Ce legătură există între nașterea prin cezariană și autism

Cristina Călin, redactor
cezariană și autism

Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană în toată lumea fără să aibă motive medicale serioase. Un grup de cercetători suedezi a vrut să vadă dacă este vreo legătură între cezariană și autism, în condițiile în care și numărul copiilor care primesc diagnostic de tulburare de spectru autist crește de la an la an.

Un grup de cercetători a strâns peste 61 de studii din 19 țări pentru a vedea dacă există o legătură între apariția problemelor neurologice la copiii născuți prin operație cezariană. Studiul a fost publicat pe platforma JAMA Network Open.

Oamenii de știință au studiat peste 21 de milioane de nașteri, încă din anul 1999, pentru a avea un rezultat cât mai concludent. Rezultatul poate fi îngrijorător pentru mulți părinți. O treime dintre bebeluși au fost depistați cu afecțiuni din spectrul autist, iar riscul de a dezvolta ADHD este cu 20% mai mare decât în cazul copiilor născuți normal.

Cezariană și autism. Tulburări asociate

Cercetătorii dela Karolinska Institutet din Suedia arată că nașterea prin cezariană este asociată și cu alte probleme, cum ar fi dificultățile de învățare, tulburări alimentare, ticuri, tulburări compulsiv-obsesive. Ei menționează că din punct de vedere statistic, procentul nu este mare. Acest lucru este posibil și din cauză că pentru aceste probleme nu au existat foarte multe studii.

Riscurile depistate de medici au fost la fel de mari indiferent dacă a fost vorba despre o cezariană planificată sau una făcută de urgență. Rezultatele îi pot face pe mulți părinți să fie cu adevărat îngrijorați, dar, potrivit experților citați de babycenter.com, lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par.

Înainte de a da un verdict clar trebuie luate în considerare și alte probleme de sănătate. Multe femei însărcinate au diabet gestațional sau hipertensiune. Acestea pot fi explicația pentru creșterea riscului de apariție a autismului sau a sindromului de deficit de atenție și hiperactivitate.

Statistic vorbind, nu există o diferență foarte mare de copii depistați cu probleme neurologice între cei născuți prin cezariană și cei pe cale vaginală. În cazul autismului riscul crește la 1%, iar pentru ADHD este între 2,4 și 2,8%. ”Nu este o situație dramatică. Numeric poate părea mult dacă raportăm în cifre la numărul de nașteri, dar riscul nu este foarte mare”, a declarat pediatrul Pankhuree Vandana pentru Reuters.

Cezariana poate salva vieți

Sunt situații în care operația de cezariană este sinonimă cu salvarea de vieți. În multe țări, medicii încearcă să reducă numărul de astfel de nașteri. Nu este însă cazul României, unde cezarienele se fac foarte ușor. În 2018, 60% dintre nașteri se făceau prin operație de cezariană, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă un procent de maxim 15%.

Tianyang Zhang, conducătorul studiului, a declarat că nu este necesar să se demonizeze operațiile de cezariană și că descoperirile lor nu sunt neapărat niște probe de netăgăduit. Totuși, îngrijorarea lui este că, dacă în 1990, la nivel global doar 6% dintre nașteri erau prin cezariană, în 2015 procentul lor a ajuns la 21%. Î

Mai mult, el spune că această cercetare trebuie dusă mai departe și corelată cu alte studii care fac legături mult mai clare între probleme de sănătate serioase care apar la bebeluși și nașterea lor prin operații de cezariană. Studiul apărut recent are nevoie de mai multe puncte de sprijin pentru a deveni cu adevărat concludent pentru lumea medicală.

Despre efectele nașterii prin cezariană asupra copiilor au mai apărut o serie de cercetări care au scos la iveală faptul că pe parcursul vieții cei mici pot fi afectați de obezitate, alergii sau alte probleme de sănătate. Aceste efecte sunt încă studiate pentru a putea fi relevante pentru lumea medicală.

Dacă acest articol despre cezariană și autism ți s-a părut util, îți recomandăm să mai citești și altele la fel de interesante:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa