Când este necesară nașterea provocată?
Există momente în care nașterea trebuie provocată, pentru că fie există riscuri pentru gravidă, fie pentru făt, fie pentru amândoi.
Află mai multe despre posibilele situații în care este nevoie de o naștere provoată, dar și despre metodele prin care se provoacă nașterea.
Situații în care e nevoie de nașterea provocată
Dacă termenul nașterii a fost depășit cu două săptămâni și travaliul nu a apărut în mod natural, există riscul de îmbătrânire a placentei. În acest caz, organismul tău nu poate produce nutrienții necesari dezvoltării fătului, iar uterul devine un loc neprietenos și prea puțin încăpător.
O altă urgență care impune nașterea provocată o constituie o posibilă infecție intrauterină. Aceasta se poate transmite micuțului din burtică sau îi poate afecta dezvoltarea.
Dacă bebelușul s-a oprit din creștere, medicul va decide provocarea sarcinii – din păcate, în acest caz poate fi vorba de o întrerupere de sarcină prematură, căreia fătul să nu-i poată supraviețui. Sau, dacă sarcina a ajuns la termen, medicul poate decide provocarea nașterii pentru a ajuta nou-născutul să supraviețuiască cu ajutorul aparatelor și al medicației.
În cazul în care nu există suficient lichid amniotic (oligohidramnioză) și s-au luat toate măsurile medicale pentru suplimentarea acestuia, obstetricianul poate recurge la soluția inducerii artificiale a travaliului.
Dacă medicul observă desprinderea parțială sau totală a placentei de pereții uterini înainte ca sarcina să ajungă la termen, poate decide să recurgă la o naștere provocată. Acest lucru este posibil doar dacă te afli în al treilea trimestru de sarcină, când bebelușul poate supraviețui. În caz contrar, există medicație care, de cele mai multe ori, ajută la fixarea placentei de pereții uterului.
Dacă s-a rupt apa, însă travaliul nu a apărut în următoarele 24-36 de ore, medicul poate opta pentru inducerea nașterii. Astfel, se reduce riscul apariției unor infecții ale uterului care pot afecta și fătul.
Atunci când suferi de preeclampsie (o afecțiune care se produce atunci când tensiunea sangvină a gravidei crește în mod necontrolat), iar viața bebelușului este pusă în pericol pentru că fluxul sangvin nu mai ajunge la el.
În cazul în care suferi de o boală cronică sau acută precum hipertensiune, diabet gestațional, probleme renale – toate acestea pot afecta fătul și se impune inducerea de urgență a nașterii.
Există și alte motive pentru care medicul specialist poate hotărî inducerea nașterii pe căi artificiale: istoricul de avort spontan al gravidei, cazurile în care gravida locuiește într-un mediu izolat sau îndepărtat de spitalul la care urmează să nască sau atunci când gravida a avut în trecut un travaliu foart rapid, cu risc necontrolat de naștere înainte de a ajunge la spital.
Care sunt metodele de inducere a nașterii?
Acest lucru este hotărât de medicul specialist, care va ține cont de gradul de dilatare a colului uterin. Dacă acesta nu a început să se relaxeze, să se subțieze și să se dilate, în vederea pregătirii nașterii, înseamnă că medicul va recurge la metode mecanice pentru a determina toate aceste etape. În acest caz, personalul medical poate administra gravidei oxitocină, un medicament de sinteză care reproduce efectele hormonului natural cu același nume, produs spontan în timpul travaliului.
O altă metodă este folosirea medicamentelor care conțin prostaglandină, cu rol de a ajuta cervixul să se dilate, dar și pentru stimularea contracțiilor.
O soluție este folosirea unui cateter (sonde) prevăzut cu un mic balon umplut cu apă în capăt, pe care medicul îl va introduce în colul uterin cu rol de presare, care relaxează și ajută la deschiderea cervixului. Când acesta începe să de dilate, balonul va ieși și sonda va fi îndepărtată.
Medicul poate opta pentru ruperea membranelor, atunci când cervixul este suficient dilatat. Procedeul nu produce un disconfort cu mult mai mare decât al unui simplu examen medical. Acest lucru se face prin introducerea unui deget în cervix, pentru a separa sacul amniotic de pereții uterului. Rezultatul este eliberarea prostaglandinei, care duce la dilatarea completă a colului uterin și la apariția contracțiilor. De obicei, acest procedeu este realizat în cadrul unei vizite obișnuite la medic. După ruperea membranelor, medicul te poate trimite înapoi acasă pentru a aștepta apariția contracțiilor, lucru care se poate petrece în decursul următoarelor zile.
Atenție! Nu folosi plante medicinale sau metode neomologate pentru inducerea travaliului. Aceste procedee pot fi periculoase, atât pentru tine, cât și pentru făt.