Totul despre contracții false și adevărate. Ghid complet de la A la Z

Ce se întâmplă în corpul meu când apar contracțiile? Cum mă pregătesc pentru momentul în care ele apar? Și alte întrebări pe care ți le pui despre contracții vor primi în sfârșit răspuns!

Georgiana Mihalcea, redactor
contracții
Ce simți când ai contracții? Cum te pregătești de întâlnirea cu ele? Plus alte întrebări ce își vor găsi aici răspunsul.

Unele contracții indică faptul că ești deja în timpul travaliului, altele înseamnă pur și simplu că uterul tău se pregătește pentru marele moment al nașterii, așa numitele contracții false. Am alcătuit, cu ajutorul unor experți de top din țară și din străinătate, un ghid complet despre contracții care te va ajuta cu siguranță să te descurci când te întâlnești cu ele.

Dacă ești mamă pentru prima dată s-ar putea să încerci o oarecare anxietate atunci când data probabilă a nașterii se apropie. Este normal să te întrebi când va începe travaliul și cum te vei simți în acele clipe. Dar, dacă știi din timp ce urmează să se întâmple, vei fi mult mai relaxată când vei pleca spre spital!

Adevărul despre travaliu

Despre travaliu se știe că este caracterizat prin contracţii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului şi expulzarea fătului. Startul travaliului este dat de scurgerea vaginală a unei cantităţi de mucus cu firişoare de sânge, care reprezintă eliminarea dopului gelatinos (ţi se „rupe apa“).

În timpul travaliului vei depune un efort impresionant, comparabil cu o urcare la 2.000 de metri sau cu un… maraton. Şi efortul este cu atât mai mare cu cât organismul este mai puţin antrenat. De aceea, sunt extrem de importante pregătirile pe tot parcursul sarcinii, cu efectuarea exerciţiilor de respiraţie şi pregătirea psihologică .

Braxton Hicks- Contracții false

Braxton – Hicks sunt cunoscute ca false contracții, conform dr. Carmen-Mihaela Negoescu-Gândac, medic primar obsetrică-ginecologie, la Hyperclinicile MedLife Titan și Berceni. „Contracțiile Braxton-Hisks (contracțiile false) sunt perioade scurte de spasme musculare uterine, urmate de relaxare spontană”.

Dr. Carmen Mihaela Negoescu-Gândac este medic primar obstetrică-ginecologie

Acestea sunt normale, fiziologice și pot apărea după 6 săptămâni de sarcină, dar sunt resimțite mai ales în trimestrul 2 și 3 de sarcină. Uterul este alcătuit din fibre musculare netede care se pot contracta spontan, involuntar, atât în sarcină, cât și în afara sarcinii (după contact sexual, când vezica urinară este plină și în afecțiuni genitale precum adenomioza, chisturi ovariene, fibromatoza uterine etc).

În contextul sarcinii sunt fiziologice și în apropierea nașterii, pregătesc uterul pentru declanșarea nașterii. Este important ca medicul să îi explice pacientei că poate resimți aceste „spasme” musculare uterine pentru a scădea gradul de anxietate și pentru a le diferenția de contracțiile uterine „adevărate”.

Contracțiile Braxton – Hicks (contracțiile false) apar spontan, sunt nedureroase, durează maxim 30 secunde, sunt localizate în partea anterioară a uterului (nu la nivelul fundului uterin), nu sunt însoțite de dureri lombare, se pot repeta, dar neregulat, de maxim 10-20 pe zi, sunt mai frecvente în trimestrul 3.

Pot însoți mișcările fătului, pot apărea la un efort mai intens sau de durată mai lungă sau după un repaus prelungit, după contact sexual, când vezica urinară este plină, dacă gravida este deshidratată sau obosită. Se remit după repaus sau mișcare ușoară, duș cald, hidratare corespunzătoare, odihnă.

Mergi la medic pentru a scăpa de stres!

Dacă este totuși îngrijorată din cauza contracțiilor false ste recomandat să mergi la medicul obstetrician, pentru a diferenția contracțiile fiziologice (false) de contracțiile adevărate, care pot conduce la scurtarea colului și declanșarea nașterii.

Cum sunt contracțiile de naștere?

Contracțiile adevărate sunt dureroase, numite și contracții de naștere durează mai mult de 30 de secunde, se pot repeta regulat sau neregulat, încep la nivelul fundului uterin, pot fi însoțite de dureri lombare („de spate”), nu trec la repaus, mișcare ușoară, duș cald, hidratare, evacuarea vezicii urinare etc.

  • Medicul obstetrician va examina gravida și fătul – clinic și ecografic. Se poate efectua și un „test non-stres” (NTS) dacă pacienta este în trimestrul 3 de sarcină – test care evaluează contracțiile uterine adevărate, mișcările copilului și ritmul cardiac fetal.
  • Examinarea colului uterin – clinic și ecografic – este importantă: contracțiile uterine adevărate pot duce la scurtarea colului, pot produce sângerări vaginale sau pierderi de lichid amniotic, pot determina hipoxie fetală dacă sunt prelungite și repetate.

„Contracțiile Braxton – Hicks nu afectează mama și fătul, chiar au rol benefic pentru că în timpul acestora crește fluxul de sânge placentar de la mamă la copil”.

dr. Carmen Mihaela Negoescu-Gâdac, medic primar obstetrică-ginecologie

Evaluarea sistematică efectuată de medicul obstetrician va scădea gradul de anxietate a gravidei și va fi util în informarea pacientei cu privire la simptomele care trebuie să o îngrijoreze, precum și la momentul în care trebuie se prezinte la consult sau să își administreze tratamentul adecvat, mai spune specialistul.

Te îngrijorează contracțiile false? Discută cu medicul tău ginecolog despre asta!

Începutul contracțiilor adevărate

  • Adevăratele contracţii sunt așadar dureroase, dese şi regulate.
  • În mod normal, ele apar după săptămâna a 39-a, la femeile aflate la a doua sau a treia sarcină, şi la 40 de săptămâni, la femeile aflate la prima sarcină.
  • Vei simţi primele contracţii la interval de 10 minute, iar la început „repriza” durează 10-15 secunde.
  • Apoi vei vedea că apar la 4 minute şi durează mai mult, chiar 25 secunde. Simţi cum durerea îți cuprinde mijlocul şi ai senzaţia că te dezintegrezi.
  • În timpul expulziei (al naşterii copilului), durerea se derulează la interval de 1-2 minute şi durează 50 de secunde.
Contracții falseContracțiile travaliului
Sunt rare, și, de obicei, apar doar o dată sau de două ori pe zi.  Le simți și sunt destul de intense.  
Apariția lor poate fi legată de schimbarea de activitateȘ de exemplu după ce ai mers mult pe jos și te așezi.  Sunt mult mai regulate comparativ cu Braxton Hicks.  
Sunt de obicei neregulate. Pot fi și regulate, dar intervalul în care le vei simți este extrem de scurt.  Sunt mai frecvente și muuult mai dureroase.  
De cele mai multeori durează mai puțin de un minut o contracție.  Cresc în frecvență și intensitate  
Continuă să fie imprevizibile și non-ritmice.  În cazul în care contracțiile devin mai lungi, mai puternice, mai regulate și mai frecvente, e semn că travaliul se poate declanșa.
Nu cresc în intensitate.   
Diferențe între contracțiile false și cele ale travaliului

Contactele sexuale

Contactele sexuale. Dacă ai o sarcină normală, fără complicații, orgasmele- cu sau fără contact sexual- nu vor crește riscul de travaliu prematur. De asemenea, sexul în timpul sarcinii nu poate declanșa travaliul, chiar dacă te apropii de data limită, dar este posibil să ai contracții Braxton Hicks care dispar în câteva ore.

Atenție, însă! Dacă sunt însoțite și de alte simptome precum: sângerări, dureri, scurgeri vaginale sau scăderea mișcărilor fetale, ia imediat legătura cu medicul tău!

Dieta

Dieta viitoarei mame este esențială! Nutriţioniştii atrag atenţia că grăsimile bune nu trebuie să lipsească din alimentaţia viitoarei mame şi în acest sens recomandă uleiul din seminţe de cânepă şi fructele de avocado.

Grăsimile bune fac ţesuturile puternice şi în acelaşi timp elastice; astfel riscul de „a te rupe“ în timpul travaliului scade considerabil, iar „lupta” cu contracțiile este ca și câștigată! Ca să fii sigură că ai o dietă sănătoasă, iată câteva indicii:

  • Alege alimente întregi, cât mai apropiate de starea lor naturată – sunt cele mai sănătoase pentru organism. Spre exemplu, mănâncă mai degrabă legume și fructe crude (bine spălate) decât preparate.
  • Dacă mănânci carne, încearcă să cumperi pui crescut la țară, hrănit prin cât mai natural şi carne fără aditivi sau antibiotice.
  • Cumpără isteț, citeşte cu atenție etichetele. Alege produsul cu cea mai mică cantitate de coloranţi şi aditivi artificiali!
  • Alege orezul nedecorticat (brun) în locul celui alb.
  • Dacă iei masa la restaurant, comandă pui la grătar cu salată. Evită apa minerală şi cartofii prăjiţi. Alege pâinea neagră în locul celei albe.
  • Dacă este posibil, cumpără produse lactate organice.
  • Consumă cafea decofeinizată dacă nu poţi renunţa la cafea. Şi, mai bine, bea ceai decofeinizat!
  • Bea mai bine un pahar de lapte decât un pahar cu ceai şi lapte.
  • Bea multă apă – cel puţin 2 litri pe zi
Află mai multe despre dieta în sarcină din acest videoclip

Etapele travaliului, caracteristicile contracțiilor

Etapele. Travaliul poate dura ore-n șir, mai ales dacă ești la prima naștere, iar pe parcursul său contracțiile vor avea durată și intensitate diferite. Iată cele 3 etape ale nașterii, tipurile de contracții specifice fiecăreia și ce ai de făcut.

Prima etapă: Contracțiile

  • Ca să ne exprimăm plastic, în această primă etapă vei simți că cineva ţi-ar strânge puternic o curea în jurul mijlocului timp de aproximativ 20 de secunde.
  • Pe măsură ce se declanşează procesul, această „strânsoare” se prelungeşte ca durată şi devine mai dureroasă.
  • Avem și o veste bună! Între strânsori există şi momente de calm, în care te poți odihni, chiar şi atunci când durerile sunt foarte intense.
  • Cu fiecare contracţie, capul bebeluşului este împins spre cervix prin care îşi face loc, strecurându-se.
  • Această mişcare, combinată cu presiunea uterului care se contractă, determină bebeluşul să se rostogolească ca o minge, pregătindu-se să iasă la lumină.
  • Contracţiile declanşează un şoc hormonal ce traversează ca o undă corpul micuţului. Aceşti hormoni îl pregătesc pentru impactul cu lumea de afară: bătăile inimii sunt încetinite, astfel încât să facă faţă unei lipsei de oxigen din timpul travaliului; plămânii bebelușului sunt şi ei pregătiţi să funcţioneze imediat după naștere.

Ce ai de făcut:

  • Conservă-ți energia!
  • Bea un ceai, uită-te la televizor.
  • Cu fiecare contracţie, practică exerciţiile de respiraţie pe care le-ai învăţat şi care te ajută să te relaxezi. (vezi mai jos subcapitolul Respirația în timpul contracțiilor)
  • Dacă eşti agitată, contracţiile vor fi mai dureroase.
  • Dacă durerile sunt intense, foloseşte analgezicele pe care ţi le recomandă medicul.

Etapa de tranziție: durează câteva minute

La finalul primei etape, când eşti dilatată total, va avea loc naşterea propriu-zisă. Contracţiile vor fi intense la maxim, te vei simţi epuizată şi eşti pe punctul de a ceda. Această fază durează doar câteva minute, așa că nu trebuie să te sperii!

În faza de tranziţie din travaliu se poate întâmpla ca dilataţia să nu fie suficientă şi să se încetinească progresul copilului prin canalul naşterii. Cervixul nu este deschis complet şi poate suferi contuzii pe măsură ce capul copilului îl apasă înainte să fie loc suficient.

Ce ai de făcut:

  • Apleacă-te pe un genunchi, piciorul fiind îndoit la 90 de grade faţă de podea. Celălalt picior se sprijină pe genunchi.
  • Odihneşte-ţi antebraţele pe acest picior. Coatele şi umerii să fie relaxate.
  • Apleacă-te înapoi şi spre faţă, pe măsură ce se intensifică contracţia. Mişcarea eliberează tensiunea musculară şi măreşte la maximum spaţiul din partea de jos a pelvisului. De asemenea, trebuie să încurajeze cervixul să se deschidă.
  • Dacă nu simţi nici un fel de îmbunătăţire după 2-3 contracţii, schimbă piciorul pe care stai sprijinită.

Etapa a doua: împingeee!

Vei simți o presiune mare în partea de jos și, în același timp sau câteva clipe mai târziu nevoia de a împinge. Senzaţiile de arsură şi de întindere pe care le simţi în jurul vaginului te anunţă că bebeluşul tău şi-a scos capul.

Contracţiile tale uşurează ieşirea capului prin cervixul dilatat, apoi prin canalul de naştere şi, în final, prin vagin. Durata acestei etape poate fi între câteva minute şi câteva ore.

Pe măsură ce corpul bebelușului este împins prin canalul de naştere, gâtul lui se răsuceşte pentru a-i permite capului să-şi găsească poziţia corectă de intrare în vagin. În clipa în care şi-au făcut apariţia capul şi umerii, copilul alunecă în noua lume. Deschide gura şi inspiră singur aerul proaspăt în plămânii deja pregătiţi să funcţioneze la capacitatea optimă.

Dilatarea cervixului

Ce ai de făcut:

  • Nu împinge dacă nu simţi că este într-adevăr momentul. Este posibil ca, deşi eşti complet dilatată, capul copilului să nu fie în poziţia corectă pentru naştere.
  • Aşteaptă şi odihneşte-te până când simţi cu adevărat că trebuie să împingi.
  • Relaxează-ţi musculatura pelviană. Este normal să fii speriată că te vei rupe, dar tensiunea pe care o simţi „acolo, jos” nu va face altceva decât să-ţi contracte muşchii şi să-ţi reducă dilataţia, micşorând spaţiul prin care ar trebui să treacă bebeluşul.
  • Dacă este posibil, stai ridicată atunci când împingi. Efectul gravitaţional face minuni.
  • Ascultă sfaturile medicului sau ale moașei. Când capul micuţului începe să iasă, ea îţi va spune când să împingi şi când să te opreşti, astfel încât capul şi umerii să iasă cât mai uşor.

Etapa a treia: eliminarea placentei

Probabil că nici nu vei mai simţi şi o a treia etapă după momentele prin care ai trecut şi emoţia care te-a copleşit lvăzându-ți copilul pentru prima dată. Contracţiile din această etapă sunt aproape imperceptibile, comparativ cu cele care au precedat naşterea.

Uterul se mai contractă încă, forţând placenta şi membranele acesteia să fie eliminate din pereţii uterului. Contracţiile următoare şi acţiunea moaşei/medicului de a trage puţin de cordonul ombilical vor elimina placenta.

În timpul naşterii, multor femei li se face o injecţie care ajută la grăbirea acestui proces. Durata eliminării placentei este între 5 şi 30 de minute de la naştere.

După ce a fost verificat rapid de moaşă şi doctor, bebeluşul poate ajunge în brațele tale câteva clipe. Mângâie-l şi se va relaxa. Dacă va încerca să sugă la sânul tău, te va ajuta, fără să-şi dea seama, la desprinderea mai rapidă a placentei.

Ce ai de făcut: Bucură-te de aceste clipe sunt unice și de neprețuit!

Etapele travaliului și expulzia

Fals și adevărat despre travaliu

Falsul travaliu se caracterizează prin contracţii la intervale neregulate şi cu intensitate constantă. Durerile se află în abdomenul inferior; colul nu se dilată, iar sub efectul sedativelor, contracţiile se diminuează sau chiar încetează.

Travaliul este momentul acela special în care te vei întâlni cu contracțiile și trebuie să știi din start că acestea diferă în funcție de etapa de travaliu în care te afli (vezi mai sus cele 3 etape ale travaliului!).

Travaliul adevărat se caracterizează prin contracţii dureroase care apar la intervale regulate de 2-4 minute, cresc treptat în intensitate şi durează 1 minut. Durerile sunt localizate în spate şi abdomen; dilataţia este progresivă, iar contracţiile nu sunt influenţate de sedative.

Gimnastica- antrenament pentru contracții

Gimnastica este cheia sănătăţii în timpul sarcinii. Dacă ai timp pentru exerciţii la sală, specialiştii îţi recomandă yoga prenatală. Exerciţiile se bazează pe tehnici de respiraţie, adică exact ce trebuie tu să controlezi cel mai bine în timpul travaliului. Prin felul în care respiri vei putea controla contracțiile, trece mai ușor peste durere şi nu-ți vei suprasolicita organismul.

Alte forme de exerciţii prenatale sunt: înotul, plimbatul, dansul, exerciţii uşoare cu haltere mici şi unele mişcări simple de aerobic. Întrebă-ţi doctorul înainte de a opta pentru orice program de gimnastică pentru a evita apariția problemelor!

Despre exerciții pentru perineu utile în perioada contracțiilor, aflați din acest video

Învaţă corpul să împingă!

Vei simți nevoia instinctuală de-a împinge, dar se poate întâmpla, din cauza unor medicamente, ca nevoia să se facă simţită uneori destul de slab. Iată un exercițiu care te poate ajuta să împingi atunci când există suspiciunea ca travaliul să fie lung sau să fie necesar forcepsul.

  • Îngenunchează, ţinând spatele drept.
  • Încleştează-ţi unul din pumni şi ţine-l cu blândeţe în dreptul buzelor.
  • Trage aer adânc în piept şi expiră puternic prin orificiul pumnului.
  • Rezistenţa pe care pumnul făcut „fluier” o opune ajută la creşterea intensităţii acţiunii de împingere a muşchilor abdominali.
  • Repetă exerciţiul de expiraţie prin pumn de patru sau cinci ori, până când contracţia se liniștește. Apoi relaxează-te şi pregătește-te pentru următoarea contracție.
  • Exerciţiul ajută la buna oxigenare a creierului copilului în acest stadiu crucial din travaliu.  

Alte trucuri care te antrenează pentru contracții!

Hai să vedem despre ce este vorba! Dacă nu ai timp să mergi la sală pentru a urma un curs organizat de yoga sau orice alte exerciţii, ca să faci totuşi mişcare apelează la alte trucuri:

  • Atunci când este posibil, urcă pe scări și nu folosi liftul.
  • Plimbă-te timp de 15 minute măcar o dată pe zi.
  • Dacă lucrezi într-un birou, o dată la fiecare oră, ridică-te și mişcă puţin picioarele. Pe de altă parte, dacă stai numai în picioare la locul de muncă, ai grijă ca la fiecare oră să stai puţin pe scaun.
  • Când stai jos, ține spatele drept, astfel şi fătul se va aşeza corect şi va fi bine poziţionat când va începe travaliul.

Kegel

Kegel sunt acele exerciții inventate de medicul Arnold Kegel. Ele constau în contractarea şi relaxarea musculaturii planşeului pelvin. Prin aceste mişcări pelvisul se strânge/se încordează şi se deschide, practic se antrenează pentru expulzie.

  • Exerciţiile Kegel te vor ajuta și după naştere pentru a reveni rapid la silueta de dinainte de sarcină.
  • 25 de exerciţii Kegel, de trei ori pe zi, ajută enorm la refacerea organismului. Şi pentru că unele femei au avut incontinenţă urinară în timpul sarcinii, execiţiile Kegel redau tonusul musculaturii pelviene.
Urmăriți aceste exerciții pentru perineu.

Alte exerciţii Kegel ar trebui să intre în rutina ta zilnică:

  • Poziţia ghemuit – stai în picioare în faţa cadrul uşii sau a unui perete, la o distanţă de 15-25 cm de perete, şi, încet, lasă-te în jos, pe vine. Rămâi aşa 5-10 secunde, ridică-te şi repetă mişcarea.
  • Poziţia croitorului. Stai pe podea cu spatele aplecat asemeni unui fluture (în prealabil, ai apropiat tălpile şi ţi-ai lăsat genunchii să cadă încet pe podea). Cu coatele, apasă delicata ambii genunchi. Vei simţi o încordare în interiorul coapselor. Rămâi în această poziţie, fără să-ţi ridici genunchii. Dacă prima dată ţi se pare dificil să-ţi ţii spatele drept, sprijină-te de un  perete. Stai în poziţia asta 10-15 secunde şi repetă mişcarea de 5-10 ori.
  • Poziţia pisicii. Fă exerciţii pelviene stând cu mâinile şi cu genunchii pe podea. Găseşte o poziţie confortabilă şi ţine capul pe aceeaşi linie cu spatele. Strânge abdomenul şi arcuieşte-ţi spatele, asemeni pisicii care se încordează. Rămâi aşa câteva secunde. Apoi relaxează-ţi stomacul şi spatele. Ţine şira spinării întinsă şi nu lăsa stomacul să coboare. Repetă exerciţiul de 3-5 ori. Progresiv, creşte numărul de execiţii până la 10.

Planșeul pelvian/perinatal

Planșeul pelvian este format din mai mulţi muşchi care se prind pe oasele bazinului şi se împletesc ca un hamac în jurul anusului şi al vulvei, ajutând astfel sfincterele la păstrarea continenţei.

Când stai în picioare, toată greutatea organelor abdominale şi pelviene este susţinută de acest „hamac”. Nici nu îţi dai seama cât de important este planşeul perineal în sarcină! Uterul plus bebeluşul tău reprezintă o solicitare suplimentară pentru el.

Dacă faci gimnastică, ştii foarte bine că pierderea câtorva şedinţe duce destul de rapid la „înmuierea” muşchilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu planşeul pelvian – fără un „antrenament” regulat, muşchii îşi pierd din tonicitate.

Exersarea planşeului perineal în timpul sarcinii te va pregăti foarte bine pentru travaliu. Când vor apărea contracțiile și durerile naşterii, răspunsul automat şi instinctual va fi acela să îţi încordezi toţi muşchii. Dar tu va trebui să îţi relaxezi planşeul pelvian pentru a lăsa capul copilului să avanseze.

Exerciţiile pe care le-ai făcut pe toată durata sarcinii (vezi subcapitolul „gimnastică”) te-au ajutat să capeţi un mai bun control asupra propriilor muşchii şi astfel vei putea să te relaxezi mai uşor în timpul travaliului.

Lamaze

Lamaze aduce numeroase beneficii pentru viitoarea mamă, printre ele numărându-se și o suportare mult mai ușoară a contracțiilor și un control general optim al întregului corp în timpul nașterii.

Dacă ai impresia că un curs Lamaze constă în 40 deminute în care încerci să-ți reglezi cât mai egal respirația în timp ce parterul te încurajează, te înșeli! „E adevărat cu respirația corectă e baza excercițiului, dar pe lângă asta le învățăm pe femei să înțeleagă nașterea. Ele devin mai puternice din momentul în care acceptă schimbările prin care trece trupul lor” explică Michele Ondeck, președinta Lamaze International.

Alege tehnicile de relaxare care ți se potrivesc!

Nu este imposibil să ții sub control panica în momentul în care se declanșează nașterea și medicul și asistentele se agită pe lângă tine. Lamaze învață femeile să se descurce în această situație, să gândească pozitiv și să fie în stare să ia deciziile potrivite. Printre metodelefolosite sunt: respirația conștientă, ritmică, relaxarea mușchilor, dușurile fierbinți sau masajele.

Manifestarea contracțiilor false și adevărate

Multe femei spun că sunt ca durerile menstruale. Unele le aseamănă cu durerile de spate, iar alteleau zis că se simt de parcă ar fi deranjate la stomac sau că cineva le-ar strânge abdomenul cu o curea! Vei vedea la momentul potrivit care descriere ți se potrivește!

Ne poți scrie oricând pe mailul nostru contact@totuldespremame.ro sau în grupul nostru privat pe Facebook- „Părinte cu minte”

Normalitatea travaliului și a contracțiilor

Normalitatea se referă cât de mult ține travaliul. Despre durata travaliului există mai multe opinii: manualele de specialitate vorbesc despre maximum 20 de ore la prima naştere, şi maximum 14 ore la următoarele, în timp ce după unii autori occidentali prima naştere trebuie să dureze în jur de 7-8 ore, fiind adesea ajutată şi grăbită de medic prin administrarea de ocitocice.

Dilatarea este etapa cea mai lungă, procesul cel mai lent fiind cel prin care se ajunge la o dilatare de 3 cm. Cam tot atunci se „rupe apa”. Dacă acest lucru nu se întâmplă natural, medicul te va ajuta, înţepând membranele, când dilatarea este de 5 cm.

Încearcă să respiri corect și să rămâi cât mai calmă, deoarece vei simţi durere doar în timpul contracţiilor, între care te vei putea relaxa.

  • Contracţiile sunt cele care dilată colul şi trebuie să te aştepţi ca ele să crească treptat în durată şi intensitate, pe măsură ce se apropie expulzia.
  • La începutul travaliului, vei avea contracţii de 15 secunde la intervale de 15-20 de minute, pentru ca atunci când dilatarea se apropie de 5 cm contracţiile să dureze aproape 45 de secunde, cu doar 4-5 minute de pauză între ele.
  • Expulzia nu durează de regulă mai mult de 30 de minute la prima naştere, perioadă în care vei avea contracţii foarte puternice, cu durată de 1 minut, cu 2-3 minute de pauză.
  • La circa 20 de minute după naşterea copilului vei simţi contracţii mai uşoare, care anunţă expulzia placentei. Cu aceasta, naşterea este încheiată.

Sângerarea după eliminarea placentei

O grijă în plus! După nașterea bebelușului şi după elinarea placentei, uterul trebuie să se contracte în continuare pentru a „închide” vasele de sânge care au hrănit placenta. Câteodată însă, contracţiile nu se reiau imediat.

Ţinând cont că prin aceste vase de sânge circulă aproximativ 500 ml de sânge pe minut, doar câteva zeci de secunde dacă se relaxează uterul şi sângerezi, este destul de mult. Stai liniștită: dacă se întâmplă acest lucru, medicul tău îţi va face imediat o injecţie cu Ergomet care ajută uterul să se contracte.

Mai poţi sângera şi în situaţia în care placenta nu s-a eliminat complet, rămânând resturi placentare în cavitatea uterină. Dacă lucrurile vor sta așa și-n cazul tău, află că placenta se extrage „manual”, sub anestezie. Sângerările datorate unei rupturi perineale sau epiziotomiei se rezolvă rapid prin sutură.

Respirația în timpul contracțiilor adevărate

Respirația este extrem de importantă! Plămânii tăi trebuie de asemnea să se antreneze pentru clipele în care vei avea contracții. Există 5 tehnici diferite de respirație care îți vor fi cu siguranță de folos în tipul travaliului, etapă cu etapă:

  1. În momentul apariţiei contracţiilor uterine, încearcă respiraţia lentă şi liniştită, iar când aceasta devine ineficientă, „înghite” aerul mai repede, trecând la cea gâfâită.
  2. Spre sfârşitul dilatării se recomandă respiraţia suflantă, ca şi cum te-ai strădui să stingi o lumânare.
  3. Atunci când colul uterin este complet dilatat utilizează respiraţia blocată, alternând-o pe cea normală cu apneea (ţinerea respiraţiei).
  4. În fine, ce-a fost mai greu – capul – a trecut şi poţi respira profund, relaxându-ţi musculatura abdominală şi permiţând degajarea lentă a copilului, în toată splendoarea lui.
  5. În timpul travaliului, aplică oricare strategie care te relaxează în viaţa de zi cu zi: respiră adânc, închipuie-ţi că eşti într-un loc plăcut şi că asculţi muzică. Nu uita că, oricât de greu ți-ar fi, la final îți vei ține copilul în brațe și orice efort va fi uitat la primul zâmbet al bebelușului!

Secretul calmării presiunii pelviene

La începutul travaliului, când vei simți primele contracții adevărate va crește presiunea pelviană, care devine din ce în ce mai mare pe măsură ce se intensifică contracţiile.

Simţi o uşurare imediată dacă te vei aşeza pe o minge mare de plajă, cu picioarele depărtate şi vei face câteva mişcări de rotaţie, ritmice. În sălile de gimnastică prenatală există „mingi de naştere”, împrietenește-te cu ele!

Șapte tehnici care calmează primele contracții false, dar mai ales pe cele adevărate

Știi ce ai de făcut dacă te pregătești din timp! Pentru prima tehnică imaginează-ţi că mingea (mingea de naștere sau cea mare de plajă) este cel de-al treilea picior al unui taburet cu trei picioare; plasează-ţi propriile picioare cât mai confortabil, depărtate la 120 grade. Balansează-ţi oasele şezutului în timp ce pelvisul stă uşor înainte, iar genunchii se află mai jos decât şoldurile.
Odihneşte-ţi mâinile pe genunchi.

Dacă nu ai nici o minge de plajă şi nici una „de naştere”, te poţi folosi de un scaun cu spătar, aşezându-te cât mai „pe muchie”. Orice ai alege, asigură-te că e 100% sigur, ca echilibru, şi cere ajutor „de mână” de la partener sau moaşă când echilibrul ţi se pare fragil.
Pe măsură ce contracţiile devin mai dese, încearcă să te legeni dintr-o parte în alta pentru a detensiona muşchii din partea inferioară a spatelui.

Continuă să respiri încet şi să-ţi coordonezi respiraţiile cu contracţiile, care acum ar putea să dureze cam un minut şi jumătate. Răsuflarea ta trebuie să fie astfel moderată încât să poată înclina flăcăruia unei candele, dar să nu o stingă.

În această fază, începi deja să te simţi obosită. Încearcă să menţii o stare pozitivă. Spune-ţi că fiecare contracţie e un pas care te apropie de întâlnirea cu copilul tău.

Dacă partenerul tău asistă la naştere, e bine să stea în faţa ta şi să păstraţi contactul vizual. Implică-l afectiv în marele moment al nașterii, ți se va părea și ție că totul se împarte la doi, chiar dacă el nu împinge și nu are contracții!

Terapii alternative pentru contracții false și adevărate

Terapiile alternative sunt la început de drum în România, însă în maternitățile din Europa viitoarele mame testează tot felul de practici ce le pot ajuta să nască mai ușor. Iată câteva idei ce merită încercate:

Acupunctura – se introduc în antebraţe, picioare şi regiunea lombară 8-10 ace sterilizate, câte 20 de minute la fiecare oră. Se pare că pe lângă atenuarea rapidă a durerilor lombare procedura permite diminuarea dozelor de medicamente, în cazul unor complicaţii.

Auriculoterapia – este o variantă de acupunctură în care se folosesc doar 3 ace introduse în anumite puncte de pe pavilionul urechii, iar rezultatele sunt normalizarea intensităţii şi duratei contracţiilor şi dilatarea mai rapidă.

Stimularea cu electrozi – se aplică trei electrozi autocolanţi în regiunea capului, iar prin curentul de joasă intensitate (imperceptibil) transmis se stimulează secreţia de endorfine, ceea ce duce la diminuarea durerii.

Yoga – un ansamblu de tehnici ce ajută la pregătirea corpului (în special a musculaturii) pentru travaliu.

Haptonomia – dezvoltă comunicarea directă cu bebeluşul, prin contactul palmelor mamei şi tatălui cu peretele abdominal. Ca efect secundar, în momentul naşterii, atingerile destind musculatura abdominală şi perineul, uşurând expulzia.

Psihofonia – exploatează sensibilitatea la sunete a copilului în perioada intrauterină; mama cântă, iar acesta reacţionează diferit la sunete joase sau înalte. Pe lângă crearea unei legături afective cu puiul încă nenăscut, mama învaţă să respire corect şi să-şi contracte/relaxeze alternativ musculatura.

Meloterapia – creează relaxare reflexă la auzul muzicii. Spre exemplu, mama care şi-a făcut constant exerciţiile de relaxare pe o anumită melodie o va asculta în timpul travaliului, ceea ce o va ajuta să-şi controleze mai bine reacţiile.

Ține minte!

Ținem neapărat să-ți spunem că e posibil să ți se rupă apa înainte de apariția contracțiilor!

La aproximativ 20% dintre viitoarele mame „apa se rupe” înainte de a intra în travaliu. Pentru că fiecare organism reacţionează în felul lui, iar travaliul este şi el specific fiecărei persoane, nu se poate prevedea nimic. La fel și contracțiile!

Urgență, contracții slabe!

Urgența medicală este anunțată tot de contracții! Dacă travaliul nu progresează normal, ritmul este încetinit, contracţiile sunt slabe sau absente, la intervale prea mari sau prea mici, neregulate ca intensitate, durată şi frecvenţă. Fătul nu mai coboară, iar medicul trebuie să intervină, după caz, cu analgezice sau cu ocitocice. În cazurile mai dificile, se face o cezariană de urgenţă.

Voma din timpul contracțiilor

Voma e normală dacă ai mâncat înainte de a a junge în sala de nașteri! Din cauza contracţiilor foarte puternice şi a analgezicelor, în timpul expulziei fătului poate apărea senzaţia de vomă. Dacă nu ai nimic în stomac, rămâi doar cu senzaţia, însă dacă ai mâncat de curând, ai toate şansele să verşi. Nu e o tragedie, ai vărsat şi gata.

Dar atenţie! Voma poate fi aspirată în plămâni, determinând pneumonie de aspiraţie, o complicaţie destul de gravă. De aceea, în timpul travaliului medicii indică evitarea alimentelor solide şi a lichidelor (cu excepţia apei şi ceaiului).

Ziua cea mare începe cu o contracție

Ziua cea mare e anunțată de contracții! Pentru multe femei, începerea naşterii este marcată de apariţia contracţiilor uterine. Trebuie să le diferenţiezi de contracţiile din ultimele săptămâni, nedureroase şi neregulate. (vezi la începutul articolului Braxton Hicks).

La început le poţi simţi ca pe nişte dureri menstruale sau ca pe o tensiune în abdomenul inferior, care urcă spre mijloc.

Treptat, ele devin tot mai puternice şi mai lungi şi apar la intervale regulate de timp. Practic acesta este singurul semn sigur că travaliul a început! Când apar la 10 minute distanţă una de alta, este semn că poţi pleca spre spital. Naștere ușoară îți dorim și bine ai venit în comunitatea #totuldespremame!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa