Ce efecte are pe termen lung cezariana asupra mamei și copilului

Cristina Călin, redactor
cezariana efecte pe termen lung
Cezariana poate avea efecte pe termen lung asupra mamei și copilului.

Fiecare femeie însărcinată își face un plan cu privire la modul în care va naște. Pe parcurs lucrurile se pot schimba, uneori chiar și în timpul travaliului. Gravide care doresc insistent să nască natural, ajung la operație de cezariană, din cauza problemelor care apar. Medicii iau această decizie pentru a nu pune în pericol nici mama, dar nici bebelușul.

Orice femeie care a născut prin va spune că a trecut printr-o experiență extrem de intensă. Nu numai că este vorba de o intervenție chirurgicală majoră, dar apar și câteva riscuri pe termen scurt post-chirurgical, care ar putea face recuperarea și mai dificilă.

Un studiu publicat săptămâna trecută în PLoS Medicine arată că femeile care au avut o operație cezariană au riscuri scăzute de incontinență urinară și prolaps pelvin (când un organ pelvin cade și se împinge împotriva pereților vaginali) comparativ cu femeia care a născut vaginal.

Pe de altă parte, o operație de cezariană prezintă riscuri mai mari de avort spontan, de placenta previa (atunci când placenta acoperă tot sau o parte a colului uterin) și alte complicații grave cu sarcini viitoare, conform concluziilor.

Efectele pe termen lung ale unei cezariene nu se limitează la mamă

Cercetătorii au descoperit că bebelușii născuți prin cezariană se dezvoltă în mod diferit în comparație cu cei născuți pe cale vaginală. Mai exact, copiii născuți prin cezariană sunt mai predispuși să fie supraponderali sau obezi în jurul vârstei de 5 ani și sunt mai predispuși la apariția astmului în timpul copilăriei. Cu toate acestea, este mai puțin probabil să aibă boli inflamatorii intestinale.

„Aceste constatări ar putea să contribuie o mai bună capacitate de a discuta între medici și pacienți cu privire la modul în care se va desfășura nașterea”, scriu cercetătorii, „ceea ce înseamnă că femeile vor fi mai bine informate cu privire la potențialele riscuri pe termen lung, dar și a beneficiilor atât a nașterii naturale, cât și prin cezariană, atât pentru ele însele, cât și pentru copii. De asemenea, este important și pentru viitoare posibile sarcini. ”

Numărul se cezariene a crescut în toată lumea

Pentru a ajunge la aceste descoperiri, o echipă de oameni de știință scoțieni a analizat cercetările existente privind nașterile prin cezariană, având în vedere că acestea au crescut semnificativ în ultimele două decenii. Numai în Statele Unite ale Americii, operațiile de cezariană reprezintă acum 32% din totalul nașterilor, conform Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor. La nivel global, acestea reprezintă 19% din nașteri, în creștere față de 6,7% în 1990, a constatat un studiu PLoS One din 2016 .

Cercetătorii spun că studiul lor „ar trebui interpretat cu prudență”, deoarece circumstanțele care conduc la operații de cezariană diferă pentru fiecare femeie și, prin urmare, la fel și riscurile.

Alte studii legate de copiii născuți prin cezariană

Un alt studiu legat de copiii născuți prin cezariană a avut o concluzie mai îngrijorătoare pentru părinți. Un grup de cercetători a strâns peste 61 de studii din 19 țări pentru a vedea dacă există o legătură între apariția problemelor neurologice la copiii născuți prin operație cezariană. Studiul a fost publicat pe platforma JAMA Network Open.

Oamenii de știință au studiat peste 21 de milioane de nașteri, încă din anul 1999, pentru a avea un rezultat cât mai concludent. Rezultatul poate fi îngrijorător pentru mulți părinți. O treime dintre bebeluși au fost depistați cu afecțiuni din spectrul autist, iar riscul de a dezvolta ADHD este cu 20% mai mare decât în cazul copiilor născuți normal.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa