Etapele travaliului

TOTUL DESPRE MAME
travaliu

Travaliul incepe sub forma unui raspuns hormonal. Sub influenta acestor hormoni, uterul incepe sa aiba contractii. Apa poate sa ti se rupa inainte ca aceste contractii sa apara, dupa sau chiar la sfarsitul travaliului.

Daca esti sub travaliu indus medicamentos, ti se vor administra hormoni picaturi ca sa-ti ajunga direct in sange, lucru care va stimula contractiile uterului.

Scopul contractiilor este de a-ti dilata colul, te ajuta sa impingi bebelusul si sa duci la bun sfarsit nasterea. La inceputul travaliului, colul este prea putin dilatat. In urmatoarele 5 pana la 15 ore, colul urmeaza sa se dilate complet si sa se subtieze astfel incat poate sa incapa pe acolo capul bebelusului, dar si corpul.

Prima etapa, inceputul de travaliu

Bebelusul este impins in jos astfel incat ajunge aproape de canalul de nastere, de obicei intr-o pozitie favorabila nasterii, cea in care este cu capul in jos. In aceasta faza a travaliului, fiecare contractie este din ce in ce mai aproape de cea din urma si dureaza mai mult. Asta inseamna ca travaliul se precipita pe masura ce progreseaza: de obicei dureaza mai mult se se ajunga de la 1-2 cm de dilatatie la 5-6 cm, decat de la 5-6 cm pana la cei 10 la care dilatatia e completa.

In mod normal, contractiile dureaza intre 40 si 50 de secunde si au loc o data la fiecare 10 minute in prima faza. Catre final, contractiile dureaza aproximativ 1 minut si au loc o data la fiecare 30 de secunde. In prima etapa a travaliului e bine sa dispui de mobilitate si sa poti sa-ti schimbi pozitia cat mai des, sa te intinzi sau sa te sprijini.

Un progres incet?

Travaliul nu este intotdeauna lin si progresiv intens. Din cand in cand, contractiile pot incetini sau chiar conteni. Incearca sa-ti pastrezi calmul si plimba-te sau incearca sa stai intr-o alta pozitie in timp ce astepti sa apara din nou contractiile.

Daca exista o incetinire a contractiilor indelungata si crezi ca tu sau bebelusul aveti nevoie de ajutor din exterior, ar putea sa ti se propuna:

– stimularea contractiilor cu picaturi de hormoni (de cele mai multe ori oxitocina sintetica);

– ruperea artificiala a membranelor (ARM), termenul tehnic prin care se rupa apa.

Dezavantajul in urma acestor procedee este ca e posibil ca in urma lor sa ai niste contractii foarte puternice si greu de suportat.

A doua etapa

Dupa travaliul activ, urmeaza tranzitia, faza nasterii mult asteptata care, de obicei, dureaza mai putin decat prima. Desigur, si procesul nasterii poate varia: poate fi rapid sau poate dura si cateva ore si poate fi dificil. Faza a doua incepe atunci cand colul a ajuns la stadiul complet de dilatare (10 cm) si simti nevoia sa impingi in jos, mai putin daca ti s-a facut o epidurala.

Doctorul sau moasa care te asista la nastere iti va spune cand trebuie sa impingi, cand sa te abtii sau cum sa-ti coordonezi efortul cu respiratia sau chiar cum sa respiri. Aceste sfaturi impiedica o rupere a perineului care s-ar putea intampla daca bebelusul este impins prea repede si brusc.

Capul bebelusului va iesi de obicei primul. Inca putine contractii si capul va iesi la iveala cu totul. Capul si umerii celui mic vor fi apoi intorsi si apoi va iesi cu totul din tine. Se taie cordonul ombilical si acum poti sa-ti tii bebelusul in brate.

A treia etapa

In aceasta faza are loc „nasterea placentei”, proces de aproximativ 15-30 de minute si, cel mai probabil, insesizabil pentru tine pentru ca vei fi cu ochii pe cel mic. E posibil sa mai fie nevoie sa impingi o data sau de 2 ori ca sa ajuti doctorul sa scoata placenta. Placenta se scoate iar vasele de sange dinauntrul uterului se inchid, astfel incat sangerarile, normale in acest caz, se opresc.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa