Cât costă nașterea în privat în 2019 și cum poate fi decontată de asigurările publice

Monica Tătaru, redactor

Nașterea în privat în 2019. Dacă sunteți pe cale să deveniți mămici și vă surâde nașterea în clinică privată, vă ajutăm să aflați cât costă nașterea în privat în 2019, care sunt avantajele și dezavantajele acestei opțiuni și cum se pot deconta o parte dintre servicii prin asigurările publice de sănătate.

În medie, pentru o naștere naturală fără complicații, părinții sunt nevoiți să plătească în jur de o mie de euro. În funcție de complexitatea cazului și de dorințele viitoarei mămici, factura pentru o naștere în sistem privat poate să ajungă și la 2.500 – 3.000 de euro.

Decontarea serviciilor medicale se face către spital și nu către asigurați

Nașterea este un serviciu medical cuprins în pachetul de servicii de bază, contravaloarea fiind decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest serviciu se acordă asiguraţilor pe baza biletului de internare, eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, de către spitalele publice sau private care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

„În cazul spitalelor private, dacă între tarifele decontate de casă și tarifele practicate de către furnizori (pentru condiții de cazare etc) există diferențe, acestea se achită de către pacient, pe bază de factură, direct la furnizorul care acordă serviciile. La fel se întâmplă și dacă serviciile efectuate nu se regăsesc în pachetul de servicii de bază decontat de Casa de Asigurări de Sănătate”, ne-a spus Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Atenție, însă! Nu se decontează servicii medicale către asigurați. Mai exact, dacă pacientul nu a respectat condițiile în care poate beneficia de aceste servicii și a achitat contravaloarea acestora, nu poate solicita Casei de Asigurări de Sănătate restituirea sumelor achitate.

„Sfătuim viitoarele mămici să ceară informații cât mai detaliate privind condițiile în care pot naște în unitățile sanitare private. Să vadă care este costul ce poate fi suportat de către Casa de Asigurări de Sănătate și diferențele pe care le au de achitat direct furnizorului respectiv”, recomandă Cristina Călinoiu.

Pentru a beneficia de decontarea serviciilor medicale aferente nașterii, trebuie să prezentați buletinul și cardul de sănătate.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Costurile nașterilor în clinicile private

Experiența nașterii în sistem privat este posibilă în întreaga țară. În marile orașe a fost înființată cel puțin o clinică privată ce poate acorda astfel de servicii medicale. Conform informațiilor care ne-au fost oferite direct de clinici sau pe site-urile de prezentare, iată care sunt prețurile pentru pachetele de naștere ale maternităților private din țară.

București

Marile clinici private din capitală (Medlife, Sanador, Medicover, Regina Maria) și-au diversificat tot mai mult serviciile oferite pacienților, inclusiv în sectorul nașterilor. Modernizarea continuă a secțiilor de obstetrică-ginecologie, respectiv neonatologie, a dus la posibilitatea rezolvării chiar și a cazurilor mai dificile, refuzate în ultimii ani în clinicile private.

Clinica Medlife, de exemplu, a devenit singura clinică universitară din sistemul medical privat, în cadrul Facultății de Medicină a Universității Titu Maiorescu. Aici pot fi depistate probleme medicale precum: accidentul vascular cerebral la nou-născut, malformații de cerebel și fosă posterioară în perioada perinatală sau pot fi efectuate ecografii pulmonare la nou-născut.

Îngrijirea prematurilor începe să nu mai fie o problemă pentru clinicile private, spitale precum Medlife sau Regina Maria oferind și servicii specializate de acest gen.

În București, maternitățile private evită să afișeze pe site-urile lor de prezentare prețuri fixe. În Capitală, există o concurență mare între clinci, dar și o diversitate a opțiunilor de naștere. Veți găsi însă pachete de naștere cu serviciile oferite. În general, acestea se axează pe conturarea unor planuri de naștere individuale. Evident, costurile variază foarte mult, în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte. Prețul de bază pentru o naștere naturală fără complicații ajunge undeva la 4.500 lei.

De aceea, gravidele sunt sfătuite să discute cu medicul, să analizeze condițiile de naștere, înainte de a lua o decizie. Multe gravide care doresc să nască în privat fie aleg maternitatea în funcție de medicul care urmărește sarcina, fie din timp cer oferte de preț la toate clinicile.

Experiențele și sumele plătite de trei mame care au născut în București

Pentru exemplificare, am stat de vorbă cu trei mămici care au născut în clinici private din București în a doua jumătate a anului 2018 sau la începutul anului 2019, pentru a vedea ofertele primite de la clinici pentru naștere naturală și cezariană:

  • R. D: A primit oferte de naștere de la Medlife și Sanador, după cum urmează: Medlife: 6.400 de lei nașterea naturală, iar cezariana- 7.600 de lei. Oferta primită de ea pentru naștere la Sanador: 5.710 lei pentru nașterea naturală și 8.110 euro pentru cezariană. Atenție, sumele sunt pentru nașterea cu medic din afara clinicii.
  • M.P: A primit ofertă de la Medicover, după cum urmează: 8.700 de lei pentru nașterea naturală și 11.500 de lei pentru cezariană, cu medic din cadrul clinicii. A ales să nască natural, iar 1.800 de lei din suma de mai sus a fost  acoperită de asigurările publice.
  • V.D: A primit ofertă de la Regina Maria, după cum urmează: 6.100 de lei pentru naștere naturală și 8.500 de lei pentru cezariană, cu medic din cadrul clinicii.

Atenție, prețurile sunt orientative și depind de foarte mulți factori, așa că, pentru oferte exacte, trebuie să vă adresați clinicilor. Primiți reduceri dacă semnați contractul până în săptămâna 26 de naștere, în cadrul târgurilor sau, pur și simplu, negociind. La targurile de profil, prețurile oferite de clinici pot fi mai mici cu până la 30% față de cele prezentate mai sus. 

Prețurile nașterilor în țară. Între 1.400 și 2.300 de lei acoperă asigurările publice, în funcție de clinică

Craiova

Maternitatea MaDonna Maria
Clinica oferă pachete începând cu 3.800 lei – naștere naturală/ 4.100 naștere cezariană, dacă este achiziționat și pachetul de recoltare celule stem. Pachetul cel mai scump ajunge la 7.000 lei, atât pentru naștere naturală, cât și pentru cezariană.

Maternitatea Alpha Medical
Nașterea naturală costă 5.600 lei, în timp ce pentru o operație cezariană costul ajunge la 5.900 lei.

Iași

Maternitatea Arcadia

Nașterea la Maternitatea Arcadia poate fi decontată prin CAS, indiferent de județul de domiciliu al mămicii. Aici, costul nașterii naturale pornește de la 4.500 lei, iar cel al nașterii prin operație cezariană de la 5.500 lei. Gravida poate opta pentru o naștere în spirit Lamaze (de la 4.800 lei), iar tăticii sunt încurajați să participe și să își susțină partenerele în timpul travaliului. Planul de naștere și ora magică fac parte din opțiunile pe care le aveți, iar alăptarea este încurajată și susținută.

Cluj-Napoca

Maternitatea Novogyn

Pachetele pornesc de la 4.300 lei pentru o naștere naturală, fără anestezie peridurală și ajung la 8.500 lei pentru o naștere prin operație cezariană pentru o sarcină multiplă. Aproape toate pachetele au inclusă recoltarea celulelor stem.

Maternitatea Hipocrate

Maternitatea oferă pachete de naștere de 4.000/5.000 lei în funcție de tipul nașterii, naturală sau cezariană.

Oradea

Maternitatea Pelican

O naștere naturală simplă costă 5.775 lei, respectiv 3.450 lei pentru persoanele asigurate. Nașterea prin cezariană costă 7.825 lei (persoane neasigurate)/ 5.500 lei pentru asigurați. Nașterea în apă are același preț ca și operația cezariană. Iar pentru o naștere gemelară veți plăti 9.765/6.200 lei.

Maternitatea Euclid

Nașterea pe cale vaginală costă 2.950 lei, iar cea prin operație cezariană 3.950 lei. Clinica oferă posibilitatea nașterii în apă.

Timișoara

Maternitatea Premiere

Pachetul Basic pornește de la 7.150 lei pentru gravidele neasigurate și 5.750 pentru cele asigurate. Pachetul Platinum ajunge la 10.200 lei/ 8.900 lei. Același preț se plătește pentru o naștere gemelară sau pentru cea în apă.

Sibiu

Maternitatea Polisano

Clinica oferă două tipuri de pachete: Star și VIP. Pentru persoanele asigurate, Clinica Polisano oferă un discount de 30% din prețul de listă. Astfel, pentru pachetul Star, nașterea naturală costă 6.000 lei (4.200 lei asigurați), iar operația cezariană 6.900 lei (4.800 lei asigurați). Pachetul VIP oferă servicii pornind de la 9.000 lei (6300 lei) – nașterea naturală, în timp ce o cezariană costă 9.900 lei (7.200 lei).

Târgu-Mureș

Maternitatea Nova-Vita

Clinica oferă două tipuri de pachete: Basic și Premium, prețurile varind între 3.500 lei și 4.500 lei. Analgezia peridurală se plătește separat – 500 lei, iar screeningul pentru bolile metabolice costă 600 lei.

Nașterea în privat în 2019. Ce conține un pachet de bază?

În general, pachetele de bază sunt aceleași la toate clinicile private. Diferențele de preț pentru pachetele superioare sunt justificate prin efectuarea unor analize speciale pentru bebeluș (cum sunt cele pentru depistarea unor boli metabolice) sau nașterea în condiții deosebite – nașterea în apă, spre exemplu. Iată ce conține un pachet de bază:

– Consultație și monitorizarea sarcinii de la internare până în momentul nașterii.
– Consultație Medic Anestezist
– Consultație Medic Neonatolog
– Permanență în asistarea actului nașterii de către o echipă completă de medici specializați
– Supraveghere permanentă de către personal medical specializat (medici obstetrică-ginecologie, medici anestezie-terapie intensivă, medici neonatologie-pediatrie, moașe, asistenți medicali, infirmiere) pe toată perioada internării.
– Respectarea unanimă a protocoalelor medicale de către personalul medical.
– Trusa anestezie epidurală sau trusa anestezie adecvată pentru naștere prin operație cezariană.
– Analgezie peridurală sau rahidiană la naștere cu supraveghere permanentă a medicului anestezist. (Atenție! Unele clinici taxează suplimentar procedura de analgezie.)
– În perioada de lehuzie imediată, supravegherea pacientei în regim de terapie intensiva-reanimare
– Analize de laborator necesare nașterii, în regim de urgență, la recomandarea medicului

– Se utilizează cele mai bune medicamente, conform protocoalelor medicale internaționale, materiale sanitare sterile de unică folosință și aparatură de ultimă generație.

Nașterea în privat în 2019. După naștere, mama este alături de copil

Mamele își doresc să aibă bebelușul aproape încă din primele clipe. Acesta este unul dintre motivele pentru care gravidele aleg să nască la privat. Iată ce oferă maternitățile private după naștere (acoperite de altfel și în multe spitale de stat):
– Consiliere privind vaccinurile pentru nou-născut și administrarea dozelor vaccinurilor necesare în primele zile de la naștere: BCG, Anti Hepatita B și Vitamina K.
– Cazarea se face în sistem „rooming in” (salon pentru mamă şi copil)
– Îngrijirea nou-născutului se poate face în sistem „rooming-in”- cazare mama și copil- sau în departamentul de neonatologie, pentru odihna și refacerea mamei, de către personal medical specializat.
– Produse de igienă pentru mamă și bebeluș
– Alimentația pacientei este asigurată în regim de catering printr-un meniu specific și variat conceput împreună cu un medic nutriționist
– Consiliere privind alăptarea nou-născutului și îngrijirea acestuia în primele zile de viață
– Analize și consultații gratuite pentru mamă și bebeluș

Avantajele nașterii în sistem privat

– Atenția acordată mamei și copilului de către personalul medical
– Atenția acordată gravidei în timpul travaliului
– Riscul mai mic de a contacta o infecție nosocomială
– Confortul oferit de cazarea într-o rezervă
– Asigurarea tuturor materialelor necesare în spital
– Consiliere privind alăptarea și îngrijirea nou-născutului

Nașterea în privat în 2019. Dezavantajele nașterii în maternitățile private

– Costurile mari
– Incapacitatea de a rezolva cazurile complicate, acestea ajungând de cele mai multe ori să fie tratate în sistemul de stat
– Cu unele excepții, un prematur nu poate fi îngrijit în sistem privat
– Sunt mămici care au reclamat că bebelușii lor au primit lapte praf, nefiind încurajată alăptarea. Există însă și clinici unde mama semnează dacă este sau nu de acord ca nou-născutului să i se dea lapte praf.
– Costuri ascunse – pe factura finală apar diferite costuri ce nu au fost explicate în momentul semnării contractului (ex. diferite consumabile)
– Condiționarea încheierii unui contract care ar include decontarea unei părți din suma aferentă nașterii de achiziționarea unui anumit tip de pachet
– Unele clinici încurajează nașterile prin cezariană.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa