Multe gravide pentru care nașterea naturală fie nu este posibilă din cauza problemelor de sănătate, fie nu este dorită, se întreabă la câte săptămâni se face cezariana și care sunt criteriile care determină data acesteia. Răspunsurile diferă în funcție de fiecare situație în parte și le vom detalia în cele ce urmează. Este important de precizat că decizia cea mai bună este cea care îi aparține medicului. El este în măsură să aprecieze corect starea mamei și a copilului și să cântărească raportul riscuri- beneficii.
Istoricul medical al mamei, eventualele probleme de sănătate sau complicațiile din timpul travaliului, precum și dezvoltarea fătului, diverse malformații sau afecțiuni de care suferă- sunt principalii factori care determină la câte săptămâni se face cezariana.
Cezariana la cerere: Săptămâna 39 de sarcină
O practică frecventă în România este cezariana la cerere (electivă), fără indicație medicală clară. Aceasta se face într-o dată aleasă de comun acord de medic și de mamă. De multe ori, medicii ginecologi preferă să programeze operațiile atunci când sunt de gardă sau în perioadele în care știu sigur că nu au programate vacanțe/ congrese sau alte activități. Pentru viitoarele mame, situația este una convenabilă, pentru că au garanția că vor fi operate exact de medicul pe care l-au ales pentru monitorizarea nașterii, ci nu de către un alt medic pe care nu îl cunosc și care ar fi de gardă atunci când s-ar declanșa travaliul. Cezariana planificată se face, de obicei, în săptămâna 39 de sarcină (sau chiar în săptămânile 37- 38 dacă apar probleme și medicul consideră necesar), când copilul este deja pregătit pentru viața extrauterină.
În săptămânile 38- 39 de sarcină, organele fătului sunt dezvoltate complet, iar el e pregătit pentru viața extrauterină. Are în jur de 50 de cm și 3.000 de gr, plămânii sunt deja puternici, iar el e capabil nu doar să respire singur, ci și să se hrănească cu lapte.
Cezariana obligatorie, impusă de probleme medicale: la alegerea medicului sau la declanșarea travaliului
În cazul în care gravida are probleme medicale care ar putea pune în pericol copilul sau mama, medicul va decide să facă operația fie la termen, fie mai repede, chiar și prematur, în funcție de situație. De asemenea, poate lua această decizie în cazul în care mama are antecedente care ar putea fi periculoase pentru gravidă sau copil sau dacă fătul suferă o anomalie sau are alte probleme care se pot agrava în uter sau în cazul în care ar trece prin travaliu.
În acest caz, dacă operația se face înainte de săptămâna 34 de sarcină, copilul va avea nevoie de spitalizare în secția de Terapie Intensivă, fiind considerat prematur. Riscurile asociate prematurității scad după săptămâna 34. După această săptămână, plămânii lui, ultimele organe care se dezvoltă, încep să fie pregătiți pentru respirația naturală. Dacă nu există alte complicații, se va adapta ușor vieții extrauterine, sub supraveghere medicală. În cazul cezarienelor făcute înainte de termen, dezvoltarea plămânilor poate fi ajutată cu injecții cu corticosteroizi, cum este dexametazona, administrate mamei.
Cezariana la cald: la alegerea copilului, după declanșarea travaliului
Multe gravide care aleg nașterea prin cezariană, din motive medicale sau ca dorință personală, își doresc ca data nașterii să fie aleasă de copil, nu de medic, și așteaptă declanșarea naturală a travaliului. În felul acesta, se asigură că fătul este pegătit pentru viața extrauterină și că plămânii lui sunt suficient de dezvoltați pentru a se adapta ușor. De asemenea, pentru că nașterea nu este grăbită în niciun fel, unele mame consideră că această variantă de cezariană este mai apropiată de nașterea naturală.
În cazul unei cezariene la cald, anestezia se va face în timpul travaliului. Acest lucru poate fi mai dificil decât în cazul operației planificate, gravida trebuind să stea într-o poziție mai puțin comodă pentru anestezie, în timp ce are contracții.
Cezariana de urgență: înainte sau în timpul travaliului, în cazul în care apar complicații
În cazul în care travaliul nu decurge cum trebuie, dacă apar complicații în ceea ce o privește pe gravidă sau dacă fătul intră în suferință, medicul va decide cezariana de urgență. Același lucru se poate întâmpla și dacă starea de sănătate a mamei sau a fătului se deteriorează înainte de declanșarea travaliului. Pentru gravidă, momentul în care medicul decide să facă cezariană de urgență poate fi înfricoșător. Panica mamei va fi sporită și de faptul că, îndată ce medicul decide operația de urgență, lucrurile se precipită, personalul medical începe să se miște foarte repede, sunt chemați de urgență anestezistul și neonatologul, pentru a prelua copilul. Vestea bună este că medicii și asistentele știu exact ce au de făcut și urmează un protocol clar și sigur pentru ca mama și copilul să aibă parte de cel mai bun tratament.
Iată care sunt cele mai frecvente complicații din travaliu care pot determina cezariana de urgență:
- Travaliul nu progresează, iar tehnicile medicale și medicamentele care ar putea ajuta la acest lucru se dovedesc ineficiente.
- Complicații legate de cordonul ombilical sau de placentă
- Ruptura uterină
- Frecvența cardiacă fetală anormală. Ritmul cardiac al fătului este monitorizat în timpul travaliului, iar eventualele modificări pot indica faptul că fătul este în suferință și trebuie extras de urgență. Cardiotocografia (CTG) este metoda prin care se monitorizează simultan ritmul cardiac fetal și contracțiile uterine. Scopul monitorizării este acela de a identifica din timp suferința fetală asociată cu oxigenarea inadecvată.
- Poziționarea anormală a fătului în timpul travaliului, care îngreunează sau face imposibilă nașterea naturală.
- Scăderea nivelului lichidului amniotic sau dacă fătul nu mai are suficient oxigen
- Aspirația de meconiu