Nașterea naturală sau cezariana? Care este cea mai potrivită pentru mine? Acestea sunt întrebările pe care și le pune orice femeie, la scurt timp după ce află că este însărcinată, dat fiind faptul că, în multe spitale, sistemul românesc de sănătate, spre deosebire de altele, permite încă gravidelor să opteze pentru modul în care nasc. Frica de durere este cea care dictează alegerea gravidelor de cele mai multe ori. Vom detalia în acest articol cum poate fi gestionată frica de naștere naturală, care sunt etapele nașterii, cât de dureroasă e nașterea naturală, care sunt beneficiile și riscurile ei.
Specialiștii spun că nașterea naturală trebuie să fie prima opțiune a unei gravide, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea intervențiilor medicale inutile, inclusiv a celor pentru accelerarea travaliului. Pentru ca experiența nașterii naturale să fie una pozitivă, este important ca gravida să știe ce se întâmplă cu organismul ei în timpul travaliului, să înțeleagă stările prin care trece și rolul lor în procesul nașterii și să cunoască opțiunile pe care le are pentru a-și ușura travaliul.
Nașterea naturală: etapele travaliului și expulzia
De obicei, travaliul are loc începând cu săptămâna 38 de sarcină, iar durata lui diferă de la un caz la altul. De obicei, travaliul este mai lung la prima naștere și mai scurt la următoarele. Semnele debutului travaliului sunt următoarele:
- Contracții frecvente, însoțite de dureri de spate, uneori și de scaune diareice. Durerea provocată de acestea seamănă cu cea din perioada menstruației.
- Eliminarea dopului gelatinos: Când se întâmplă acest lucru, este posibil să observi o cantitate mică de sânge.
- Ruperea membranelor, urmată de scurgerea lichidului amniotic: În momentul în care se rupe apa (așa cum este cunoscută această etapă) vei avea senzația că ai făcut pe tine fără să îți dai seama. Lichidul trebuie să fie inodor, iar dacă simți că miroase sau este colorat, anunță neaparat medicul.
La debutul travaliului, bagajul de maternitate, cu lucrurile necesare pentru lăuză și nou născut, ar trebui să fie deja pregătit. Nu uita să iei la tine și planul de naștere și trusa pentru anestezia epidurală, dacă este cazul.

- CITEȘTE MAI MULT: Etapele travaliului
Unele femei petrec acasă prima parte a travaliului, altele preferă să meargă la spital de la primele semne. Travaliul are trei etape:
Etapa I: scurtarea și dilatarea colului
În ultimele săptămâni de sarcină, colul începe să se subțieze, pentru a se putea dilata ușor în travaliu. La început, ritmul de dilatare este lent, iar pe măsură ce travaliul avansează, ritmul de lărgire a colului crește. Dilatația este exprimată în cm, de la 0 la 10, 0 însemnând col închis, iar 10 fiind dilatația maximă, care permite trecerea copilului. Atunci când dilatația este completă, poate începe etapa de împingere. Dilatația colului este strâns legată de contracțiile uterine, iar în lipsa acestora colul nu s-ar putea dilata. Pe măsură ce travaliul avansează, intensitatea și frecvența contracțiilor cresc și același lucru se întâmplă și cu durerea resimțită de gravidă.

Etapa a II-a: expulzia bebelușului
În apropierea expulziei, contracțiile sunt dese, la 1-2 minute și durează în jur de 1 minut. Aceasta este perioada cea mai intensă pentru gravidă. Întârzierea momentului expulziei poate afecta copilul, de aceea, este esențial ca în acel moment mama să se poată concentra, să aibă forță și să coopereze cu medicul, urmându-i indicațiile.
Gravida trebuie să împindă doar pe contracție, nu în afara ei, iar timpul dintre contracții trebuie folosit pentru a-și aduna puterile. Prelungirea nejustificata a momentului expulziei poate afecta fatul, motiv pentru care este foarte importantă cooperarea în momentul expulziei cu medicul și moașa.

Etapa a III-a: expulzia placentei
Eliminarea placentei poate dura maximum 30, 40 de minute (rar), timp în care uterul se contractă ușor, ceea ce face ca placenta să se separe de peretele uterului și, în cele din urmă, să fie expulzată, împreună cu sacul în care a stat copilul. Pentru expulzie, medicul îți va cere să împingi din nou, iar placenta va ieși, împreună cu o cantitate mică de sânge. Medicul va analiza cavitatea uterină pentru a se asigura că nu au rămas înăuntru bucăți de placentă sau membrană, acest lucru putând duce la infecții.
- CITEȘTE MAI MULT: ”Când bebe era pe piept, placenta s-a rupt și a început hemoragia”
Cât de dureroasă este nașterea naturală?
Durerea din travaliu este cauzată de câțiva factori: intinderea articulațiilor pelvisului, întinderea ligamentelor rotunde și utero-sacrate, contracții uterine puternice. Este greu de spus cât de dureroasă e nașterea naturală, pentru că fiecare experiență este diferită, organismele nu percep durerea în mod unitar, iar pragul de toleranță la durere diferă de la o persoană la alta. În plus, există o serie de aspecte care nu pot fi anticipate: ritmul de dilatare a colului, oboseala, hidratarea și energia femeii, dimensiunea și poziția copilui- toate acestea influențând intensitatea cu care este resimțită durerea.
- CITEȘTE MAI MULT: Moașa Vania Limban: Reguli esențiale pentru o naștere naturală și importanța lui ”da, pot!”
De asemenea, sunt esențiale sprijinul fizic și emoțional, precum și atmosfera din jurul gravidei. Un mediu ostil și personal recalcitrant pot crește semnificativ disconfortul din timpul sarcinii. În schimb, prezența unei persoane dragi, precum și încurajările din partea moașelor, a asistentelor și a medicului ajută la obținerea unei experiențe de naștere naturală pozitivă.
Exercițiile de respirație, schimbarea poziției, distragerea atenției, masajul, dușul sau baia caldă (acolo unde există această opțiune), analgezicele – sunt câteva soluții de gestionare a durerii în timpul nașterii. O documentere din timp pe tema managementului durerii este foarte utilă, pentru că gravida va ști ce are de făcut pentru a-și ușura situația.
- CITEȘTE MAI MULT: Cum poți reduce durerea în travaliu
Nașterea naturală cu epidurală. Avantaje și dezavantaje

Nașterea naturală cu epidurală, o procedură care se practică în majoritatea maternităților din România, este cea mai cunoscută soluție de reducere a durerii. Anestezia epidurală constă în administrarea unui anestezic care face ca durerile din timpul contracțiilor să fie resimțite cu intensitate mai mică, permițând astfel gravidei să se poată concentra pe indicațiile medicului, care îi spune exact când și cum să împingă eficient, să gestioneze mai ușor travaliul și să își dozeze energia.
În cazul unui travaliu lung, gravida poate chiar dormi după administrarea epiduralei, și își poate reface astfel forțele pentru a face față expulziei. Deși această procedură medicală este considerată sigură și ușurează semnificativ nașterea, există și câteva aspecte negative pe care gravida trebuie să le cunoască:
- pot să apară migrene la 24- 48 de ore de la administrare
- poți pierde controlul asupra vezicii urinare și e nevoie de montarea unui cateter pentru eliminarea urinei
- anestezia poate întârzia expulzia
- poți experimenta senzația de frig sau de mâncărime la nivelul pielii la câteva ore după administrarea anesteziei
- crește presiunea intracraniană
- crește riscul ca medicul să folosească forcepsul sau să aplice procedura de vacuum
Cât durează nașterea naturală
Este greu de estimat cât durează nașterea naturală, ceea ce se știe însă sigur este că, de cele mai multe ori, femeile aflate la cea de-a doua naștere nasc mai rapid decât la prima. Estimativ, până la dilatarea colului de 3- 4 cm, trec 6-8 ore, iar din momentul în care colul ajunge la dilatație de 4-5 cm și până ajunge la 8-9 cm, trec în jur de 3 ore. Apoi, până la dilatație completă, mai poate trece o oră- o oră și jumătate. Odată ce colul este dilatat la maximum, începe expulzia, care poate dura maximum o oră la prima naștere și 30- 50 de minute la nașterile ulterioare. Eliminarea placentei poate dura alte 10-40 de minute.
Beneficiile nașterii naturale
Nasterea naturală este un proces minim invaziv, natural, pentru care corpul femeii este pregătit. În timpul travaliului, de la mamă la făt se transmit o serie de anticorpi benefici bebelușului. De asemenea, lactația se instalează mai repede, mama se bucură de mobilitate la scurt timp după naștere, iar perioada de spitalizare poate fi mai scurtă decât la cezariană. De asemenea, riscul de complicații, cum sunt sângerările și infecțiile, este mai scăzut în comparație cu cezariana.
Se presupune că, din punct de vedere al imunității, bebeluşii născuți natural sunt avantajați. Faptul că elimină singuri lichidul amniotic din plămâni (ajutat de contracția uterului la expulzie) este benefic pentru sistemul lor respirator, iar contactul direct cu bacteriile mamei îl face mai rezistent în fața bolilor. Nu există dovezi foarte clare și nici garanții că un copil născut natural va fi mai sănătos decât unul născut prin cezariană.
Riscurile nașterii naturale
Unul dintre riscurile pe care le presupune nașterea naturală este cel al rupturilor perineale din timpul expulziei. Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă fătul este mai mare. Medicul poate decide să facă, preventiv, epiziotomie, adică o tăietură de 1-2 cm. Iată care sunt și celelalte dezavantaje posibile:
- Travaliul prelungit (peste 20 de ore la prima naștere și peste 14 ore la cea de-a doua), care poate duce la epuizarea mamei
- Durerile travaliului
- Riscul de ruptură a țesutului din zona perineului, care poate duce la incontinență urinară
- Durerile epiziotomiei
- Criza hemoroidală
- Dacă mama are o infecție, bebelușul o poate lua pe traseul parcurs spre naștere
- În cazul în care se impune folosirea forcepsului, pot apărea probleme neurologice sau fracturi de oase
- CITEȘTE MAI MULT: Probleme frecvente după nașterea prin cezariană. 11 complicații la care să te aștepți
Situații în care este indicată nașterea prin cezariană
E bine de știut că cezariana poate salva copilul atunci când, în timpul nașterii naturale, medicul constată o suferință fetală sau starea mamei se deteriorează brusc. Alte situații în care se recomandă cezariana sunt:
- vârsta avansată a mamei
- prezența unor anomalii pelviene
- prezența infecțiilor virale
- existența placentei praevia și acreta
- fătul are o poziție nefirească în uter sau prezintă anumite anomalii genetice
- existența unor diagnostice, ca miopie avansată, diabet și hipertensiune arterială
- sarcină multiplă
- fătul are o greutate prea mare.
O altă situație în care medicii ar putea indica cezariana este existența unor nașteri anterioare prin cezariană. Nașterea naturală după cezariană este posibilă, însă mulți medici sunt retincenți față de această variantă, dat fiind faptul că uterul are deja o cicatrice, iar riscurile sunt mai mari. Medicii cu experiență în astfel de situații analizează fiecare caz în parte și, în funcție de particularități, decid dacă este posibilă nașterea naturală după cezariană. Contează mult timpul scurs de la cezariană, modul în care s-a vindecat tăietura, modul în care a fost făcută tăietura, motivele pentru care s-a luat anterior decizia nașterii prin cezariană, vârsta gestațională la care s-a făcut incizia.
Poți urmări mai jos un video realizat de Institutul Medical Orlando despre cum decurge nașterea naturală:
Dacă ți s-a părut util acest articol despre nașterea naturală, te invităm să citești câteva experiențe de naștere naturală ale cititoarelor Totul Despre Mame, din rubrica Povești de naștere:
- „Deși nașterea naturală mi s-a părut cruntă, 10 copii dacă aș mai face, aș alege la fel!”
- Poveste de naștere naturală după cezariană. ”Am avut ruptură uterină, iar medicul a uitat un pansament între intestine”
- Naștere în Franța: „Am născut după 4 ore de travaliu, fără epidurală. Nu am plătit nici un euro pentru urmărirea sarcinii și naștere ”
- Naștere în Franța. ”Am născut fără epidurală, din picioare, o fetiță de 3,8 kg, și am perineul intact”