Încă puțin și îți vei ține copilul în brațe. Doar travaliul te mai desparte de marele moment. Află care sunt semnele acestuia, cum poți gestiona durerea din timpul travaliului, ce trebuie să faci cât timp ești în travaliu și când nu poți naște natural, ci prin cezariană.
Travaliul nu este ca-n filme! Dacă ai fi crezut că după câteva contracții, respirații puternice între două împingeri- bebe a și ieșit, te înșeli! Travaliul poate dura între 8 și 12 ore, ba chiar mai mult, depinde la la o mamă la alta. Bine, sunt și cazuri fericite, în care totul se petrece ca-n filme, dar asta e altă poveste!
Ca să fii cât mai pregătită pentru marele moment al nașterii și să știi totul despre travaliu, am stat de vorbă cu dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obstetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni, care are mai multe recomandări mai jos.
Vizitele la medic te pregătesc pentru travaliu
Vizitele regulate la medicul obstetrician sunt esențiale și sunt cel puțin la fel de importante cu ceea ce trăiește viitoarea mamă în perioada gravidității, spune dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac.
Ultimele 3 luni de sarcină implică pregătiri suplimentare, cum ar fi gimnastica medicală, exercițiile Kegel și de respirație, odihna, alimentația sănătoasă și echilibrată, relaxarea, documentarea suplimentară a gravidei, discuțiile cu medicul care îi monitorizează sarcina.
Contracțiile fiziologice Braxton Hicks devin mai frecvente, mișcările copilului mai viguroase, respirația gravidei mai dificilă, capacitatea de efort scade, viitoarea mamă poate să fie mai iritabilă, să aibă insomnii, să fie mai îngrijorată.
Medicul îți va explica toate acestea, acest lucru te ajuta în mare măsură să devină mai puțin anxioasă, dar emoțiile sunt individuale și uneori greu de influențat. Partenerul tău va avea și el un rol foarte important, va trebui să te ajute mai mult, să te înțeleagă, să facă și el cursuri de pregătire pentru ce va urma.
Vizitele la medic vor fi mai frecvente, ecografiile, testul non-stres, analizele efectuate se vor face în scopul de a ști dacă mama și copilul sunt în parametri normali sau dacă este nevoie de investigații și tratamente suplimentare.
Examinarea ginecologică efectuată de către medicul obstetrician are rolul de a evalua starea colului, dacă se pregăteste pentru nastere.
Dacă gravida constată modificări suplimentare – dureri sau contracții care se schimbă ca intensitate și durată, pierderi de lichid, sânge pe cale vaginală sau schimbarea secreției vaginale, mișcări mai atenuate ale copilului – este important să anunțe medicul sau să meargă la cameră de garda pentru evaluare. Unerori travaliul poate debuta mai devreme de 39 – 40 de săptămâni.
Altfel, la consultațiile cu medicul care îi urmărește sarcina, în afară de evaluarea clinică, se va discuta și despre travaliu și despre semnele care anunță pretravaliul.
Semnele travaliului
Pe măsură ce te apropii de data limită trebuie să fii foarte atentă la semnele că travaliul este pe cale să înceapă.
- Vei simți că bebelușul este așezat din ce în ce mai jos, în pelvis.
- La ultimul control medicul va remarca unele modificări ale colului uterin pe care tu nu ai cum să le simți, dar sugerează că se pregătește deja începerea travaliului.
- Posibil să simți un val neobișnuit de energie, care te împinge să te apuci de tot felul de trebui casnice pe care nu prea ai avut chef să le faci în ultima vreme.
- Ai contracții care devin din ce în ce mai puternice la intervale regulate și din ce în ce mai scurte. Contracţii dureroase regulate – cresc progresiv în durată şi intensitate (durează mai mult şi apar la intervale din ce în ce mai scurte) – este singurul semn sigur că travaliul a început! Ca să fii şi mai sigură, cronometrează-ţi contracţiile câteva ore, sau până apar la interval de 10-15 minute una de alta.
- Ai dureri de spate și crampe care nu dispar.
- Ți se rupe apa.
- Piezi dopul gelatinos, cel care blochează colul uterin. Această pierdere înseamnă, de obicei, că începe să se dilate colul uterin (se deschide) și devine mai subțire și mai moale. Travaliul este pe cale să înceapă după acest moment, dar sunt și cazuri în care poate începe după mai multe zile de la pierderea dopului.
Ce spune medicul despre semnele importante în travaliu
Dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac spune că o importanță deosebită o au scurgerile vaginale și sângerările din ultima etapă a sarcinii.
Secreția vaginală din ultima parte a sarcinii poate fi mai fluidă, mai abundentă. Dacă este transparentă, fără miros, chiar și în cantitate mică, va trebui să îți pui un tampon extern, niciodată un tampon intern, să nu ai contact sexual și să meargi pentru a fi evaluată dacă este o fisură a pungii apelor (mebrane fisurate sau să folosești acasă un test extern de membrane rupte.
Dacă este pozitiv, timpul este important – va trebui să meargi la spital pentru a confirma sau infirma dacă s-au fisurat membranele. În 10-15 % din cazuri, pretravaliul începe cu fisura membranelor amniotice și există riscul de infecție a fătului și a mamei.
Dacă secreția devine verde, maronie sau cu miros urât, este important să mergi urgent la spital, deoarece poate fi o infecție și aceasta este o urgență obstetricală.
Dacă pierzi sânge pe cale vaginală mergi la spital cât mai repede! Pote fi sânge în cantitate redusă, amestecat cu mucus – acesta este cel mai probabil dopul gelatinos care „sigilează” colul pentru a proteja copilul și cavitatea amniotică de infecții; acesta se poate elimina cu câteva minute, ore sau zile înainte de debutul travaliului. Dar poate fi și sânge în cantitate mai mare, amestecat sau nu cu lichid amniotic – și atunci este foarte important să meargi cât mai curând la spital.
Trebuie să ajungi rapid la maternitate în situaţia în care şi-au făcut apariţia primele contracţii uterine dureroase şi regulate (la 10 minute) sau ţi s-au rupt membranele amniotice şi pierzi lichid. Dacă ai dubii în privinţa unor semne sau senzaţii, ia legătura cu doctorul tău ginecolog sau cu moaşa/asistenta care se ocupă de tine.
Ce este pretravaliul?
Copilul se mută cu capul în jos şi muşchii planşeului pelvian se relaxează. S-ar putea să ai contracţii, dar la intervale neregulate. Colul se înmoaie şi se subţiază. Acest stadiu „pretravaliu” și poate dura până la 4 săptămâni.
- CITEȘTE ȘI : Poveste de naștere. „În travaliu, am plecat în capot, cu dureri, să ajung la propria cununie”
S-ar putea chiar să nu realizezi că aceste modificări au loc. Contracţiile sunt de obicei nedureroase şi, când bebeluşul se întoarce cu capul în jos, vei putea respira mai uşor. Însă vei merge destul de des la toaletă, vezica ta fiind extrem de „înghesuită” în pelvis.
Unele femei pot avea schimbări de dispoziţie şi anxietate pe parcursul acestui stadiu. Încearcă să te relaxezi cât mai mult şi totul va fi bine.
„Mi s-a rupt apa!”
Nu este întotdeauna ușor de știut. Dacă apa ta se „sparge”, vei simți ca o țâșnire sau un firicel lent de lichid amniotic. „Ruperea membranelor” este de fapt termenul medical pentru ruperea apei. Sună-ți imediat medicul când ți s-a rupt apa și spune-i ce culoare și ce miros a avut.
Un test foarte simplu îi poate spune medicului tău dacă ceea ce pierzi este lichid amniotic sau urină (multe femei însărcinate pierd urină). Adesea, o femeie va intra în travaliu la scurt timp după ce i s-a rupt apa. Când acest lucru se întâmplă, medicul poate alege să îți inducă travaliul, pentru că, după ruperea apei, riscul de infecții crește dacă travaliul este întârziat.
Membranele amniotice se pot rupe fie spontan, fie artificial. Popular se spune că ţi „se rupe apa”, pentru că vei simţi cum pierzi lichid repetat şi incontrolabil. Spontan se pot rupe după săptămâna a 34-a şi, în acest caz, vinovate se fac unele patologii de tip vaginal sau sistemice, cele mai des întâlnite fiind infecţii ale uterului şi ale polului inferior al colului.
Tot spontan, membranele cedează în momentul travaliului. Ruperea membranelor amniotice reprezintă un semn major al declanşării naşterii şi de aceea trebuie s-o porneşti spre maternitate. Membranele se pot rupe şi artificial de către medic, în cazul în care colul a început să se dilate.
Contracții false, contracții adevărate
Multe femei, în special cele care devin mame pentru prima dată cred că sunt în travaliu atunci când nu sunt. Și asta din cauza contracțiilor false numite Braxton Hicks.
Iată ce spune dr Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni despre contracțiile false:
- Contractiile Braxton-Hisks, cunoscute ca „false contractii”, sunt perioade scurte de spasme musculare uterine, urmate de relaxare spontană.
- Acestea sunt normale, fiziologice și pot apărea după 6 săptămâni de sarcină, dar sunt resimțite mai ales în trimestrul 2 și 3 de sarcină.
- Uterul este alcătuit din fibre musculare netede care se pot contracta spontan, involuntar, atât în sarcină, cât și în afara sarcinii (menstruație, după contact sexual, când vezica urinară este plină și în afecțiuni genitale precum adenomioza, chisturi ovairene, fibromatoza uterine etc).
- Pregătesc uterul pentru declanșarea nașterii. Este important ca medicul să îi explice pacientei că poate resimți aceste „spasme” musculare uterine pentru a scădea gradul de anxietate și pentru a le diferenția de contracțiile uterine „adevărate”.
- Contracțiile Braxton – Hicks apar spontan, sunt nedureroase, durează maximum 30 secunde, sunt localizate în partea anterioară a uterului gravid (nu la nivelul fundului uterin), nu sunt însoțite de dureri lombare, se pot repeta, dar neregulat, maximum 10-20 pe zi, sunt mai frecvente în trimestrul 3.
- Pot însoți mișcările fătului, pot apărea la un efort mai intens sau de durată mai lungă sau după un repaus prelungit, după contact sexual, când vezica urinară este plină sau abdomenul meteorizat, dacă gravida este deshidratată sau obosită.
- Se remit după repaus sau mișcare ușoară, duș cald, hidratare corespunzătoare, odihnă.
Contracțiile adevărate
Deci? Cum îți dai seama dacă sunt sau nu contracțiile tale adevărate? Durata și intensitatea lor! Folosește un ceas pentru a urmări momentul în care începe o contracție până când apare următoarea, precum și cât durează fiecare contracție.
- CITEȘTE MAI MULT: Totul despre contracții. Ghid complet de la A la Z
Contracțiile adevărate devin regulate, puternice și frecvente.
- Adevăratele contracţii sunt așadar dureroase, dese şi regulate.
- În mod normal, ele apar după săptămâna a 39-a, la femeile aflate la a doua sau a treia sarcină, şi la 40 de săptămâni, la femeile aflate la prima sarcină.
- Vei simţi primele contracţii la interval de 10 minute, iar la început „repriza” durează 10-15 secunde.
- Apoi vei vedea că apar la 4 minute şi durează mai mult, chiar 25 secunde. Simţi cum durerea îți cuprinde mijlocul şi ai senzaţia că te dezintegrezi.
- În timpul expulziei (al naşterii copilului), durerea se derulează la interval de 1-2 minute şi durează 50 de secunde.
Din cauza emoțiilor este foarte posibil să nu-ți mai dai seama dacă sunt sau nu adevărate contracțiile pe care le simți. Cel mai bine este să te adresezi medicului tău pentru un control amănunțit!
Etapele travaliului
Travaliul are 3 etape. Când încep contracțiile regulate, bebelușul se deplasează în pelvispe măsură ce colul uterin de subțiază și se dilată (adică se deschide). Modul în care progresează travaliul și cât durează acesta diferă de la o femeie la alta. Dar fiecare etapă prezintă repere valabile la fiecare dintre noi atunci când naștem natural.
Prima etapă
Începe cu debutul travaliului și se încheie atunci când colul uterin este complet deschis. Este cea mai lungă etapă, durând de obicei aproximativ 12 până la 19 ore. Multe femei trăiesc această etapă chiar la ele acasă. E posibil să simți nevoia de a te odihni, să te uiți la televizor, ba chiar să ieși la o plimbare.
- CITEȘTE ȘI: Nașterea naturală. Tot ce trebuie să știi despre nașterea naturală și gestionarea durerii
Majoritatea femeilor pot bea și mânca în prima etapă a travaliului, ceea ce le poate furziza energia necesară pentru celelalte etape ale travaliului. Cu toate acestea, unii medici recomandă femeilor aflate în prima etapă a travaliului să evide consumul de hrană solidă, ca o măsură de precauție, în cazul în care va fi necesară o operație prin cezariană.
Pot mânca în timpul travaliului?
- Majoritatea maternităţilor interzic alimentele solide şi lichidele, cu excepţia apei şi a ceaiului, deşi femeile pot fi în travaliu 24 de ore şi mai mult.
- Este bine să nu mănânci sau să nu te hidratezi în timpul travaliului şi expulziei, pentru că golirea stomacului se face mai repede, datorită travaliului şi analgezicelor.
- Mâncarea rămasă în stomac creşte riscul vomei (când te forţezi), vomă ce poate fi aspirată în plămâni, determinând pneumonie de aspiraţie.
Ce se întâmplă când ajungi la spital
La spital medicul va monitoriza progresul travaliului prin verificarea periodică a colului uterin, precum și poziția bebelușului. În general capul bebelușului ar trebui să intre în pelvis cu fața pe o parte și apoi se rotesc cu fața-n jos. Există și situații în care bebelușul va fi oriectat în sus, către abdonemnul mamei. Este posibil ca medicul tău să încerce să rotească bebelușul, dacă acesta nu se întoarce de unul singur.
Cum știu că se termină prima etapă a travaliului?
- La sfârşitul primului stadiu al travaliului, contracţiile vor apărea la 2-3 minute şi vor dura 50-60 de secunde.
- Este, de fapt, sfârşitul primului stadiu, când contracţiile devin din ce în ce mai puternice şi mai dese.
- Colul se dilată acum de la 8 la 10 cm, iar membranele se pot rupe. Acest stadiu durează între 15 minute şi o oră.
- Chiar dacă ai epidurală, acum vei simţi mai multă presiune.
- Dacă nu eşti anesteziată, probabil vei intra puţin în panică datorită contracţiilor foarte dese şi intense.
- S-ar putea să-ţi fie frig, să ai frisoane şi chiar să-ţi fie puţin greaţă.
- Vei simţi probabil şi nevoia urgentă să împingi, dar nu face asta! Dacă împingi înainte de dilataţie completă, colul se poate inflama, se umflă, devine mai dur şi nu mai dă voie capului să iasă.
A doua etapă
A doua etapă a travaliului presupune împingerea și nașterea belelușului. Durează de obicei între 20 de minute și 2 ore. Vei împinge tare în timpul contracțiilor și trebuie să te odihnești între ele. Împungerea din etapa a doua nu este deloc ușoară, de aceea ți-ar prinde bine susținerea unei persoane, ideal ar fi să ai partenerul cu tine!
Poți naște în mai multe poziții: ghemuit, așezat, în genunchi sau întinsă pe spate.
Nașterea în poziție verticală (poziția ghemuit), pare să aibă unele beneficii, inclusiv scurtarea acestui stadiu al travaliului și contribuirea la menținerea intactă a țesutului lângă canalul de naștere. Este foarte posibil, în cazul nașterii din poziție verticală, să ți să pară împingerea mai ușoară sua mai confortabilă, dar vei simți cum e mai bine să naști chiar la fața locului.
- CITEȘTE MAI MULT: Poveste de naștere naturală în poziție pelviană. „Au ieșit întâi picioarele, apoi fundul, umerii și capul”
Atunci când partea superioară a capului bebelușului se vede aproape complet medicul îți va spune să împingi cu putere pentru a naște. El poate să facă o mică tăietură, numită epiziotomie pentru a mări deschiderea vaginală. Majoritatea mamelor aflate în etapa a doua a travaliului nu au nevoie de epiziotomie, ți-am spus acest amănunt doar din dorința de a te pregăti pentru orice eventualitate.
Uneori forcepsul sau aspirația sunt folosite pentru a ajuta ghidarea bebelușului prin canalul de naștere și manevra poartă numele de „naștere vaginală asistată”. După nașterea bebelușului cordonul ombilical este tăiat.
Cea mai importantă fază a travaliului
„Când dilatația a ajuns la 7-8 cm, vei intra în cea mai importantă fază a travaliului. Vei fi consiliată pe tot parcursul travaliului cum să respiri corect, ce poziții să adopți pentru a suporta mai ușor durerea. Fătul va începe să coboare prin canalul de naștere și durerile vor deveni mai intense. Anestezia peridurală te va ajuta, dar durerile date de coborârea fătului în bazinul osos sunt mai puțin atenuate de anestezie.
Chiar dacă ai senzație de screamăt, dacă nu ai ajuns la dilatație completă de 10 cm a colului, trebuie să nu o faci – se pot rupe țesuturile materne și fătul poate să primească mai puțin oxigen. Este important să nu te panichezi, să asculți sfaturile medicului și ale moașei și să participi activ la travaliu.
Când dilatația a ajuns la 10 cm și fătul a coborât în bazinul osos și în canalul de naștere, vei fi poziționată pe masa de naștere. Urmează faza de expulzie a fătului, perioada cea mai importantă. Vei avea nevoie de energie, concentrare și ajutor în aceste momente importante. Vei fi îndrumată de moasă și de medic să participi activ la expulzie: să își dozezi efortul pentru acțiunea de împingere, să respiri calm între contracții, să nu te panichezi.”
- CITEȘTE MAI MULT: Naștere naturală fără epidurală. ”Medicul mi-a spus că nașterea naturală este pedeapsa adusă femeii pentru că a mușcat din măr”
A treia etapă
După expulzia fătului, contracţiile se reiau la câteva minute şi continuă la interval de 5 minute, dar de o intensitate mult mai mică. Aceste contracţii determină desprinderea placentei şi „închiderea” vaselor mici de sânge, care au unit placenta de uter, astfel sângerarea fiind oprită.
- În această etapă a travaliului vei elimina placenta.
- Este cea mai scurtă etapă, cu o durată cuprinsă între 5 și 30 de minute.
- Este posibil să simți frisoane și tremurături.
- Etapa a treia se încheie odată cu eliminarea placentei.
- Medicul va „repara” epiziotomia, dacă ți-a fost făcută, iar tu te poți bucura în sfârșit de copilul tău.
După nașterea copilului
Dupa ce s-a născut copilul, spune dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, se clampează cordonul ombilical este preluat de către neonatolog, care îl evaluează și este dat mamei.
Este ora magică, contactul „skin to skin”- foarte importantă pentru realizarea atașamentului între mamă și bebeluș:
* îmbunătațește relația între mamă și nou-născut
* bebelușul se adaptează mai ușor la viața din afara uterului
* icterul fiziologic dispare mai rapid
* stimulează lactația precoce
* mama devine mai liniștită, mai puțin stresată.
* bebelușul este preluat din nou de către neonatolog.
Gestionarea durerii în travaliu
Toate viitoarele mame își fac griji cu privire la modul în care vor face față durerii travaliului și a nașterii în general. Nașterea este dificilă pentru majoritatea dintre noi, deci nimeni nu poate prezice cum te vei simți. Durerea simțită în timpul travaliului depinde parțial de mărimea și poziția bebelușului,d e dimenstiunle bazinului, de emoțiile tale, de forța contrcațiilor, dar și de atitudinea ta!
Unele femei trec cu bine peste durerile nașterii apelând la metode naturale, altele le combină cu unele medicamente care ameliorează durerea. Construirea unei perspective pozitive asupra nașterii și gestionarea fricii te pot ajuta, de asemenea să față față cu brio durerilor nașterii. Este important să conștientizezi faptul că durerea din travaliu nu este cauzată de boli sau răni, ci de contracțiile uterului care împing copilul în jos și în afara canalului de naștere.
3 sfaturi care să te ajute să adopți o atitudine pozitivă:
- Urmează un curs de naștere, pentru a afla cât mai multe informații despre ve urează să trăiești în maternitate.
- Discută cât poți de mult cu medicul tău la fiecare control, pune-i întrebări legate de temerile tale.
- Intră într-un grup de discuții cu proaspete mămici pentru a asculta experiențele lor, discută cu prietenele tale care au născut de curând sau chiar cu partenerul tău care poate fi alături de tine în timpul travaliului.
Metode naturale de ameliorare a durerii
Multe metode naturale ajută femeile să se relaxeze și să facă durerea mai ușor de gestionat. Acestea sunt:
- Învățarea tehnicilor de respirație și relaxare.
- Fă băi sau dușuri calde.
- Roagă-ți partenerul să-ți face un masaj de relaxare.
- Ascultă muzică.
- Fă exerciții cu o minge specială.
- Discută cu persoanele dragi din jurul tău.
Metode medicale de ameliorare a durerii în travaliu
În timp ce ești în travaliu, medicul, asistenta sau moașa ar trebui să te întrebe dacă ai nevoie de un tratament pentru ameliorarea durerii și să te ajute să alegi metoda cea mai potrivită pentru tine.
În zilele noastre femeile aflate în travaliu au multe opțiuni de amelioare a durerii care funcționează bine și prezintă riscuri mici atunci când sunt administrare de un medic cu experiență. Totuși nu toate opțiunile sunt disponibile în fiecare maternitate. În plus, în alegerea unei metode trebuie să se țină cont de istoricul tău medical, alergii și starea ta din timpul travaliului.
Anestezia epidurală
Constă în montarea de către medicul anestezist a unui cateter subţire în spaţiul epidural lombar, prin care se introduce intermitent sau continuu anestezicul. Gravida trebuie să fie informată că această metodă de analgezie, pe lângă avantajul principal de înlăturare a durerii (şi alte avantaje), prezintă şi dezavantaje.
Avantaje:
* Vei rămâne conştientă, cooperantă pe tot parcursul travaliului şi se poate chiar mişca.
* Incidenţa complicaţiilor este foarte mică, dacă tehnica este aplicată corect.
* Tehnica epidurală poate fi folosită atât în naşterea pe cale vaginală, cât şi în naşterea prin operaţie cezariană.
* Având cateterul epidural, se poate evita durerea pe parcursul travaliului, se poate obţine o bună anestezie pentru operaţia cezariană şi o analgezie bună postoperator (12-24 ore).
Dezavantaje:
* O analgezie perineală mai redusă.
* Analgezie insuficientă (perceperea durerii).
* Instalarea întârziată a analgeziei.
* Dificultăţi de tehnică.
* Accidente ce pot apărea în timpul manevrelor de montare a cateterului.
* Hipotensiunea arterială.
Analgezia inhalatorie (pe mască)
Este o opţiune de luat în calcul. Se folosesc diverse substanţe care asigură analgezia pe perioada de dilatare a colului şi în expulzie, fără să producă depresia respiratorie a nou-născutului.
Anestezia regională
Anestezia locală – nu are nici un efect în cursul travaliului; se face înainte de expulzia fătului pentru practicarea epiziotomiei (o tăietură a muşchilor perineali care previne ruptura acestora). Se face cu xilină (lidocaină).
Anestezia paracervicală – este folosită pentru diminuarea durerii contracţiilor uterine, pentru expulzie fiind necesară o analgezie suplimentară, întrucât nu blochează nervii ruşinoşi.
Anestezia (blocul) nervului ruşinos – se face tot cu xilină şi este probabil cea mai comună formă de anestezie în naşterea naturală.
Anestezia spinală (subarahnoidiană) – se face tot în coloana vertebrală lombară şi se foloseşte atât pentru naşterea naturală, cât şi prin cezariană.
Alte modalităţi de analgezie:
* Analgezia şi sedarea sistemică cu narcotice, tranchilizante, barbiturice, sedative.
* Instruirea mamei cu privire la naşterea naturală. Instalarea convingerii că durerea poate fi eliminată sau redusă prin reflexe condiţionate de relaxare şi prin faptul că femeia ştie cum se desfăşoară naşterea. Teama potenţează durerea!
* Acupunctura, hipnoza, stimularea nervoasă electrică transcutanată (mult mai puţin utilizate la noi).
Cazuri speciale: inducerea travaliului și cezariana
Decizia de a induce travaliul se ia adesea atunci când ai depășit data probabilă a nașterii și travaliul nu a început sau în cazul în care există motive de îngrijorare legate de sănătatea bebelușului sau a mamei. Unele motive spcifice care duc la decizia de inducere a travaliului sunt:
- Ți s-a rupt apa, dar travaliul nu s-a declanșat.
- Prezența unei infecții la nivelul uterului.
- Complicațiile care apar atunci când mama are Rh negativ, iar al bebelușului este pozitiv.
- Nu există suficient lichid amniotic.
- Complicații precum hipertensiunea arterială sau preeclampsia.
- Probleme de sănătate a mamei precum diabetul sau afecțiuni ale rinichilor.
Medicul poate folosi medicamente și alte metode pentru a deschide colul uterin al femeii însărcinate, pentru a stimula apariția contracțiilor și pregătirea corpului pentru nașterea naturală. Inducția electivă a travaliului a devenit o practică frecventă în ultimii ani.
Cezariana
Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală ce presupune efectuarea unei inchizii în abdomenul mamei pantru a aduce pe lume un copil, care prezintă anumite riscuri, iar vindecarea durează mai mult decât în cazul nașterii vaginale. Cezariana se face (teoretic) DOAR din motive medicale, dacă apar probleme neașteptate în timpul travaliului:
- Mama urmează să nască mai mult de un bebeluș (gemeni, tripleți).
- Are probleme de sănătate, inclusiv infecția cu HIV, herpes, boli de inimă.
- Tensiunea arterială a mamei nu este în parametri normali.
- Viitoarea mamă are probleme cu forma bazinului.
- Există probleme cu placenta sau cu cordonul ombilical.
- Bebelușul nu este așezat corect.
- Fătul prezintă semne de suferință, cum ar fi un ritm cardiac încetinit.
- Mama a mai născut o dată prin cezariană (dar nu este obligatoriu, pentru că poți naște natural după cezariană în anumite condiții).
Un număr tot mai mare de femei solicită medicilor să nască prin cezariană fără a prezenta niciunul din motivele medicale prezentate mai sus. Unele femei doresc să nască prin cezariană, deoarece se tem de durerea nașterii, altora le place comoditatea de aputea decide când și cum să nască bebelușul. Altele se tem de riscurile nașterii vaginale, inclusiv ruperea sau problemele sexuale ulterioare.
- CITEȘTE MAI MULT: Nașterea prin cezariană – când se recomandă, ce implică, ce riscuri are
Mai e puțin și îl ții pe bebe în brațe! Ce zici de un „manual de instrucțiuni” care să te ajute să treci cu bine peste toate provocările din primii doi de viață ai copilului tău? Comandă acum pachetul „La început de drum” ce cuprinde 4 cărți scrise de experți de top la nivel mondial!