Cine este doula?

TOTUL DESPRE MAME
doula

O doula este o persoana care sta alaturi de femeie in timpul nasterii si ii ofera sprijin poate face procesul mai scurt, cu mult mai putine complicatii si fara nevoia unei cezariene de urgenta. Exista si studii care sa confirme aceasta teorie, plus ipoteza ca femeile nu mai au nevoie de medicamente care sa alunge durerea, de forceps sau de extractie prin aspirare.

Pe langa toate acestea, femeile pot fi mult mai fericite si se pot bucura mai intens de experienta nasterii. Conform rezultatelor, toate femeile ar trebui sa fie incurajate si sa aiba sustinere continua in timpul nasterii.

Traditia antica a femeilor intelepte care le indrumau pe cele tinere si le sfatuiau in calatoria de a avea un copil revine si in timpurile pe care le traim noi. Intr-o era supra-tehnologizata, femeile doula castiga din ce in ce mai mult teren si devin o parte importanta din tot procesul care transforma o femeie intr-o mama.

Termenul „doula” provine din Grecia antica si astazi face referire la o femeie educata si specializata in nastere, care ofera sprijin psihic, emotional si informativ femeii inainte, in timpul si dupa ce naste.

De ce sa apelati la doula?

Cu o doula in sala de nastere, femeia in travaliu nu se va simti singura, va sti ca are in permanenta pe cineva care s-o indrume si sa-i ofere spirijinul necesar. Asistentele, moasele si doctorii ofera grija medicala necesara viitoarei mamici, dar doula este persoana care se ingrijeste de partea emotionala si psihica a pacientei.

Personalul medical admite ca sprijinul continuu si sustinerea emotionala in timpul nasterii pot ajuta femeile sa aiba un travaliu mai usor, mai scurt si cu riscuri mai scazute.

Studii din diverse tari, printre care America, Suedia, Africa de Sud, Canada si altele, au demonstrat ca femeile care au alaturi o doula la nastere cer mai putine pastile pentru durere si e posibil sa nu aiba nevoie de oxitocina pentru a grabi procesul nasterii. Bebelusii sunt mai sanatosi si alaptarea devine mai simpla. De asemenea, proaspetele mamici au declarat ca au fost mai satisfacute cu doula alaturi.

Ce face o doula?

In cartea „Mothering the Mother; How a Birth Doula Can Help You Have a Shorter, Easier, and Healthier Birth”, doctorii Marshall H. Klaus si John Kennell, cercetatori in domeniul maternitatii, si un psihoterapeut cu specializarea in grija pentru femeile insarcinate explica rolul unei doula: sa ofere ingrijire, sa fie un ajutor si un punct de sprijin pentru femeie in timpul nasterii astfel incat sa nu lase toata responsabilitatea pe un membru al familiei ales sa fie in sala de nastere.

O doula ajuta viitoare mama sa se pregateasca pentru nastere si fac impreuan planul pentru ziua cea mare. Poate sugera anumite pozitii si masuri de confort pentru a usura travaliul. Tot ea poate fi puntea de legatura intre pacienta, partener si doctor.

Doula stie ca momentul nasterii este clipa pe care mama si-o va aminti toata viata si incearca sa faca aceasta experienta cat mai placuta cu putinta.

Desi multe cupluri merg la cursuri prenatale, nu intotdeauna pot aplica ce au invatat in momentul cheie din viata lor, realizand ca aceasta calatorie este mult mai lunga si mai dificila decat anticipasera sau invatasera.

Ce se intampla cu rolul tatalui?

Prezenta doulei la nastere are un impact si asupra tatalui, reducand anxietatea si facandu-l sa stea cat mai aproape de partenera sa si sa fie mult mai sustinator in tot procesul. Viitorii tatici se simt mai relaxati cu doula alaturi si nu se mai lasa coplesiti de intensitatea momentului destul de dureros prin care trec partenerele lor.

Astfel, doula este un trifoi cu patru foi in sala de nastere, atat pentru mama, cat si pentru tata, oferind exact ce trebuie pentru ca cei doi sa se bucure de magia momentului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa