Nașterea înainte de termen are efecte negative pe termen lung

Cristina Călin, redactor
nastere-inainte-de-termen

Programarea nașterii chiar și cu o săptămână înainte de termen poate aduce copilului probleme de sănătate, de comportament, dar și dificultăți de învățare, sugerează un studiu realizat de Universitatea din Sydney, Australia, citat de foxnews.com.

Despre copiii născuți prematur se știa foarte clar că vor avea o adaptare anevoioasă la viața extrauterină și că există posibilitatea de a avea pe parcursul vieții probleme de digestie și de respirație și că randamentul lor școlar va fi unul mai scăzut. Asupra oricărui copil născut înainte de săptămâna 37 de sarcină planează aceste suspiciuni, cei născuți între săptămâna 37 și 40 fiind considerați născuți la termen.

5 lucruri pe care nu le poți spune unei femei care a născut prin cezariană

Totuși, studiul citat arată că pericolul unor probleme de sănătate îi vizează și pe cei născuți în săptămâna 37, riscul fiind cu 26 mai mare decât cei a căror mame au dus sarcinile la termen. Bebelușii născuți planificat în săptămâna 38 au avut un risc de 13%. Prin naștere planificată, cercetătorii înțeleg programarea unei cezariene, fără ca nașterea să se fi declanșat în mod natural. Ei recomandă mamelor să aștepte până în săptămâna 39 pentru a-și aduce copiii pe lume pentru a reduce la minimum posibilitatea ca aceștia să aibă probleme de sănătate.

Nașterea. Întrebări pe care ar trebui să le pui doctorului

Băieții sunt cei mai expuși

Rezultatele studiului sunt considerate concludente având în vedere că au participat aproximativ 160.000 de copii născuți între săptămâna 32 și 37, în perioada 2002-2007. Toți au fost monitprizați până când au împlinit 5 ani. 10% din ei au avut probleme serioase în adaptarea la școală. Totuși, s-a constatat că băieții au fost predispuși. Alte categorii cu risc maxim au fost bebelușii cu greutate foarte mică, cei ai căror mame au fost foarte tinere, sărace sau fumătoare.

Naşterea indusă, o naştere la modă?

Medicii recomandă ca în cazul în care nașterea înainte de termen nu este dictată de rațiuni de sănătate, operația să fie amânată pe cât posibil până când se trece de cea de-a 39-a săptămână de sarcină. Oricum, fiecare gravidă trebuie să poarte o discuție aprofundată cu medicul ginecolog, pentru a înțelege pe deplin care sunt riscurile și beneficiile tipului de naștere pe care îl alege.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa