Un şerveţel special îi pune pe bebeluşii născuţi prin cezariană în contact cu bacteriile bune ale mamei

Raluca Dumitrică
avantajele-nasterii-naturale-totul-despre-mame

Cu ajutorul acestui șervețel bacterian, copiii născuţi prin cezariană vor avea parte de transfer de bacterii bune de la mamă, transfer care se face în mod natural în timpul unei nașteri vaginale

Un grup de cercetători coordonaţi de un profesor american a pus la punct un sistem prin care bebelușii născuți prin cezariană pot primi bacteriile bune din corpul mamei, bacterii care s-ar fi transmis în mod natural în cazul unei nașteri vaginale.

Citește și: De ce nu mai naştem natural?

Bacteriile importante ce se transmit de la mama la făt în momentul naşterii vaginale pot să ajungă şi la copiii născuţi prin cezariană cu ajutorul unui şerveţel umed. Această descoperire a fost făcută de un grup de cercetători coordonaţi de un profesor american şi prezentată recent în publicaţia Nature Medicine. Specialiştii susţin că, prin introducerea unui şerveţel umed în vaginul mamei, înainte ca aceasta să intre în operaţie, și aplicarea acestui șervețel impregnat cu bacterii pe gura şi faţa bebeluşului, dar şi pe restul corpului său în momentul în care acesta părăseşte uterul, nou-născutul va fi beneficiarul microbiotei materne, lucru care i-ar putea influența în mod pozitiv sănătatea pe termen lung și foarte lung.

Rolul important al bacteriilor vaginale

Aceste bacterii, care se află în pereţii vaginului şi pe care bebeluşul le preia automat în timpul unei nașteri vaginale, sunt considerate de cercetători nişte bacterii de o importanţă covârşitoare pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Rolul lor este de a întări atât sistemul imunitar al copilului, cât şi de a favoriza dezvoltarea optimă a sistemului nervos, prevenind apariţia bolilor metabolice sau autoimune.

„Credem că multiplicarea cazurilor de astm, alergii, diabet de tip 1, boală celiacă şi obezitate au legătură cu perturbarea florei bacteriene, iar rezultatele noastre ne arată că bacteriile vaginale pot fi parţial restituite la naştere şi pentru acei copii care apar pe lume prin intervenţie chirurgicală”, a declarat coordonatoarea studiului, Maria Dominguez-Bello, profesor de medicină la New York University School of Medicine. Cercetătorii i-au sfătuit pe părinţi, totuşi, să nu facă ei singuri aceasta operaţiune, acasă, înainte de a ajunge la spital, ci să-i lase pe medici să pună în aplicare această metodă, de altfel deloc costisitoare și extrem de simplă.

Un studiu cu rezultate încurajatoare

Studiul a fost efectuat pe un grup de copii născuţi prin cezariană, dar şi pe un grup de copii veniţi pe lume pe cale naturală. Din grupa celor născuţi prin cezariană, doar o parte din aceştia au primit tratamentul cu şerveţel. După o lună de la naştere, toate cele trei categorii de copii au fost analizate şi s-a observat că grupul bebeluşilor născuţi prin cezariană şi expuşi la şerveţelul impregnat prezenta similitudini ale florei bacteriene cu flora copiilor născuţi natural, spre deosebire de copiii născuţi prin cezariană şi care nu intraseră în contact cu şerveţelul. Două tipuri de bacterii bune, Lactobacillus şi Bacteroides, au fost, spre exemplu, descoperite în cantităţi mai mari la bebeluşii născuți prin cezariană, dar care beneficiaseră de șervețel, ceea ce i-a făcut pe cercetători să observe avantajele metodei.

Studiul va continua şi în următorii ani, pentru a se observa toate modificările ce vor apărea la aceşti bebeluşi incluşi în cercetare şi care au reacţionat pozitiv la tratamentul aplicat.

Citește și:
Naşterea şi diagnosticul de „bazin prea îngust”
Minunile pe care le face “ora magică”
4 lucruri care te ajută să scapi de frica de naștere

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa