Travaliul la prima naștere. Inducerea travaliului. Tot ce trebuie să ştii

Pe măsură ce sarcina avansează, multe femei devin temătoare, agitate şi uneori se lasă cuprinse chiar de frică. Probabil şi tu te gândeşti cum va fi travaliul, cât de mari vor fi durerile, dacă vei face faţă momentului, mai ales dacă ești la prima naștere.

Ileana Mirescu
travaliul la prima naștere
Travaliul la prima naștere poate fi diferit ca durată și intensitate față de a doua naștere.

Travaliul la prima naștere necesită o pregătire psihologică, fizică și emoțională pentru viitoarea mamă. Când are loc inducerea travaliului? Se poate întâmpla ca DPN-ul (data probabilă a naşterii) să treacă fără ca tu să ai nici măcar o contracţie, mai ales dacă eşti la prima sarcină. Pe măsură ce trec zilele şi orele, cu atât devii tot mai nerăbdătoare şi anxioasă. Începi chiar să te întrebi dacă vei mai naşte vreodată.

Sarcinile care depăşesc 40 de săptămâni pot fi o provocare: te simţi mare şi umflată, te dor picioarele şi spatele, e posibil să nu mai ai energie să faci mare lucru, te simţi mai mult decât pregătită să îl primeşti în viaţa ta pe noul membru al familiei, şi totuşi nu naşti. Ştim, aşteptarea este îngrozitoare pentru o viitoare mămică.

Este posibil ca medicul tău să îţi propună în acest punct inducerea travaliului. Dar ce presupune mai exact această procedură?

Travaliul la prima naștere. Informații estențiale

Primul stadiu al travaliului (care începe cu deschiderea colului şi se termină la dilatarea lui completă – 10 cm) este şi cel mai lung. La primipare (femeile aflate la prima naştere) durează mai mult (6-12 ore) decât la multipare (2-10 ore).

Aşadar, nu „alerga” spre spital, căci mai trece o vreme până când contracţiile se vor succede la intervale de 10 minute. Până se va întâmpla acest lucru, bucură-te de atmosfera caldă de acasă, încearcă să nu intri în panică, să fii cât mai relaxată posibil şi să-ţi încarci bateriile la maximum, căci vei avea mare nevoie de energie în orele următoare!

Odată ajunsă la spital, ideal ar fi să încerci să te mişti cât mai mult cu putinţă la începutul travaliului. Plimbările pe culoar îţi vor face foarte bine – vor grăbi puţin lucrurile şi timpul va trece mai uşor.

Reține un sfat util: conservă-ţi energia pentru al doilea stadiu când va trebui să-ţi aduni toate puterile pentru „ieşirea” bebelușului. Ţi-ar prinde bine să te odihneşti între contracţii şi chiar un pui de somn. Nu te lăsa cuprinsă de panică la apropierea unei noi contracţii. Gândeşte pozitiv: fiecare contracţie te aduce cu un pas mai aproape de „întâlnirea” mult aşteptată cu bebeluşul!

Trebuie să mergi la spital dacă:

 • Ţi s-au rupt membranele şi „pierzi apa”. Pentru a minimaliza riscul de infecţie, ar fi mai bine să nu faci baie (în cadă), iar pentru protecţie foloseşte doar tampoane externe sau vată, niciodată tampoane interne (intravaginale).
 • Ai sângerări vaginale.
 • Au apărut contracţii uterine dureroase, progresive în durată şi intensitate, la interval de 10 minute una de alta.
Prima etapă– Începe cu debutul travaliului și se încheie atunci când colul uterin este complet deschis.
– Este cea mai lungă etapă, durând de obicei aproximativ 12 până la 19 ore.
– Multe femei trăiesc această etapă chiar la ele acasă.
– E posibil să simți nevoia de a te odihni, să te uiți la televizor, ba chiar să ieși la o plimbare.  
A doua etapă– A doua etapă a travaliului presupune împingerea și nașterea belelușului. Durează de obicei între 20 de minute și 2 ore.
– Vei împinge tare în timpul contracțiilor și trebuie să te odihnești între ele.
– Împingerea din etapa a doua nu este deloc ușoară, de aceea ți-ar prinde bine susținerea unei persoane, ideal ar fi să ai partenerul cu tine!
A treia etapă– După expulzia fătului, contracţiile se reiau la câteva minute şi continuă la interval de 5 minute, dar de o intensitate mult mai mică. Aceste contracţii determină desprinderea placentei şi „închiderea” vaselor mici de sânge, care au unit placenta de uter, astfel sângerarea fiind oprită.
– În această etapă a travaliului vei elimina placenta.
– Este cea mai scurtă etapă, cu o durată cuprinsă între 5 și 30 de minute.
– Este posibil să simți frisoane și tremurături.
– Etapa a treia se încheie odată cu eliminarea placentei. Medicul va „repara” epiziotomia, dacă ți-a fost făcută, iar tu te poți bucura în sfârșit de copilul tău.  
Etapele travaliului

Inducerea travaliului. Ce este travaliul indus?

Inducerea travaliului este o procedură pe care medicii o folosesc pentru a stimula travaliul cu medicamente şi tehnici medicale. În mod ideal, travaliul este lăsat să îşi urmeze cursul natural. Cu toate acestea, în unele situaţii, este posibil să îţi fie recomandată inducerea travaliului.

Medicul poate decide să ți se inducă travaliul, în anumite condiții speciale

Când se induce travaliul?

Medicul îţi poate sugera inducerea travaliului dacă:

 • Ţi s-a rupt apa dar încă nu ai contracţii.
 • Copilul nu dă semne că s-ar naşte, deşi ai depăşit termenul (medicul decide cât este sigur să aştepţi).
 • Ai o infecţie a uterului.
 • Există o serie de factori de risc, ca de exemplu diabetul gestaţional sau hipertensiune arterială.
 • Nu mai există suficient lichid amniotic.
 • Sunt probleme cu placenta.
 • Copilul nu creşte aşa cum ar trebui.

Inducerea travaliului ar putea fi de asemenea necesară în anumite circumstanţe, cum ar fi atunci când mama a ajuns la termen şi are o istorie de naşteri rapide sau locuieşte departe de spital.

Unele mămici solicită inducere electivă pentru confort, dar ar trebui să cântărească foarte bine riscurile pe care această procedură le presupune.

Inducerea travaliului. Cum se procedează

Iată câteva metode pe care medicii le folosesc pentru a induce travaliul şi a stimula contracţiile:

 • Îndepărtarea membranelor. Medicul îşi pune o mănuşă şi introduce un deget prin vagin în colul uterin. Îşi mişcă apoi degetul înainte şi înapoi pentru a separa membrana subţire de sacul amniotic (care găzduieşte copilului şi lichidul amniotic). Atunci când membranele sunt îndepărtate, organismul secretă hormoni numiţi prostaglandine, care ajută la pregătirea colului uterin pentru naştere şi pot stimula contracţiile. Această metodă funcţionează pentru unele femei, dar nu pentru toate.
 • Ruperea artificială a apei. Medicul rupe sacul amniotic în timpul unui examen vaginal, cel mai adesea cu ajutorul unui cârlig mic din plastic sau metal. Acest lucru provoacă, de obicei, începerea travaliului în termen de câteva ore.
 • Administrearea de prostaglandine pentru a grăbi ajungerea la termen a cervixului. Această metodă presupune înserarea în vagin a unui gel pe bază de prostaglandine sau administrarea orală a unei tablete. Procedura este efectuată în timpul nopţii în spital, pentru a grăbi cervixul să ajungă la maturitate, să se subţieze şi să se înmoaie. Prostaglandinele pot induce travaliul sau pot fi folosite înainte de administrarea oxitocinei.
 • Administrarea de oxitocină pentru a stimula contracţiile. Medicamentul pe bază de oxitocină este administrat în mod continuu, intravenos, la început într-o doză mică care apoi creşte treptat, pe măsură ce travaliul progresează. După administrare, fetusul şi uterul trebuie să fie monitorizate îndeaproape. Oxitocina este frecvent utilizată pentru stimularea travaliului care evoluează încet.
Întreabă din timp la maternitate dacă soțul tău te poate însoți în timpul travaliului mai ales dacă ești la prima naștere

Cât de inconfortabilă este inducerea travaliului?

 • Decolarea membranelor poate fi puţin dureroasă sau neplăcută, deşi de obicei nu durează mai mult de un minut.
 • Poate fi foarte neplăcut şi să ţi se rupă apa în mod artificial. Ai putea simţi o presiune, urmată de o undă de căldură sau un şuvoi de lichid.
 • Sub influenţa prostaglandinelor ai putea avea, de asemenea, contracţii puternice. Cu oxitocină, contracţiile sunt de obicei mai puternice şi mai dureroase decât într-un travaliu natural.

Inducerea travaliului. Riscuri şi precauţii

Inducerea travaliului nu e ca deschiderea unui robinet. Dacă organismul nu este pregătit, inducerea poate eşua şi, după câteva ore sau zile de încercări, femeia poate fi obligată să facă o operaţie de cezariană.

Dacă medicul rupe sacul amniotic iar travaliul nu începe, o altă metodă de inducere ar putea fi necesară în următoarele 24-48 de ore pentru că există un risc de infecţie.

Când sunt folosite prostaglandinele sau oxitocina, există riscul contracţiilor anormale. În acest caz, medicul ar putea scădea doza de oxitocină. Deşi este rar, există un risc de rupere a uterului atunci când sunt folosiţi aceşti hormoni. Alte complicaţii asociate cu oxitocina sunt hipotensiunea arterială şi scăderea nivelului de sodiu din sânge.

Un alt risc potenţial al inducerii travaliului este naşterea unui copil înainte de termen pentru că întotdeauna există o şansă (foarte mică) ca termenul să fie calculat greşit.

Copiii născuţi aproape de termen sunt de regulă sănătoşi, dar ar putea avea probleme temporare: icter, dificultăţi la supt, probleme de respiraţie, dificultatea de a păstra o temperatură corporală constantă.

Deşi inducerea travaliului vine însoţită de riscuri, şi depăşirea termenului de maxim 42 săptămâni de sarcină poate fi, de asemenea, periculoasă.

Inducerea travaliului. Motive de îngrijorare

Mulţi copii născuţi după ce şi-au depăşit termenul pot să nu aibă complicaţii, însă există totuşi nişte motive de îngrijorare:

 • Naşterea naturală poate fi mai dificilă pe măsură ce copilul creşte şi se dezvoltă. Pe măsură ce fătul devine mai mare, creşte şansa de suferinţă fetală în timpul naşterii.
 • Placenta care îi asigură copilului nutrienţii necesari începe să se deterioreze.
 • În lichidul amniotic poate ajunge meconiu – prima materie fecală a bebeluşului. Dacă micuţul inspiră meconiu, ar putea să aibă diverse probleme de respiraţie.

Există şi metode „băbeşti” de inducere a travaliului, cum ar fi folosirea uleiului de ricin. Însă nu este bine să încerci să îţi provoci singură travaliul cu ulei de ricin întrucât poate duce la ameţeli, diaree şi deshidratare.

Ierburile şi suplimentele alimentare naturale menite să stimuleze travaliul pot fi şi ele nocive. Stimularea sânilor poate induce contracţii şi poate stimula producţia de oxitocină. Cu toate acestea, unele studii au arătat că bebeluşul poate avea bătăi neregulate ale inimii în urma stimulării sânilor.

Unii medici spun că sexul neprotejat poate provoca travaliul (sperma conţine prostaglandine), dar această metodă este departe de a fi 100% sigură.

Oricât de frustrantă ar fi aşteptarea copilului, cel mai bine ar fi să laşi natura să îşi urmeze cursul firesc dacă, bineînţeles, medicul nu are ceva de spus în această privinţă. Până să îţi dai seama, vei mult prea ocupată cu bebeluşul pentru a te mai gândi la zilele în care aşteptai să naşti.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre inducerea travaliului, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa