Ce să nu-ți lipsească din bagajul pentru maternitate

Ramona Dinescu
bagaj pentru maternitate gravidă
Momentul pregătirii unui bagaj pentru maternitate este emoţionat şi palpitant pentru orice gravidă. Totuşi, nu exagera cu împachetatul.

Bagajul pentru maternitate a fost unul dintre subiectele la care m-am gândit încă din primele luni de sarcină, mai mult din dorința ascunsă de a mă pregăti mai repede pentru sosirea bebelușului.

Dacă întrebi în stânga și în dreapta, vei primi zeci de păreri legate de conținutul bagajului pentru maternitate, însă există câteva lucruri se regăsesc, invariabil, pe toate listele. Eu, personal, recunosc că am pregătit un ditamai bagajul pentru maternitate, mergând pe ideea că nu îl car în spate și mai bine să-mi prisosească decât să îmi lipsească. Nu a fost chiar cea mai bună idee, pentru că rezervele de spital sunt destul de mici și nu prea ai unde să depozitezi jumătate de casă.

Iar bagajul pentru maternitate diferă de la o situație la alta, mai bine spus, alcătuirea lui diferă de locul în care vei naște: într-un spital privat nu ai nevoie de mare lucru, în schimb, la stat, ar fi bine să te asiguri că nu-ți lipsește nimic din ce ai nevoie pentru îngrijirea bebelușului în primele zile de viață.

Lucruri absolut necesare în bagajul pentru maternitate

Pentru că prima dată am născut la un spital de stat și nu am fost foarte bine pregătită, a doua oară, mi-am alcătuit un bagaj care să corespundă tuturor necesităților. Printre lucrurile absolut necesare se numără:

  • Scutece pentru nou-născuți (ai nevoie de un pachet mic căci nu vei sta mai mult de 2-3 zile iar asistentele de la neonatologie vor lua pachetul și nu ți-l vor mai da înapoi. Trist, dar adevărat. Eu, personal, le dădeam câte două scutece pe noapte, pentru că în restul timpului copilul stătea cu mine în rezervă.
  •  Șervețele umede
  • Cremă pentru îngrijirea fundulețului și prevenirea iritației de scutec
  • Loțiune de spălat și ulei de corp (de preferat cele cu cel mai mic gramaj, căci sunt destul de scumpe și, la fel ca în cazul scutecelor, nu le vei mai primi înapoi).
  • Pudră Baneocin  – este recomandată în toate maternitățile -, spirt și comprese sterile pentru îngrijirea bontului ombilical (mai ales dacă este un spital care încurajează mama să stea cu copilul în rezervă, vei fi nevoită să-i îngrijești buricul la fiecare schimbare de scutec).
  • Hăinuțe de schimb (multe, din bumbac și foarte comode. Ar fi o idee bună să te interesezi care este temperatura din saloanele spitalului și să iei cu tine și o păturică).
  • Cămăși de noapte  pentru alăptat (eu am avut nevoie de vreo 4 căci era destul de cald în rezervă și le-am schimbat des. În plus, se murdăresc repede de la laptele de sân).
  • Sutiene de alăptat (după ce va apărea laptele, sânii vor fi extrem de grei și dureroși, iar un sutien îi va ține bine pentru confortul tău)
  • Comprese de sân
  • Tampoane (mărimea cea mai mare, sunt excelente cele de noapte) și, obligatoriu, vată.
  • Haine cu care să scoți copilul din spital (asta dacă nu vrei să-l scoți în ceea ce ar putea să-ți aducă soțul tău. Eu nu am avut prima dată și soțul mi-a adus un costum flaușat cu botoși și căciuliță, deși afară erau peste 30 de grade Celsius).
  • Haine cu care să ieși tu din spital (nu-ți alege o ținută de dinainte de sarcină pentru că nu vei reveni la formele inițiale în numai 2-3 zile după naștere. Nu vei mai avea aceeași burtă mare, dar nu vei fi cu mult mai slabă).
  • Trusa ta zilnică de toaletă (pastă și periuță de dinți, săpun, gel de duș, etc)

Lucruri care mie mi s-au părut extrem de utile în bagajul pentru maternitate

După prima experiență, am trecut la categoria lucruri extrem de utile, deși alte mămici nu au fost de aceeași părere:

  • Pompă de alăptat
  • Apărătoare pentru sân (pentru că pe primul copil nu am știut să-l așez corect la sân, neavând nici apărătoare, m-am ales cu niște răni îngrozitoare. Pe cel de-al doilea copil l-am așezat la sân, după ce mi-am pus apărătoarele de sân din silicon și am evitat, astfel, formarea rănilor. După câteva zile, după ce ne-am obișnuit unul cu altul, am renunțat la ele).
  • Supozitoare cu glicerină (după prima naștere am primit din partea spitalului un supozitor după 3 zile. La a doua naștere, cu acordul medicului, am folosit un supozitor cu glicerină a doua zi și lucrurile au intrat pe făgașul normal mult mai repede).

Deși nu intra la categoria bagaj de maternitate, înainte de naștere, asigură-te că are cine să-ți facă de mâncare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești subiecte cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa