Ce ne facem cu perineul?

TOTUL DESPRE MAME

Perineul este o structura musculara a bazinului, situata intre vulva si anus, care sustine intestinul gros, vezica urinara si uterul.

Care este rolul lui in sarcina?

In timpul sarcinii, uterul se mareste treptat si incepe sa exercite presiune asupra organelor din jur. Cum am spus mai sus, rolul perineului este acela de a le sustine, dar pe masura ce uterul creste, mai ales in a doua jumatate a sarcinii, se mareste si tensiunea asupra perineului si musculatura sa incepe sa se slabeasca.

Ce se poate intampla cu el in timpul sarcinii

Pentru ca el tine toata greutatea sarcinii, la un moment dat este posibil sa nu faca fata tocmai bine acestei presiuni. Lucru care, la unele femei, poate provoca situatii destul de neplacute in timpul sarcinii. Una dintre aceste probleme ar fi hemoroizii. Daca te confrunti cu ei, cel mai bine e sa ceri sfatul medicului: iti va da un tratament local si iti va recomanda o dieta. Cea de-a doua problema deranjanta este incontinenta urinara – eliminarea involuntara de urina chiar la cel mai mic efort: cand razi, cand tusesti sau cand stranuti.

Cum il educi pentru nastere

Prin exercitii Kegel

Acestea ajuta la intarirea musculaturii perineului iar buna tonifiere poate chiar sa previna fisurile care pot aparea in timpul expulziei bebelusului.

Cum se fac?

Exista 3 tipuri de exercitii Kegel. Trebuie sa incepi cu identificarea muschiului perineului (pubo-coccigian). Cel mai bine poti face asta stand pe vasul de toaleta si, in timp ce urinezi, sa incerci sa opresti jetul. Muschiul pe care il folosesti sa faci asta este cel care trebuie antrenat. Apoi poti incepe „antrenamentele” folosindu-te, pe rand, de fiecare tip de exercitiu:

  • Kegel simplu: incordezi muschiul 2 secunde si apoi relaxezi alte 2 secunde. Incearca sa faci 10 astfel de serii pentru inceput.
  • Kegel extins: incordezi cat poti de tare pentru 5 secunde si incerci sa mentii intensitatea pana la 20 de secunde.
  • Kegel „ascensor”: incepe sa incordezi lent si sa cresti usor in intensitate, apoi relaxeaza muschiul in acelasi ritm in care l-ai incordat (ca si cand ai urca cu liftul)

Cand se fac?

Avantajul acestor exercitii este ca pot fi facute oricand si oriunde fara ca cineva sa-si dea seama. Dupa ce ai identificat muschiul si ai repetat toate tipurile de Kegel, poti repeta de pana la 10 ori intr-o zi fiecare tip in parte. Le poti face in casa, in timp ce gatesti, citesti sau te uiti la televizor, in sala de asteptare la vizitele la medic, in autobuz sau la volan.

Prin masaj perineal

Masajul perineului este recomandat din a 34-a saptamana de sarcina si ti-l poate face o moasa sau tu singura daca urmezi pasii de mai jos:

(Inainte de a incepe, ai grija sa-ti golesti vezica pentru ca in timpul masajului vei pune presiune pe ea.)

  1. Asigura-te ca ai mainile curate si unghiile taiate (tesutul este foarte sensibil si unghiile ar putea sa-ti provoace iritatii)
  2. Aseaza-te intr-o pozitie comoda – pe pat, rezemata de o perna si cu picioarele departate.
  3. Aplica ulei de masaj (unul vegetal sau un lubrifiant pe baza de apa) pe maini si in zona perineului.
  4. Introdu degetul mare in vagin cat de adanc poti si apasa in jos, catre anus, apoi in laterale. Incearca sa maresti deschizatura (gandeste-te ca pe acolo trebuie sa isi faca loc copilul) pana simti o usoara senzatie de arsura. Asteapta sa dispara si:
  5. Folosind ambele maini, cu degetele mari introduse in vagin, incearca sa tragi spre in fata asa cum va impinge capul bebelusului la nastere.
  6. Relaxeaza-te si maseaza cu celelalte degete si zona din exterior.

Acest masaj trebuie facut de cateva ori pe zi, mai ales in ultima luna de sarcina.

Ce se intampla cu perineul la nastere

In timpul nasterii, presiunea exercitata asupra perineului creste considerabil iar musculatura si tesuturile din componenta lui se slabesc si posibilitatea aparitiei unor fisuri in acest tip de tesut este foarte mare.

Nasterea vaginala este cea mai frecventa cauza a rupturii de perineu. Multe femei se confrunta cu aceasta afectiune si, de cele mai multe ori, nu se declanseaza imediat dupa nastere (uneori apare peste ani si ani).

Daca ti se face si epiziotomie (taietura de cativa centimetri de la vulva in jos) in timpul nasterii, riscul aparitiei rupturii de perineu este si mai crescut.

Reeducarea perineului dupa nastere

Daca inainte de nastere ai facut exercitii si masaj pentru a-i pregati copilului locul de iesire, dupa nastere perineul trebuie sa revina la forma initiala.

Reeducarea lui poate incepe la 6-8 saptamani dupa nastere, dupa ce organismul tau si-a revenit complet din punct de vedere hormonal. Aceasta se impune numai in cazul in care simti dureri in timpul actului sexual, te confrunti cu incontinenta urinara sau daca medicul constata coborarea organelor genitale si slabirea musculaturii. Foarte important de stiut este faptul ca, chiar daca ai nascut prin cezariana, reeducarea perineala s-ar putea sa fie totusi necesara (desi nu a suportat presiunea nasterii, perineul tau a suportat greutatea copilului timp de 9 luni).

Pentru reeducare trebuie sa apelezi la un specialist (un kinesteziterapeut sau o moasa) care iti va recomanda unul din cele 3 tipuri de reeducare:

  • manuala: masajul local care sa te ajute sa devii constienta de diferitele tipuri de muschi din zona perineului;
  • electrica: cu ajutorul unei sonde vaginale ti se vor provoaca contractii pasive ale perineului;
  • biofeedback-ul: cu ajutorul unui dispozitiv, poti masura intensitatea cu care musculatura perineala se contracta si controlul voluntar al acesteia.

In plus, reeducarea o poti continua si tu, acasa sau oriunde in alta parte, cu ajutorul exercitiilor Kegel.

Vivi Floricica

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa