Mamele prezente la eveniment au aflat de la dr. Celus Tarpan cum pot să aibă naşterea pe care şi-o doresc
La ediţia de octombrie a „Atelierelor cu mămici” mai multe viitoare mame au putut afla de la dr. Celus Tarpan, medic primar obsetrică-ginecologie în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, susținător al evenimentului, cum pot să aibă naşterea pe care şi-o doresc. Întâlnirea a fost extrem de interesantă nu doar prin prisma informaţiilor pertinente expuse, ci şi prin stilul fermecător de prezentare al invitatului serii.
Într-un cadru prietenos, aşa cum este întotdeauna spaţiul de la Connect Hub, mai multe gravide au avut ocazia de a afla direct de la dr. Celus Tarpan o serie de informaţii foarte utile despre travaliu, naştere naturală şi naştere prin operaţia de cezariană. Încă de la începutul prezentării, invitatul acestei ediţii a „Atelierelor cu mămici” a declarat că ar fi corect ca mamele să nu-şi pună întrebarea „cum să nasc?”, deoarece naşterea este fiziologică şi au trebui să vină în continuarea celeilalte stări fiziologice, respectiv sarcina.
Medicul a mai accentuat faptul că în ziua de azi gravidele sunt din ce în ce mai informate, dar că aceste informaţii despre naştere provin adesea din surse străine şi corespund sistemelor de acolo. Acesta este motivul pentru care unele situaţii dorite de mame, cum ar fi naşterea acasă, spre exemplu, sunt greu de atins în ţara noastră, din lipsa existenţei unui sistem bine pus la punct care să faciliteze acest lucru.
Şi continuând referirile la situaţiile din srainatate, medicul le-a spus celor din sală că în alte părţi ale lumii nu există o relaţie atât de strânsă între gravidă şi ginecolog, aşa cum este la noi, şi că acest lucru se întâmplă în ţara noastră pentru că mama nu are alte surse de informare. Din păcate, oricât de mult s-ar strădui, ginecologul are un timp limitat şi nu poate acoperi toate nevoile pacientului, iar un sistem care va fi mai bine conceput va putea face ca moaşa, spre exemplu, să preia o mare parte din atribuţiile actuale ale ginecologului.
Factori în luarea deciziei corecte despre naştere
Revenind concret la naştere, o experienţă care durează mai mult de o zi şi care este o experienţă ce va rămâne pentru toată viaţa, medicul a enumerat factorii care ajută o viitoare mamă să ia decizia corectă despre cum vrea să nască: o bună informare şi o bună comunicare cu medicul curant, o evaluare corectă a tuturor factorilor medicali şi emoţionali care ţin de evoluţia sarcinii şi istoricul medical al mamei şi adoptarea unui echilibru în luarea deciziei finale. Continuând, dr. Celus Tarpan a mai precizat că pregătirea pentru naştere trebuie să includă stabilirea planului de naştere discutat de ambii părinţi împreună cu echipa medicală (medic ginecolog, anestezist, medic neonatolog) şi că acest plan de naştere NU este un contract, ci el se construieşte împreună cu medicul curant.
În continuare, medicul a vorbit despre travaliu şi naşterea naturală, poziţiile, stadiile şi fazele din travaliu, naşterea copilului şi naşterea placentei. Discuţia a mers către travaliul şi naşterea naturală prin intervenţie obstetricală (instrumentală), dar şi către naşterea prin cezariană. Aici dr. Celus Tarpan a vorbit despe pregătirea pentru operaţie, operaţia propriu-zisă şi ce se întâmplă după naşterea cezariană.
Încrederea, calea către naşterea dorită
Pigmentand expunerea cu o serie de cazuri interesante întâlnite pe parcursul experienţei sale profesionale, dar si cu exemple din alte ţări, medicul nu a uitat să menţioneze că, deşi atât de multe femei îşi doresc să nască natural, în realitate numărul cezarienelor este foarte mare. Medicul a spus că România se află în acest moment într-un punct pe care l-au atins şi alte ţări din vestul Europei în urmă cu ceva vreme, dar că, nu peste foarte mulţi ani, cu optimism, vom ajunge şi noi la o situaţie similară celei actuale din Occident, loc în care astăzi naşterile naturale sunt din ce în ce mai numeroase.
Spre finalul prezentării, invitatul „Atelierelor cu mămici” a mai declarat că naşterea va fi cu siguranţă o experienţă pozitivă pentru gravidă, dacă între ea şi medic se creează şi se consolidează o relaţie de încredere, relaţie ce va duce, în cele din urmă, la naşterea pe care şi-o doreşte fiecare femeie în parte.
Foto: Bogdan Dincă/Fotografii de familie