Dacă eşti însărcinată şi încă nu te-ai decis unde vei naşte, citeşte cu atenţie despre diferenţele care există între maternităţile obişnuite şi cele înscrise în programul UNICEF Spital Prieten al Copilului. Iar dacă eşti însărcinată şi te-ai decis deja unde naşti, poate te răzgândeşti când citeşti acest articol şi alegi o maternitate certificată Spital Prieten al Copilului!
O maternitate ne-prieten al copilului
Gravidă fiind, am ezitat mult până să aleg maternitatea unde voi naşte. Credeam iniţial că nu am de ales decât între maternităţile de stat şi cele private. La o privire mai atentă, şi timp de nouă luni privirea atentă a gravidei capătă acurateţea unui microscop performant, mi-am dat seama că ceea ce îmi doream era o maternitate unde să pot naşte natural şi să îmi primesc copilul în braţe imediat după naştere.
Credeţi că a fost uşor de găsit un astfel de loc? În Bucureştiul anului 2008, am ajuns să nasc la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu (Maternitatea Giulești). L-am născut pe Vlad într-o seară de joi. Ne-am privit în ochi pentru câteva secunde şi l-am pus la sân. Apoi mi l-au luat. La câteva ore după naştere am căzut, epuizată, într-un somn adânc din care m-am trezit la 04.00 dimineaţa cu un singur gând în minte: Unde este copilul meu? Îmi vreau copilul. M-am ridicat ameţită pe marginea patului şi am parcurs cu greu holul lung şi întunecos care ducea la secţia de neonatologie. Uşa secţiei era închisă. Fiul meu era acolo, înăuntru, dar eu nu puteam nici măcar să îl văd. Am bătut la uşă în zadar. A trebuie să mai aştept două ore până la ora oficială a alăptatului de dimineaţă, 06.00, oră la care porţile camerei cu bebeluşi se deschidea. Mi-am luat puiul în braţe şi l-am pus la sân. Trecuseră 12 ore de când nu ne mai privisem în ochi.
Nu cred că povestea mea de la Maternitatea Giuleşti este atipică. Dimpotrivă, în spitalele româneşti naşterea, alăptarea şi primele zile ale mamei cu puiul ei seamănă prea des cu povestea unei lupte câştigate sau nu. Iar cel care pierde este de cele mai multe ori copilul. Dacă vrei pentru tine şi copilul tău o altfel de poveste a nașterii, un început bun ar fi să îţi alegi maternitatea dintre cele înscrise în programul UNICEF Spitalul Prieten al Copilului.
Iniţiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului
Începând din 1991, UNICEF şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) au demarat aceste program care încurajează spitalele să adopte un set de standarde în îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor care să asigure acestora un start cât mai bun în viaţă. Unul din principalele scopuri vizate de aceste standarde este încurajarea şi susţinerea alăptării exclusive a nou-născuţilor. Pe lângă beneficiile asupra sănătăţii, alăptarea încă din prima zi are un avantaj conex: contribuie la scăderea ratei abandonului în maternităţi deoarece se creează o legătură emoţională între mamă şi copil.
La ce să te aştepţi într-o maternitate Spital Prieten al Copilului?
- Dacă pe durata sarcinii mergi la control la maternitate, la a doua sau a treia vizită ţi se vor da informaţii despre îngrijirea şi hrănirea nou născutului, inclusiv despre beneficiile alăptării.
- După naştere ţi se va da copilul să îl ţii cât timp vei dori.
- Moaşa sau o asistentă te va ajuta să începi să alăptezi în prima jumătate de oră după naştere.
- Copilul va sta în permanenţă cu tine, dacă doreşti acest lucru (în sistem rooming-in).
- Moaşa sau o asistentă îţi va arăta cum să ţii copilul pentru a se ataşa corect, astfel încât el să sugă bine şi tu să nu ai dureri.
- Ţi se vor da informaţii corecte şi substanţiale despre cum să alăptezi şi cum să ai lapte suficient pentru copilul tău.
- Copilul nu va primi apă, glucoză sau lapte artificial cu excepţia situaţiilor în care este nevoie din motive medicale.
- Personalul medical îţi va arăta cum se mulge laptele matern, în cazul în care sânul este prea plin, copilul nu poate suge sau vrei să stimulezi secreţia lactată. Copilul nu va primi laptele tău în biberon (tetinele artificiale pot afecta felul în care suge bebeluşul), ci cu sondă, linguriţă, seringă sau căniţă.
- Dacă decizi totuşi să îţi hrăneşti copilul artificial, vei primi sfaturi de la personalul medical despre cum se prepară şi cum se administrează laptele formulă în condiţii de igienă şi siguranţă.
În Bucureşti, maternităţile care au adoptat aceste standarde sunt Maternitatea Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Maternitatea IOMC – Polizu şi Maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti. În ţără sunt deja 31 de Spitale Prieten al Copilului (lista completă o puteţi accesa aici).
Alăptarea este un proces natural, dar uneori complicat. Fără asistenţa şi susţinerea necesare, prea multe mame renunţă înainte de a fi încercat cu adevărat.
O experienţă prietenoasă
Al doilea băiat al meu s-a născut, doi ani şi jumătate mai târziu, într-un spital Prieten al Copilului, Maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Eram hotărâtă să nu mai mai despartă nimic de copilul meu cel nou-născut. La nici cincisprezece minute după naştere l-am primit în braţe, l-am pus la sân şi acolo a rămas! Prima noapte cu copilul meu a fost aproape magică: eram atât de fericită iar el atât de mulţumit lipit de mine!
- Urmăriţi aici emisiunea pe aceeaşi temă.
Te-ai decis în ce maternitate vei naşte? Este pe lista Spitalelor Prieten al Copilului?