Complicații după nașterea naturală

Ramona Dinescu
mama bebelus nastere

Complicațiile după naștere pot fi destul de numeroase, însă gestionate sub supraveghere medicală pot fi ușor depășite.

Experiența sarcinii este unică pentru fiecare femeie, copleșitoare pentru fiecare mamă și servește drept punct de reper în viață. Nașterea marchează începutul vieții noastre de mame. Meseria de părinte începe atunci când bebelușul apare pe lume, iar această perioadă este însemnată de numeroasele schimbări pe care trebuie să le faci pentru a te adapta noi vieți, dar și de cele prin care trece organismul tău.

Cele mai comune complicații după naștere

Durerea perineală

Perineul este regiunea cuprinsă între vagin și rect, zona care se întinde și adesea se rupe în timpul nașterii. De cele mai multe ori este necesară o epiziotomie (coaserea zonei afectate) care doare extrem de tare după, mai ales în poziția șezând. Aceste dureri, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, ar putea fi o problemă o perioadă relativ scurtă și pentru că se presupune că alăptezi, nu prea ai voie să iei analgezice. Va trebui să-ți găsești cea mai confortabilă poziție, eventual cu ajutorul unei perne de alăptat și să faci cât mai multe exerciții de stretching pentru a ajuta zona să se refacă cât mai reped.

Mastita

Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, aceasta este o complicație comună după naștere. Este o infecție a sânului ce poate apărea în cazul în care bacteriile intră în țesutul sânului prin crăpăturile pielii apărute de la supt. În cele mai multe cazuri de mastită, bacteria nu este contagioasă, așa că poți continua alăptatul, însă, infecția este extrem de dureroasă. Poate apărea și febra însoțită de înroșirea sânului infectat. Tratamentul este pe bază de antibiotice ușoare (ce permit în continuare alăptarea) și antitermice pentru reducerea febrei.

Infecții uterine

Infecția uterină poate apărea dacă fragmente ale placentei nu sunt complet îndepărtate. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli, cu febră moderată, creșterea numărului de celule albe în sânge, umflarea uterului, întărirea abdomenului, etc. Dacă această infecție se răspândește la pereții uterini poate duce la dureri abdominale severe, urină urât mirositoare și febră mare. Este nevoie de antibiotic pentru tratarea infecției, însă dacă nu este administrat la timp poate duce la sindromul șocului toxic.

Depresia după naștere

După nașterea unui copil, mamele au tendința de a se simți copleșite de noile responsabilități ce le solicită constant, lucru care poate duce ușor la depresia postnatală. Aceasta se poate manifesta prin stări de anxietate și furie chiar și câteva luni bune după naștere. Depresia postnatală este comună femeilor care devin pentru prima dată mame. Primul lucru, dar și cel mai important, este să realizezi că ai o problemă. Iar pentru a te vindeca, susținerea familiei poate fi de mare ajutor, dar și consilierea unor grupuri de suport (grupuri de mame), a unui psiholog sau chiar administrarea de medicamente în cazurile severe.

Alte posibile complicații după naștere

Din cauza unei infecții urinare avute în sarcină, poți suferi ulterior de o infecție la rinichi. Acesta se poate manifesta prin durere abdominală în zona inferioare, febră sau constipație. Tratamentul este pe bază de antibiotice pentru tratarea infecției și prevenirea răspândirii ei.

La nivelul sânilor mai poți experimenta blocarea canalelor (ce se tratează cu compresii calde), dar și umflarea acestora (care trece cu dușuri reci, dar și cu purtarea unor bustiere adecvate).

După naștere, multe femei s-au plâns că le-a căzut mai mult păr decât de obicei, însă acest lucru se întâmplă din cauza reechilibrării hormonale ce se va produce în câteva luni după naștere.

Mai pot apărea probleme legate de incontinența urinară, disconfort în timpul actului sexual sau vergeturi, însă toate se vor ameliora de la sine.

Hemoragia postnatală însă este o complicație extrem de severă. Aceasta trebuie diagnosticată urgent de către medic deoarece poate pune viața mamei în pericol.

Ce complicații după naștere cer consultul medicului specialist?

–          Pacientele trebuie să ceară sfatul medicului dacă se simt profund depresive sau au gânduri de suicid.

–          Trebuie să ceri sfatul medicului dacă sângerările vaginale au un aspect neobișnuit (o culoare ciudată) sau nu s-au oprit nici la două săptămâni după naștere.

–          Medicul mai trebuie consultat în caz de febră mare și persistentă însoțită de tuse și durere în zona inferioară a abdomenului.

–          Mergi la medic dacă sânii tăi sunt dureroși la atingere sau dacă sunt roșii și umflați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa