Travaliul dureros și depresia postpartum. Ce legătură există între ele?

Alexandra Constantin
travaliul dureros

Femeile care au dureri chiar şi la o lună după naştere sunt mai predispuse depresiei postanatale decât acelea care au avut nașteri mai puțin dureroase, potrivit unui studiu recent, citat de Livescience. Descoperă în rândurile de mai jos care este legătura dintre travaliul dureros și depresia postpartum.

La această concluzie au ajuns specialiştii din Singapore după ce au analizat legătura dintre durerile care persistă mai mult de patru săptămâni după naştere şi riscul de apariţie a depresiei postpartum. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate mecanismul prin care durerile pot declaşa depresia după naştere, ei sunt de părere că de vină sunt schimbările hormonale, dar şi faptul că femeia este mai vulnerabilă atât la durere, dar şi predispusă depresiei ca urmare a lipsei somnului suficient şi a schimbărilor pe care această etapă le presupune.

Legătura dintre travaliul dureros şi depresia postnatală a fost prezentată în cadrul unui studiu la care au participat mai mult de 200 de femei care nu sufereau de probleme de sănătate şi care au născut pentru prima dată cu anestezie epidurală. Pe tot parcursul cercetării, participantele au completat chestionare privind nivelul de stres şi sensibilitatea la durere.

Ulterior, la şase săptămâni după naştere, voluntarele au fost intervievate telefonic dacă mai aveau dureri sau dacă sufereau de depresie postpartum. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că participantele sufereau de forme uşoare de depresie, iar acest lucru se datora în mare parte faptului că au născut cu anestezie epidurală.

,,Pentru sănătatea fizică şi psihică a viitoarei mame este bine ca medicul supraveghetor să-i evalueze sensibilitatea la durere, dar şi predispoziţia pentru depresia ce poate apărea după naştere, problemă tot mai des întâlnită”, este de părere Ban Leong Sng, medic în cadrul Spitalului de Copii din Singapore.

Cum afectează travaliul dureros rolul de mamă

Legătura dintre durerile ce persistă după naştere şi depresia postpartum este un domeniu ce trebuie intens cercetat, susţin specialiştii. Mai mult, aceştia spun că startul de care are parte proaspăta mamă după ce vine acasă cu bebeluşul este extrem de important pentru sănătatea ei. Dacă ea încă are dureri după naştere (cum sunt cele de după operaţia de cezariană, cele de sâni sau cele vaginale) şi acestea persistă pe o perioadă mai lungă de timp, atunci este posibil să simtă că nu este o mamă bună şi îi va fi afectată şi încrederea pe care o are în sine. Indicat este nu numai ca mama să aibă parte de sprijinul familiei în această perioadă, ci ea să discute cu medicul care a supravegheat sarcina pentru a găsi soluţii în cazul în care durerile persistă după naştere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa