5 reacţii ciudate pe care le poţi avea în sala de naşteri

Adriana Moscu
reactii-ciudate-nastere-totul-despre-mame

În timpul travaliului și al expulziei, corpul tău poate avea reacții ciudate, iar tu poți scoate sunete necontrolate

Ok, ai supraviețuit celor nouă luni de sarcină, cu tot cu kilogramele lor în plus, cu picioarele umflate, cu insomnii și cu drumurile nesfârșite între baie și dormitor. Însă nu zice hop până nu-l vezi pe bebe în brațele tale!

Cu siguranță nu-ți închipuiai că nașterea este o experiență idilică, dar ți-a trecut vreodată prin minte că odată ajunsă în sala de nașteri s-ar putea să simți nevoia să miauni precum o pisică sau să ai impresia că trebuie să mergi de urgență la toaletă, deși, din câte știi, n-ai făcut vreo combinație alimentară nepotrivită? 

Află ce alte reacții ciudate ale organismului pot apărea în timpul travaliului și al expulziei.

Țipete ca la ZOO

Fie că miauni precum o mâță, chițăi ca un șoricel sau ragi precum un leu, trebuie să știi că nu ești singura! Țipătul este o modalitate instinctuală și cât se poate de firească pentru a face față durerilor care te încearcă. În mod „oficial” i se mai spune și „vocalizare”, dar nu te speria, nașterea nu e toată numai despre țipăt. 

Țipete ca în filmele pentru adulți

Pentru o persoană care nu se află în sala de naștere, ci în imediata apropiere, fără să vadă ce se întâmplă acolo, multe dintre țipetele femeilor aflate în travaliu ar putea fi foarte ușor confundate cu zgomotele de plăcere care-ți scapă în timpul unei relații intime. E vorba de sunetul acela moale, ritmic, care ajută corpul să se relaxeze în momentul contracțiilor uterine. Acest zgomot poate fi însoțit și de respirație sacadată, așadar tabloul este complet.

Înjurături terapeutice

Tot din vocalizarea durerii fac parte și tirada de cuvinte licențioase și de înjurături pe care nici nu știai că le știi, dar care-ți ies pe gură fără să le poți opri. Nu te jena, la câte astfel de blesteme și expresii deocheate au auzit urechile medicilor în întreaga carieră, sigur nu le vor băga în seamă chiar pe ale tale. Și dacă totuși le vor auzi, probabil efectul va fi să le descrețească frunțile, nu să se supere sau să te judece.

Urgențe neașteptate la baie (dacă mai ajungi!)

Poate că reacția cea mai neașteptată și mai puțin dorită care poate apărea în timpul unei nașteri este nevoia imperioasă de a merge la toaletă pentru a defeca. În unele cazuri, acest lucru nu mai e posibil, iar gravida va rezolva problema chiar pe masa de naștere. Da, nu sună tocmai încurajator, dar este un fenomen cât se poate de firesc: atunci când împingi pentru a expulza fătul, folosești mușchii uretrei și ai rectului. Nu-ți fă probleme, medicii sunt obișnuiți cu astfel de reacții ale organismului.

Pete roșii pe piele

Dacă ai avea o oglindă (bine că n-o ai!) ai putea observa apariția unor puncte minuscule, de un roșu-deschis, sub piele. Mai exact, în jurul pomeților și pe lobul urechilor, dar și pe gât. Aceste puncte sunt de fapt vase de sânge care se sparg în urma efortului susținut. Nu-ți fă griji, vor dispărea la fel de repede precum au apărut.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa