Ora magică. Nou-născuții nu trebuie despărțiți de mamele lor în prima oră de viață!
La ambele nașteri am fost foarte bine îngrijită din punct de vedere medical. Totuși, ceva mi-a lipsit. Timp de trei ore, după ambele mele nașteri, am simțit o durere adâncă și am tânjit după minunea care tocmai venise pe lume. Timp de trei ore, după ambele mele nașteri, am fost chinuită de dorința animalică de a-mi ține pruncii în brațe. Timp de trei ore, după ambele mele nașteri, copiii mei au stat despărțiți de mine.
Primul copil mi-a fost adus pe fugă, așa cum servește o vânzătoare grăbită într-un magazin de haine. L-am atins câteva secunde, soțul meu a apucat să-i facă o poză cu telefonul, după care asistenta l-a dus înapoi în secție: urma schimbul de tură și nu era vreme pentru sentimente, lacrimi sau îmbrățișări. La a doua naștere, am avut „norocul” să stau cu bebelușul meu cam cinci minute, să-l mângâi și să-l pupăcesc într-una. Nici vorbă să reușesc să alăptez imediat după naștere. Nu-i așa că, din nefericire, acest scenariu vă sună cunoscut?
Am cunoscut-o de curând pe Sorana Mureșan, președinte al Asociației ProMAMA și Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional, și am aflat cu bucurie că organizația pe care o reprezintă face eforturi pentru implementarea în maternitățile din România a programului „ora magică (golden hour) a nou-născutului”. Iată detalii:
Totul despre mame: Sorana, ce este „golden hour”?
Sorana Mureșan: „Ora magică” se referă la prima oră din viața nou-născutului, atunci când, imediat după naștere, este așezat pe pieptul mamei sale și este lăsat să stea așa, în contact neîntrerupt piele-pe-piele, cel puțin pentru o oră.
- CITEȘTE ȘI: Moașa Vania Limban: Reguli esențiale pentru o naștere naturală și importanța lui ”da, pot!”
Totul despe mame: De ce este atât de importantă această oră în care cei doi – mama și copilul – sunt nedespărțiți? La urma urmei, ce contează o oră, s-ar putea întreba scepticii…
Sorana Mureșan: Este foarte simplu: cei doi își aparțin unul altuia, sunt într-o simbioză perfectă, fără să aibă nevoie de intervenția cadrelor medicale. Această procedură este una fiziologică, normală. Este practica obișnuită încă din cele mai vechi timpuri și la fel se procedează în continuare în culturile unde nașterea nu este medicalizată.
Potrivit cercetărilor neuroștiințifice făcute pe mamifere, acest contact intim este inerent pentru satisfacerea nevoilor de bază ale puiului abia născut – căldură, hrană, protecție. Mai mult, fiecare nou-născut are un comportament prestabilit imediat după naștere: este foarte viguros și se duce singur spre sân. Deci putem spune că alăptarea este o nevoie de bază, din moment ce toate acțiunile nou-născutului converg spre săvârșirea acestui act! Același comportament se verifică și la puiul de om.
Pentru a fi pregătită să îți îngrijești bebelușul, îți recomandăm să citești cărțile din pachetul La început de drum. Acestea pot fi cumpărate de AICI
Totul despre mame: Este o nevoie firească reciprocă, dovedită științific. Așa este?
Sorana Mureșan: Da, așa este. În ultimii ani se fac din ce în ce mai multe cercetări cu privire la subiectul „skin-to-skin” și toate dovedesc faptul că mama este absolut tot ceea ce îi trebuie unui nou-născut în vederea dezvoltării neurologice optime: mama este mediul copilului, ea îl ajută să se adapteze, ea îi oferă hrană, consolare, căldură, dragoste.
Oare de ce avem nevoie de dovezi ca să credem că puiul are nevoie de mama și mama are nevoie de pui? În ultimii 200 de ani, civilizația vestică a promovat idea separării mamei de nou-născut imediat după naștere, aceasta devenind în scurt timp rutina spitalicească în majoritatea țărilor civilizate.
Creierul uman, însă, nu s-a schimbat biologic în ultimele 150.000 de ani, iar metodele societății occidentale nu au bază științifică, ci doar păgubesc copilul de satisfacerea nevoilor sale fiziologice.
Totul despre mame: Mie personal, mi-a făcut rău separarea de bebelușii mei. Ce pierd mamele și bebelușii care nu sunt lăsați să stea împreună imediat după naștere?
Sorana Mureșan: Separarea copilului de mamă duce la imunitate scăzută, creșterea hormonilor de stres (cortizon), temperatura mai scăzută a corpului, respirație cu pauze, ritm cardiac neregulat, somn anormal, vărsături și constipație, hiperactivitate și autostimulare, anxietate, depresie și traumă.
Animalele, instinctual, nu-și părăsesc puii! Societatea trebuie învățată că, dacă până și în regnul animal părinții asigură nevoile fizice, fiziologice și psihice ale puilor, cu atât mai mult omul trebuie să satisfacă nevoile emoționale și fizice ale urmașilor.
Totul despre mame: Care sunt beneficiile dovedite pentru atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, a „orei magice”?
Sorana Mureșan: În ceea ce privește copilul, avantajele sunt incomensurabile. Cercetările făcute în domeniu arată că atunci când copilul este lăsat pe pielea mamei imediat după naștere, el își normalizează temperatura corpului, respirația, activitatea cardiacă și nivelul de glucoză. De asemenea, el va avea un instinct puternic de supt.
Se poate vorbi și de avantaje la nivel psiho-emoțional, copilul fiind capabil de autocontrol, adică își va induce mult mai repede starea de calm imediat după naștere și va plânge mai puțin: 15 secunde, în comparație cu copilul despărțit de mamă care plânge aproximativ 15 minute). Această experiență are un puternic impact și mai târziu, chiar și în viața de adult.
Pentru mamă, procedura are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapidă a uterului datorită creșterii nivelul de oxitocină atunci când copilul este pe pielea mamei sau când îi face cu piciorușele masaj pe burtă. Un alt lucru extrem de important se referă la declanșarea mai rapidă a lactației și prevenirea problemelor ce pot apărea cu sânii mai târziu și, nu în ultimul rând, putem vorbi despre avantaje psiho-emoționale incontestabile pe termen scurt și lung.
- CITEȘTE ȘI: Fotografii spectaculoase de la naștere
Totul despre mame: Am citit că toți nou-născuții trec prin nouă stadii înnăscute și instinctive pe parcursul cărora experimentează o serie de acțiuni atunci când se afla în contact neîntrerupt piele-pe-piele cu mama în prima oră după naștere. Ne poți oferi mai multe detalii despre acești nouă pași?
Sorana Mureșan: Întâi apare plânsul de la naștere, pe măsura ce plămânii bebelușului se extind, apoi nou-născutul se relaxează, iar după 2-3 minute se trezește și începe să își miște ușor capul, umerii, gura și își deschide ochii pentru a-și privi mama…
Urmează perioada de activitate, când începe să facă mișcări ale gurii și schițează ușoare mișcări de supt. Acest stadiu începe la aproximativ 8 minute după naștere. Bebelușul se poate odihni din când în când preț de câteva secunde. Începe apoi să se cațere spre sân, fiind ghidat de miros, asemănător cu cel al lichidului amniotic. Acest stadiu începe de obicei la aproximativ 35 minute după naștere.
Bebelușul se familiarizează cu sânul prin linsul mamelonului, prin atingerea și masajul sânului cu mânuțele. Acest stadiu de obicei începe la aproximativ 45 de minute după naștere și poate dura 20 minute sau mai mult, după care prinde mamelonul, se atașează singur și suge.
Experiența timpurie de învățare a alăptării începe după aproximativ o oră de la naștere. Dacă mama a avut anestezie sau analgezie în timpul travaliului, poate dura mai mult timp până când bebelușul termină toate aceste stadii și începe să sugă. Totul se încheie cu un somn binemeritat pentru copil, uneori și pentru mamă.
Totul despre mame: Cum arată procedurile făcute de medicii neonatologi imediat după naștere, în situația fericită în care se respectă această „oră magică”?
Sorana Mureșan: Copilul trebuie șters, așezat gol pe burta mamei și acoperit cu o pătură caldă și uscată. Cei doi rămân în contact piele pe piele cel puțin o oră după naștere. Anumite proceduri medicale necesare se fac cu bebelușul pe mama (ascultarea cu stetoscopul, injectarea de vitamina K), iar altele pot fi amânate una-două ore (cântărirea, măsurarea în lungime etc).
Asociația ProMAMA a făcut câțiva pași pentru implementarea orei magice în maternități.
În decembrie 2012, specialistii de la ProMAMA și cei de la Healthy Children s-au aflat în România pentru implementarea în maternitățile noastre a programului „Contactul piele-pe-piele între mamă și nou-născut în prima oră după naștere”, program oferit 100% gratuit maternităților. Cu ajutorul lor, am reușit să implementăm efectiv proiectul în două maternități private și să îl prezentăm teoretic cadrelor medicale din doua maternități de stat, din București și Brașov.
Primele două mame din România care s-au bucurat de acest miracol au trecut printr-o operație de cezariană și au avut ocazia să treacă prin clipe de neuitat, să vadă cum bebelușii lor sunt capabili să acționeze instinctiv pentru a ajunge la sânul lor, după cum vedem și în fotografii. Amândouă ne-au împărtășit bucuria și emoțiile prin care au trecut și le recomandă tuturor mămicilor să încerce să treacă prin această experiență de neuitat.
Totul despre Mame: Ce urmează pentru Asociația ProMAMA în ceea ce privește proiectul „Skin-to-Skin în prima oră după naștere”?
Sorana Mureșan: Vestea bună în ceea ce privește posibilitatea implementării proiectului în România este că nu sunt necesare investiții mari, ci doar o instruire minimă a personalului medical, deoarece procedeul este ușor și total lipsit de riscuri. Problema este, însă, faptul că trebuie schimbate mentalitatea și rutina cu care s-au obișnuit cadrele medicale, ceea ce este de multe ori mai complicat decât ne imaginăm.
Cât de repede va fi însă implementat acest program în România, nu aș putea să vă spun. Asociația ProMAMA, ajutată de Institutul Healthy Childrendin S.U.A., va continua demersurile pentru reușita acestui proiect. Dacă totul decurge cum trebuie și vom avea susținerea Ministerului Sănătății, cele doua specialiste, Dr. Karin Cadwell si Dr. Kajsa Brimdyr, vor reveni anul viitor în țara noastră pentru un program de o amploare mai mare.
Pentru a fi pregătită să îți îngrijești bebelușul, îți recomandăm să citești cărțile din pachetul La început de drum. Acestea pot fi cumpărate de AICI