O naștere prematură poate aduce foarte multe complicații și probleme, motiv pentru care femeile însărcinate ar trebui să facă tot ce pot să „ducă” sarcina cel puțin 37 de săptămâni.
Ce cauzează o naștere prematură?
Primul factor este o altă naștere prematură în antecedente. Mai apoi, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, susține că a rămâne însărcinată prea curând după naștere se poate termina cu o naștere prematură. Sarcina multiplă sau problemele cervicale și uterine pot duce la o naștere prematură, la fel cum supraponderabilitatea sau subpoderabilitatea pot constitui factori de risc. Problemele de circulație sanguină, stresul, diabetul și unele infecții, fumatul sau abuzul de alte substanțe periculoase pot pune gravida la risc. Unele dintre acestea nu pot fi schimbate, însă, o femeie însărcinată poate face eforturi pentru a le elimina pe celelalte. March of Dimes, cea mai mare organizație mondială pune la dispoziție o serie de cercetări și programe împotriva nașterii premature, a defectelor din naștere și a mortalității infantile și oferă o serie de sfaturi.
Ce poți face pentru a preveni o naștere prematură?
Dacă ești deja însărcinată sau plănuiești să rămâi, îți poți spori șansele de a duce sarcina la termen și de a naște un copil sănătos urmând aceste sfaturi:
– Mergi la controalele prenatale. Vizitele preconcepționale sunt pentru ca medicul ce-ți urmărește sarcina să se asigure că aceasta se dezvoltă normal, că-ți iei vitaminele prenatale și că tu și fătul sunteți în siguranță.
– Fă-ți un vaccin antigripal. Femeile însărcinate care fac gripă au risc mai mare să nască prematur. De aceea, la sugestia medicului, ar trebui să iei în calcul efectuarea unui vaccin antigripal.
– Renunță la fumat. Este greu, toată lumea știe, căci fumatul, ca orice dependență, are nevoie de mulți factori pentru a fi înlăturat. Poți cere însă ajutor de la specialiști, căci există nenumărate programe capabile să te facă să renunți.
– Urmează recomandările legate de tratamentele de fertilitate. Femeile aflate în tratament de fertilitate sunt încurajate să li se implanteze un singur embrion în uter deoarece o sarcină multiplă crește riscul unei nașteri premature.
– Încearcă să ai o greutate sănătoasă. Femeile cu probleme de obezitate prezintă un risc mai mare de a naște prematur. Încearcă să găsești o cale de a combina nutriția sănătoasă cu exercițiile fizice încă din perioada premergătoare preconcepției. Există nenumărate calculatoare al indicelui de masă corporală care îți pot sugera dacă te afli sub greutatea normală sau peste.
– Informează-te asupra greutății recomandate în timpul sarcinii. Femeile care rămân însărcinate fiind deja supraponderale sau obeze sunt sfătuite să ia în greutate mai puțin decât acelea care pornesc de la o greutate normală. Iar cele care sunt subponderale ar trebui să ia mai mult în greutate. Medicul îți va spune exact ce trebuie să faci, iar tu trebuie să-i urmează sfaturile.
Ce să faci dacă ești în situație de risc
Dacă o femeie care a mai suferit o naștere prematură prezintă risc de a mai avea una, trebuie să urmeze toate măsurile de precauție de mai sus. Însă mai sunt câteva lucruri pe care le poate face:
– Mergi la un specialist. Specialiștii de medicină materno-fetală sunt acei obstetricieni care se concentrează pe sarcinile cu risc crescut. În urma unui astfel de control, probabil vei fi rugată să mergi la controale mai des și să faci mai multe ecografii pentru monitorizarea sarcinii.
– Cere sfatul legat de tratamentele preventive. De obicei, se recomandă injecțiile cu progesteron, dar și cerclajul. Medicul specialist va fi cel care va evalua cel mai bine situația și va recomanda cel mai bun tratament.
– Urmează un stil de viață sănătos. Mănâncă bine, bea multe lichide și odihnește-te suficient. Nu uita de stres, căci acesta poate fi un alt factor de risc. Iar dacă ți se spune să rămâi la pat, așa ar trebui să faci.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre naștere prematură, îți recomandăm să citești și:
- De ce se scurtează colul în sarcină. Simptome și soluții pentru a preveni nașterea prematură
- Alăptarea copiilor născuţi prematur este posibilă. Cum pot fi ajutați mama și bebe
- Experții TDM, Kinetoterapeut Florin Lixandru: ”Terapia Vojta, cea mai eficientă pentru recuperarea prematurilor”