Cum poți reduce durerea în travaliu

Ramona Dinescu
durerea în travaliu

Durerea în travaliu este lucrul de care cele mai multe gravide se tem. Se spune că nici o altă durere nu se compară ca intensitatea cu cea din timpul nașterii, așa că orice metodă de a o alina, este extrem de bine venită.

Nu degeaba i se spune travaliu. A da naștere unui copil este treabă grea și partea cea mai dificilă este să treci peste durere. Însă nu te panica. Există multe soluții ce te vor ajuta să depășești durerea, totul este să fii pregătită.

Cum reduci durerea din travaliu fără medicamente?

Relaxarea

Prima pe care poți și trebuie să o relaxezi în timpul travaliului este propria-ți minte, consideră Stacey Rees una dintre moașele acreditate și foarte bine cotate de la Clementine Midwifery din New York. Ideea este simplă: atunci când te temi de durere, devii și mai tensionată.

Respirația

Pentru a rămâne relaxată este crucial să acorzi atenție respirației, în același mod în care o faci atunci când urci scările. Indiferent dacă respiri profund sau gâfâi, trebuie să te concentrezi asupra modului în care inspiri și expiri și vei vedea că vei simți o ameliorare a durerilor.

Plimbarea

Mersul, legănatul, schimbarea poziției, rostogolirea cu o minge medicinală nu doar că pot ușura durerea, însă pot ajuta și la progresul travaliului prin folosirea forței gravitaționale în avantajul tău și prin încurajarea mișcărilor și rotațiilor bebelușului spre canalul de naștere. În spital, din cauza faptului că ești monitorizată și ți se administrează medicamente pentru alinarea durerilor, nu vei putea să te miști foarte mult. Însă poți încerca tot felul de poziții în pat, te poți ridica în picioare, poți sta pe vine, sau poți sta într-o parte în pat. Încearcă-le pe toate și vezi care ți se potrivește, în urma căreia te simți mai bine.

Terapia cu apă

Apa caldă poate face minuni pentru reducerea durerilor din travaliu. Dacă vei avea posibilitatea să intri într-o cadă cu apă caldă, te vei simți absolut fantastic și extrem de liniștită și relaxată. Nu subestima nici puterea pe care o poate avea un duș cu apă caldă care nu doar că te va relaxa, dar îți va oferi și un masaj în același timp. Totul este să găsești medicul și locul unde să te poți bucura de un așa privilegiu în România.

Masajul

Mesajul este puțin subevaluat atunci când vine vorba de ușurarea durerilor din travaliu. Roagă-l pe partenerul tău să te maseze în timpul travaliului, chiar dacă nu va fi capabil să găsească acele puncte cheie responsabile cu alinarea durerii. Îți poate masa mâinile sau tâmplele pentru a-ți distrage atenția și pentru a te ajuta să te relaxezi și pentru a te face să te simți atent îngrijită, lucru care contează enorm.

Cum reduci durerea în travaliu cu medicamente?

Chiar și în România, aceste metode există și sunt aplicate cu succes. Poți apela la anestezia epidurală care își face efecte după 10-25 de minute de la administrare. Aceasta ușurează foarte tare durerile însă trebuie aleasă doza cu mare atenție deoarece o cantitate prea mare te poate amorți și nu vei mai putea să împingi. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie ne-a spus că, pe lângă epidurală, dacă nu vrei sau nu poți să apelezi la ea, poți opta pentru calmantele ce se administrează intravenos. Un simplu algocalmin poate face minuni și declar asta cu mâna pe inimă.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa