Dacă până de curând expresia „o cezariană cere altă cezariană” era un adevăr de necontestat, iată că lucrurile au început să se schimbe și auzim din ce în ce mai des de nașterea naturală după cezariană, denumită în engleză VBAC (vaginal birth after cesarean) și pe care noi o numim NVDC (naștere vaginală după cezariană).
Nașterea prin cezariană la cerere este o modă în România, iar de cele mai multe ori motivele invocate au legătură cu frica de durere sau teama legată de posibilele rupturi perineale la naștere. Există însă un număr mare de gravide care încep să urmeze un trend internațional, alegând să nască natural după cezariană. Așadar, în anumite condiții, după o cezariană se poate naște natural.
Tot ce trebuie să știi despre nașterea vaginală după cezariană
Dacă până acum câțiva ani o naștere naturală după cezariană era privită ca o procedură medicală foarte riscantă, părerea specialiștilor a început să se schimbe și, conform American Pregnancy Association, 90% dintre femeile care au trecut printr-o cezariană sunt candidate pentru NVDC. În 2010, și Colegiul American al Obstericienilor și al Ginecologilor și-a revizuit recomandările, arătând că „NVDC este o procedură sigură pentru majoritatea femeilor care au în istoricul medical o operație de cezariană, sau chiar două operații de cezariană„.
Dacă tu şi doctorul tău cădeţi de acord asupra unei NVDC, va trebui să te informezi despre tot ceea ce presupune travaliul și nașterea. Nu există certitudinea că NVDC va funcţiona și e posibil ca, în loc de o naștere naturală, să ai din nou nevoie de o operaţie de cezariană.
- CITEȘTE ȘI: Nașterea naturală. Tot ce trebuie să știi despre nașterea naturală și gestionarea durerii
Nașterea naturală după cezariană, încurajată la nivel internațional
Dacă o femeie a născut prin cezariană și își dorește apoi o naștere naturală, acest lucru se poate face după ce trece un an de la operația de cezariană. ”În absența contraindicațiilor specifice, la minimum un an de la operația cezariană se poate obține o nouă sarcină și se poate încerca nașterea naturală. Fiecare caz este analizat individual, în funcție de experiența clinică a obstetricianului curant”, susține dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie la Peltecu Medical.
Numărul româncelor care nasc natural după cezariană este de ordinul sutelor
Acest tip de naștere poate să prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practică doar izolat în centrele universitare din țară. O statistică oficială încă nu există, însă numărul celor care reușesc să nască natural după cezariană este de ordinul sutelor, spune dr. Radu Botezatu.
În spitalul Filantropia din București se încurajează și se practică de rutină acest tip de naștere, spitalul fiind pregătit pentru intervenția de urgență în cazul complicațiilor. Gravidele însă trebuie să înțeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă, plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina nașterea prin operație cezariană în cazul apariției suspiciunilor unor complicații poate fi luată uneori foarte rapid.
Dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie de la Peltecu Medical din București
- CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Cum știi care e varianta potrivită. Sfatul ginecologului
Ce este proba de travaliu?
Medicul poate decide să supună gravida unei „probe de travaliu”, un proces medical prin care se evaluează capacitatea unei femei de a naște pe cale vaginală, în special atunci când există incertitudini cu privire la acest lucru. Acest test este utilizat frecvent în cazul femeilor care au avut o cezariană anterioară și doresc să încerce o naștere vaginală după cezariană (NVDC), dar poate fi folosit și în alte situații, cum ar fi atunci când există dubii cu privire la proporția fătului și dimensiunea pelvisului matern.
Cum se desfășoară proba de travaliu?
- Inițierea travaliului: Proba de travaliu începe cu declanșarea travaliului, fie natural, fie prin metode medicale (cum ar fi administrarea de oxitocină).
- Monitorizare atentă: În timpul probei de travaliu, se monitorizează atent atât contracțiile uterine ale mamei, cât și semnele vitale ale bebelușului (cum ar fi ritmul cardiac fetal), pentru a se asigura că travaliul progresează normal și că nu există semne de suferință fetală.
- Evaluarea progresului travaliului: Medicul sau moașa evaluează progresul travaliului prin examinarea dilatației colului uterin, coborârea capului fătului în pelvis și alte semne care indică faptul că nașterea poate avea loc pe cale vaginală.
- Decizia finală: Dacă travaliul progresează bine și nu există complicații, se permite continuarea nașterii vaginale. Dacă, însă, travaliul nu progresează corespunzător sau apar complicații (cum ar fi suferința fetală sau eșecul progresului travaliului), se poate decide intervenția chirurgicală prin cezariană.
Scopul probei de travaliu
Scopul principal al probei de travaliu este de a asigura cea mai sigură modalitate de naștere pentru mamă și copil, reducând riscul de complicații asociate atât nașterii vaginale, cât și cezarienei. Decizia de a începe o probă de travaliu și monitorizarea continuă în timpul acesteia sunt esențiale pentru a determina dacă o naștere vaginală este fezabilă și sigură.
Care sunt avantajele unei NVDC?
Avantajele unei NVDC, în comparaţie cu o operaţie de cezariană, includ:
- Evitarea unei cicatrici suplimentare pe uter, lucru important mai ales dacă mama dorește să aibă și alți copii în viitor. Cu cât sunt mai multe cicatrici pe uter, cu atât crește riscul de complicații la o nouă sarcină
- Mai puțină durere după naștere
- Perioadă mai rapidă de recuperare
- Risc mai redus de infecții
Ce riscuri prezintă o naștere naturală după cezariană?
Cel mai mare şi grav risc al unei NVDC este ruptura uterină de-a lungul vechii cicatrici de la cezariana anterioară. Acest fenomen este destul de rar, însă – atunci când şi dacă are loc – poate pune în pericol atât mama, cât şi copilul.
Probabilitatea ca o cicatrice să se deschidă este mică, de aproximativ 0,5% dacă este o singură cicatrice și travaliul s-a declanșat natural şi nu prin medicamente. Tocmai acest risc reprezintă motivul pentru care NVDC este adesea o posibilitate doar în spitalele care pot efectua o operaţie de cezariana de urgenţă.
Dacă treci printr-o probă de travaliu şi ai nevoie de o operaţie de cezariană, riscul unei infecţii este mai mare decât dacă ai face direct cezariană.
Ce poate împiedica succesul unei NVDC?
Sarcina, travaliul şi naşterea sunt diferite pentru fiecare femeie în parte şi sunt destul de greu de prezis. Chiar dacă ai avut nevoie de o cezariană la prima sarcină, e posibil ca la următoarea să nu mai ai nevoie. Probabilitatea ca o NVDC să decurgă normal şi sigur este influenţată de mai mulţi factori. De obicei, o combinaţie de factori afectează cât de bine sau rău decurge proba de travaliu.
Şansele ca NVDC să decurgă normal sunt mai mari atunci când:
- Cezariana anterioară nu a fost făcută din cauza unui travaliu prelungit
- Nu ai aceeași problemă medicală care a dus la cezariană în sarcina anterioară (cum ar fi un făt cu poziție pelviană sau cu picioarele în jos)
- Ai mai avut în trecut o naștere vaginală
- Travaliul a început natural, iar cervixul s-a dilatat bine
- Ai mai puțin de 35 de ani
- Cezariana sau cezarienele anterioare au fost făcute prin incizii orizontale, nu verticale.
Șansele ca NVDC să decurgă normal sunt mai mici atunci când:
- Cezariana anterioară a fost efectuală din cauza unui travaliu dificil, numit distocie. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai fost complet dilatată atunci când ți s-a făcut cezariană din cauza distociei.
- Ești obeză
- Ai mai mult de 35 de ani
- Fătul este foarte mare
- Ai mai mult de 40 de săptămâni de sarcină
- Ai gemeni
Informarea, pregătirea şi munca în echipă sunt esențiale pentru a avea o naştere vaginală după cezariană (NVDC) de succes.
Naştere şi educarea pentru NVDC
Pentru a te pregăti de travaliu, ia în considerare înscrierea la un curs de naştere, în cadrul căruia tu și partenerul tău ați putea învăța următoarele:
- La ce să vă așteptați în timpul travaliului și al nașterii
- Cum să gestionați nașterea după cezariană folosind exerciții de respirație și sprijin emoțional și fizic
- Ce opțiuni de diminuare a durerii există pentru o naștere naturală.
Cum decurge travaliul unei nașteri naturale după cezariană
În afară de faptul că necesită o monitorizare îndeaproape, travaliul la o naștere naturală după cezariană decurge la fel ca la o naştere normală. La început, femeia poate fi pe cât de activă şi mobilă îşi doreşte. Nu există restricţii speciale pentru NVDC decât după ce începe travaliul activ. În acel moment, este monitorizată activitatea cardiacă a copilului pentru a preveni din timp stresul fetal sau rupturile uterine.
Dacă ești la prima naștere naturală sau dacă cezariana anterioară a fost efectuată în începutul travaliului e posibil ca durata travaliului să fie mai mare.
Medicamente pentru inducerea sau potenţarea travaliului
Pe măsură ce te apropii de termen, cervixul, în mod normal, se înmoaie şi începe să se dilate şi să se subţieze, pregătindu-se pentru travaliu şi naştere. Când travaliul nu începe în mod natural, poate fi indus. În general, se evită folosirea medicamentelor pentru inducerea unei probe de travaliu pentru o NVDC, dar unii medici sunt de acord cu folosirea atentă a oxitocinei pentru inducerea travaliului atunci când cervixul este moale şi dilatat.
Bine de știut: Dacă travaliul încetineşte sau se opreşte, medicul ar putea folosi oxitocină pentru a mări contracţiile.
Medicamente pentru durere
Ca în majoritatea naşterilor naturale, numeroase femei care aleg să aibă o NVDC pot face anestezie epidurală pentru durerea din timpul naşterii, care este în mod normal administrată atunci când dilataţia cervixului este între 3 şi 4 cm. Studiile au arătat că, spre deosebire de alte medicamente în sarcină, anestezia epidurală nu creşte riscul rupturilor uterine în timpul unei NVDC.