16 nume de sfinți din decembrie care să te inspire în alegerea prenumelui perfect

Cristina Călin, redactor
nume de sfinți din decembrie

Luna decembrie este generoasă cu cei care caută un nume de sfânt pentru copiii lor. Găsești atât prenume clasice, cât și unele mai puțin obișnuite, fie pentru că nu mai sunt atât de populare, fie pentru că sunt folosite cu precădere în țările vestice.

Barbara (4 decembrie)

Numele Barbara vine de la latinescul Barbara, care se traduce prin străin. Era corespondentul feminin al lui Barbarus, numele provenind din epoca Romei imperiale. Inițial, în grecește “barbaros” însemna “bâlbâit”, cuvânt care făcea referire la orice străin care vorbea o limbă neînțeleasă de greci. Prenumele Barbarus, Barbara, Barbaros devin nume personale des întâlnite în onomastica creștină prin nume de martiri sau sfinți.

Sfânta Varvara

Creștinii ortodocși și cei catolici o sărbătoresc pe 4 decembrie pe Sfânta Varvara, o fecioară martiră creștină. Hagiografiile indică originea sfintei din Nicomedia (azi Izmir, Turcia). Ea se numără printre așa-numiții „Paisprezece ajutători” invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Sfânta este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor etc.

Variante ale numelui Barbara

Varvara (Bulgaria, Grecia, Macedonia), Barbora, Bára (Cehia), Barbare (Georgia), Báirbre (Irlanda), Barbora (Lituania) Varvara, Varya (Rusia), Babs, Barb, Barbie, Bobbi, Bärbel (Germania), Basia (Polonia), Bara, Barica (Croatia)

Nicolae (6 decembrie)

Numele Nicolae vine din numele grecesc Nikolaos care înseamnă „victoria poporului” este derivat din greacă ”nike” care înseamnă „victorie” și ”laos” care înseamnă „popor”.

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost un episcop al secolului al IV-lea din Anatolia. Potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sărac din viețile prostituției. Este patronul copiilor, marinarilor și comercianților, al Greciei și al Rusiei. Numele Nikolaos a existat înaintea Episcopului de Myra care a devenit Sfântul Nicolae, de câteva secole.

Istoricul atenian Thucydides menționează că în al doilea an al războiului peloponezian (431 – 404 î.Hr.) între Sparta și Atena, spartanii au trimis o delegație la regele persan pentru a-i cere ajutorul pentru a lupta cu atenienii. Nikolaos a fost unul dintre delegați.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în data de 6 decembrie.

Popularitatea numelui este legată de Sfântul Nicolae cel care le aduce cadouri copiilor din întreaga lume.
Datorită renumelui sfântului, acest nume a fost utilizat pe scară largă în lumea creștină. Numele a fost purtat de cinci papi și doi țari ale Rusiei.

În România, în anul 2010 existau aproximativ 811.200 de români care aveau numele Nicolae, Nicoleta sau alte nume derivate ale prenumelui.

Variante

Nickolas, Nikolas (țări vorbitoare de limbă engleză), Colin, Collin, Nic, Nick, Nicky, Nik (diminutive), Nikollë (Albania), Mikalai, Mikalay (Belarus), Nikola, Nikolai, Nikolay (Bulgaria), Nikola, Nikica, Niko, Nikša (Croația), Mikulá, Mikoláš, Mikula, Nikola (Cehia), Nicolai, Niklas, Nikolaj, Cai, Caj, Claus, Kai, Kaj, Kay, Klaus, Nels, Nicklas, Niclas, Niels, Nils (Danemarca), Nicolaas, Nicholas, Kai, Klaas, Nick, Nico, Niek (Olanda), Nigul (Estonia), Nicolas (Franța), Nikoloz, Nika, Niko, Nikusha (Georgia), Nicolaos, Nikolaos, Nik, Nikolas, Nikos (Grecia), Miklós, Kolos, Miksa (Ungaria), Niccolò, Nicola, Nico, Nicolao, Nicolò (Italia), Neculai, Nicu, Nicușor, Culaie, Culiță (România), Nikolai, Nikolay, Kolya (Rusia)

Variante ale numelui Nicoleta

Nikol (Bulgaria), Nika (Croația), Nicol, Nikol, Nikola (Cehia), Nicol, Nicole, Klasina, Klazina (Olanda), Nicola, Nicole (țările vorbitoare de limbă engleză), Nicole, Coline, Nicolette (Franța), Nicol, Nicole, Nikola, Nicola (Germania), Nicoletta, Nicolina (Italia), Nika (Slovenia), Nicolasa (Spania)

Spiridon (12 decembrie)

Numele Spiridon își are originea în cuvântul din greaca veche ”spyridion” care înseamnă „coș”. Unii lingviști sunt de părere că mai degrabă este un derivat de cuvântul latin ”spiritus” care înseamnă „spirit”.

Sfântul Spiridon a fost un oier din secolul al IV-lea care a devenit episcopul Tremitului și a suferit în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Este patronul spiritual al insulei grecești Corfu. Biserica ortodoxă îl prăznuiește în data de 12 decembrie.
În România este întâlnit mai ales ca nume de familie.

Variante ale numelui Spiridon

Spiro, Spiros, Spirache

Lucia (13 decembrie)

Numele Lucia este varianta feminină a numelui Lucian care este un derivat de la prenumele latin Lucius, care își avea originea în cuvântul ”lux” tradus prin ”lumină”.

Se folosește în limbile italiană, spaniolă, portugheză, germană, engleză, suedeză, norvegiană, daneză, română, letonă și slovacă.

Sfânta Lucia a fost o martiră din Siracuza din secolul al IV-lea. Se spunea că i s-au scos ochii și astfel este sfânta patronă a orbilor. A fost venerată pe scară largă în Evul Mediu, iar numele ei a fost folosit în întreaga Europă creștină, în diferite grafii.

Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 13 decembrie.

Variante ale numelui Lucia

Lucetta, Lucilla, Lucija, Lucie, Luus, Luce, Lucette, Lucile, Lucille, Lucinde, Lucinda, Luzia, Luciana

Daniel (17 decembrie)

Numele Daniel este întâlnit în foarte multe culturi.

Este des utilizat și de israelieni, ca omagiu adus celui de-al cincilea fiu al lui Iacob, cel care a dar naștere unuia dintre triburile israelite. Acestea sunt diviziuni tradiționale ale poporului evreu vechi. În acest caz Daniel se traduce prin Dumnezeu este templul meu.

Numele apare și în Biblie. Rachela, mama lui spune: „Domnul m-a judecat (dananni) si mi-a dat acest fiu”. Putem trage concluzia că se trage din verbul „dannani”, ce înseamnă „a judeca” sau de substantivul comun „judecată”, de unde sensul de „judecător”. În evreiește, Daniel se traduce prin ”Dumnezeu este judecătorul tuturor”.

Numele este folosit în diverse grafii destul de des în lumea orientală, atât la arabi, cât și la perși. În limba arabă ”dana” se traduce prin ”perla perfectă din toate punctele de vedere”, iar în idiș ”arbitru” sau ”Dumnezeu este judecătorul meu”.

Sfântul Daniel

Prorocul Daniel este cinstit pe 17 decembrie. S-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Variante

Danyal (țări vorbitoare de limba arabă), Daniël, Daan, Dani (Olanda), Dániel, Dánjal (Insulele Feroe), Taneli, Tatu (Finlanda), Daniil (Grecia), Dániel, Dani (Ungaria), Daniele, Danilo (Italia), Daniels (Letonia), Danielius (Lituania), Daniil, Danila (Rusia), Danijel, Danilo, Danko (Serbia), Danilo (Spania, Portugalia), Danail (Bulgaria), Taniel (Armenia), Dan, Dany (Franța), Dan, Dănilă, Dănuț, Danu (România)

Variante feminine

Dana, Daniela

Sebastian (18 decembrie)

Sebastian vine din numele latin Sebastianus, care însemna „din Sebaste”. Sebaste a fost numele unui oraș din Asia Mică, numele său derivând din grecescul ”sebastos” care înseamnă „venerabil”.

Conform tradiției creștine, Sfântul Sebastian a fost un soldat roman din secolul al III-lea martirizat în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian. După ce a fost descoperit a fi creștin, a fost legat și s-au tras în el cu săgeți. Totuși acest lucru nu l-a ucis. Sfânta Irene din Roma l-a vindecat și s-a întors să-l certe pe Dioclețian, după care împăratul l-a bătut până la ucis.

Sfântul Sebastian este un sfânt creștin pomenit de Biserica Ortodoxă și de cea Greco-Catolică în ziua de 18 decembrie.
Datorită popularității sfântului, numele a intrat în uz general în Europa medievală, în special în Spania și Franța. De asemenea, a fost purtat de un rege al Portugaliei din secolul al XVI-lea, care a murit într-o cruciadă împotriva Marocului.

Variante ale numelui Sebastian

Bastian, Seppi, Sebastijan, Sebastien, Bastien, Sebastiano, Szebasztián, Sebastião, Sevastian, Sevastyan, Boštjan

Zoe (18 decembrie)

Numele Zoe vine din limba greacă și se traduce prin ”viață”. A fost întâlnit foarte des la evrei, care l-au preluat ca înlocuitor pentru Eva.

Numele a fost purtat de doi sfinți creștini timpurii , unul martirizat sub împăratul Hadrian, celălalt martirizat sub Dioclețian. Numele era comun în Imperiul Bizantin, fiind purtat de o împărăteasă a secolului al XI-lea.

Variante ale numelui Zoe

Zoia, Zoya, Zoja, Zoey

Iuliana (21 decembrie)

Numele Iuliana este varianta feminină a numelui Iulian, care un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin ”doborât”.

O altă explicație a numelui este “lumina cerului”, datorita cuvântului “Iovis” din latina clasică.

Numele de ginte Iulius şi Iulia aparţineau în special acelor familii care erau considerate de origine divină, fiind mai degrabă un supranume. Numele latin „Iovis” este parte a expresiei „descendentul zeului Jupiter”. În mitologia romană, Jupiter era divinitatea supremă care se ocupa de orânduirea legilor şi de ordinea socială.

Sfânta Iuliana

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia a trăit pe vremea împăratului roman Maximian (286-305 d.Hr.). Era de fel din cetatea Nicomidiei (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici). A pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin tăierea capului cu sabia în anul 304.

Prăznuirea ei se face în Biserica Ortodoxă la 21 decembrie, iar în Biserica Romano-Catolică la 16 februarie.

Sfântul Iulian

Cele care poartă numele Iulia sau Iuliana își mai pot sărbători onomastica și pe data de 21 iunie când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Iulian Martirul, cunoscut și ca Iulian din Antiohia, care a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea. Avea rang senatorial, fiind fiul unui senator păgân și al unei mame creștine. Dorind să evite persecuțiile, femeia și-a dus fiul, după moartea soțului, la Tars, unde copilul a fost botezat și crescut cu evlavie. A fost ucis în timpul persecuțiilor lui Dioclețian.

Variante ale numelui Iuliana

Yuliya (Bulgaria) Julija (Croația), Julie (Cehia), Julia, Julie, Juul, Lia, Lieke (Olanda), Julia, Julie, Jools, Jules, Juliet (țările vorbitoare de limba engleză), Julie, Juliette (Franța), Júlia, Juli, Juliska, Lili (Ungaria), Júlia, Julie, Julieta, Julinha (Portugalia), Julia, Juliya, Yulia, Yuliya (Rusia), Julieta, Giulia (Spania, Italia)

Anastasia (22 decembrie)

Numele de fată Anastasia își are originea în cuvântul grecesc ”anastasis” care se traduce prin ”reînviere”. Este un nume foarte popular în Europa de Est, mai ales în țările vorbitoare de limba rusă. Popularitatea sa a început din Grecia antică. Atunci multe fete primeau acest nume, mai ales cele născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui.

În România, varianta masculină a numelui Anatasia este Anastasie, dar nu este foarte populară

Prințesa Anastasia și misterul din jurul ei

În perioada modernă numele Anastasia a devenit foarte popular odată cu legendele apărute după asasinarea familiei Romanov după Revoluția din Rusia din 1917. Atunci toți membrii familiei au fost uciși, dar sunt voci care spun că singura care a rămas în viață a fost Prințesa Anastasia. De aici au apărut o mulțime de povești, cărți, filme care au țesut o mulțime de supoziții pornind de la această informație.

Marea Ducesă Anastasia a fost al patrulea copil născut în familia Țarului Nicolae al II-lea. Fiind a patra fată a cuplului, imperial nașterea fetei a fost primită mai degrabă cu dezamăgire, căci țarul și soția sa sperau să aibă, în sfârșit, un băiat care să poată moșteni tronul. sfârșitul a fost unul tragic pentru prințesă și familia ei.

Uciderea familiei Romanov

După revoluția bolșevică din octombrie 1917, Rusia a intrat repede în Războiul Civil. Pentru a nu risca eliberarea țarului și restaurarea dinastiei, bolșevicii au decis să-l ucidă nu doar pe el, ci pe toți membrii familiei Romanov.

În noaptea din 16 iulie 1918, un grup al Cheka (primul dintr-o succesiune de organizații ale poliției secrete sovietice) a condus familia imperială, dar și pe servitorii acesteia, într-o încăpere din casa unui fost negustor pe nume Ipatiev din Ekaterinburg, unde se aflau aceștia – sub pretextul că le vor face fotografii, pentru a demonstra lumii că încă sunt în viață. Apoi, cei 10 bărbați i-au omorât cu focuri de armă și lovituri de baionete.

Zeci de femei s-au dat drept prințesa dispărută

De la moartea sa au circulat zvonuri privind o posibilă scăpare, datorită faptului că locație unde ea a fost înmormântată a fost necunoscută în timpul dominației comuniste. Micul mormânt lângă Ekaterinburg, unde erau rămășițele țarului, ale soției sale și trei fiice a fost descoperit în anul 1991, dar trupul lui Alexei și a unei surori- Anastasia sau sora sa , mai în vârstă- Maria, nu au fost descoperite acolo.

În ianuarie 2008, posibilitatea ca ea să trăiască a fost infirmată de oamenii de știință ruși, care au anunțat că rămășițele carbonizate ale unui băiețel și a unei tinere găsite lângă Ekaterinburg, în august 2007, erau foarte asemănătoare cu cele ale prințului moștenitor în vârstă de 13 ani și una dintre cele 4 ducese Romanov.

În timpul Primului Război Mondial, Marea Ducesă și surorile ei au vizitat spitalele de front și au îngrijit soldații răniți, urmând cursuri de infirmiere la Crucea Roșie. Ulterior, în februarie 1917, familia imperială a fost pusă sub arest la domiciliu, la Palatul Țarskoe Selo, iar la scurt timp după aceea, Nicolae al II-lea a abdicat.

Gigantul Disney a creat-o pe Prințesa Anastasia dând acestui nume o importanță și mai mare.

Sfânta Anastasia

În calendarul creștin-ortodox Sfânta Mare Muceniță Anastasia este prăznuită la data de 22 decembrie. Ea a trăit în vremea lui Dioclețian, când toți creștinii erau prigoniți. Provenea dintr-o familie foarte bogată, dar a preferat să își dea averea celor bolnavi sau închiși în temnițe pentru că se declarau creștini. Este considerată vindecătoarea celor otrăviți. În calendarele creștine există un număr mare de sfinte și mucenițe Anastasia care sunt cinstite în diferite zile ale anului.

Numele Anastasia este întâlnit și în alte țări

AnastasyiaRusia/ Ucraina/ Belarus/ Letonia/ Lituania/ Macedonia/ Serbia, Anastaciațările vorbitoare de limbă engleză, AnastazijaCroația, AnastázieCehia, AnastasieFranța, AnasztáziaUngaria, AnastazjaPolonia, AnastáciaPortugalia, AnastazijaSlovenia

Nu doar variantele de scriere a numelui sunt foarte diverse, dar și diminutivele: Natașa, Tasia, Nastasia, Stasya, Nastya, Stace, Stacy.

Eugenia (24 decembrie)

Prima formă a numelui Eugen, forma masculină a prenumelui Eugenia, a fost Eugenios care provenea din cuvântul grecesc eugenes tradus prin ”de neam nobil”.

Este un nume întâlnit în mai toate limbile pământului cu diverse forme. În România, atât forma de feminin, cât și cea de masculin au pătruns pe filiera greacă, rezultând forme ca: Evghenia, Evghenița, Ghenuța, Ghenea, care astăzi sunt înlocuite de formele Eugen, Eugeniu, Genuțu, Gelu, Genia sau Jeni.

Eugenia este și o plantă originară din regiuni tropicale şi subtropicale. Este decorativă prin frunziş şi atractivă prin fructele sale comestibile, ce pot fi consumate proaspete sau folosite la dulceaţă.

Sfânta Eugenia

În calendarul ortodox, cei care poartă numele își sărbătoresc onomastica în data de 24 decembrie. Sfânta Cuvioasă Martiră Eugenia a fost o tânăra romana, din vremea persecuțiilor creștine, care, deși se trăgea dintr-un neam ales, a preferat să fugă pe ascuns și să se retragă într-o mănăstire, pentru a se ruga și a-și închina viața Domnului în liniște și în anonimat. Pildă de smerenie și simplitate, a ajuns la conducerea mănăstirii, ca stareță, sfârșind în cele din urmă ca martiră pentru credința sa în Hristos.

Variante

Gena, Genie, Gina, Jeana, Jeanna, Geena, Jeni, Jenica (diminutive), Evgenia, Evgeniya, Zhenya (Bulgaria), Evženie (Cehia), Eugénie (Franța), Evgenia (Grecia), Jevgēņija, Jevgeņija (Letonia), Evgenija (Macedonia), Evgenia, Evgeniya, Yevgeniya, Zhenya (Rusia)

Ștefan (27 decembrie)

Numele Ștefan vine din numele grecesc Stephanos care înseamnă „coroană” , mai precis „ceea ce înconjoară” .
În spaţiul românesc, numele este foarte uzitat, românii având un adevărat cult pentru Sfântul Ştefan: aproape 400.000 de români poartă acest nume, cu forma sa feminină. Derivatele feminine de la Ștefania sunt: Fănica, Fănița, Fana, Ștefana iar uneori – sub influență străină – Fanny.

Un loc special în ocupă Domnitorul Ștefan al III-lea (n. 1438-1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt. A domnit în Moldova între anii 1457 și 1504, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

A dus peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase, cele mai semnificative fiind victoria de la Baia asupra lui Matei Corvin în 1467, victoria de la Lipnic împotriva tătarilor, în 1469 sau victoria repurtată în Bătălia de la Codrii Cosminului asupra regelui Poloniei Ioan Albert, în 1497.

Cel mai mare succes militar l-a reprezentat victoria zdrobitoare din Bătălia de la Vaslui împotriva unei puternice armate otomane conduse de Soliman-Pașa, la 10 ianuarie 1475.

Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan a fost un diacon care a fost ucis, după cum aflăm din Noul Testament. Este considerat primul martir creștin. Se spune că, alături de Sfântul Ioan Evanghelistul, Sf. Ştefan era cel mai apropiat de Iisus, fiind numit printre “Comites Christi” – “însoţitorii lui Hristos”.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 27 decembrie. Datorită lui, numele a devenit comun în lumea creștină.

Ștefan este un nume purtat de regi, împărați din toată Europa: în Armenia, Ungaria, Polonia, Moldova, Bulgaria, Croația, Serbia, Bosnia. De asemenea, au fost papi și patriarhi care și-au luat acest nume.

Variante ale numelui Ștefan

Stepan (Armenia), Stefan (Bulgaria), Stjepan, Stevo, Stipan, Stipe, Stipo (Croația), Štěpán (Cehia), Steffen (Danemarca), Steffen, Stephan, Stef, Stefanus, Steven (Olanda), Tapani, Tahvo, Teppo (Finlanda), Étienne, Stéphane (Franța), Stefanos, Stephanos (Grecia), István, Pista, Pisti (Ungaria), Stefano (Italia), Steponas (Lituania), Szczepan, Stefek (Polonia), Estevão (Portugalia), Fane, Fănel, Fănică (România), Stepan (Rusia), Esteban (Spania)

Variante ale numelui Ștefania

Ștefania, Stefaniya (Bulgaria), Štefanija (Croația), Štěpánka (Cehia), Stefanie (Danemarca)Stephanie, Stefani, Steph, Stephani, Stephania, Stephany, Stevie (țările vorbitoare de limbă engleză), Stéphanie, Étiennette, Fanny (Franța), Stefanie, Stephanie, Steffi, Steffie (Germania), Stefánia, Fanni (Ungaria), Stefanija (Macedonia), Estefânia (Portugalia), Stefaniya (Rusia), Estefanía (Spania

Simeon (28 decembrie)

Numele Simion vine de la numele Symeon, forma greacă din Vechiul Testament a numelui ebraic Shim’on care se traduce prin ascultător.

În Vechiul Testament, Simion este al doilea fiu al lui Iacob și Leei și fondatorul uneia dintre cele 12 triburi ale Israelului. Este recunoscut ca un sfânt în majoritatea tradițiilor creștine.

Sfântul și Dreptul Simeon, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu”, care apare în Noul Testament din Biblie în câteva versete din Evanghelia după Luca.
Aici se povestește că atunci când Iisus a fost adus la Templu, părinții lui, Iosif și Maria l-au întâlnit pe Simeon. Potrivit evangheliei, Simeon era un bătrân căruia Duhul Sfânt i-a prezis că el îl va vedea pe Mesia. Simeon l-a luat în brațe pe pruncul Iisus. Cuvintele rostite de Simeon cu acest prilej sunt numite în ortodoxie „Cântarea lui Simeon”.

Acest nume a fost purtat și de un puternic conducător al Bulgariei din secolul al X-lea, care a extins imperiul.
În România este întâlnit mai mult ca nume de familie, deși în trecut era folosit și ca prenume.

Variante ale numelui Simion

Siamion, Simon, Siemen, Simo, Simoni, Shimon, Simone, Simonas, Szymon, Simão, Semyon.

Marcel (29 decembrie)

Numele Marcel este o formă modernă a numelui latin Marcellus care se traduce prin ”aparținând lui Marte”.

Purtat de sfinţi, numele Marcel a căpătat noi semnificaţii, precum “Sf. Marcel cel care nu doarme”. Acesta făcea parte dintr-un cor unde cânta fără pauză, acţiune denumită „lauda perpetua”. Sfânta Marcela este comemorată de Biserica Ortodoxă pe data de 22 iulie.

Este întâlnit cu precădere în Franța, Elveția, Belgia, Germania, Canada și România.

Variante ale numelui Marcel

Marceau, Marcell, Marcello, Marceli, Marcelinho

Anisia (30 decembrie)

Numele de fată Anisia nume derivă din cuvântul grecescul antic „ánisos”, care înseamnă „unic”, ”fără pereche”.

Sfânta Anisia a fost un Mucenic al Greciei. Era o femeie bogată din Salonika, în Tesalia, care își folosea fondurile personale pentru a-i ajuta pe cei săraci. Un soldat a abordat-o pe stradă și a încercat să o tragă la un sacrificiu păgân. Ea a rezistat și a fost ucisă când soldatul a atacat-o cu sabia. Însă, în 298 d.Hr. a fost ucisă pentru că nu a cedat presiunilor de a renunţa la credinţa în Dumnezeu.

Anasia este sărbătorită de către biserica orientală pe data de 30 decembrie.

Variante ale numelui Anisia

Anysia, Anizia

Leon (30 decembrie)

Leon este un nume întâlnit mai des în țările vorbitoare de limba spaniolă și își are originea în cuvântul grecesc ”leon” care se traduce prin ”leu”. În antichitate a fost un nume des întâlnit la creștini, însă în Evul Mediu a fost ales de evrei.
Leul, regele animalelor nu a încetat să fie un simbol al puterii şi a avut şansa să pătrundă şi în onomastica creştină, în Biblie fiind un simbol al puterii lui Dumnezeu.

Leon a fost şi numele a 6 împăraţi bizantini și a 13 papi.

Biserica Ortodoxă cinstește amintirea a doi sfinți Leon, prăznuiți în luna februarie, în zilele de 18 și 20. De asemenea, trebuie să-l amintim și pe Sfântul Leontie de la Rădăuți, un călugăr român, plin de evlavie și credință, sărbătorit pe 1 iulie.

Este și numele unor orașe din Mexic, Spania și Nicaragua.

Variante ale numelui Leon

Levon, Leo, Léon, Léonce, Léonel, Lionel, Levan, Leone, Leonzio, Leonas, Leonti, Lyov, Lyon

Melania (31 decembrie)

Melania este un nume latin, derivat din grecescul melaina care înseamnă „negru, întuneric” .

Acesta a fost numele unei sfinte care a dat toată averea ei carității în secolul al V-lea. Despre ea se spune că scria foarte frumos şi iute, încât nu scria altcineva mai bine decât dânsa, iar cărţile pe care le scria, fiind foarte bune, poruncea ca să se vândă şi preţul lor le da săracilor, căci era din agoniseala mâinilor ei. Este prăznuită în data de 31 decembrie.

Numele a fost comun în Franța în Evul Mediu și a fost introdus de acolo în Anglia, deși în cele din urmă a devenit rar. Interesul pentru el a fost reînviat de personajul Melanie Wilkes din romanul ”Pe aripile vântului” (1936) și adaptarea ulterioară a filmului (1939).

În spaţiul românesc este atestat pentru prima oară în Moldova, sub forma Melana.

Variante ale numelui Melania

Melanie, Malinda, Mel, Melantha, Melina, Melany, Mindy, Mellony, Melano

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa