Pentru a intelege mai bine cine este moasa, ce face ea si care este diferenta intre moasa si doula, ne-am gandit sa dedicam acestui subiect si cateva mini-interviuri cu profesioniste din acest domeniu.
Incepem seria interviurilor cu Vania Limban, moasa independenta si fondatoarea Active Center. Cu peste 25 de ani de experienta in nasteri, Vania s-a specializat prin stagii de pregatire in diferite spitale universitare din Marea Britanie, Scotia si in Statele Unite. Din 2011 a fondat „Asociatia Sanatate pentru Viata” care promoveaza un stil de viata sanatos intr-un mediu sanatos.
Stimata doamna Limban, aveti o experienta de peste 25 de ani in aceasta profesie, ati asistat pana acum sute de nasteri, cum percepeti dumneavoastra rolul de moasa in timpul nasterii?
Rolul moasei in timpul nasterii este legat de “arta mositului”, care se refera, de fapt, la modul in care moasa, prin abilitatile ei speciale, ajuta femeia sa aiba un travaliu si o nastere naturale, fara interventii medicamentoase sau instrumentale. Nasterea cu perineu intact tine de maiestria unei moase. Profesia de moasa necesita educatie, dar fara „vocatie” este greu de profesat pentru ca ea implica foarte multa dragoste, daruire si chiar sacrificiu. „Arta mositului” este vocatia moasei.
In acest context, cum s-a ajuns aici? Stim ca timp de multi ani s-au facut bancuri cu „‘moasa comunala”, desi rolul ei era vital in aducerea pe lume a bebelusilor. De ce credeti ca moasa prezenta astazi in spitale este mai putin „vedeta” decat moasa satului cu ajutorul careia au venit pe lume parintii nostri? Cum s-a ajuns aici?
“Moasa” din spitalele ori maternitatile de azi s-a transformat intr-o simpla „asistenta medicala”, exceptie facand doar unele spitalele mai mici sau spitalele judetene unde ea inca mai “moseste”. Multi ani am practicat aceasta profesie in adevaratul sens al cuvantului, dar dupa 89′ in lipsa unei legislatii, treptat, atat eu, cat si colegele mele, am asistat in maternitatile in care ne desfasuram activitatea la fenomenul preluarii “mositului nasterii naturale” de catre medicii obstetricieni asistati de “asistentele de obstetrica si ginecologie” (asa cum era titulatura noastra in acel moment) si intrarii intr-un con total de umbra a profesiei de moasa.
Prin comparatie, „moasa comunala” – chiar daca in mod generic denumirea se foloseste in zilele noastre cu conotatii diferite – a existat in adevaratul sens al cuvantului in comunitatile rurale romanesti, ea reprezentand pentru o perioada indelungata de timp un punct de referinta in problemele legate de sarcina, nastere, ingrijirea lauzei si cresterea copilului mic.
“Moasa comunala” avea disponibilitate 100% si raspundea solicitarilor la orice ora era chemata pentru o nastere sau pentru orice situatii, mergea la casele satenilor sau era prezenta la casa de nasteri. In satele mai instarite, moasa comunala avea trasura sau bicicleta, deplasandu-se cu rapiditate atunci cand era nevoie urgenta de prezenta ei.
Din pacate, in actualele comunitati rurale din Romania, moasele comunale nu mai exista, ele disparand odata cu reforma sistemului de sanatate, care a creat un mare “gol” pe care medicul de familie si asistenta comunitara nu il pot acoperi.
Care sunt modurile in care ajutati gravida sa aiba un travaliu si o nastere cat mai usoare? Care va sunt trucurile?
La Active Center, toate gravidele invata impreuna cu mine o lege pe care am pus-o la punct dupa mai multi ani de practica “Legea celor trei R – Respiratie > Relaxare > Rabdare” care le ajuta “sa descopere bucuria de a naste” .
Care este diferenta intre o moasa si o doula? Ce face una si nu face cealalalta, si de ce uneori aceste doua profesii se confunda?
Niciodata o moasa nu poate fi confundata cu o doula, iar cei care o fac nu sunt suficienti de informati.
Moasa este o profesionista cu un background educational certificat, care supravegheaza gravida in perioada de sarcina, moseste nasterea, se ocupa de mama si de noul nascut normal.
Doula reprezinta o persoana fara o educatie de specialitate, care are rolul unui asistent sau al unui “coach” la nastere, ajutand gravida sa se relaxeze in timpul travaliului si acoperindu-i nevoile curente din aceasta perioada sau imediat dupa nastere. In unele tari doula este certificata ca asistent la nastere (insotitor la nastere), insa in Romania doula nu este certificata.
Care au fost realizarile dumneavoastra in „mandatul”de Presedinta a Asociatiei Moaselor din Romania?
In acea perioada, intre 1997-2005, am finalizat procesul de reabilitare a profesiei de moasa, care, de mai bine de 25 de ani nu mai avea identitate profesionala in Romania, prin punerea la punct a unei legislatii de practicare a profesiei de moasa si a unui sistem educational in conformitate cu cerintele Directivelor UE pentru Moase.
Dar, de departe, cea mai mare realizare a constat in impunerea renuntarii la titulatura de “asistenta de obstetrica&ginecologie” si adoptarea titulaturii de “moasa”. Moasele, care prin definitie sunt “profesionistele nasterii naturale” in cele mai multe dintre aceste maternitati, sunt doar un adjuvant al medicului obstetrician care “moseste” nasterea. Redobandirea identitatii profesionale a moaselor din Romania este inca un proces in derulare, un travaliu care mai are pasi de facut pentru a se finaliza.
Si in ultimul rand, credeti ca nasterile acasa afecteaza viata mamei sau a bebelusului?
Asa dupa cum arata studiile, nasterea acasa nu afecteaza viata mamei si a copilului daca ea este efectuata in conditii care respecta toate normele de securitate. Mosele trebuie sa fie acreditate pentru acest tip de nastere, sa aiba un tip special de asigurare, sa existe norme pentru nasterea acasa pornind de la “trusa moasei” care trebuie sa includa cateva instrumente esentiale, cateva medicamente de urgenta, masca de oxigen pentru acordarea primului ajutor si conditii de transportare de urgenta a mamei sau a nou nascutului la spital, in cazul aparitiei unei urgente majore. In Olanda, tara nasterilor acasa, aceste norme sunt foarte bine puse la punct pana in cele mai mici detalii.
In maternitatile din Romania, nasterea naturala ramane inca un vis neamplinit al multor gravide, in conditiile in care metodele naturale de nastere sunt inca ignorate in favoarea interventiilor medicamentoase sau a nasterii prin operatie cezariana.