Cel mai mare bebeluș care s-a născut, conform Cărții Recordurilor, a avut 10 kilograme și a apărut pe lume în Ohio, SUA.
Potrivit publicației The Lancet, numărul bebelușilor născuți cu o greutate mai mare de 3,7 kilograme, a crescut cu aproximativ 25% în ultimele două decenii, lucru ce înseamnă, conform specialiștilor, că acești copii și mamele lor sunt supuși unor riscuri suplimentare.
Există anumite probleme de sănătate precum diabetul sau diabetul gestațional care ridică predispoziția pentru a naște copii mai mari de 4 kilograme, susține Dr Hyagriv Simhan director de medicină materno fetală la Magee-Women’s Hospital.
Un bebeluș care cântărește mai mult de 4,5 kilograme la naștere crește riscul apariției complicațiilor, precum sângerări excesive la mamă, probabilitatea aparițiilor leziunilor nervoase, sau necesitatea unei operații de cezariană.
Complicațiile pe termen lung în cazul bebelușilor presupun riscul de obezitate în copilărie sau chiar și după această perioadă.
Cum ajunge așa mare un bebeluș?
Există factori multipli care contribuie la o greutate mare la naștere, inclusiv diabetul sau istoricul medical al pacientului. O femeie care are o înălțime de 187 cm și o greutate de 80 de kilograme are mai multe șanse să aducă pe lume un bebeluș mare decât o femeie care are 160 de cm și o greutate de 54 de kilograme. Dr Simhan susține că, pe lângă examenul fizic și ecografia, trebuie luat în considerare și istoricul medical al mamei atunci când se prezice greutatea fătului.
Riscuri suplimentare pentru un bebeluș mare
Riscurile imediate pentru un bebeluș cu o greutate mare la naștere sunt reprezentate de complicațiile ce pot apărea în timpul travaliului precum sângerări vaginale și rectale sau hemoragii după naștere. Riscurile pe termen lung includ riscul tulburărilor pelvine. Pentru bebeluși mai există riscul displaziei de umăr sau a insuficienței de oxigen în timpul unui travaliu care durează prea mult.
Alte potențiale complicații legate de sănătate mai pot fi creșterea fluxului sanguin sau scăderea glicemiei din sânge, lucru care ar putea duce copilul în sala de terapie intensivă.
Timpul necesar recuperării după nașterea vaginală în cazul unui bebeluș mare depinde foarte mult de numărul și de gravitatea complicațiilor apărute, inclusiv leziuni, acestea fiind mult mai des întâlnite în cazul nașterii unui copil cu o greutate foarte mare la naștere.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.