Diferenţele dintre copiii născuţi pe cale naturală şi cei născuți prin cezariană

TOTUL DESPRE MAME
Diferențe dintre copii naștere naturală vs cezariana

Diferențele dintre copiii născuți pe cale naturală și cei născuți prin cezariană chiar există? Părerile sunt împărţite pe acest subiect. Nu vom încerca să le conciliem, dar vom prezenta în continuare date ştiinţifice despre copiii născuţi prin cezariană şi cei născuţi pe cale naturală.

Diferențe dintre copiii născuți pe cale naturală versus cezariană. Cum se desfăşoară operaţia cezariană?

Motivele naşterii prin cezariană pot fi diverse şi nu vom insista aici asupra lor. Le puteți găsi în acest articol:15 indicații de cezarianăAcest tip de naştere implică secţionarea peretelui abdominal şi a uterului pentru scoaterea copilului. Deci nici mama, nici copilul nu sunt implicaţi în procesul de naştere. Femeia nu simte nici contracţii, nici nu trebuie să împingă pentru ca bebeluşul să vină pe lume. Iar copilul nu trebuie să parcurgă o călătorie dificilă prin canalul vaginal, ci doar să aştepte ca mâinile doctorului să-l scoată afară.

Copiii născuţi pe cale naturală arată diferit

Cele mai multe mămici care nasc prin cezariană exclamă despre bebeluşul lor: „Ce frumos este!”. Este un fapt care are o justificare medicală.

Copilul care se naşte pe cale vaginală luptă pentru venirea sa pe lume. Iar trecerea printr-un canal foarte îngust şi supunerea la contracţii puternice pot avea urmări pentru nou-născut: leziuni minore sub forma unor hematoame, tumefacţie şi vase de sânge sparte pe faţă. În afară de acestea, de obicei, copiii care se nasc în mod natural au capul conic sau alungit (după naștere, totul revine destul de repede la normal). În comparaţie cu copiii născuţi prin cezariană, care nu prezintă nicio urmă de oboseală sau efort pe faţă. Obrajii lor sunt delicioşi de rotunzi, iar capul are forma perfect ovală.

Copiii născuți pe cale naturală sunt mai agitați?

În general, cei mai mulţi copii, imediat după cezariană, sunt liniştiţi. Medicii spun că de fapt, imediat după cezariană, nou-născutul nu este pe deplin treaz. Deoarece tranziţia, dintr-o dată, de la „lumea de apă“ la „lumea de aer“ nu numai că nu este uşoară pentru un copil, dar poate fi, de asemenea, foarte dureroasă.

Este un efort inuman pentru un organism atât de mic. Copilul născut în mod natural împinge capul afară din canalul vaginal şi, în acelaşi timp, împinge afară din plămâni lichidul amniotic şi ia prima răsuflare. În comparaţie, bebeluşul născut prin cezariană are nevoie să i se aspire lichidul amniotic din plămâni într-un mod mecanic de către medici, ceea ce este incomod şi interferează cu respiraţia naturală. La aceasta se adaugă diferenţa de presiune – între lichid şi exterior – ceea ce poate induce dureri în piept. Dar, în ciuda acestor experienţe, copilul, în primele ore ale vieţii sale, este extrem de liniştit.

Medicul pediatru american Thomas Berry Brazelton consideră că naşterea prin cezariană îşi lasă amprenta asupra psihicului şi stării de bine a copilului. Brazelton consideră că bebeluşii născuţi în acest fel sunt mai sensibili decât copiii născuţi pe cale vaginală. Cu cât bebeluşul se adaptează mai greu la viaţa din afară burticii, cu atât mai greu tolerează lumina puternică sau un sunet brusc. Ca răspuns la astfel de stimuli, bătăile inimii sunt accelerate, la fel şi respiraţia, iar atunci când plânge, este posibil să fie dificil să-l calmezi.

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai puţin puternici decât copiii născuţi în mod natural?

În general, se presupune că bebeluşul născut în mod natural este mai sănătos. În timpul travaliului a trebuit să se strecoare printr-un canal foarte îngust – este o experienţă de nepreţuit. Apoi a reuşit să scape singur de lichidul amniotic din plămâni, ceea ce a avut un efect nemaipomenit asupra funcţionarii sistemului respirator. Ca urmare, naşterea naturală ar proteja copilul pe viitor de insuficienţă respiratorie, mai susțin unele studii.

Prin comparaţie, copilul născut prin cezariană este mai ameninţat de astm. În plus, se crede că are o imunitate mai slabă. Acest lucru se întâmplă şi din cauză că, de multe ori, copiii născuţi prin cezariană, din motive medicale, sunt prematuri. Şi, după cum se ştie, cu cât stă mai puţin copilul în burtica mamei, cu atât câştigă mai puţini anticorpi. Dar, atenţie! Cezariana nu trebuie să fie tratată ca o ameninţare pentru sănătatea copilului. Dimpotrivă, la indicaţia medicului, naşterea prin cezariană salvează vieţi.

Copiii născuţi prin cezariană au risc de obezitate

Oamenii de ştiinţă au arătat că bebeluşii care au fost născuţi prin cezariană sunt mai susceptibili de a fi obezi, decât copiii născuţi în mod natural. Cum se explică acest lucru? Ei au observat la prima categorie un nivel mai ridicat de grăsime în ficat. De asemenea, specialiştii sugerează că travaliul poate interfera cu activitatea de funcţionare a corpului unui nou-născut – cezariana inhibă eliberarea de hormoni şi enzime care afectează metabolismul normal al copilului, mai târziu în viaţă. Iar copilul nu are nici un contact cu bacteriile prezente în canalul vaginal al mamei, ceea ce poate afecta metabolismul.

Pentru o cât mai bună informare despre acest subiect, îți recomandăm și aceste articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa