Naşterea orgasmică – între mit şi realitate

Andreea Popa
nastere-orgasmica-totul-despre-mame

Sau despre cum se poate să alături termenul de orgasmic unui eveniment de care mamelor le este atât de frică: naşterea

Ideea de naştere orgasmică pare de neconceput pentru multe femei. Adică, naşterea şi orgasmul nu par să aibă nimic în comun, nu-i aşa? Totuşi, conceptul există, deci hai să vedem la ce se referă.

La prima vedere, pare doar o idee hippioată. Sau ciudată. Sau chiar de tot râsul. Dar naşterea orgasmică nu ţine nici de domeniul SF şi nici nu e destinată doar viitoarelor mamici ce preferă să îmbrăţişeze copaci prin parcuri, aşa cum îmi sugera cineva la un moment dat. Dar este, într-adevăr, un concept străin faţă de viziunea noastră culturală asupra naşterii.

Ce este de fapt naşterea orgasmică

Termenul a fost propus de Debra Pascali-Bonaro, doula şi regizorul unui documentar intitulat “Naşterea orgasmică – cel mai bine păstrat secret”, film apărut în 2009. Naşterea orgasmică este prezentată ca o alternativă la naşterea tradiţională, cu tot ce înseamnă aceasta: spitalizare, medicaţie, poziţia culcat, personal medical rece şi mediu străin, lumini puternice etc. În documentar, naşterea este văzută ca un eveniment natural, emoţionant, dinamic, frumos, fără spaime, chiar senzual, trăit în intimitate, asemenea actului sexual. De unde şi numele acestui concept.

Sexual versus senzual

Totuşi, eu aş spune că, mai curând, conceptul de naştere orgasmică se referă mai degrabă la naşterea cu blândeţe. Şi cred că numele ales de Debra Pascali-Bonaro a fost destul de neinspirat. Pentru că, atunci când auzi despre o naştere orgasmică, gândurile îţi zboară fără să vrei la ceva sexual, erotic. Dar nu despre aşa ceva este vorba.

Pentru majoritatea mamelor care au experimentat naşterea orgasmică, a fost mai degrabă un moment senzual, decât sexual. Un eveniment plin de emoţii intense, o stare de bine, cu aromaterapie, masaj şi mângâieri, cu suportul necondiţionat al partenerului, al unei moaşe sau doule, într-un mediu cald şi prietenos. Dar, mai ales, a fost un eveniment unic în care s-a creat o legătură puternică între mamă şi copil.

Uneori însă, e chiar vorba despre orgasm

Totuşi, au existat unele cazuri, puţine, când mamele au menţionat că, în timpul naşterii, chiar au simţit ceva asemănător orgasmului. Iar din punct de vedere anatomic, acest lucru nu este imposibil, susţine Barry Komisaruk, profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey, care studiază orgasmul. E rar, ce-i drept, dar posbil. De altfel, un studiu condus de francezul Thierry Postel a arătat că circa 0,3% dintre femei chiar au ajuns la orgasm în timpul naşterii. Studiul a luat în calcul răspunsurile a 109 moaşe din Franţa, care au asistat în total la circa 206.000 de naşteri. Moaşele au menţionat că au asistat la 668 de cazuri în care mamele au simţit ceva asemănător orgasmului la naştere, iar în 9 cazuri lăuzele au confirmat că au avut orgasm în acele momente.

Cum e posibil însă?

Aşa cum spuneam, orgasmul şi naşterea nu se bat cap în cap, cel puţin teoretic. Pentru că, în timpul naşterii, este stimulat canalul de naştere, cervixul, vaginul şi clitorisului. Dar şi pentru că, în timpul naşterii, corpul secretă din plin oxitocină, numită şi “hormonul iubirii”, acelaşi hormon care este secretat şi în timpul orgasmului. În plus, în timpul naşterii sunt activaţi şi alţi hormoni precum endorfina şi prolactina, care pot crea un sentiment de senzualitate.

Asta nu înseamnă însă că oricine poate experimenta senzaţii orgasmice în momentul naşterii. Dar, aşa cum scria şi celebrul obstetrician Michel Odent, în mod normal, în timpul travaliului şi al naşterii, cea mai activă parte din organismul unei femei este (sau ar trebui să fie) creierul primitiv. Motiv pentru care mama ar trebui lăsată “în altă lume, lumea travaliului”, în care să se poate bucura de întreaga experienţă fără frică, inhibiţii sau preconcepţii, sentimente care amplifică durerea şi blochează uneori întreg procesul.

Deci naşterea orgasmică nu presupune neapărat experimentarea unui orgasm în timpul naşterii. Şi nu înseamnă că durerea nu este deloc prezentă. Dar înseamnă trăirea unui moment unic, frumos, chiar extatic uneori, de o puternică senzualitate şi intimitate cu partenerul, cu propriul corp şi cu copilul ce se naşte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa