Nașterea cu epidurală este o variantă pentru care multe mame optează pentru a scăpa de dureri. E bine să știi din timp ce presupune această variantă, care îi sunt contraindicațiile, cum te poate ajuta, dar și care îi sunt efectele adverse.
Te apropii de data nașterii și discuți intens cu medicul tău despre modalitatea de a-ți aduce copilul pe lume. Nașterea naturală trebuie să fie prima alegere, exceptând cazurile în care se impune efectuarea unei operații de cezariană.
Durerile la naștere nu mai sunt ce au fost odihinoară, așa că nu trebuie să te sperie prea tare marele moment. „Epidurala” poate fi un aliat de nădejde care aproape ia cu mâna sursa durerii.
Știai că frica de naștere amplifică durerea?
Sunt două tipuri de cauze care provoacă apariția durerii în momentul nașterii:
Cauzele fizice sunt de fapt contracţiile uterine, dilatarea colului, coborârea capului copilului prin canalul de naştere (care produce întinderea dureroasă a părţilor moi ale bazinului şi perineului). Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să te relaxezi cât poți de mult.
Dacă îţi ţii respiraţia şi te opui contracţiilor, colul se va dilata mai greu, travaliul va dura mai mult şi va fi mai dificil, pentru că scade oxigenarea uterină şi se acumulează tensiunea musculară dureroasă. Din contră, dacă respiri corect şi îţi controlezi tendinţa naturală de a-ţi încorda tot corpul în momentul contracţiei, vei trece mai uşor prin această experienţă.
Şi poziţia în timpul travaliului are rolul ei: dacă stai mult timp pe spate, uterul va comprima vena cavă inferioară şi sângele va stagna în partea inferioară a corpului. Din această cauză, circulaţia sanguină majoră va fi îngreunată, iar proasta irigare a uterului nu numai că întreţine durerea, dar poate duce şi la suferinţă fetală.
Cauzele emoţionale și ele sunt la fel de importante. Se ştie că sub efectul durerii creierul secretă endorfine, substanţe asemănătoare morfinei, care ajută organismul să facă faţă senzaţiilor dureroase. Or, din cauza stresului, suprarenalele secretă adrenalină, care inhibă producerea endorfinelor, lipsindu-ne tocmai de mijlocul de apărare de care am avea mai mare nevoie.
Pe scurt, frica de naştere poate amplifica durerea. Ca să o înlături, cursurile prenatale te ajută foarte mult, ca şi o relaţie de totală încredere cu personalul medical. Nu ezita să întrebi tot ce te frământă şi alege-ţi cu grijă medicul şi spitalul unde vei naşte.
Naștere cu epidurală. Hai să intrăm puțin în detalii!
Peridurala (sau epidurala) se realizează prin administrarea treptată, pe toată durata travaliului, a unui analgezic din familia novocainei cu ajutorul unui cateter în zona peridurală (sau epidurală) a coloanei vertebrale, între vertebrele L2 şi L5.
Anestezistul dezinfectează zona, după care introduce substanţa anestezică în canalul vertebral. Vârful acului se opreşte în sacul epidural care se află între os şi meninge (învelişul protector al măduvei spinării).
În drumul său, acul poate atinge vreun nerv, provocând o furnicătură sau chiar durere care merge în jos, pe unul dintre membrele inferioare. Nu este nimic grav, dar este bine să-i comunici medicului ceea ce simţi.
Prin acest ac special se introduce un cateter foarte fin numit cateter epidural, care permite administrarea continuă sau în doze repetate a substanţei analgezice. Aceasta nu amorţeşte total zona respectivă, ci doar face disocierea între blocul motor şi cel senzitiv. Cu alte cuvinte, contracţiile se desfăşoară normal, dar nu mai sunt dureroase.
Când nu este indicată epidurala?
• Tensiunea mamei este foarte mică, sub 7 (având în vedere că tehnica scade oricum tensiunea).
• Zona de puncţie este plină de acnee, existând riscul infectării interne.
• Mama are tulburări de coagulare sau alergie la toate analgezicele.
15% dintre naşterile cu epidurală se finalizează cu vacuum şi 3% cu forcepsul. E adevărat că folosirea acestor instrumente se face aproape în aceeaşi măsură şi pentru naşterile normale. Oricum, trebuie să înţelegi că efortul tău este vital pentru bebeluș şi orice secundă pierdută îi poate crea probleme.
Naștere cu epidurală. Poate avea efecte secundare?
Dintre toate manevrele anestezice, epidurala afectează în cea mai mică măsură starea de sănătate a pruncului tău, chiar dacă orice substanţă injectată în corp poate ajunge şi la bebeluş.
Dintre efectele secundare trebuie amintite:
- tendinţa la hipotensiune (cunoscută şi combătută de medic prin administrarea intravenoasă de lichide),
- frisoane (o bună încălzire a sălii rezolvă problema),
- dureri de cap. Dacă încerci să stai nemişcată în momentul în care medicul introduce acul, nu te doare nimic. Apoi trebuie să stai culcată în pat (fără pernă) şi să te hidratezi.
Medicaţia primită prin acest cateter poate încetini ritmul contracţiilor, având drept rezultat o prelungire a travaliului.
La alte mămici însă, „ia cu mâna” durerea, ceea ce le permite să se relaxeze şi să se odihnească între contracţii. Iar când trebuie să „împingă”, ele au mai multă putere, travaliul fiind de această dată scurtat. S-a observat statistic că epidurala nu modifică semnificativ durata travaliului.
Surprize, surprize! „La mine epidurala nu a vut niciun efect!”
Carmen Nistor, membră a comunității Totul despre mame, ne-a trimis de curând un mesaj despre momentul nașterii fiicei sale, Andreea, care a avut loc în aprilie 2019. Este doar o excepție de la regulă, nu te speria, în majoritatea cazurilor epidurala este un aliat de nădejde în lupta cu durerile nașterii!
„Andreea s-a născut pe data de 29 aprilie 2019, la ora 4,15 dimineaţa. La naştere, a avut 3.600 g, 52 cm şi scor Apgar 10. Încă din prima zi, micuţa a dovedit asemenea calităţi vocale, că mami şi-a propus să o facă soprană!
Am născut sută la sută natural, pentru că epidurala nu a avut efect – probabil din cauza problemelor mele la coloană. Mi-au făcut ceva anestezii locale, degeaba însă. Ţipam de ţi-era mai mare dragul, asistentele se plângeau că li s-au înfundat urechile de atâta zgomot.
Pe masă nu am stat foarte mult, vreo 20 de minute, apoi a ieşit Sara scâncind şi ea cât o ţineau plămânii”.
Despre cum să ai o naștere ușoară, îți recomandăm și următoarele articole:
- Naștere în Franța. ”Am născut fără epidurală, din picioare, o fetiță de 3,8 kg, și am perineul intact”
- Anestezia epidurală, ce avantaje are și când este interzisă
- Cum să împingi eficient în travaliu sub anestezie epidurală
- Cât de sigură e epidurala?