Gravidele cu miopie primesc deseori recomandarea de a naște prin cezariană.
În plus, este aproape cert că în cursul sarcinii valoarea dioptriilor crește. Vorbim despre toate acestea și-ți spunem ceea ce trebuie să știi despre gravidele cu miopie.
Sunt două probleme esențiale pe care gravidele cu miopie trebuie să le știe. Prima este legată de naștere, unde se preferă, în anumite condiții, cezariana în defavoarea nașterii naturale și a doua – faptul că pe parcursul sarcinii numărul dioptriilor poate să crească.
De ce se alege cezariana pentru gravidele cu miopie?
În primul rând, trebuie spus că nu toate femeile însărcinate care au miopie aduc pe lume bebelușii prin cezariană. Depinde de tipul de miopie, de gravitatea acesteia și, mai ales, de unele afecțiuni oculare asociate. În plus, puține femei știu că ochiul este unul din organele afectate de sarcină.
Concentrația hormonilor de sarcină și modificările hormonale din cursul sarcinii au efect asupra corneei și asupra musculaturii netede care formează irisul. În plus, pot să apară și modificări legate de acuitatea vizuală, iar în unele cazuri, mai ales dacă există afecțiuni preexistente (miopia forte, diabet, tensiune arterială crescută, exces ponderal) lucrurile se pot complica cu afectarea zonei retiniene, așa numitul ”fund de ochi” riscul cel mai mare fiind cel al decolărilor (dezlipirilor) de retină – situație severă care poate afecta iremediabil calitatea vederii. Toate acestea combinate pot impune unele restricții, mai ales în ceea ce privește efortul fizic și acumularea de kilograme în cursul sarcinii.
În plus, hormonii de sarcină și modificările de dinamică a fluidelor în organismul femeii gravide pot determina, la mai mult de jumătate dintre femeile cu miopie care trec prin experiența unei sarcinii, creșterea valorii dioptriilor. În unele cazuri, după terminarea perioadei de sarcină valoarea dioptriilor revine la una apropiată de cea de dinainte de sarcină, dar mereu cu ceva în plus.
Cazuistica medicală arată că cele mai expuse la complicații retiniene pe parcursul sarcinii sunt la femeile cu dioptrii peste 4,50 D.
Este indicat ca femeile însărcinate. care au probleme oftalmologice de tipul miopiei mari sau forte, sau în cazul celor care au probleme oftalmologice şi, mai ales antecendente cu modificări degenerative ale fundului de ochi (coroidoza miopică, degenerscenţa lattice), să monitorizeze atent ochii și să evite efortul fizic pe parcursul sarcinii.
Există situații când sarcina poate afecta grav și, uneori, ireversibil calitatea vederii, astfel că femeia care știe că are probleme oftalmologice trebuie să anunțe acest fapt din momentul confirmării sarcinii. Toate problemele oftalmologie pot deveni grave la un simplu puseu de tensiune în cursul sarcinii, astfel că buna comunicarea între pacientă, medicul ginecolog și oftalmolog sunt esențiale pentru a preveni situațiile critice.
Decizia legată de nașterea prin cezariană revine medicului ginecolog care are nevoie de opinia medicului oftalmolog.
Efortul travaliului și al expulziei fetale se pot solda cu grave accidente vasculare oculare pentru gravida cu miopie, iar cea mai simplă și mai sigură cale prin care viitoarea mamă poate fi protejată este nașterea prin cezariană.
Trebuie spus că gravidele cu miopie care nu au nici un fel de afecțiuni oculare asociate și nici antecedente pot naște fără riscuri majore pe cale naturală, dar sub atentă supraveghere medicală și cu o strictă monitorizare a tensiunii arteriale, în timp ce în toate cazurile în care miopia este asociată cu probleme retiniene, nașterea vaginală trebuie evitată pentru siguranța oftalmologică a femeii.