Naștere la Sanador și alte maternități private. Cum poate fi decontată de asigurările publice

Te-ai hotărât să naști la o maternitate privată și vrei să aflii care sunt cele mai bune oprțiuni, care sunt avantajele și dezavantajele? Toate răspunsurile le vei găsi în articolul nostru!

Monica Tătaru, redactor

Nașterea la maternități private. Dacă sunteți pe cale să deveniți mămici și vă surâde nașterea în clinică privată, vă ajutăm să aflați cât costă nașterea în privat, care sunt avantajele și dezavantajele acestei opțiuni și cum se pot deconta o parte dintre servicii prin asigurările publice de sănătate.

În medie, pentru o naștere naturală fără complicații, părinții sunt nevoiți să plătească în jur de o mie de euro. În funcție de complexitatea cazului și de dorințele viitoarei mămici, factura pentru o naștere în sistem privat poate să ajungă și la 2.500 – 3.000 de euro.

UPDATE 2022: Prețurile prezentate în acest articol au fost actualizate în ianuarie 2022, conform informațiilor de pe siteurile maternităților sau a ofertelor primite de cititoare Totul Despre Mame, insarcinate la momentul solicitarii informațiilor. Orientativ, puteți analiza și prețurile plătite pentru naștere de cititoarele TDM care au născut în anii anteriori și au răspuns ACESTUI sondaj. Prețurile dinferă în funcție de mai multe particularități: tipul nașterii, onorariul medicului, promoțiile valabile la momentul semnării contractului, recoltarea de celule stem, tipul de cazare dorit, investigatiile suplimentare pentru nou născut, calitatea de asigurat/ neasigurat a gravidei, existența unei asigurări private cu clauză privind nașterea etc. De asemenea, gravidele din București pot beneficia de voucherele Materna, care pot fi folosite și pentru nașterile în clinici private.

  • Oferta primită de o gravidă pentru naștere la Medlife în 2022, în următoarele condiții: naștere cu medic intern, în relație cu Casa de Asigurări, cazare în cameră dublă: 5.000 de lei pentru naștere naturală și 9.300 de lei pentru cezariană. Oferta este valabilă exclusiv pentru persoanele asigurate. La momentul solicitării ofertei, era valabilă și o promoție (4.200 de lei nașterea naturală și 7.900 de lei cezariana, în condițiile menționate mai sus)
  • Oferta primită de o gravidă pentru naștere la Regina Maria Băneasa în 2022: prețul de bază este de 8.700 de lei pentru nașterea cu un anumit medic intern (solicitat de gravidă) și cazare în cameră triplă. La momentul solicitării ofertei, era valabil un discount de 500 de lei.
  • Oferta primitită de o gravidă pentru naștere la Medicover în 2022: pachet de naștere naturală- 9.200 lei, pachet de naștere prin cezariană- 12.050 lei. La momentul solicitării ofertei, era valabil un discount de 20% pentru oricare dintre pachetele de naștere.

Decontarea serviciilor medicale se face către spital și nu către asigurați

Nașterea este un serviciu medical cuprins în pachetul de servicii de bază, contravaloarea fiind decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest serviciu se acordă asiguraţilor pe baza biletului de internare, eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, de către spitalele publice sau private care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În cazul spitalelor private, dacă între tarifele decontate de casă și tarifele practicate de către furnizori (pentru condiții de cazare etc) există diferențe, acestea se achită de către pacient, pe bază de factură, direct la furnizorul care acordă serviciile. La fel se întâmplă și dacă serviciile efectuate nu se regăsesc în pachetul de servicii de bază decontat de Casa de Asigurări de Sănătate

Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București

Atenție, însă! Nu se decontează servicii medicale către asigurați. Mai exact, dacă pacientul nu a respectat condițiile în care poate beneficia de aceste servicii și a achitat contravaloarea acestora, nu poate solicita Casei de Asigurări de Sănătate restituirea sumelor achitate.

Sfătuim viitoarele mămici să ceară informații cât mai detaliate privind condițiile în care pot naște în unitățile sanitare private. Să vadă care este costul ce poate fi suportat de către Casa de Asigurări de Sănătate și diferențele pe care le au de achitat direct furnizorului respectiv.

Cristina Călinoiu

Pentru a beneficia de decontarea serviciilor medicale aferente nașterii, trebuie să prezentați buletinul și cardul de sănătate.

Costurile nașterilor în maternitățile private private

Experiența nașterii în sistem privat este posibilă în întreaga țară. În marile orașe a fost înființată cel puțin o clinică privată ce poate acorda astfel de servicii medicale. Conform informațiilor care ne-au fost oferite direct de clinici sau pe site-urile de prezentare, iată care sunt prețurile pentru pachetele de naștere ale maternităților private din țară.

București

Marile clinici private din capitală (Medlife, Sanador, Medicover, Regina Maria) și-au diversificat tot mai mult serviciile oferite pacienților, inclusiv în sectorul nașterilor. Modernizarea continuă a secțiilor de obstetrică-ginecologie, respectiv neonatologie, a dus la posibilitatea rezolvării chiar și a cazurilor mai dificile, refuzate în ultimii ani în clinicile private.

Clinica Medlife, de exemplu, a devenit singura clinică universitară din sistemul medical privat, în cadrul Facultății de Medicină a Universității Titu Maiorescu. Aici pot fi depistate probleme medicale precum: accidentul vascular cerebral la nou-născut, malformații de cerebel și fosă posterioară în perioada perinatală sau pot fi efectuate ecografii pulmonare la nou-născut.

Îngrijirea prematurilor începe să nu mai fie o problemă pentru clinicile private, spitale precum Medlife sau Regina Maria oferind și servicii specializate de acest gen.

În București, maternitățile private evită să afișeze pe site-urile lor de prezentare prețuri fixe. În Capitală, există o concurență mare între clinci, dar și o diversitate a opțiunilor de naștere. Veți găsi însă pachete de naștere cu serviciile oferite. În general, acestea se axează pe conturarea unor planuri de naștere individuale. Evident, costurile variază foarte mult, în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte. Prețul de bază pentru o naștere naturală fără complicații ajunge undeva la 4.500 lei.

De aceea, gravidele sunt sfătuite să discute cu medicul, să analizeze condițiile de naștere, înainte de a lua o decizie. Multe gravide care doresc să nască în privat fie aleg maternitatea în funcție de medicul care urmărește sarcina, fie din timp cer oferte de preț la toate clinicile.

Naștere la maternitatea Sanador

Maternitatea Sanador din București

Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat din România, pune la dispoziția viitoarelor mămici Maternitatea SANADOR, un spațiu modern, construit special pentru siguranța și confortul viitoarelor mămici și ale bebelușilor lor.

Maternitatea SANADOR este compusă din:

  • Bloc de nașteri cu 3 săli de naștere moderne, aseptice, fiecare sală de operație fiind deservită de o centrală proprie de tratare a aerului;
  • Secție de neonatologie modernă și complexă;
  • Secție de terapie intensivă neonatală ultraperformantă;
  • Rezerve single sau duble, cu rooming-in pentru nou-născuți;
  • Compartiment de primiri urgențe pentru adulți și copii cu 21 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Experiența unei nașteri în Maternitatea SANADOR este ghidată de personalul medical cu experiență. Mamele care aleg nașterea la Spitalul Clinic SANADOR pot beneficia de:

  • Nașterea cu medici obstetricieni bine pregătiți și cu o vastă experiență;
  • Consulturi prenatale;
  • Servicii complete de preanestezie;
  • Expertiza unor medici primari neonatologi, antrenați pentru situații limită, neprevăzute;
  • Servicii de consiliere în alăptare, imediat după naștere;
  • Consiliere în alăptare și acces la pompe profesionale de sân;
  • Servicii de consiliere psihologică;
  • Servicii medico-chirurgicale eficiente și sigure.

Naștere la maternitatea Regina Maria

Maternitatea Regina Maria, Spitalul Băneasa

Pachetele de naștere sunt flexibile și fiecare mămică are posibilitatea să își personalizezi nașterea așa cum își dorește. În funcție de alegerile sale va primi o ofertă personalizată de la unul din consultanții spitalului.

La Spitalul Băneasa atât mama, cât și bebelușul se află în condiții de maximă siguranță. Există 5 linii de garda 24/7 (2 linii de obstetrică-ginecologie, 2 linii de neonatologie, 1 linie de terapie intensivă).

Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală este dotată cu aparate moderne de suport al respirației de tipul ventilației mecanice sau ventilației neinvazive care asigură îngrijirea nou-născuților prematuri încă de la 24 de săptămâni.

Spitalul Băneasa dispune de departamente integrate: diagnosticare ecografică antenatală a unei malformații, îngrijire specializată în secția neonatală de terapie intensivă și intervenții chirurgicale efectuate în primele zile de viață ale bebelușului.

Maternitatea Spitalului Băneasa a primit cea mai buna evaluare a medicilor ginecologi cu privire la siguranța pacienților și încrederea la asistență la naștere. De asemenea, echipa medicilor neonatologi și dotările din Spitalul Băneasa au primit în același studiu cel mai bun scor, fiind maternitatea privată cea mai apreciată de către medicii ginecologi (conform studiu de cercetare realizat de GFK, noiembrie 2017).

În Spitalul Băneasa sunt medici care au facut premiere medicale de excepție (ex. prima operație de mielomeningocel din România, hernie diafragmatică congenitală operată în a doua zi de viață a bebelușului, transfuzie intrauterină fetală, hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, bebeluș născut în siguranță dupa ce mama a fost operată de cancer de col uterin în săptămâna 14 de sarcină).

De ce poți beneficia aici:

  • Consult preanestezic și prenatal
  • Analize laborator
  • Servicii medicale intervenție cezariană
  • Trusă pentru anestezie epidurală
  • Medicamente și consumabile naștere cezariană
  • Servicii de supraveghere, îngrijire și consiliere medicală
  • Consiliere în alăptare
  • Consiliere psihologică
  • Cazare în rezervă triplă, dublă sau single
  • Produse cosmetice pentru igienă și îngrijire
  • Meniu personalizat (în funcție de tipul nașterii)
  • Posibilitatea de a personaliza pachetul, adăugând extra opțiuni
  • Fără taxă suplimentară pentru semnare contract până în săptămâna 26

Prețuri naștere Euromaterna

Maternitatea privată Euromaterna din București

O pacientă care naște la Spitalul Euromaterna plăteste conform listei de tarife:

  • Contribuție personală naștere operație cezariană/ naștere naturală – 6500 RON;.
  • Servicii suplimentare: condiții superioare de cazare pe zi de spitalizare – 500 RON;
  • Servicii la cerere ( ex. screening neonatal extins, fimarea nou-născutului, medicamente la cerere, etc.).

Decontul estimativ al FNUASS este de 1799.66 RON. Contribuția personală + decontul estimativ constituie tariful practicat de spital conform normelor actuale ( Contract Cadru 2021).

Pacientele neasigurate cât și cele asigurate care nu se prezintă cu cardul de sănătate vor suporta contravaloarea serviciilor decontate de FNUASS.

Experiențele și sumele plătite de trei mame care au născut în București

Pentru exemplificare, am stat de vorbă cu trei mămici care au născut în clinici private din București în a doua jumătate a anului 2018 sau la începutul anului 2019, pentru a vedea ofertele primite de la clinici pentru naștere naturală și cezariană:

  • R. D: A primit oferte de naștere de la Medlife și Sanador, după cum urmează: Medlife: 6.400 de lei nașterea naturală, iar cezariana- 7.600 de lei. Oferta primită de ea pentru naștere la Sanador: 5.710 lei pentru nașterea naturală și 8.110 lei pentru cezariană. Atenție, sumele sunt pentru nașterea cu medic din afara clinicii.
  • M.P: A primit ofertă de la Medicover, după cum urmează: 8.700 de lei pentru nașterea naturală și 11.500 de lei pentru cezariană, cu medic din cadrul clinicii. A ales să nască natural, iar 1.800 de lei din suma de mai sus a fost  acoperită de asigurările publice.
  • V.D: A primit ofertă de la Regina Maria, după cum urmează: 6.100 de lei pentru naștere naturală și 8.500 de lei pentru cezariană, cu medic din cadrul clinicii.

Atenție, prețurile sunt orientative și depind de foarte mulți factori, așa că, pentru oferte exacte, trebuie să vă adresați clinicilor. Primiți reduceri dacă semnați contractul până în săptămâna 26 de naștere, în cadrul târgurilor sau, pur și simplu, negociind. La targurile de profil, prețurile oferite de clinici pot fi mai mici cu până la 30% față de cele prezentate mai sus. 

Maternitate privată Craiova

Maternitatea MaDonna Maria
Clinica oferă pachete începând cu 3.800 lei – naștere naturală/ 4.100 naștere cezariană, dacă este achiziționat și pachetul de recoltare celule stem. Pachetul cel mai scump ajunge la 7.000 lei, atât pentru naștere naturală, cât și pentru cezariană.

Pachetul standard pentru nastere naturala / operatie cezariana oferit de clinica noastra cuprinde totalitatea manevrelor medicale inainte si dupa nasterea desfasurata in conditii normale:

  • Examen clinic la internare
  • Monitorizare a travaliului cu examen cardiotocografic
  • Pacienta este supravegheată permanent de personal medical ultraspecializat și asistată în timpul nașterii sau operației cezariene
  • Se utilizează cele mai bune medicamente, materiale sanitare sterile de unică folosinţă

  • În perioada de lehuzie imediată, oferim supravegherea ultraspecializată în regim de Terapie Intensiva (Reanimare), tratamentul administrat și solutii perfuzabile de reechilibrare
  • Alimentatia pacientei este asigurata printr-un meniu specific și variat, conceput împreună cu un medic nutriționist și adaptat fiecărui caz în parte

  • Pentru nașterea în condiții normale de desfășurare, alături de tratamentul stadard este inclusă și administrarea imunoglobulinei (exceptând prețul imunoglobulinei anti D și alte investigații suplimentare)
  • Anestezie epidurală inclusă sau alte tipuri de anestezii pentru operația cezariană
  • Administrarea și dozele vaccinurilor BCG, Antihepatita și Vitamina K pentru nou-născut
  • Personal medical specializat să supravegheze și să îngrijească nou-născutul în condiții de Terapie Intensivă
  • Fiecare pacientă este asistată și îndrumată în vederea alăptării, îngrijirii și hranirii bebelușului, inclusiv cu biberoane speciale, precum și inițiată în îngrijirea și alimentația specifică lehuzei

  • Cazarea se face în sistem „rooming in” (salon pentru mamă şi copil) și presupune 3 nopti de cazare în condiții de 5 stele, rezervele fiind dotate cu: pat electric cu telecomandă pentru alegerea celei mai confortabile poziţii, aer conditionat, televizor LED, internet wireless, canapea însoţitor, buton de inter-call pentru asistenţă dedicată cu răspuns prompt 24 de ore/zi, baie proprie mama si baie proprie copil complet utilate, reviste si ziare

  • Sunt asigurate cămăși, halate, papuci proprii fiecărei mame, alimentație nou-născut, scutece de unică folosinţă, set de cosmetice pentru mamă si copil, toate rămânând în posesia mamei
  • Cutie de valori (seif) în cameră
  • Onorariul standard al personalului medical si auxiliar
  • Pacienta beneficiază, după externare, de un control post-operator gratuit, pentru monitorizarea evoluției post-operatorii.

Maternitatea GynMed Craiova GynMed Craiova

Nașterea naturală costă 4.500 lei, nașterea în apă costă 5.500 de lei, în timp ce pentru o operație cezariană costul ajunge la 6.500 de lei.

Prețurile nașterilor în țară. Între 1.400 și 2.300 de lei acoperă asigurările publice, în funcție de clinică

Iași

Maternitatea Arcadia

Nașterea la Maternitatea Arcadia poate fi decontată prin CAS, indiferent de județul de domiciliu al mămicii. Aici, costul nașterii pornește de la 7.500 lei. Gravida poate opta pentru o naștere în spirit Lamaze (de la 7.500 lei), iar tăticii sunt încurajați să participe și să își susțină partenerele în timpul travaliului. Planul de naștere și ora magică fac parte din opțiunile pe care le aveți, iar alăptarea este încurajată și susținută.

Cluj-Napoca

Maternitatea Novogyn

Pachetele pornesc de la 5.000 lei pentru o naștere naturală, fără anestezie peridurală. Toate prețurile pot fi găsite AICI.

Maternitatea Hipocrate

Maternitatea oferă pachete de naștere de 4.000/5.000 lei în funcție de tipul nașterii, naturală sau cezariană.

Oradea

Maternitatea Pelican (Medicover)

Nașterea naturală sau nașterea prin cezariană costă 6.000 de lei.

Maternitatea Euclid

Nașterea naturală fără anestezie peridurală costă 4.780 de lei (5.580 lei cu anestezie), nașterea în apă costă 5.280 lei, cea cu doula costă 5.380 de lei, iar cea prin operație cezariană 5.480 lei. Clinica oferă posibilitatea nașterii în apă.

Sibiu

Maternitatea Polisano

Pentru persoanele asigurate, Clinica Polisano oferă un discount de 30% din prețul de listă. Astfel, nașterea naturală fără anestezie peridurală costă 6.900 lei (4.800 de lei pentru pacienții asigurați), nașterea naturală cu anestezie peridurală precum și nașterea prin cezariană costă 8.100 de lei (6.000 pentru pacienții asigurați), iar nașterea în apă costă 9.600 de lei.

Târgu-Mureș

UPDATE 2022: Maternitatea care funcționa în cadrul spitalului privat Nova- Vita s-a închis în 2021.

Maternitatea Nova-Vita

Oferta maternității în 2020: Clinica oferă două tipuri de pachete: Basic și Premium, prețurile varind între 3.500 lei și 4.500 lei. Analgezia peridurală se plătește separat – 500 lei, iar screeningul pentru bolile metabolice costă 600 lei.

Nașterea la maternitățile private. Ce conține un pachet de bază?

În general, pachetele de bază sunt aceleași la toate clinicile private. Diferențele de preț pentru pachetele superioare sunt justificate prin efectuarea unor analize speciale pentru bebeluș (cum sunt cele pentru depistarea unor boli metabolice) sau nașterea în condiții deosebite – nașterea în apă, spre exemplu. Iată ce conține un pachet de bază:

  • Consultație și monitorizarea sarcinii de la internare până în momentul nașterii.
  • Consultație Medic Anestezist
  • Consultație Medic Neonatolog
  • Permanență în asistarea actului nașterii de către o echipă completă de medici specializați
  • Supraveghere permanentă de către personal medical specializat (medici obstetrică-ginecologie, medici anestezie-terapie intensivă, medici neonatologie-pediatrie, moașe, asistenți medicali, infirmiere) pe toată perioada internării.
  • Respectarea unanimă a protocoalelor medicale de către personalul medical.
  • Trusa anestezie epidurală sau trusa anestezie adecvată pentru naștere prin operație cezariană.
  • Analgezie peridurală sau rahidiană la naștere cu supraveghere permanentă a medicului anestezist. (Atenție! Unele clinici taxează suplimentar procedura de analgezie.)
  • În perioada de lehuzie imediată, supravegherea pacientei în regim de terapie intensiva-reanimare
  • Analize de laborator necesare nașterii, în regim de urgență, la recomandarea medicului
  • Se utilizează cele mai bune medicamente, conform protocoalelor medicale internaționale, materiale sanitare sterile de unică folosință și aparatură de ultimă generație.

Naștere la Sanador și alte maternități private. După naștere, mama este alături de copil

Mamele își doresc să aibă bebelușul aproape încă din primele clipe. Acesta este unul dintre motivele pentru care gravidele aleg să nască la privat. Iată ce oferă maternitățile private după naștere (acoperite de altfel și în multe spitale de stat):

  • Consiliere privind vaccinurile pentru nou-născut și administrarea dozelor vaccinurilor necesare în primele zile de la naștere: BCG, Anti Hepatita B și Vitamina K.
  • Cazarea se face în sistem „rooming in” (salon pentru mamă şi copil)
  • Îngrijirea nou-născutului se poate face în sistem „rooming-in”- cazare mama și copil- sau în departamentul de neonatologie, pentru odihna și refacerea mamei, de către personal medical specializat.
  • Produse de igienă pentru mamă și bebeluș
  • Alimentația pacientei este asigurată în regim de catering printr-un meniu specific și variat conceput împreună cu un medic nutriționist
  • Consiliere privind alăptarea nou-născutului și îngrijirea acestuia în primele zile de viață
  • Analize și consultații gratuite pentru mamă și bebeluș

Avantajele nașterii în sistem privat

  • Atenția acordată mamei și copilului de către personalul medical
  • Atenția acordată gravidei în timpul travaliului
  • Riscul mai mic de a contacta o infecție nosocomială
  • Confortul oferit de cazarea într-o rezervă
  • Asigurarea tuturor materialelor necesare în spital
  • Consiliere privind alăptarea și îngrijirea nou-născutului

Nașterea la maternități private. Pricipalele dezavantaje

  • Costurile mari
  • Incapacitatea de a rezolva cazurile complicate, acestea ajungând de cele mai multe ori să fie tratate în sistemul de stat
  • Cu unele excepții, un prematur nu poate fi îngrijit în sistem privat
  • Sunt mămici care au reclamat că bebelușii lor au primit lapte praf, nefiind încurajată alăptarea. Există însă și clinici unde mama semnează dacă este sau nu de acord ca nou-născutului să i se dea lapte praf.
  • Costuri ascunse – pe factura finală apar diferite costuri ce nu au fost explicate în momentul semnării contractului (ex. diferite consumabile)
  • Condiționarea încheierii unui contract care ar include decontarea unei părți din suma aferentă nașterii de achiziționarea unui anumit tip de pachet
  • Unele clinici încurajează nașterile prin cezariană.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa