Poziţii anormale ale fătului în sarcină

Adriana Moscu
pozitii-anormale-ale-fatului-in-sarcina-totul-despre-mame

    De cele mai multe ori, bebelușul din burtică se așază cu capul înainte. 5% dintre gravide se confruntă și cu poziții anormale ale fătului în sarcină.

    Spre sfârșitul lunii a șaptea de sarcină, toate mămicile au de trecut un hop: se va așeza sau nu fătul în poziție normală – cu capul înainte? Această poziție, numită prezentație craniană, este poziția optimă, care facilitează nașterea naturală. În prezentație craniană, copilul este așezat paralel cu coloana vertebrală a mamei, cu capul în jos și bărbia în piept.

    Din păcate, nu toate gravidele au acest noroc, iar eu am fost una dintre cele 5% care aduc pe lume copii poziționați anormal. Atât la prima sarcină, cât și la a doua, fetele mele au decis să se așeze în poziție transversală în burtică, astfel încât ceea ce debutase ca sarcini perfecte, fără grețuri, amețeli, pofte sau alte complicații, s-a sfârșit cu cezariană.

    Află care sunt pozițiile anormale ale fătului în sarcină, ce complicații pot apărea și când pot fi îndreptate.

    Prezentația pelviană

    Este o poziție în care picioarele sau fundulețul bebelușului apar primele în timpul nașterii. Prezentația pelviană apare doar în 2-3% din nașterile duse până la termen. Dacă se optează pentru nașterea naturală, trebuie să știi că bebelușii care vin cu fundul înainte sunt mai predispuși către accidente decât cei care se nasc normal, cu capul înainte. Pentru a evita orice neplăceri, medicul poate încerca să întoarcă fătul în poziție normală prin masarea lentă a abdomenului gravidei. De obicei, aceste manevre sunt executate de către medic în săptămânile 37-38. Dacă acest lucru nu e posibil, se recomandă cezariana – astfel, se evită blocarea capului celui mic în interiorul femeii, fapt ce ar putea duce la strangularea cordonului ombilical. În acest caz, fătul s-ar putea asfixia.

    Prezentare transversală

    În acest caz, copilașul din burtică se întoarce doar pe jumătate, adică adoptă o poziție oblică în burtică. Această situație apare la un caz din 300 de sarcini, însă s-a demonstrat că, în ciuda încercării medicilor de a întoarce manual fătul în poziție corectă, cu ajutorul masajului abdomenului gravidei, numai în 20% din cazuri această manevră are sorți de izbândă. Sarcinile multiple, travaliul și nașterea prematură, o formă anormală a uterului sau fibroame în partea de jos a acestui, dar și o cantitate prea mare sau insuficientă de lichid amniotic – toate acestea pot cauza apariția prezentării transversale a fătului. Ca și în cazul de mai sus, și aici se recomandă cezariana, pentru ca micuțul să nu aibă de suferit în timpul nașterii.

    Prezentarea facială

    În acest caz, micuțul este așezat cu capul înspre abdomenul mamei și nu își poate scoate capul afară din cauza osului publian, situație care face nașterea normală dificilă sau imposibilă. Totuși, bebelușii se pot întoarce singuri înainte de naștere dacă au suficient spațiu în uter, sau pot fi ajutați de medic. Uneori, e nevoie de folosirea forcepusului pentru a întoarce bebelușul.

    Dacă e vorba de o naștere gemelară

    În această situație, e foarte probabil ca micuții să nu fie așezați ca la carte în burtică. Dar nu trebuie să te gândești că cezariana este singura variantă de naștere, dacă nu sunt amândoi așezați în poziție craniană. Gemenii pot fi născuți pe cale vaginală, dacă primul dintre ei este așezat în poziție normală. După ce acesta este scos, fratele lui se poate întoarce la sine în poziția corectă, sau poate fi ajutat de către medic.

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa