Cum se reduce riscul de naştere prematură

Alexandra Constantin
riscul de naştere prematură

Unele complicaţii medicale, dar şi anumite alegeri pe care le face gravida pe parcursul sarcinii poate creşte riscul de naştere prematură. Bine este să cunoşti care sunt factorii de risc astfel încât să reuşeşti să duci sarcina cât mai aproape de termen.

Infecțiile vaginale cresc riscul de naștere prematură

Riscul crescut de naştere prematură se numără printre principalele cauze care necesită spitalizării pe parcursul sarcinii, potrivit www.e-sante.fr. Important este ca gravida să cunoscă din timp care sunt factorii care pot duce la naştere prematură, cu atât mai mult cu cât problema poate fi prevenită în cele mai multe dintre cazuri. Printre aceștia se numără:

Și anumite activități ce țin de stilul de viață pot crește riscul de naștere prematură:

  • statul în picioare timp îndelungat, dar și alte condiții de muncă mai grele;
  • stresul și surmenajul;
  • efectuarea frecventă de treburi casnice ce presupun un efort mai mare;
  • fumatul și contactul cu alte substanțe toxice;
  • traumele puternice, cum sunt cele cauzate de accidentele de mașină.

Cum poate fi redus riscul de naștere prematură

În timp ce unele complicații medicale nu pot fi tratate, alte probleme pot fi depistate din timp și ținute sub control cu ajutorul tratamentelor recomandate de medic. Printre acestea se numără anemia, diabetul gestațional și infecțiile urinare.

Indicat este, de asemenea, să se facă mai multe schimbări în stilul de viață. Condițiile de la locul de muncă trebuie adaptate astfel încât sarcina să nu fie afectată, trebuie evitate deplasările lungi, iar treburile casnice mai dificile trebuie lăsate în grija altei persoane.

Fumatul crește riscul de naștere prematură

Având în vedere că fumatul se numără printre factorii care cresc predispoziția pentru nașterea prematură, bine este să se discute cu un specialist pentru a găsi soluții, cum este și terapia de înlocuire a nicotinei. Cu ajutorul medicului care supraveghează sarcina se poate apela la tratamente care previn apariția travaliului prematur.

Tratamentele hormonale și cele cu antispastice aduc beneficii în acest caz și ajută ca gravida să ducă sarcina cât mai aproape de termen. În unele situații se poate recomanda inclusiv spitalizarea, mai ales dacă gravidei i se indică anumite proceduri medicale pentru menținerea sarcinii, cum este cerclajul sau cele de corectare a anumitor malformații uterine.

Semne care indică riscul de naștere prematură

Contracțiile uterine dureroase care apar la intervale regulate de timp înainte de 37 de săptămâni de sarcină sunt principalele semne care indică declanșarea travaliului prematur. De asemenea, contracțiile uterine mai pot asociate și cu alte neplăceri:

  • febră mare;
  • sângerări vaginale;
  • secreții vaginale decolorate sau care au un miros anormal;
  • dureri de cap, amețeală sau prezența palpitațiilor;
  • o creștere în greutate foarte rapidă, inclusiv umflarea degetelor și a gleznelor;
  • dureri abdominale sau care apar în zona rinichilor (mai exact se resimte senzația de presiune).

Cel mai bine este să mergi la medic dacă apare oricare dintre semnele mai sus menționate. Doctorul este cel care decide dacă este vorba de o alarmă falsă sau dacă este cazul să recomande un tratament la domiciliu sau spitalizarea.

Dacă ți s-a părut interesant articolul despre riscul de naștere prematură, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa