Ce și când ai voie să mănânci după cezariană?

TOTUL DESPRE MAME
mama spital

Dacă din motive întemeiate, nașterea are loc prin intervenția de cezariană, recuperarea implică un timp mai îndelungat decât în cazul nașterii pe cale vaginală. Iar un rol important îl are și regimul alimentar pe care proaspăta mămica îl va ține.

Despre alimentele permise după cezariană am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Fiind o intervenție planificată, există câteva recomandări importante:

  • în ziua dinaintea intervenției să se consume mai multe lichide, deoarece în timpul operației se va pierde o cantitate mai mare de sânge decât în cazul nașterii normale;
  • viitoarea mamă să nu consume alimente solide cu 8 ore înaintea intervenției, mai ales daca se va folosi anestezia generală;

După procedură, din cauza intervenției în sine și a efectului anestezicului, tranzitul intestinal este mult încetinit față de funcționarea sa normală sau altfel spus alimentele nu vor putea fi eliminate ușor.

Digestia normală se va relua abia după câteva zile.

Ce ai voie să mănânci după cezariană? Dieta în primele trei zile

În primele 24 de ore, lăuza nu poate consuma altceva în afară de ceaiuri neîndulcite – de preferat cele care stimulează declanșarea lactației: chimion, fenicul, anason, și apă plată. Hrănirea se va face intravenos, astfel că nutrienți importanți vor ajunge și vor ajuta la recuperarea femeii. Este foarte important, de asemenea, să se elimine gazele intestinale pentru a preveni balonarea, de multe ori dureroasă pentru un abdomen care a trecut printr-o operație.

Începând cu a doua zi, se recomandă consumul de supă limpede, strecurată, din următoarele legume: morcov, țelină, pătrunjel, păstârnac, ardei gras, dovlecel și foarte puțină sare. La prepararea supei nu se folosesc legume care balonează, cum sunt cartoful, ceapa sau fasolea!

Dacă gazele au fost eliminate, lăuza poate consuma și legumele din supă. De asemenea, în această a doua zi, se poate consuma și un iaurt cu un conținut redus de grăsime.

Din a treia zi, în alimentația mamei vor fi incluse și alimente solide precum brânza de vaci pasteurizată și slabă, carne de pui fiartă.

Ce ai voie să mănânci după cezariană? Ce este permis după 3-4 zile

Regimul obișnuit se reia în 3-4 zile de la intervenția chirurgicală și este important să cuprindă alimente bogate în fibre, ce facilitează tranzitul intestinal, proteine de bună calitate ce se regăsesc în carnea slabă de pește sau de curcan ori pui și multe lichide fără adaos de zahăr, ce vor contribui la eliminarea cât mai curând a medicamentelor administrate intra și post operator, multe dintre ele analgezice. Este foarte important ca digestia să se facă ușor, iar tranzitul intestinal să se reia cât mai curând.

Regimul alimentar după cezariană continuă pe o perioadă 2-3 săptămâni.

Se recomandă evitarea băuturilor carbogazoase, alimentele prăjite și care balonează, grăsimile, afumăturile, alimentele picante, murăturile și dulciurile. De asemenea, anumite alimente afectează în mod negativ lactația și care ar putea da colici bebelușului, motiv pentru care proaspăta mămica va trebui să țină cont de recomandările medicului de familie/pediatru.

Te-ar mai putea interesa