Ţi-e foame în travaliu? Ai liber la mâncare!

Raluca Dumitrică
travaliu-totul-despre-mame

Specialiştii le dau gravidelor undă verde la mâncare în travaliu

Când am intrat în travaliu prima dată, cu nişte ani buni în urmă, am avut de câteva ori o dorință uşoară de a mânca. Ulterior mi s-a făcut chiar foame de tot, dar am fost iniţial sfătuită să nu fac asemenea greşeală, mai ales pentru că intenţionam să beneficiez de o epidurală, şi mai apoi mi s-a interzis complet să mănânc. Liber am avut la sticla de apă, mâncare am primit doar după ce am născut şi niciodată nu am ştiut exact de ce există această prohibiţie alimentară în timpul travaliului. Dar vestea cea bună este că acum toate gravidele care au intrat în faza premergătoare naşterii pot mânca!

Liber la mâncare în travaliu

Dacă eşti o gravidă sănătoasă, care urmează să nască pe cale naturală, alege chiar să facă anestezie epidurală şi căreia îi e cam foame în momentele de dinainte de aducerea bebeluşului pe lume, poţi să stai liniştită: ai voie şi este chiar indicat să mănânci! Această recomandare recentă a fost făcută publică de un grup de cercetători canadieni în cadrul congresului american anual de anestezie organizat în Chicago de Societatea Americană a Anesteziştilor, când au prezentat rezultatele unui studiu ampşu. De la ei am aflat că interdicţia de până acum, aceea că mamele să evite mâncarea sau hidratarea în timpul travaliului din pricină că ar putea aspira sau inhala lichid ori mâncare în plămâni, ceea ce duce la pneumonie, nu mai este deloc valabilă.

Energia este necesară în momentul naşterii

Şansele ca cineva să păţească azi un astfel de lucru sunt aproape imposibile, iar sutele de studii de specialitate pe acest subiect au relevat chiar contrariul, şi anume că alimentarea şi hidratarea gravidei în travaliu sunt necesare. ”O masă uşoară în timpul travaliului, care să conţină supă, fructe, sandvișuri, sucuri şi apă, le împiedică pe mame să aibă un deficit de calorii şi le permite să deţină energie suficientă în momentele premergătoare expulziei”, a declarat Christopher Harty de la Memorial University of Newfoundland, Canada, unul dintre autorii studiului prezentat la Chicago. Cu toate acestea, echipa formată din medici obstetricieni şi anestezişti care se află lângă viitoarea mamă în momentul travaliului trebuie să hotărască dacă gravida este complet în afara vreunui pericol din acest punct de vedere. Cazurile în care medicii ar trebui să fie atenţi cu mamele sunt preeclampsia, obezitatea sau folosirea de opioide pentru reducerea durerii, care duc la întârzierea golirii stomacului.

Lipsa mâncării le creează probleme mamei şi copilului

Cercetarea în urma căreia s-a ajuns la această concluzie a reprezentat, de fapt, o analiză a 385 de studii efectuate în ultimii 25 de ani asupra femeilor care au născut în unităţi spitaliceşti, care a arătat că femeile aflate în travaliu consumă la fel de multe calorii şi folosesc la fel de multă energie precum un alergător la maraton. Diferenţa dintre ele şi atleţi este că aceştia sunt susţinuţi constant de pe margine cu suplimente alimentare, snacksuri sănătoase sau batoane proteice, în timp ce mamele primesc cel mult apă. „Fără o alimentare adecvată corpurile femeilor vor începe să-şi folosească grăsimea drept sursă de energie, ceea ce duce la creşterea acidităţii sângelui mamei, reducerea contracţiilor uterine, travaliu prelungit şi un scor Apgar mai mic”, a mai declarat Christopher Harty. Să nu mănânci în travaliu poate duce la stres emoţional, îndepărtează sângele din zona uterului şi a placentei, prelungeşte naşterea şi îi provoacă bebeluşului disconfort şi stres fetal, a mai relevat cercetarea. De aceea, nu uitaţi de sfaturile primite de la cercetători şi nu vă temeţi de mâncare în travaliu!

Citește și:
Naşterea orgasmică – între mit şi realitate
Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină
Testul de stres la contracţiile uterine
Se nasc mai mulţi copii atunci când e Lună plină?
Poziţii anormale ale fătului în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa