face pe 24 iulie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Cristina. Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.

Formele de feminin

Cristina, Cristiana

Variante ale numelui Cristian

Kristian, Kristiyan (Bulgaria), Kristijan, Krsto (Croatia), Kristián (Cehia), Carsten, Christian, Karsten, Kristian, Christen, Christer, Kresten, Kris, Kristen (Danemarca), Christiaan, Chris (Olanda), Christian, Chris, Kris (țările vorbitoare de limba engleză), Kristjan (Estonia), Kristian (Finlanda), Christian (Franța, Germania), Krisztián (Ungaria),  Kristján (Islanda), Cristiano (Italia), Krišjānis, Kristiāns, Krišs (Letonia), Kristijonas (Lituania), Hristijan, Kristijan (Macedonia), Krystian, Krystyn (Polonia), Cristiano (Portugalia), Kristijan (Serbia), Kristián (Slovacia), Kristijan, Kristjan (Slovenia)

Gabriel

Numele Gabriel își are originea în ebraică și se traduce prin ”Dumnezeu este puterea mea”.

Arhanghelul Gavriil

De cele mai multe ori este asociat cu numele Arhanghelului Gavriil. Numele său este menționat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”: de două ori în Daniel (8.16 și 9.21) și de două ori în Luca (1.19 și 1.26). După evanghelistul Luca, Gabriel ar fi anunțat atât nașterea lui Ioan Botezătorul, cât și a lui Iisus. Cei care poartă numele Gabriel își sărbătoresc onomastica pe 8 noiembrie.

Varianta feminină a numelui este Gabriela.

Numele Gabriel este întâlnit în aproape toate limbile globului sub diverse grafii și este pe lista de nume de băieți la modă în 2023. De-a lungul timpului a fost ales de familii de nobili din întreaga Europă pentru botezul băieților lor, de doi Patriarhi ai Constantinopolului.

Variante ale numelui Gabriel

Jabril, Jibril (țările arabe), Gavrail, Gavril (Bulgaria), Dzhabrail (Cecenia), Gabrijel (Croația), Gabriël (Olanda), Gavriil (Grecia), Gavriel (Israel), Gábor, Gábriel, Gabi (Ungaria), Gabriele (Italia), Gabriels (Letonia), Gabrielius (Lituania), Gavrilo (Serbia), Cebrail (Turcia), Havryil (Ucraina), Gavrilă, Gavril, Gabi (România)

Ciprian

Numele Ciprian vine din limba greacă și se traduce prin ”din Cipru”. În timpului Imperiului Roman era folosit ca nume de familie, sub forma Cyprianus. Probabil că acesta este motivul pentru care este întâlnit cu precădere în onomastica popoarelor latine.

În România a ajuns pe filieră slavă, unde ajunsese datorită Sfântului Ciprian, care este supranumit în Rusia ”Magul”. La aceștia era utilizat sub forma Ciprian, Chipriana si Cuprian.

Sfântul Ciprian

Ciprian de Cartagina, născut Thascius Caecilius Cyprianus, (n. cca. 200, Cartagina – d. 14 septembrie 258) a fost un scriitor creștin de limbă latină, episcop de Cartagina, unul din cei mai importanți scriitori creștini din primele secole. A fost ales episcop de Cartagina în anul 248 și a murit ca martir în anul 258. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe 13 septembrie, iar Biserica Romano-Catolică pe 14 septembrie.

Variante feminine

Cipriana

Variante

Cyprien (Franța), Cipriano (Italia, Spania, Portugalia)

Nume care se traduc prin ”lumină”

Elian

Numele Elian provine din cuvântul grecesc helios care înseamnă “soare”. De asemenea este și o variantă a popularului, Ilinca, provenind de la Ilie numele proorocului din Vechiul Testament. În ebraică înseamnă “Domnul este adevăratul Dumnezeu”.

Unii lingviști cred că vine din limba spaniolă și se traduce prin lumină.

Elian este un prenume folosit foarte des în Norvegia, iar în Scoția este utilizat atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Variante ale numelui Elian

Eli, Elijah, Elias, Eliano, Ilian, Eliab, Elhan

Variante feminine

Eliane, Eliana, Elina, Elia

Iulian

Numele Iulian este un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin ”doborât”.  O altă explicație a numelui este “lumina cerului”, datorita cuvântului “Iovis” din latina clasică.

Sfântul Iulian

Cei care poartă numele Iulian își sărbătoresc onomastica pe data de 21 iunie când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Iulian Martirul, cunoscut și ca Iulian din Antiohia, care a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea. Avea rang senatorial, fiind fiul unui senator păgân și al unei mame creștine. Dorind să evite persecuțiile, femeia și-a dus fiul, după moartea soțului, la Tars, unde copilul a fost botezat și crescut cu evlavie. A fost ucis în timpul persecuțiilor lui Dioclețian.

Variante ale numelui Iulian

Yulian (Bulgaria, Rusia), Julian, Jolyon, Jools, Jules, Julyan (țările vorbitoare de limba engleză), Julien (Franța), Julian, Lian (Germania), Giuliano (Italia), Julian, Julek (Polonia), Juliano (Portugalia), Julián (Spania), Iuliu (România)

Variante feminine

Iuliana, Juliana, Iulia, Julia, Julie, Giuliana, Giulia

Lucian

Lucian este un derivat de la prenumele latin Lucius, care își avea originea în cuvântul ”lux” tradus prin ”lumină”. În Antichitate a fost unul dintre cele mai populare nume de băieți. Doi dintre regii etrușci au purtat acest nume, la fel ca și nobili ai Imperiului Roman. De asemenea, a fost ales de 3 papi.

Biserica Ortodoxă cinstește numeroși sfinți cu acest nume și cu derivatele Lucia sau Luchian. Unul dintre ei este Sfântul Lucian din Antiohia, întemeietorul unei școli teologice. Este prăznuit pe 15 octombrie.

Variante ale numelui Lucian

Lucio, Lucjusz, Lucien, Lucijan, Luciano

Nume foarte scurte

Aris

Aris este un nume de băiat inspirat din mitologia greacă care se poate traduce prin ”ruină”, ”dezastru”. În legendele grecești, era fiul lui Zeus și al Herei.

Numele Aris mai este folosit și în Olanda, dar ca prescurtare sau alint de la Adrian.

Variante ale numelui Aris

Ares

Dan

Numele Dan este întâlnit în foarte multe culturi. Este folosit în țările scandinave unde etimologia lui este încă incertă. De asemenea, este des utilizat și de israelieni, ca omagiu adus celui de-al cincilea fiu al lui Iacob, cel care a dar naștere unuia dintre triburile israelite. Acestea sunt diviziuni tradiționale ale poporului evreu vechi. În acest caz Dan se traduce prin Dumnezeu este templul meu.

Numele apare și în Biblie. Rachela, mama lui spune: „Domnul m-a judecat (dananni) si mi-a dat acest fiu”. Putem trage concluzia că se trage din verbul „dannani”, ce înseamnă „a judeca” sau de substantivul comun „judecată”, de unde sensul de „judecător”. În evreiește, Daniel se traduce prin ”Dumnezeu este judecătorul tuturor”.

De foarte multe ori, în foarte multe limbi, Dan este folosit ca și alint sau prescurtare de la numele Daniel, alături de Dany. Este un nume de băieți la modă în 2023.

În România este utilizat și diminutivul Dănuț, putând fi o prescurtare de la Dumitru sau de la Bogdan. Numele este atestat în documentele Țării Românești în jurul anului 1385. Istoria Țării Românești cunoaște doi domni care au purtat acest nume: Dan I, fratele lui Mircea cel Bătrân (c. 1384 — 1386) și Dan II (1422 — 1431). Oricum, domnii din această perioada au făcut parte din dinastia Dăneștilor.

Prorocul Daniel este cinstit pe 17 decembrie. Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Variante feminine

Dana, Daniela

Variante ale numelui Dan

Danail, Daniel, Dancho (Bulgaria),  Danijel, Danilo, Daniel, Danko (Croația),  Daniël, Daan, Dani (Olanda), Taneli, Tatu (Finlanda), Daniil (Grecia), Daniel (Israel), Dániel, Dani (Ungaria), Daniele, Danilo (Italia), Daniil, Danila (Rusia), Danijel, Danilo, Danko (Serbia), Danyal (Turcia)

Eric

Numele Eric sau Erik provine din cuvântul vechi din partea nordică a Germaniei Eirikr și se traduce prin ”autocrat”, ”conducător etern, cu putere veșnică”. De-a lungul timpului și-a păstrat popularitatea în țările nordice.

În unele dintre ele -Finlanda, Islanda sau Insulele Feroe – este utilizat chiar sub forma veche Eirikr. Din aceste zone a plecat și în restul Europei intrând mai ales în Anglia, unde a devenit foarte folosit în perioada Evului Mediu.

Variante ale numelui Eric

Jerk, Jerker (Suedia), Eirik (Norvegia), Jerrik (Danemarca), Eerik, Eerikki, Eero, Erkki (Finlanda), Erich (Germania), Érico (Portugalia)

Variante feminine

Erika, Erica

Nume care conțin litera X

Felix

Numele de băiat Felix se traduce prin ”fericit”, fiind provenit din latinescul felicis. Este unul dintre numele care și-a păstrat forma în aproape toate limbile în care a intrat în uz.

Datorită semnificației sale, acest nume a fost popular printre primii creștini, fiind purtat de mulți sfinți timpurii și de patru papi. A fost folosit în Anglia încă din Evul Mediu, deși a fost mai popular în Europa continentală.

Sfântul Mucenic Felix

Biserica Ortodoxă cinstește memoria mai multor sfinți care poartă acest nume, printre care și Sfântul Mucenic Felix (+303) care era preot. În timpul persecuțiilor creștinilor a refuzat cu hotărâre să dea Sfintele Scripturi soldaților ce le aruncau în foc, spunând că preferă să ardă El. Rămânând hotărât în credința sa chiar și după torturi îndelungate, sfântului i-a fost tăiat capul.  Este prăznuit pe data de 19 octombrie.

Variante

Félix (Franța), Felice (Italia), Feliks (Polonia, Rusia, Serbia)

Variante feminine ale numelui Felix

Felicia, Feliciana, Felice

Maxim

Numele de băiat Maxim este un nume masculin de origine romană. Este comun în țările care vorbesc slavă , în principal în Belarus, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia și Ucraina.

Numele este derivat din numele latin de familie Maximus, însemnând „cel mai mare”. Maxim este, de asemenea, un nume de familie mai puțin cunoscut.

Variante ale numelui Maxim

Max, Maxime, Massimo, Maksim, Maxen, Maximilian

Alexe

Numele Alexe este o prescurtare de la numele Alexandru, care își are originea în cuvântul alexandros care se traduce prin apărător al oamenilor. Este folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în Biblie, în Vechiul Testament. De asemenea, era popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros pentru a fi puternici. Mai târziu în istorie a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume. Este unul dintre numele întâlnite în mai toate țările globului.

Variante în alte limbi ale numelui Alexe

Aleksandër, SkënderAlbania, Iskandar țările vorbitoare de limbă arabăAleksandr Armenia, Aliaksandr Belarus, Aleksandar, SkenderBosnia și Herțegovina, Aleksandar, SashoBulgaria, Aleksandar, Sandi, Saša Croația, Alexandr, Aleš, AlexCehia, Aleksanteri, Ale, Samppa, Santeri, SanttuFinlanda, Alexandre, Alex, Sacha, SashaFranța, Aleksandre, SandroGeorgia, Alexandros, Alekos, Alex Grecia, Iskandar Indonezia, Alastar Irlanda, Alessandro, Ale, Alex, SandroItalia, Aleksandar, Aca, Ace, Aco, SashoMacedonia, Eskandar Iran, Aleksander, Aleks, Olek Polonia, Alexandre, Alex, Xande, Xandinho Portugalia, Alex, Alexandru, Sandu, Alecu România, Aleksandr, Aleks, Alex, Sanya, Sasha, ShuraRusia, Alasdair, Alastair, Alistair, Alister, Ally, SawneyScoția, Alejandro, Ale Spania, Aleksandr, Oleksander, Oleksandr, Aleks, Oles, Sasha Ucraina, Sender Israel

Nume ”adjective”

Grațian

Numele de băiat Grațian își are originea în cuvântul latin gratus care se traduce prin grație. Este foarte întâlnit în Italia, sub forma Graziano.

Sfântul Grațian a fost un episcop, dar numele a fost purtat și de Împăratul roman Flavius Gratianus Augustus, fiul împăratului Valentinian și al Marinei Severa.

Variante ale numelui Grațian

Gratien (Franța), Graziano (Italia), Gracjan (Polonia), Graciano (Portugalia, Spania)

Variante feminine

Grațiela, Grațiana

Justinian

Justinian este o variantă a numelui Iustin folosită mai ales în țările vorbitoare de limbă engleză, însă destul de rar în ultimii ani. Totuși, cum moda revine mereu și acesta este un nume de băieți la modă în 2023.

Numele Iustin își are originea în limba latină și are semnificația de ”corect”, ”just”. Numele Iustinianus s-a format de la Iustinus, devenit celebru prin prisma împăratului Iustinian I (527 – 565 d. Hr.).

Sfântul Iustinian

Pentru credința sa nemărginită şi pentru eforturile depuse pentru creştinarea poporului său, Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte pe Iustinian cel Mare şi Sfânt, pe data de 2 august. Sf. Iustin a trăit între anii 100-160. Născut din părinți păgâni, probabil de origine latină, el s-a convertit la creștinism înainte de anul 132 și a fost martirizat la Roma.

Derivatul feminin al numelui este Iustina.

Variante ale numelui Justinian

Iustin, Iustinian (România), Giustino (Italia)

Sever

Numele Server își are originea în limba latină și se traduce prin ”aspru”.

Numele a fost purtat de câțiva împărați romani: Septimius Severus (145–211), Severus Caracalla (188–217), Severus Alexander (208–235), Valerius Severus.

Variante ale numelui Sever

Severo, Sévère, Severin

Nume de bunici

Iorgu

Numele Iorgu este un derivat al numelui Gheorghe își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin ”muncitor” sau ”lucrător al pământului”.

Sfântul Gheorghe

Numele și-a câștigat popularitatea datorită Sfântului Gheorghe, care este unul dintre sfinții reprezentativi ai creștinismului. A fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină.

În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.

Variante ale numelui Iorgu

Gjergj (Albania), Gevorg, Kevork (Armenia), Georgi, Genko, Geno (Bulgaria), Đuro, Juraj, Đurađ, Jure, Jurica, Juro (Croația), Jiří (Cehia), Georg, Jørgen, Jørg, Jørn (Danemarca), Joeri, Joris, Jurgen, Jurriaan, Sjors (Olanda), Jyri, Yrjänä, Jyrki, Yrjö (Finlanda), Georges (Franța), Georg, Jürgen, Jockel, Jörg (Germania),  Georgios, Giorgos, Yiorgos, Yorgos (Grecia), György, Gyuri (Ungaria), Seoirse (Irlanda), Giorgio, Gino, Giorgino (Italia), Georgijs, Georgs, Jurģis, Juris (Letonia),  Georg, Gøran, Jørgen, Ørjan, Jørg, Jørn (Norwegia), Jerzy, Jurek (Polonia), Jorge, Jorginho (Portugalia), Georgiy, Georgy, Yuri, Yuriy, Yury, Yegor, Yura (Rusia), Djordje, Djuro, Đorđe, Đuro, Djuradj, Đurađ (Serbia), Jorge (Spania), Georg, Göran, Jörgen, Örjan, Jöran (Suedia), Gică, George, Gigi, Gigel, Geo, Georgel, Ghiță (România)

Variante feminine

Gergana (Bulgaria), Jiřina (Cehia), Georgina (Olanda), Georgene, Georgia, Georgiana, Georgina, Geena, Gena, Georgeanna, Georgie, Gina, Jeana, Jeanna, Jorja (țări vorbitoare de limba engleză), Georgine, Gigi (Franța), Georgina (Germania), Georgia (Grecia), Georgina, Györgyi, Györgyike (Ungaria), Giorgia, Giorgina (Italia) , Georgeta, Geta, Gherghina, Georgiana, Gheorghița, Gica, Gicuța (România)

Ioachim

Numele Ioachim nu are corespondent feminin. Originea lui este evreiască, de la “Jehojakim”, cu semnificația “Iahve (Dumnezeu) a îndreptat”, sau “Iahve a ridicat”. În limba ebraică poate fi tradus ca “stabilit de Dumnezeu”.

Sfântul Ioachim

Potrivit Bibliei, Sfântul Ioachim este tatăl Fecioarei Maria. Era din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David. Ana, mama Fecioarei Maria, era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Matan a avut trei fiice: Maria, Zoe și Ana. Maria s-a căsătorit în Betleem și a născut-o pe Salomeea, Zoe s-a măritat și ea în Betleem și a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, iar Ana s-a măritat în Nazaret cu Ioachim și la o vârstă înaintată a născut-o pe Maica Domnului.

Cei care poartă numele Ioachim își pot serba onomastica pe 9 septembrie.

Variante

Joakim, Jokum, Kim (Olanda), Joakim, Aki, Jaakkima, Jooa, Kim, Kimi (Finlanda), Gioacchino, Gioachino (Italia), Joaquim, Quim (Portugalia), Akim, Yakim (Rusia), Achim (România)

Miron

Numele Miron este derivat din greacă Myron însemnând „ulei dulce, parfum“.

Myron a fost numele unui sculptor grec din secolul V î.Hr. De asemenea, a fost purtat și de sfinți: un episcop al Cretei din secolul al III-lea și un martir din secolul al IV-lea din Cyzicus care a fost ucis de o gloată. Aceștia sunt mai venerați în Biserica de Est, iar numele a fost în general mai frecvent în rândul creștinilor din est.

De asemenea, Miron este folosit în onomastică și în Israel, numele provenind de la denumirea celui mai înalt munte din Israel, Muntele Meron. Este și numele unui sat de pe versanții săi, gândit să fie pe același loc cu vechiul oraș canaanit Merom.

Nume din natură

Călin

Numele Călin, cu varianta feminină Călina, este foarte popular și răspândit în toate regiunile țării. Este pe lista de nume de băieți la modă în 2023. Numele a rămas la modă datorită poemului eminescian “Călin – file de poveste”. Numele Călin mai este întâlnit și în onomastica slavilor sub forma Ealin sau Kalina.

O altă ipoteză este că numele Călin ar veni de la floarea cu același nume.

Codruț

Numele Codruț are varianta feminină Codruța. Prima ipoteza ar fi că numele este de origine grecească, cu izvoare în mitologie, și îl desemna pe Basileus, apărătorul și salvatorul cetății Atena. A doua variantă ar fi că numele provine de la termenul latin de “quodrum” care are corespondentul românesc “pădure”, “dumbravă”.

Oliver

Oliver este forma modernă a numelui vechi germanic Alfher care a ajuns în Europa prin intermediul normanzilor. Ortografia a fost modificată prin asocierea cu oliva latină „măslin”.

În Evul Mediu, numele a devenit cunoscut în Europa de Vest datorită epopeei franceze La Chanson de Roland, în care acesta era prieten și consilier al eroului Roland.

În Anglia, a fost un nume medieval obișnuit, însă a devenit mai rar după secolul al XVII-lea din cauza comandantului militar Oliver Cromwell, care a condus țara în urma războiului civil.

Numele a fost reînviat în secolul al XIX-lea, probabil datorită în parte personajului din romanul lui Oliver Twist (1838) al lui Charles Dickens , care era despre un orfan sărac care trăia pe străzile Londrei.

Nume rurale modernizate

Costin

Numele Costin este un derivat de la Constantin este de origine latină, după cognomenul lat. Constantinus. Constantinus este un derivat cu suf. -inus de la Constantius (fem. Constantia), cognomen roman frecvent care provine, la rândul lui, din cuvântul Constans, gen. Constantis. El a fost format pe baza adjectivului constans, constantis are înseamnă “constant, ferm”, participiul verbului latin consto “a fi ferm, puternic” — compus al verbului sto “a sta”, după model grecesc.

Sfântul Constantin

Constantin cel Mare, Sfântul Constantin cel Mare, a fost și rămâne una dintre cele mai mari personalități ale istoriei. Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 274 e.n., Naissus, Imperiul Roman– d. 22 mai 337 e.n., Nicomedia, Imperiul Roman), cunoscut sub numele Constantin cel Mare sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324, el a condus ca împărat unic.

În 312, „a trecut la credința creștină” și a continuat să dețină funcția Pontifex Maximus funcție care permitea conducerea religioasă, pe care o avuseseră toți cei cărora li se atribuise titlul de „Caesar”, adică conducător al statului roman și al religiei,- bineînțeles păgâne -, funcție deținută de toți Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos.

În urma întrevederii dintre Constantin și Licinius de la Mediolanum (februarie-martie 313) este promulgat „Edictul de la Milano”. Textul acestui edict este dat de Lactanțiu în latină și de Eusebiu de Cezareea în greacă. Este o scrisoare adresată de Licinius guvernatorilor provinciilor controlate de el, prin care le cerea să înceteze orice persecuție asupra creștinilor, iar proprietățile confiscate de la aceștia să fie imediat returnate. Scrisoarea nu consfințea creștinismul ca religie de stat și nici nu-l angaja personal pe Licinius în credința creștină.

Prin „Edictul de la Milano” (313) dat de împăratul Constantin cel Mare și cu „Edictul de la Tesalonic” (380) al împăratului Teodosie (346-395), creștinismul a sfârșit prin a deveni o realitate mai întâi tolerată, iar mai apoi constituțională a Imperiului Roman.

Au fost împărați cu numele Constantin în Armenia, Grecia, Scoția, Georgia, Bulgaria. De asemenea, Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe și Papi au purtat acest nume.

În calendarul creștin ortodox este prăznuit alături de soția sa, Elena, pe 21 mai.

În România, este folosit atât ca prenume, cât și ca nume de familie.

Variante ale numelui Costin

Costache, Costel, Costică, Costantin, Dinu (România), Kostandin (Albania), Konstantin, Kosta, Kostadin (Bulgaria) Constantijn, Stan, Stijn (Olanda), Konstantine (Georgia), Konstantin (Germania, Ungaria, Serbia), Konstantinos, Gus, Kostas, Kostis (Grecia), Costantino (Italia), Konstantin, Kostya (Rusia)

Dimitrie

Dimitrie este un nume de băieți, de inspirație slavă, venit pe filiera grecească de la numele Demetrios, care este derivat de la numele zeiței Demetra, care ocrotea agricultura și fertilitatea. Se traduce prin ”iubitor al pământului” de la cuvintele grecești de (pământ) și mater (mama).

Primele atestări ale numelui la noi în țară au apărut în anul 1387, în Țara Românească, cu forma Dimitru. În 1429 a apărut forma de Dumitru, iar în 1437 a fost atestată varianta de Dimitrie. Odată cu anii 1500 au început să răsară diferite variante derivate de la numele de baza Dumitru, unul dintre primele forme fiind numele Dima.

Sfântul Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (+299) este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi din calendarul creştin, multe şi mari minuni fiind legate de numele acestuia. Este prăznuit pe 26 octombrie.

Variante feminine

Dumitra, Dumitrița, Mitrana, Medra

Variante

Dzmitry (Belarus), Dimitar, Dimo, Mitko, Mitre (Bulgaria), Dmitar (Croația), Demetrios, Dimitrios, Dimitris, Dimi (Grecia), Demeter, Dömötör (Ungaria), Demetrio (Italia, Spania), Dimitar, Dimitrij, Mitko, Mitre (Macedonia), Dymitr (Polonia), Demétrio (Portugalia), Dumitru, Mitică (Romania), Dimitrije, Dmitar (Serbia), Dimitrij, Mitja (Slovenia), Dmitri, Dmitrii, Dmitriy, Dmitry (Rusia)

Gruia

Prenumele de băiat Gruia este un nume românesc care face parte din lista de nume de băieți la modă în 2023. Are două variante pentru originea sa. Una dintre ele este din regionalismul ”gruie” se traduce prin ”cocor”, iar cealaltă este pe filieră tracă tradus prin ”colină” sau ”deal”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa