Poziția fătului la naștere. Care sunt pozițiile care impun cezariana

În obstetrică, poziția fătului la naștere se referă la regiunea anatomică a acestuia aflată cel mai aproape de canalul de naștere. O poziție anormală a fătului la naștere înseamnă că o altă regiune, în afară de cap, este pregătită pentru a intra prima în canalul de naştere.

Adriana Moscu
poziții anormale ale fătului la naștere
În timp ce nu poți controla poziția bebelușului la naștere, în curând va fi ghemuit la pieptul tău – cea mai potrivită poziție pentru amândoi! FOTO: Shuuterstock

Poziția fătului la naștere este importantă în alegerea tipului nașterii: naturală sau cezariană. De cele mai multe ori, înainte de naștere, bebelușul din burtică se așază cu capul înainte. Această prezentație craniană reprezintă prezentația normală, cea mai frecvent întâlnită și ideală pentru naștere. Când nu se întâmplă acest lucru, vorbim despre poziții anormale ale fătului la naștere.

În săptămâna 30 de sarcină, majoritatea copiilor încep pregătirile pentru naștere, așezându-se cu capul în jos în burtica mamei. Această poziție, numită prezentație craniană, este poziția optimă, care facilitează nașterea naturală. În prezentație craniană, copilul este așezat paralel cu coloana vertebrală a mamei, cu capul în jos și bărbia în piept. Se mai numește prezentație occipitala anterioară, pentru că bebelușul este cu fața în jos și ușor întoarsă în lateral.

Totuși, nu de fiecare dată fătul se întoarce în poziția optimă de naștere. Există numeroase tipuri de prezentații, fiecare cu un impact specific asupra modului cum va decurge nașterea. Unele prezentații sunt incompatibile cu nașterea naturală. În plus, vârsta gestațională are și ea un anumit impact asupra prezentației fetale la naștere, riscul unei prezentații pelviene sau anormale crescând când nașterea este prematură.

Ce factori pot influența aceste poziții anormale ale fătului la naștere

Pozițiile anormale ale fătului la naștere se întâlnesc mai frecvent în sarcinile gemelare sau multiple, afectând, de regulă, cel de-al doilea făt. Poziția transversală, spre exemplu, se întâlnește mai des când există discrepanțe mari între diametrul pelvian și dimensiunea fătului, cum ar fi în cazul prematurității extreme sau a bebelușilor macrosomi (cu greutata mai mare de 4 kg). 

Alți factori care predispun la poziții anormale ale fătului la naștere includ:

Poziții anormale ale fătului la naștere

În mod normal, pozițiile anormale (malprezentații) ale unui făt sunt depistate în ultimele săptămâni de sarcină, în timpul ecografiei. De-a lungul sarcinii, copiii își schimbă frecvent poziția, dar diagnosticul de malprezentație rămâne definitiv după săptămâna 37 de sarcină. Asta pentru că nu mai există suficient spațiu pentru ca fătul să se miște pentru a se poziționa altfel.

Dacă ești în săptămâna 36 de sarcină și îți dorești să naști natural, medicul ginecolog te poate ajuta să corectezi prezentația defectuoasă a fătului. Va face acest lucru prin întoarcerea delicată a copilului în poziția cu capul înainte. Acest lucru este realizat cu ajutorul unei tehnici numită versiune cefalică externă.

Prezentația occipitală posterioară. Ce este și ce trebuie să știi despre ea

În prezentația occipitală posterioară, micuțul este așezat așa cum trebuie, cu capul înspre canalul de naștere, însă fața lui este poziționată în sus, spre abdomenul mamei, mai exact spre osul pubian. În aceasta poziție, copilul nu va putea să-și extindă capul în afară, sub osul pubian, ceea ce va face nașterea dificilă. Dacă este spațiu suficient, mulți copii se vor întoarce singuri. Medicul obstetrician poate încerca rotația manuală a capului copilului, introducând mana prin vagin și folosind-o ca pe o pârghie. Uneori va fi nevoie de utilizarea forcepsului pentru a roti sau extrage copilul. Pentru ca nașterea să se poată face mai ușor, va fi nevoie să se recurgă la epiziotomie, o tăietură la nivelul perineului.

În ilustrație este înfățișată o naștere vaginală în care bebelușul se află în prezentație occipitală anterioară, adică cea corectă, cu capul în jos și cu fața spre spatele mamei. În prezentația occipitală posterioară, fața copilului se poziționează în sus, spre osul pubian al mamei, vinovat de restricționarea mișcărilor fătului. FOTO: Shutterstock

Prezentația pelviană. Ce este și ce trebuie să știi

Este o poziție în care nu capul, ci și picioarele sau fundul copilului se poziționează în apropierea canalului de naștere. Prezentația pelviană apare la aproximativ 1 din 25 de nou-născuți la termen. Dacă se optează pentru nașterea naturală, trebuie să știi că bebelușii care vin cu fundul înainte sunt mai predispuși la accidente decât cei care se nasc normal, cu capul înainte. Prezentația pelviană poate fi de trei tipuri:

FOTO: Shutterstock
  • prezentație pelviană francă – este situația când capul bebelușului se află în partea superioară a uterului, iar fesele sunt orientate către canalul de naștere, cu ambele picioare întinse în sus, în fața corpului. Aceasta este cea mai frecventă formă a prezentației pelviene. În acest caz, există un risc crescut pentru făt dacă este născut pe cale naturală, fiind orientat cu șezutul înainte;
  • prezentație pelviană completă – fesele fătului sunt orientate în jos, spre canalul de naștere, cu picioarele îndoite de la genunchi. Labele picioarelor sunt apropiate de fesele/șezutul fătului. În această situație, crește riscul de formare a unei bucle la nivelul cordonul ombilical, ce ar putea preceda capul fătului, prin colul uterin, și care ar putea afecta sănătatea copilului- dacă este supus unei nașteri naturale;
  • prezentație pelviană incompletă – unul sau ambele picioare sunt orientate în jos, în direcția canalului de naștere. Uneori, doar unul dintre picioarele fătului este orientat în jos. Această poziție a fătului poate determina o așezare incorectă a cordonului ombilical, aportul sangvin al fătului riscând să fie întrerupt.

Care sunt riscurile nașterii în prezentație pelviană

Cei mai mulți medici recomandă nașterea prin cezariană în aceste condiții, mai ales în cazul copiilor prematuri. Nașterea vaginală în această situație implică o mulțime de riscuri. Capul copilului fiind ultima parte care va ieși, este mai dificil să ghidezi acest aspect, medicul fiind nevoit să folosească forcepsul. O altă posibilă problemă este prolapsul cordonului ombilical, când acesta este întins și forțat pe măsură ce copilul traversează canalul de naștere, ceea ce va afecta alimentarea copilului cu sânge și oxigen. În timpul nașterii vaginale a unui copil în prezentație pelviană, se va folosi monitorizarea bătăilor cordului fetal pe toată perioadă travaliului, iar dacă sunt semne de suferință fetală, se va recomanda operația cezariană.

Prezentația transversală. Ce este și ce trebuie să știi

FOTO: Shutterstock

În acest caz, copilașul din burtică se întoarce doar pe jumătate, adică adoptă o poziție transversală. Altfel spus, să de-a latul. Această situație apare la un caz din 300 de sarcini, însă s-a demonstrat că, în ciuda încercării medicilor de a întoarce manual fătul în poziție corectă, cu ajutorul masajului abdomenului gravidei, numai în 20% din cazuri această manevră are sorți de izbândă.

Sarcinile multiple, travaliul și nașterea prematură, o formă anormală a uterului sau fibroame în partea de jos a acestuia, precum și cantitatea, prea mare sau insuficientă, de lichid amniotic – toate acestea pot cauza apariția prezentației transversale a fătului la naștere. Și în acest caz se recomandă cezariana, pentru ca micuțul să nu aibă de suferit în timpul nașterii.

Principalul risc în această poziție este că placenta se poate deteriora în timpul nașterii sau în încercarea de a întoarce copilul. Medicul va decide dacă o cezariană este cea mai sigură cale de urmat.

Pozițiile gemenilor la naștere

E foarte probabil ca micuții să nu fie așezați ca la carte în burtică. Dar nu trebuie să te gândești că cezariana este singura variantă de naștere, chiar dacă nu sunt amândoi așezați în prezentație craniană. Gemenii pot fi născuți pe cale vaginală dacă primul dintre ei este așezat în poziție normală. După ce acesta este scos, fratele lui se poate întoarce singur în poziția corectă sau poate fi ajutat de medic să facă acest lucru. Dacă bebelușul aflat mai aproape de canalul nașterii nu este poziționat cu capul în jos sau nici unul dintre gemeni nu este în aceasta poziție, ambii copii se vor naște prin cezariană.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa