O ieșeancă, la un pas de tragedie după ce a încercat să nască acasă

TOTUL DESPRE MAME

O femeie de 31 de ani din Iaşi care a vrut să nască acasă, supravegheată de o doula, a ajuns la spital, fiind salvată de medici. Copilul riscă să rămână cu sechele după naștere. 

Doctorul Mircea Onofriescu, din cadrul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a anunțat că în cursul zilei de miercuri, 15 august, a ajuns la spital o femeie care născuse prin cezariană, în 2016 și care a preferat, de această dată, să nască natural, acasă. Ea a intrat în travaliu în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de doula. Femeia avea deja 42 de săptămâni de sarcină când s-a declanșat travaliul. În timpul naşterii de acasă au apărut complicaţii, gravida ajungând la spital. Capul fătului rămăsese blocat, fiind nevoie de intervenţie medicală urgentă. „A fost alegerea mea să apelez la o doula. Când am ajuns la spital, medicii erau panicați, având o cezariană înainte”, a declarat femeia jurnaliștilor.

Complicații care au impus prezentarea la spital

„Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial. În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută. A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor”, a mai spus dr. Mircea Onofriescu.

Medicul este de părere că riscul de ruptură uterină era major. „Puteau muri și mama, și copilul, care a rămas blocat între oasele bazinului. Deficiențele copilului nu se stiu, se pot vedea în ani”.

Femeia a cerut să fie externată

După ce a născut, femeia a cerut să fie externată. „Prezintă şi semne de depresie postpartum şi nu înţelege gravele complicaţii care pot să afecteze copilul şi sau care pot apărea la nivelul vaginului şi perineului”, a mai spus dr. Onofriescu. Acesta a menţionat că unitatea sanitară va face o plângere penală împotriva persoanei denumită doula.

Medicul a precizat că în acest an două gravide care au născut natural după ce, anterior, născuseră prin cezariană, au murit. Una dintre ele la un spital privat din Constanţa şi alta la Rădăuţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa