Am trecut prin nașterea naturală de două ori, la doi ani şi jumătate distanţă, doi băieţi de câte 3700 grame fiecare. Mi-am dorit foarte mult să trăiesc nașterea naturală, fără medicamente, fără perfuzii, fără anestezii. Cu toate acestea, la ambele naşteri m-am regăsit implorând doctorul să îmi facă o anestezie epidurală.
Prima dată l-am convins, în ciuda temerilor că anestezia mi-ar putea încetini travaliul. Vă mărturisesc că epidurala m-a ajutat enorm în momentele în care nu mai găseam deloc resurse să continuu.
A doua oară, totul s-a întâmplat atât de repede încât pur şi simplu nu am mai avut timp pentru montarea unei epidurale şi am trecut printr-o naștere naturală în adevăratul sens al cuvântului. Sunt mândră de amândouă naşterile mele şi poate chiar mai mândră de prima naştere pe care, deşi asaltată de un personal medical cât se poate de neprietenos, deşi perfuzată cu ocitocină şi apoi cu un cateter montat în coloană, am dus-o la bun sfârşit. Sunt mulţumită că am avut opţiunea anesteziei epidurale şi că am ales-o, conştientă fiind de avantajele dar şi de dezavantajele ei.
Naşterea naturală, o opţiune, nu o sentinţă
”Durerile naşterii” sunt o expresie de referinţă când ne referim la ceva foarte, foarte dureros. Se spune că nimic nu depășește durerile naşterii şi că rezistenţa la durere a femeii o depăşeşte cu mult pe cea a bărbatului. Nu e o întâmplare că femeile sunt cele care aduc bebeluşii pe lume: un bărbat pur şi simplu nu ar rezista durerilor naşterii.
Deşi de multe ori sunt rositite sub formă de încurajare, cuvintele de mai sus sună mai degrabă a condamnare. Rezistenţa la durere a femeii este, desigur, legendară, dar chiar trebuie să o îndurăm de fiecare dată când aducem pe lume un copil? Întreagă noastră viaţă a devenit tot mai tehnologizată, progresul a schimbat totul în jurul nostru, dar naşterea trebuie îndurată ca un dat natural, numai pentru că suntem femei şi suntem făcute să naştem?
Naşterea naturală trebuie să fie o opţiune şi nu o sentinţă, iar pentru a alege în cunoştinţă de cauză, orice femei trebuie să fie informată despre metodele de reducere a durerii în travaliu, inclusiv cele medicamentoase. Chiar dacă nu vei lua o decizie fermă înainte de a naşte, e bine să ştii despre ce este vorba pentru că în travaliu nu vei mai avea multă disponibilitate pentru a asculta explicaţii.
Ce este anestezia epidurală?
Anestezia epidurală este un tip de anestezie locală care se administrează prin montarea unui cateter în coloana vertebrala, în spaţiul dintre vertebre. În funcţie de tipul de anestezic şi cantitatea administrată, îţi vei simţi parte de jos a corpului amorţită şi durerea contracţiilor se va diminua considerabil sau va dispărea cu totul. În funcţie de priceperea anestezistului şi de reacţia corpului tău, travaliul îşi va continua cursul normal şi vei putea participa activ la naşterea naturală propriu-zisă.
Avantajele anesteziei epidurale
- Anestezia te va relaxa şi îţi va da răgazul să îţi refaci forţele în cazul în care travaliul deja te-a extenuat.
- Durerea contracţiilor va dispărea, dar vei putea simţi în continuare nevoia de a împinge atunci când momentul potrivit a sosit.
- CITEȘTE ȘI: Cât de sigură e epidurala?
Dezavantajele anesteziei epidurale
- Majoritatea medicilor nu montează anestezia epidurală înainte de a se ajunge la dilataţia 4 a colului.
- Uneori poate provoca dureri de cap, frisoane, senzaţie de vomă.
- Anestezia poate ajunge şi la copil (şi poate influenţa ritmul cardiac fetal).
- Tensiunea arterială poate scădea, de aceea copilul trebuie verificat des după administrarea anesteziei pentru a vedea dacă este suficient oxigenat.
- Anestezia poate fi prea puternică şi poate afecta capacitatea de a împinge la momentul expulziei. Sunt studii care spun că epidurala scade şansele ca o femeie să aibă o naştere naturală, fără intervenţii (forceps, vacuum, epiziotomie, cezariană).
- Anestezia poate încetini travaliul, eficienţa contracţiilor, încetinind procesul de dilataţie (dar se poate întâmpla şi invers, relaxare mamei pooate eficientiza contracţiile şi grăbi dilataţia).
- Se poate întâmpla ca anestezia să nu prindă.
- Se poate întâmpla ca medicul să nu îţi poată monta cateterul.
- Pentru montarea cateterului este nevoie de prezenţa unui anestezist. Asigură-te că există unul de gardă în momentul în care ajungi la spital în travaliu.
- CITEȘTE ȘI: Naștere în Franța. ”Am născut fără epidurală, din picioare, o fetiță de 3,8 kg, și am perineul intact”
Discută cu medicul tău: epidurala este o opţiune pentru nașterea naturală
O simplă privire pe lista avantajelor şi dezavantajelor ar putea înclina balanţa în defavoarea anesteziei epidurale. Vestea bună este însă că nu trebuie să iei o decizie acum. Majoritatea medicilor sunt flexibili în privinţa acesteia şi se aşteaptă ca femeilor să se hotărască pe măsură ce travaliul progresează.
Este esenţial însă să discuţi cu medicul cu care vei naşte despe opţiunile tale în privinţa ameliorării durerii. Există, de pildă, spitale care îţi cer să cumperi singură trusa de epidurală de la farmacie. Medicul tău îţi poate spune care sunt metodele acceptate în spitalul în care vei naşte. Nu uita că există tehnici de respiraţie, masaje, naştere în apă sau că te poate însoţi o doula în timpul travaliul şi al naşterii pentru ca totul să se desfăşoare cât mai aproape de dorinţele tale.
Dacă spitalul unde ți-ai programat nașterea naturală nu permite nici una din opţiunile de mai sus, şi, din nefericire, în spitalele din România asta se întâmplă foarte frecvent, ar fi bine să iei opţiunea epiduralei în serios. Ar putea face diferenţa între o naştere traumatică şi o naştere aducătoare de bucurie şi speranţă.
Dacă vrei să afli sfaturile Doctorului Sears pentru o naștere sigură și plină de satisfacții, îți recomandăm Cartea Bebelușului – Tot ce trebuie să știi despre copilul tău de la naștere și până la doi ani. O găsești aici.
Tu te-ai informat în privinţa anesteziei epidurale înainte de a naşte?