De ce medicii din România refuză nașterea naturală după cezariană

Ramona Dinescu

Nașterea naturală după cezariană este posibilă în anumite condiții. Care sunt acestea și de ce, totuși, nu prea se face în România?

Pe vremuri, majoritatea femeilor nășteau natural și se recurgea la cezariană doar în urma unor probleme serioase. De fapt, și acum, în cărțile de specialitate se menționează clar că se recomandă cezariana în situațiile medicale grave ce pot pune în pericol viața mamei sau a fătului, sau ambele. Conform Organizației Mondiale a  Sănătății, asta înseamnă circa 10% din nașteri.

Însă, foarte multe paciente aleg din prima clipă nașterea cu ajutorul operației de cezariană deoarece li se pare mai facil. Știu că veți arunca cu pietre în mine, dar și eu am ales încă de la prima sarcină nașterea prin cezariană. Întâmplarea a făcut să se demonstreze că fătul era în suferință și că ar fi fost necesară, dar, recunosc cu mâna pe inimă că eu am ales această opțiune.

Am ales-o pentru că nu suportam ideea de a nu putea controla lucrurile, de a nu ști când se întâmplă, de haosul ce se putea petrece în viața mea dacă nu aveam bine stabilit programul. Aș putea spune că este defect profesional. Însă, după recuperarea grea de după cezariană, am regretat decizia și am stat mult și m-am gândit dacă nu ar fi fost mai bine ca la al doilea copil să nasc natural. A fost doar un gând căci nu am avut curajul să-l exprim în fața medicului care, cred, că dacă ar fi considerat că este o situație sigură, m-ar fi încurajat. Mă consolez cu gândul că a doua cezariană a corectat prima cicatrice.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Nașterea naturală după cezariană. Care sunt riscurile?

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie despre acest subiect, care mi-a confirmat că principalul risc al unei nașteri naturale după o operație de cezariană este acela de ruptură uterină. Iar această situație, dacă nu este depistată la timp, duce la hemoragie internă și poate avea ca și consecință moartea mamei și/sau a fătului.

De ce medicii din România nu recomandă nașterea naturală după cezariană?

”În România, din păcate, nu este un ghid de practică, nu există un protocol scris care să prevadă această situație de naștere naturală după cezariană. Nu știm exact între ce și ce limite trebuie să ne încadrăm, până unde e permis să mergem și unde intervine riscul de malpraxis. Din cauza riscului de ruptură uterină, ceea ce poate fi extrem de grav și implicit al aceluia de acuzație de malpraxis, nu obișnuim să recomandăm nașterea naturală după cezariană”, precizează medicul.

În plus, pacienta care alege nașterea naturală după o cezariană trebuie să-și asume faptul că va fi o naștere rudimentară, fără anestezie epidurală. Este absolut necesar să lipsească anestezia deoarece în caz de ruptură uterină nu se pot sesiza durerile și nu se poate interveni la timp în siguranță.

Cine alege cum urmează să nască viitoarea mamă? Medicul sau pacienta?

În zilele noastre, avem foarte multe paciente care aleg încă de la primul copil cum vor să nască. Teoretic, dacă nu este nici un risc, medicul, pe baza experienței și a cunoștințelor lui, este cel care face recomandarea modului prin care va naște pacienta.

”Personal, am avut cazuri de naștere naturală după cezariană. Am avut chiar o pacientă care a născut natural după două cezariene și am avut și pacientă care a suferit o operație uterină în trecut și căreia am ales să-i recomand nașterea naturală, de teamă să nu aibă încă o cicatrice uterină ce ar fi putut să ducă la ruptură uterină pe viitor și la histerectomie.

Ceea ce pot spune cu mâna pe inimă este că dacă pacienta își dorește cu adevărat să nască natural după o cezariană, are toate șansele să reușească. Șansele de reușită ale unei astfel de intervenții țin foarte mult și de starea psihică și emoțională a pacientei. Din păcate însă la noi au existat decese din cauza proastei suprevegheri de care gravidele au avut parte”, mai spune medicul.

Pentru o cât mai bună informare despre acest subiect, îți recomandăm și aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa