Stop şi de la capăt: menstruaţia după naştere

Adriana Moscu
menstruația după naștere

Unele femei pot avea menstruație la o lună după naștere. Altele pot aștepta chiar mai bine de un an

Nu există nicio regulă vizavi de timpul scurs de la naștere și până la reapariția menstrei. Eu m-am bucurat de o menstruație mult mai regulată, mai puțin abundentă și deloc dureroasă după naștere. Însă nu la fel stau lucrurile cu toate celelalte mame.

De ce nu vine menstruația imediat după naștere?

Pentru că, de obicei, prolactina, hormonul care sporește surplusul de lapte matern, inhibă apariția ovulației. Atenție, însă: nu este o regulă. Imediat după naștere, e nevoie de protecție contraceptivă, în cazul în care ai reluat activitatea sexuală și nu-ți dorești o altă sarcină. Și da, ovulația poate să apară și în lipsa menstrei regulate. Orice semn, cât de mic, pe chilot, poate însemna apariția menstrei și, implicit, a ovulației. Este important de știut că prima ovulație după naștere nu este precedată de menstră, deci nu poți știi exact când survine. 

Când apare menstruația după naștere?

Dacă nu alăptezi, menstruația poate să apară, cel mai devreme, în aproximativ 10 săptămâni după naștere. Totuțși cel mai probabil, aceasta va apărea la 20 de săptămâni după ce bebe a venit pe lume. Din cauza unor dereglări hormonale, unele femei pot aștepta revenirea ciclului menstrual și până la 12 luni după naștere, și chiar mai mult în cazuri excepționale. Nu ar trebui să aștepți atât de mult fără să-ți faci griji! Mergi la un medic specialist pentru a depista cauza întârzierii menstrei, mai ales dacă îți dorești, pe viitor, și alte sarcini. 

Dacă alăptezi, lucrurile decurg un pic diferit și perioada până la apariția menstrei poate fi mai lungă. În general, menstruația nu revine atâta timp cât alăptezi exclusiv.  Pentru că nu este o regulă care se aplică în 100% din cazuri, este bine să nu neglijezi contracepția deoarece poți rămâne însărcinată și pe perioada alăptării.

Din momentul în care bebelușul este diversificat te poți aștepta ca menstruația să revină oricând. Totuși acest lucru nu se întâmplă până nu treci de prima aniversare a copilului.

Cum va fi ciclul menstrual după naștere?

Nici în acest caz nu există reguli universal valabile. Dacă unele mămici nu vor simți nicio schimbare, pentru altele va fi mai greu sau, dimpotrivă, mai ușor.

În cazul în care ciclul nu mai este regulat, de vină pot fi tot hormonii, care ar mai putea avea nevoie de o perioadă până la stabilizare. Există însă și alte motive: stresul (care produce și el prolactină), o glandă tiroidă dereglată, pierderea sau, dimpotrivă, creșterea bruscă în greutate. Toate acestea pot cauza o menstruație neregulată.

În plus, poate fi vorba de perimenopauză (sau menopauza precoce). Există cazuri când aceasta își face apariția la jumătatea celui de-al treilea deceniu de viață. De obicei, nu apare mai devreme de 45 de ani.

Există și exemple pozitive, mai ales în cazul mamelor care înainte de naștere sufereau de endometrioză – creșterea anormală a celulelor endometriale, care se desprind de pereții uterului în fiecare lună la menstruație, și care poate fi însoțită de dureri pelvine și chiar infertilitate. Această afecțiune poate să dispară în timpul nașterii, când se eliberează o cantitate mare de progeseteron și, din fericire, să nu mai apară niciodată.

Când să te îngrijorezi?

Unele afecțiuni genitale pot întârzia apariția mentruației după sarcină, așa că, pentru a-ți ieși din păreri, e bine să stabilești cu medicul tău un program de vizite regulat.

Un fibrom care crește pe pereții uterului, un simplu polip sau instalarea adenomiozei – o afecțiune caracterizatǎ prin prezența de țesut endometrial ȋn grosimea mușchiul uterin –, toate sunt posibile cauze pentru întârzierea menstrei după naștere.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa