Memoria de bebelus sau amnezia dupa nastere

Raluca Dumitrică
Memoria de bebelus sau amnezia dupa nastere / Totul despre mame

Memoria de bebeluș sau cum se face că după naştere uităm de la mână pân’ la gură!

Ai copii şi ţi se întâmplă să nu ţii minte unde ai pus cheile de la casă? Îți aminteşti că ai pus un pilaf la cuptor abia când începe să miroasă a ars? S-ar putea să fii afectată de ceea ce se numeşte memorie de bebeluş aka amnezie!

Era o vreme în care, dacă mă întrebai câte persoane au fost la ziua de naştere a celei mai bune prietene, cum erau îmbrăcaţi invitaţii, ce bestsellere erau în bibliotecă, de pe ce site luase gazda reţeta de tort şi ce imprimeu avea covorul din sufragerie, vesela de pe masă şi gresia de pe hol, ştiam fiecare detaliu la perfecție.

Zeci de melodii cu versuri cu tot, replici din filme, trasee turistice întortocheate, toate erau în panoplia mea informaţională. Surprinzător, era chiar perioada în care nu aveam copii. Coincidenţă sau nu?

Unde e memoria de altădată?

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu mă înscriu clar în categoria acelor mame care au ieşit din maternitate nu numai cu o burtă puţin mai pronunțată, dar şi cu o memorie mai puţin ascuţită. E o situaţie asemănătoare cu cea prin care a trecut mereu surâzătoarea actriţă Reese Witherspoon, care, la opt luni de la naşterea bebeluşului cu numărul trei, a declarat amuzată că cel mic i-a furat creierul, pentru că vede semne clare de deteriorare a memoriei şi pune simptomele pe seama ultimei sarcini. Probabil că mulţi bărbaţi nu sunt de acord cu afirmaţia starului şi o pot considera drept o strategie de dat apă la moară mamelor care sunt mai împrăştiate de felul lor, dar realitatea e cu totul alta.

Un mic exemplu personal care confirmă spusele actriţei este că am reuşit performanţa de a-mi cumpăra o jachetă identică cu cea pe care o aveam acasă şi care fusese cumpărată de curând. Nu mai spun de câte ori mi s-a întâmplat să repet aceeaşi propoziţie, de obicei o întrebare care primeşte, în linii mari, acelaşi răspuns din partea interlocutorilor. Partea proastă este că, deşi eu repet cuvânt cu cuvânt propoziţia, răspunsul primit e doar la bază identic şi conţine mereu cuvinte în plus, de genul: „Ți-am mai spus o dată”, „Eşti culmea, de câte ori mă întrebi?” sau „Pe bune acum, faci mişto de mine?” Aşadar, dragi prieteni care va rupeţi din timpul vostru pentru a-mi da o astfel de replică, credeţi-mă că nu fac mişto de voi, ci se pare că memoria mi-a plecat la o plimbare lungă şi nu ştiu cu ce s-o momesc să vină înapoi.

Memoria de bebeluş chiar există!

Ştiu că pare folclor, dar un număr mare de studii întreprinse pe grupuri de gravide aflate în perioade diferite de sarcină, dar şi pe mame care au născut de puţin timp, au indicat că memoria scurtă şi capacitatea de concentrare ale acestora nu s-au mai aflat la parametrii de dinainte de sarcină.

Acest sindrom, cunoscut ca memorie de bebeluş sau, amuzant, mamnezie, apare în ultimul trimestru de sarcină şi, teoretic, dispare în primele luni după naştere. Practica bate teoria, dacă ne permiteţi, pentru că ştiu destul de multe mame care nu au născut nici ieri, nici acum cinci luni, ci în urmă cu 4-5 ani, şi care se plâng că nu au mai ajuns la memoria de elefant pe care o aveau a priori ipostazei de mamă.

Diminuarea capacităţii de memorare este pusă pe seama pârdalnicilor de hormoni care ne joacă pe degete cum vor ei, dar şi pe seama lipsei unei odihne corespunzătoare şi a unei cantităţi în plus de stres faţă de perioada anterioară sarcinii. Nivelul uriaş de estrogen de la finalul celor 9 luni aproape că dispare după naştere, ceea ce duce ulterior la un deficit de atenţie, deoarece acest hormon are rol de neurotransmiţător, trimiţând semnale creierului şi reuşind să contribuie la o minte ascuţită.

En garde, uitare!

Ca să ne aducem memoria pe drumul cel bun, există câteva variante pe care le putem încerca fără să apelăm la medic.

Atenție la alimentație!

De mare ajutor este o alimentaţie în care să introducem produse de origine animală şi vegetală care au rol în îmbunătăţirea activităţii cerebrale, precum ouă, nuci, merişor, cerale integrale, ulei de masline sau de sâmburi de struguri, brânză sau spanac, care conţin vitamine şi minerale complexe, precum acizii graşi Omega-3 şi Omega-6, antioxidanţi, fier şi acid folic.

Somnul este esențial!

Un alt aspect pe care nu trebuie să-l neglijăm este somnul. Este poate cea mai grea sugestie, pentru că majoritatea mamelor cu copii mici nu mai ştie ce înseamnă să dormi neîntrerupt măcar patru ore, cu atât mai mult cu cât şi ultimul trimestru de sarcină n-a fost unul propice odihnei, din pricina dimensiunii burţii. Dacă bebeluşul doarme liniştit, însă, dar vă încearcă insomniile, puteţi apela la alimente ce conţin melatonină, aşa cum sunt bananele, cireşele sau laptele cald.

Trăiască listele!

Ca să aveţi o memorie de scurtă durata mai bună, încercaţi să vă axaţi pe un singur lucru şi nu pe mai multe. De asemenea, faceţi-vă liste şi listuţe, dacă nu în fiecare zi, atunci măcar duminică seara sau luni dimineaţa, ca să aveţi un program pentru săptămâna ce urmează, şi fixaţi-le undeva la îndemână. Pe frigider, de exemplu. Scoateţi la suprafaţă scriitoarea din voi şi, aşa cum făceau prozatorii de odinioară, nu vă sfiiţi să aveţi la voi o agenda şi un pix, în care să vă notaţi diverse lucruri ce nu trebuie uitate. Nu e o idee prea bună să vă înregistraţi pe telefon ca agentul Dale Cooper din serialul Twin Peaks (bine, el avea un reportofon), pentru că este posibil să creaţi panică în rândul audienţei, în cazul în care vă aflaţi într-un loc public, şi cineva ar putea să sune la 112 pentru a raporta o ciudată care bombăne în telefon în te miri ce situaţie. Roger, do you copy?

Dacă nici aşa nu veţi reuşi să fiţi pe fază în cea mai mare parte a timpului, atunci poate ar fi bine să va îndreptaţi către cabinetul unui specialist, pentru că este posibil ca problema să fie mai serioasă şi nimeni nu-şi doreşte să trăiască într-o amnezie permanentă.

Tehnologia salvează memoria

Partea bună a lucrurilor este că tehnologia zilelor noastre ne poate ajuta să nu trecem dintr-o situaţie amuzantă într-una mai puţin veselă sau chiar periculoasă. Eu le mulţumesc celor care au pus în meniul telefonului mobil rubrica de notiţe şi magica secţiune calendar, ca să încetez să mă mai fac de râs uitând zilele de naştere ale apropiaţilor, şi le mulţumesc şi tuturor artizanilor care şi-au petrecut nopţile în atelierele de creaţie şi au introdus temporizatorul la aparatele electrocasnice. Nu de alta, dar, dacă nu era ceasul la cuptor, ardeam nu numai mâncarea, ci şi bucătăria, ceea ce ar fi fost destul de neplăcut, mai ales că mie îmi place mult cum mi-am amenajat această încăpere. Aşadar, profitaţi de tehnică, odihniţi-vă şi faceţi-vă stocuri suplimentare de post-it. Par a fi singurele consolări pentru a trece cu bine de perioada înceţoşată de azi.

Dacă nu ne-ați crezut, iată o poveste despre un copil încuiat în maşină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa